Καυτός αέρας, πυρακτωμένη άσφαλτος, σε μια λεωφόρο που οδηγεί στην λήθη. Ερειπωμένα μοτέλ, με χαλασμένες πινακίδες νέον που τρεμοπαίζουν. Διάσπαρτα κόκκαλα ζώων, πλέον ο πηχτός άνεμος αφηγείται την ιστορία τους….

Ορίστε γιατί αγαπάμε την ελληνική stoner σκηνή

Καυτός αέρας, πυρακτωμένη άσφαλτος, σε μια λεωφόρο που οδηγεί στην λήθη. Ερειπωμένα μοτέλ, με χαλασμένες πινακίδες νέον που τρεμοπαίζουν. Διάσπαρτα κόκκαλα ζώων, πλέον ο πηχτός άνεμος αφηγείται την ιστορία τους. Θαμνόμπαλες και κάκτοι, σε ένα αργιλώδες αφιλόξενο έδαφος συνθέτουν το τοπίο,που έχει επιβάλει την αχρονικότητα του στην ανθρώπινη ψυχή.

Κάπως έτσι το φαντασιακό οργιάζει,στην ακρόαση του μουσικού είδους που βαπτίστηκε στα ιερά χώματα του Palm Desert της Καλιφόρνια ως desert ή stoner rock. Γιατί από αυτή την περιοχή αναδύθηκαν οι πατέρες του: Kyuss και Sleep. Βέβαια οι ρίζες βρίσκονται πολύ πίσω στον χρόνο,σε acid rock μπάντες του τέλους της δεκαετίας του 60 και στις αρχές των 70s, στα αρχέγονα blues του Δέλτα, σε πρωτόλειους ψυχεδελικούς ήχους, στον Jimi Hendrix, στους Blues Cheer, φυσικά στους Black Sabbath και η παράθεση ονομάτων θα μπορούσε να συνεχιστεί εσαεί. Το stoner rock μέσα στην αμφισημία της επωνυμίας του,έχει διακριτά χαρακτηριστικά και ετερόκλητα στοιχεία. Το πόσο δόκιμος ή όχι είναι ο όρος, είναι ένα ζήτημα που δεν θα αναλυθεί εδώ. Η αλήθεια είναι ότι επιφανείς εκπρόσωποι του, σε Ελλάδα (π.χ Argy)και εξωτερικό έχουν εκφράσει την απορία ή την ασυμφωνία τους με τον όρο. Αλλά η πολιτογράφηση του ως desert/stoner/heavy rock εκφράζει μια ανάγκη κατηγοριοποίησης, δεν είναι τυχαία και θα χρησιμοποιηθεί για περιγραφικούς λόγους.

Μπορεί η αρχική περιγραφή να έχει κινηματογραφική χροιά και ελάχιστη αντιστοιχία με την πραγματικότητα, αλλά επηρέασε την αισθητική διαμόρφωση του μουσικού ύφους της avant guarde του stoner.

Ένα συναρπαστικό φαινόμενο είναι η εξάπλωση του είδους στην Ελλάδα,η οποία μπορεί να καυχηθεί ότι έχει μια σπουδαία και σταθερά ανερχόμενη σκηνή,που κοιτά στα μάτια μειδιάζοντας και μασώντας φύλλα καπνού γνωστά και ελπιδοφόρα συγκροτήματα του εξωτερικού.

zICRpfd

Σκοπός του άρθρου δεν είναι να καταγράψει κάθε έλληνικό συγκρότημα (θα ήταν αδύνατο κάτι τέτοιο). Επίσης δεν φιλοδοξεί να κάνει γενεαλογία ή κοινωνιολογία του ελληνικού stoner rock,αλλά να χαρτογραφήσει την σκηνή πάντοτε σε σχέση με τον κεντρικό άξονα: ότι υπάρχει σκηνή στην Ελλάδα και είναι και ποιοτική,με συνεκτικότητα,έχοντας προκαλέσει αίσθηση πέραν των συνόρων.

Βέβαια, πρέπει να ενταχθεί η ανάπτυξη αυτή,στα παγκόσμια συμφραζόμενα της ευρύτερης αναγέννησης της αμερικάνικης σκηνής των ΄90s. Ξεπετάγονται κυριολεκτικά σαν μανιτάρια,συγκροτήματα σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Επίσης υπάρχει μεγάλο hype για το είδος,σε πολλά περιοδικά,fanzines κλπ.και-πάντα κατά τον γράφοντα-ορθώς συμβαίνει.

Ας αφήσουμε τις μεμψιμοιρίες,την απογοήτευση για την ανυπαρξία ελληνικών συγκροτημάτων και ας δούμε καθαρά το  στυλ που φαίνεται να ταιριάζει περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα στον χώρο της rock  μουσικής. Δεν είναι ειδυλλιακή η απεικόνιση, υπάρχουν σίγουρα δυσκολίες και ελλείψεις,αλλά υπάρχει και πολύ ταλέντο και διάθεση.

Ακολουθεί παρουσίαση των σημαντικότερων συγκροτημάτων stoner rock της Ελλάδας. Κάθε επισήμανση για οποιαδήποτε παράλειψη ή λάθος είναι δεκτή και επιθυμητή.

