Όμιλος Α’ Η γηπεδούχος Βραζιλία πέρασε πρώτη με 2 νίκες και μία ισοπαλία. Ο Neymar είναι σε πολύ καλή κατάσταση (με 4 γκολ μέχρι στιγμής) αλλά με Fred και Hulk δεν πας πουθενά. Στην άμυνα ο David Luis είναι…

Οι ρέκτες της βουβουζέλας 2: World Cup Recap 1

Όμιλος Α’

Η γηπεδούχος Βραζιλία πέρασε πρώτη με 2 νίκες και μία ισοπαλία. Ο Neymar είναι σε πολύ καλή κατάσταση (με 4 γκολ μέχρι στιγμής) αλλά με Fred και Hulk δεν πας πουθενά. Στην άμυνα ο David Luis είναι πολύ σοβαρό σέντερ μπακ αν και μεγάλος χαβαλές.

Δεύτερη ομάδα στον όμιλο κατετάγη το Μεξικό με ατραξιόν τον υπέρ το δέον εκδηλωτικό προπονητή της

 και σκληρή άμυνα (1 γκολ παθητικό σε 3 αγώνες), αφού κατάφερε να κερδίσει την Κροατία στο μεταξύ τους ματς. Το Καμερούν με συνολικό σκορ 1-9 ήρθε τελευταίο και καταϊδρωμένο.

Όμιλος B

Η Ολλανδία έκανε το 3 στα 3 φανερώνοντας μεγάλες αρετές αλλά και αδυναμίες και επειδή ξέρω ότι ο Louis Van Gaal τα διαβάζει αυτά, θέλω να του δώσω μερικές συμβουλές για το πώς η αγαπημένη μου ομάδα θα φτάσει μέχρι τέλους.

Λουίς, θα σου ακουστούν κάπως αιρετικά τα παρακάτω αλλά μην τα φοβηθείς. Ήρθε η ώρα της ανατροπής. Σνάιντερ δεν τραβάει, πέρναπέξω. Τα 3 σέντερ μπακ σου δεν κόβουν ούτε με βαλέ, διάλεξε τα δύο της αρεσκείας σου και πάμε για το 4-2-4 που προσπάθησε να παίξει η Αγγλία και δεν της βγήκε αλλά εμείς μπορούμε. Κρατάς στα μπακ-χαφ Janmaat και Blind και στο κέντρο βγάζεις De Jong και De Guzman που μόνο παίρνουν κάρτες και περνάς μέσα τον Γουίντεμπλουμ Γουίμπλεντον πωςτονλένε αλλά και τον Fer, ψηλά παιδιά, λεβέντες, μαρκάρουν, πετάνε τη μπάλα μπροστά. Και επίθεση εκτός των εγγυημένων RobbenVan Persie, βάζεις στα άκρα τους νεαρούς Memphis και Lens που είναι τρεχαντήρια αλλά και σουτάρουν όπως ζητούσε και ο Αλκέτας. Άκουσε με και δεν θα χάσεις.

Χιλή κοντρολαρισμένη ομάδα με πλαφόν στο πού μπορεί να φτάσει, αλλά πολύ ανώτερη από την τελειωμένη Ισπανία που αναμενόμενα αποκλείστηκε νωρίς νωρίς. Η Αυστραλία εξέπληξε πολύ κόσμο, μαζί και μένα, με την αξιοπρεπέστατη εμφάνιση της απέναντι στους Ολλανδούς και κυρίως με την γκολάρα του Cahill που μας θύμισε Van Basten ’88.

Προβλέψεις

Το Βραζιλία – Χιλή θα είναι το πρώτο νοκ-άουτ ματς στη φάση των «16» και πολύς κόσμος εντός και εκτός Βραζιλίας επιζητά την έκπληξη. Ακόμα νομίζω ότι η ξανθή μπογιά του Νεϊμάρ περνάει, άρα και η Βραζιλία.

