Έχουμε συνηθίσει από παιδιά να βλέπουμε κινούμενα σχέδια με αλλόκοτους πρωταγωνιστές να ζουν σουρεαλιστικές καταστάσεις, αλλά εδώ και τρία χρόνια έχει εμφανιστεί μια σειρά που δεν μοιάζει με καμιά άλλη….

Το Adventure Time θα σου προκαλέσει παραισθήσεις

Έχουμε συνηθίσει από παιδιά να βλέπουμε κινούμενα σχέδια με αλλόκοτους πρωταγωνιστές να ζουν σουρεαλιστικές καταστάσεις, αλλά εδώ και τρία χρόνια έχει εμφανιστεί μια σειρά που δεν μοιάζει με καμιά άλλη. Ο ίδιος ο Matt Groening (The Simpsons) εμφανίστηκε από το πουθενά στο πάνελ του Adventure Time στο ComicCon του 2011 για να δηλώσει ότι είναι ένα από τα αγαπημένα του καρτούν. Ενώ ο Graham Linehan (IT Crowd, Black Books) το χαρακτήρισε σαν «golden-age Simpsons, breaking bad amazing».

Ο ιδιοφυής δημιουργός με το επικό μούσι, Pendleton Ward, μεγάλωσε παίζοντας Dungeons & Dragons και βλέποντας καρτούν. Πρόθεσή του ήταν να φτιάξει μια σειρά με όλες τις περιπέτειες που δεν έζησε σαν παιδί. Το αποτέλεσμα είναι ό,τι πιο χαριτωμένο έχετε δει, τόσο από άποψη σχεδιασμού όσο και σεναρίου. Το Adventure Time είναι σίγουρα ιδιαίτερη περίπτωση: μονόκεροι που μιλούν Κορεατικά (χωρίς υπότιτλους), αρκούδες που παρτάρουν ασταμάτητα, μεταλλαγμένα ανθρωπόμορφα γλυκίσματα (ναι, γλυκά όπως ντόνατς, καραμέλες, μάφιν) και σαλιγκάρια που δημιουργούν ψυχεδελικά όνειρα. Υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό; Κι όμως, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για να λατρέψετε τη σειρά.

Για να τα πάρουμε από την αρχή, βρισκόμαστε στη μετα-αποκαλυπτική Land of Ooo, έναν πλανήτη που μοιάζει με τη Γη, αλλά έχει υποστεί τις συνέπειες του «Great Mushroom war». Τα δάση και η μαγεία έχουν ανακαταλάβει πόλεις και χωριά και τα μόνα σημάδια της ύπαρξης ενός παλαιότερου πολιτισμού είναι σπασμένες τηλεοράσεις και παλιά αυτοκίνητα που βρίσκονται πού και πού στο background. Πρωταγωνιστές είναι ο 13χρονος Finn –ίσως ο μοναδικός άνθρωπος εν ζωή– και ο σκύλος, με ικανότητες Τιραμόλα, Jake. Βασικό συστατικό της πλοκής είναι η αδυναμία τους στη περιπέτεια: οι ήρωες δεν μπορούν να αντισταθούν στην ιδέα της εξερεύνησης μιας σκοτεινής σπηλιάς ή να βοηθήσουν οποιονδήποτε τους το ζητά. Το καρτούν συμπληρώνει πλειάδα χαρακτήρων· θα αναφέρω ενδεικτικά το BMO, που είναι παράλληλα κονσόλα για video games, κάμερα, τηλεόραση και συγκάτοικός τους· την BubblegumPrincess, μια πριγκίπισσα-τρελή επιστήμονα και το βαμπίρ Marceline που παίζει μπάσο. Κλασικός αντίπαλος είναι ο Forever Alone Ice King, που συνέχεια αιχμαλωτίζει πριγκίπισσες για να τις σώσουν αργότερα οι Finn και Jake. Αν οι αδερφοί Γκριμ ζούσαν τώρα, κατανάλωναν ψυχοτρόπες ουσίες, έβλεπαν Simpsons και αποφάσιζαν να γράψουν κάτι για παιδιά, θα ήταν το Adventure Time.

xO0cI1T

Το περιεχόμενο της σειράς είναι προορισμένο αρχικά για το παιδικό κοινό, αλλά ενδείκνυται για φοιτητές και ανώριμους 30plus ενήλικες. Έχει αγωνία, περιπέτεια, πολλά science fiction στοιχεία και σίγουρα μια ιδέα από fantasy. Τα gags και οι περιπέτειες θα σας θυμίσουν τα παιχνίδια της παιδικής μας ηλικίας και θα ξυπνήσουν προεφηβικές αναμνήσεις αμηχανίας από τη πρώτη φορά που ερωτευτήκατε. Παρόλα αυτά, δεν γίνεται ποτέ ένα κλασικό cheesy καρτούν· αντίθετα, σε κάθε σεζόν, η μυθολογία της Land of Ooo εξελίσσεται και οι ήρωες αναπτύσσονται αποκαλύπτοντας αναπάντεχες πτυχές του χαρακτήρα τους. Επίσης, διασκεδαστικές είναι οι μικρολεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, όπως τα λογοπαίγνια, τα references στη nerd κουλτούρα (σε ένα επεισόδιο ο Finn και ο Jake παιζουν ένα card game)– ακόμα και διακριτικό homage στον Groucho Marx έχουν κάνει. Σεξουαλικά υπονοούμενα υπάρχουν, αλλά συγκαλυμμένα ώστε να μη τα παρατηρούν τα παιδιά. Το χιούμορ του ακροβατεί από το εντελώς naïve παιδικό στο υπερβολικά γελοίο που γίνεται σχεδόν καλό. Είναι το καρτούν της 9gag γενιάς. Θα το διαπιστώσετε από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, όταν δεν θα ξέρετε πώς να νιώσετε με αυτό που βλέπετε (προσβλέπει, άλλωστε, στο να δημιουργήσει μια «what the fuck» ατμόσφαιρα). Τέλος, αν περιμένετε χοντροκομμένο αμερικάνικο χιούμορ, να ξέρετε ότι δεν είναι τόσο έντονο, εμφανίζεται όμως την κατάλληλη στιγμή.

5MWQQ6n

 

Ο σχεδιασμός είναι πολύ απλός, αλλά ξεχωρίζει για τον τρόπο που καταφέρνει να απεικονίσει τόσο τέλεια τα συναισθήματα των ηρώων. Το ύφος του είναι μοναδικό και αναγνωρίσιμο λόγω της χαρακτηριστικής του παιδικότητας και των έντονων χρωμάτων που τραβάνε αμέσως τη προσοχή. Οι δημιουργοί έχουν προσαρμόσει στο δικό τους αμερικανικό στιλ αρκετές ετερόκλητες επιρροές, όπως τον Miyazaki, τη sci-fi και fantasy art του Frank Frazetta και τα videogames της παιδικής τους ηλικίας (Super Mario, Legend of Zelda).

 

3ktEVBP

 

Μη διστάσετε να ενδώσετε στη νοσταλγία των παιδικών σας χρόνων, το εντελώς silly humor και την ασυγκράτητη φαντασία του Adventure Time. Αν σας φαίνεται ασυνάρτητο προϊόν animators που πήραν LSD, δώστε του μια ευκαιρία και συνεχίστε να το παρακολουθείτε. Θα σας εκπλήξει ευχάριστα.