Nightstalker:Τα λόγια είναι περιττά,για την παλαιότερη και κατά γενική ομολογία την μεγαλύτερη ελληνική μπάντα του είδους(και από τα σημαντικότερα ελληνικά συγκροτήματα γενικά). Απολαμβάνουν καθολική αποδοχή,ενώ ο Αργύρης Γαλιατσάτος, ή όπως είναι ευρύτερα γνωστός Argy είναι ηγετική μορφή του μη ελληνόφωνου rock. Δημιουργήθηκαν το 1989, με αλλαγές στην σύνθεση και με μια σκοτεινή περίοδο κοντά στα τέλη της δεκαετίας του 90, αλλά πλέον έχουν σεβαστή δισκογραφική παρουσία, που περιλαμβάνει 4 δίσκους και 2 EP. Το τελευταίο τους album κυκλοφόρησε το 2012(Dead Rock Commandos) και η επιδραστικότητά τους σε νέες ελληνικές μπάντες είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη.Έχουν παίξει support εκτός των άλλων σε μεγαθήρια όπως οι Ramones και οι Uriah Hepp.

Προτεινόμενος δίσκος: Use(1996)

Lord 13:Οι Lord 13 είναι από τα πιο καταξιωμένα σχήματα στην Ελλάδα, με μπαρουτοκαπνισμένα live και μοναδικό, πηγαίο rock n roll attitude. Το 1999 πρωτοεμφανίστηκαν και έχουν κυκλοφορήσει 2 album και 2 demo. Έχουν ανοίξει συναυλίες των Hawkwind, Nebula, Orange Goblin, Cathedral.

Προτεινόμενος δίσκος: Lord 13(2006)

Planet Of Zeus: Εξαιρετικό συγκρότημα,που έχει γίνει ήδη μεγάλο όνομα στην σύντομη δισκογραφική τους παρουσία, η οποία περιλαμβάνει 2 κυκλοφορίες. Έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις στο εξωτερικό,με κορυφαία στιγμή την επιλογή κομματιού τους από τον Bruce Dickinson  σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC,προλογίζοντας τους ως hairy ass stoner rockers! Οι Planet of Zeus είναι γνωστοί και για τα ιδιαίτερα videoclip, έχουν φανατικό κοινό και μεγάλη δυναμική και ήταν support σε συγκροτήματα όπως οι Monster Mognet, Clutch, Eyehategod, Church of Misery, Hermano (του larger than life και πατριάρχη του stoner rock John Garcia των Kyuss).

Προτεινόμενος δίσκος: Macho Libre(2011)

1000mods: Μια γρήγορα ανερχόμενη μπάντα, με ένα φοβερό δίσκο (είχαν προηγηθεί 3 demo)και ενέργεια μεγατόνων στα live. Το όνομα τους παραπέμπει στο χωριό Χιλιομόδι της Κορινθίας, από το οποίο έλκουν την καταγωγή τους κάποια μέλη. Προσωπικά αγαπημένο συγκρότημα, έχουν βάλει το λιθαράκι τους στην εγχώρια σκηνή. Στην πρόσφατη συναυλία τους με τους Graveyard σήκωσαν αμμοθύελα στο Gagarin.

Προτεινόμενος δίσκος: Super Van Vacation(2011)

Vibratore Bizarro: Πρέπει να γίνει ειδική μνεία για τους Vibratore Bizarro,οι οποίοι ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90, με το όνομα τους να είναι μια σαφέστατη παραπομπή στον αισθησιακό κινηματογράφο και με μια ουσιαστικά κυκλοφορία, το εξαιρετικό Sex Hundred and Sexty Sex.

Προτεινόμενος δίσκος: Sex Hundred and Sexty Sex (2006)

Routes: Oι Routes από την Χαλκίδα σχηματίστηκαν το 2001 και είναι ελπιδοφόρο συγκρότημα, που διακρίνεται για τις ογκώδεις συνθέσεις του.Έχουν κυκλοφορήσει 2 album δυναμικού heavy rock με πολλές προδιαγραφές.

Προτεινόμενος δίσκος: Routes (2008)

Brotherhood of Sleep: Οι Brotherhood of Sleep δημιουργήθηκαν κάπου στα τέλη της δεκαετίας που πέρασε. Μπολιάζουν το καθάριο stoner rock με ψυχεδελικές επιρροές. Έχουν κυκλοφορήσει 3 album.

Προτεινόμενος δίσκος: Dark as Light(2011)

Weathers: Οι Weathers είναι από την Κόρινθο, δραστηριοποιούνται στην Πάτρα και έχουν 1 EP με πολλά blues/sludge στοιχεία.

Προτεινόμενος δίσκος: Heavy Truck EP (2011)

Dala Sun: Οι Dala Sun (Ντάλα ήλιος!) είναι και αυτοί από την Πάτρα, με πιο μεταλικό (doom) ήχο και 2 πολύ δυνατές κυκλοφορίες, το Sala Dun και το Gegenscheim.

Προτεινόμενος δίσκος: Gegenscheim(2012)