Το άλλο ματς ανάμεσα σε Ολλανδία και Μεξικό είναι αρκετά πιο ύπουλο αλλά λογικά ο Ρόμπεν θα σηκώσει την ομάδα στις πλάτες και στην καράφλα του. Την φοβάμαι πολύ πάντως την άμυνα της Ολλανδίας, μου θυμίζει έντονα σε δυνατότητα απίθανου λάθους τους συνδυασμούς Καραταϊδη, Αμανατίδη, Ανατολάκη στο ΤσουΛου.

Όμιλος Γ’

 

Η Κολομβία αθόρυβα πέτυχε 3 ψιλοάνετες νίκες, συχνά εντυπωσιάζοντας με την απλότητα και την αποτελεσματικότητα της.

Κεφάλαιο Ελλάδα: Ότι και να λέμε, με το που πήρε (χαζή) κόκκινη ο Κατσουράνης η ομάδα πήρε τα πάνω της. Από την αποβολή και μετά, στον αγώνα με την Ιαπωνία η άμυνα έκλεισε τους χώρους, οι παίχτες πηδούσαν πιο ψηλά στις κεφαλιές, έβγαιναν πρώτοι στις διεκδικήσεις. Όσον αφορά το νικητήριο αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού, ο Σάντος ξεκίνησε με τον ψυχωμένο Καραγκούνη, έδωσε ευκαιρία στον μπαλαδόρο Χριστοδουλόπουλο και μετά τον τραυματισμό του δούκα των κλαρινογαμπρών Παναγιώτη Κονέ, έβαλε μέσα τον Σάμαρη που τελικά σκόραρε κιόλας.

Η Εθνική Ελλάδας σε αυτό το ματς έκανε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις στην ιστορία της, πιέζοντας ασταμάτητα 70 λεπτά (από την ώρα της δεύτερης αναγκαστικής αλλαγής δηλαδή) και δημιουργώντας πολλές φάσεις, σκοράροντας 2 γκολ και έχοντας άλλα 3 δοκάρια. Ήταν με την πλάτη στον τοίχο, πήγαιναν μόνο για νίκη, ήξεραν ότι έπρεπε να βάλουν γρήγορα γκολ γιατί η φυσική τους κατάσταση δεν θα τους έφτανε να περιμένουν μέχρι το ’90, έστω κι αν στο τέλος ο Έλληνας επιθετικός τσίμπησε το πέναλτι κι έγινε ότι έγινε.

Δεν ξέρω αν υπάρχει Θεός του ποδοσφαίρου, ποδοσφαιρική δικαιοσύνη και άλλες τέτοιες γραφικότητες, πάντως με αυτή την εμφάνιση της άξιζε να περάσει στην επόμενη φάση. Όπερ και εγένετο.

Η Ακτή είχε τις καλύτερες μονάδες από κάθε άλλη Αφρικανική χώρα της φετινής διοργάνωσης αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Ιαπωνία απογοήτευση.

0zAhJsK

Σε αυτό το ενσταντανέ μετά την πρόκριση, δύο λαϊκά παιδιά ετοιμάζονται να πιουν τα αναψυκτικά όλου του κόσμου ώστε να κατουρήσουν για το ντόπινγκ κοντρόλ τη στιγμή που ημίγυμνοι συμπαίχτες τους επιδεικνύουν περήφανα τα trendy σώβρακα τους σε αμέτρητες selfies.

Όμιλος Δ’

Στον οποίο, με το που έπαιξε ο Σουάρες έγινε μακελειό. Πρώτα, με 2 δικά του γκολ απέκλεισε την Αγγλία στην οποία τρώει ψωμάκι, fishn chips και όχι μόνο. Κι έπειτα απέναντι στην Ιταλία, ακολούθησε αυτό

O Ουρουγουανός που τιμωρήθηκε με βαριά καμπάνα από τη FIFA και θα λείψει από το υπόλοιπο της διοργάνωσης, έκλεψε την αίγλη ακόμα και της μεγάλης έκπληξης της Κόστα Ρίκα που κατέλαβε την πρώτη θέση, αν και αποτελούσε το απόλυτο αουτσάιντερ. Με τον Κάμπελ του Ολυμπιακού να πετάει φωτιές μπροστά και με πολύ καλά στημένη άμυνα πίσω, η Κόστα Ρίκα φέτος πάει για μεγάλα πράγματα (εκτός αν φάνε τα μούτρα τους πάνω στο ατσάλινο τείχος της Μαρίας Δημητριάδη και του Κώστα Μανωλά – να δύο ονοματεπώνυμα που δεν περιμένατε ποτέ ότι θα συνυπάρξουν στην ίδια πρόταση).

Απόλυτα δίκαιη η κατάταξη στον όμιλο με την Ουρουγουάη να μοιάζει πάντα έτοιμη για καβγά αλλά αγωνιστικά ανέτοιμη και να περνάει δεύτερη με τα χίλια ζόρια, την Ιταλία να παίζει σε ρυθμούς slow motion και την Αγγλία όπως πάντα ασόβαρη, χωρίς αρχή, άμυνα, μέση, επίθεση και τέλος.

Προβλέψεις

Το Κολομβία – Ουρουγουάη θα είναι μια τυπική λατινοαμερικάνικη μάχη. Πάθος, σκληρά και συχνά αντιαθλητικά μαρκαρίσματα, αντεπίθεση στην αντεπίθεση και ο τολμών νικά. Όπως έχουν παρουσιαστεί οι δύο ομάδες, οι Κολομβιανοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να περάσουν

Στον άλλο νοκ-άουτ αγώνα, η έκπληξη του 2004 συναντά την αντίστοιχη του 2014. Η Κόστα Ρίκα είναι μία ομάδα χωρίς φίρμες, χωρίς τα σούπερ σωματικά προσόντα, χωρίς το κάτι ιδιαίτερο αλλά ξέρει πώς να αποσπάσει το θετικό αποτέλεσμα, υπνωτίζοντας τον αντίπαλο και χτυπώντας τον όταν δεν το περιμένει. Αυτές οι ομάδες όμως είναι ότι πρέπει για την Ελλάδα. Ανοίγει παρένθεση.

(Ας πούμε λοιπόν για την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου από το 2004 και μετά. Η μοναδική ΜΕΓΑΛΗ ομάδα που έχουμε κερδίσει 10 χρόνια τώρα είναι η Γαλλία στον προημιτελικό του ‘04. Όπου ο Ζαγοράκης έκανε σομπρέρο στον Λιζαραζού και στα καπάκια σέντρα διαβήτη με φάλτσα οπότε συμπεραίνουμε ότι ο Θεός του ποδοσφαίρου -ναι δεν κρατήθηκα- έκανε χαβαλέ. Κατά τ’άλλα, Ισπανία ‘04 στον όμιλο ισοπαλία, euro ΄08 καταποντισμός, μουντιάλ ’10 Αργεντινή ήττα, euro ’12 Γερμανία συντριβή. Προσπαθώ να πω ότι στην τεράστια πλειοψηφία των νικηφόρων –έστω και στην παράταση– αγώνων, οι αντίπαλοι ήταν ομάδες στα μέτρα μας. Το 2004 εκτός από την Γαλλία, περάσαμε Πορτογαλία, Τσεχία, Πορτογαλία, όχι μεγαθήρια. Ούτε Ιταλίες, ούτε Γερμανίες ούτε καν Ολλανδίες ή Αγγλίες. Και φέτος είχαμε έναν από τους πιο βατούς ομίλους. Δεκτή η κωλοφαρδία και καλώς να προχωρήσουμε με αυτή)

Αν ο Σάντος επιλέξει τους παίχτες που έπαιξαν καλά στα προηγούμενα, αλλά κυρίως αν δεν φάμε γκολ στο πρώτο ημίχρονο, περνάμε.

Πολύ Α’ πληθυντικό έπεσε εδώ πέρα και δεν το ‘θελα.

Όμιλος Ε’

Η Γαλλία μέχρι στιγμής είναι η πιο εντυπωσιακή ομάδα του τουρνουά παρά την απουσία του Ribery. Με ένα 4-3-3 φοβερής συνοχής και αλληλοκαλύψεων όπου οι γραμμές είναι συνέχεια σε επικοινωνία μεταξύ τους. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στα δυναμικά σέντερ μπακ της Varane (Βαράνε) και Sakho καθώς και στους μέσους-μηχανάκια PogbaMatuidi και Sissoko. Όσο για την επίθεση, Benzema βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα, έχοντας άξιους συμπαραστάτες τον κοντορεβυθούλη Valbuena και τον γκολτζή Giroud. Απόλαυση να την παρακολουθείς. Ακόμα κι αν δεν είναι τρικολόρ πια.

TjudTc4

Η Ελβετία μέτρια αλλά συμπαθέστατη με τους Γιουγκοσλάβους και τους Κοσοβάρους της σε αρμονία, τερμάτισε δεύτερη και μόνο επιτυχία μπορεί να είναι αυτό, τη στιγμή που ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές υπερδυνάμεις αποκλείστηκαν στην φάση των ομίλων.

Σημ. Δε νομίζω ότι έχει ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο, την διοργάνωση αποχαιρέτησαν νωρίς νωρίς 7 από τις 13 Ευρωπαϊκές ομάδες που συμμετείχαν (Κροατία, Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία, Βοσνία, Πορτογαλία, Ρωσία)

Το Εκουαδόρ είχε έναν καταπληκτικό Βαλένσια, όχι της Μάντσεστερ, αυτός έτρωγε κόκκινες, τον άλλον.

Η Ονδούρα ήρθε για τη χαρά του παιχνιδιού και του ξύλου.

Όμιλος ΣΤ’

H Αργεντινή δεν με έχει πείσει. Αν ο Μέσι δεήσει, θα κερδίσει. Αλλά ως πότε; Ο Di Maria δεν είναι ουσιαστικός, ο Aguero είναι χώμα, ο Higuain προσπαθεί αλλά λίγα πράγματα και ο κοιμίσης ηλικιωμένος προπονητής έχει αποφασίσει να μην ξεκινάει τον φορμαρισμένο Lavezzi. Όσο για την γραμμή άμυνας, Garay και Fernandez είναι καλοί μόνο στο ψηλό παιχνίδι. Ο ηγέτης τους πάντως είναι σε εξαιρετική κατάσταση και μοιάζει ικανός να το σηκώσει μόνος του αλά Μαραντόνα το’86.

Η Νιγηρία ήρθε δεύτερη με έναν καταπληκτικό Αμενίκε, ισάξιο του αξέχαστου Αμουνίκε. Όμως ο τελευταίος σε εκείνη την ομαδάρα του ’98 είχε και πολύ αξιόλογους συμπαίχτες ειδικά κέντρο-επίθεση (George FinidiBabangidaOkocha,IkpebaKanuAmokachi κ.α.). Στο τελευταίο ματς απέναντι στην βαριεστημένη Αργεντινή πήρε τα πάνω του και ο Μούσα. Για να δούμε.

Η Βοσνία με τους αξιόλογους Ντζέκο και Ιμπίσεβιτς αδικήθηκε από τη διαιτησία στον αγώνα με τη Νιγηρία, οπότε μετά ξέσπασε στους καημένους τους Πέρσες που ως τότε είχαν αξιοπρεπή παρουσία, κυρίως αμυντικά. Ειδικά στον αγώνα με την Αργεντινή, το Ιράν υπέκυψε στις καθυστερήσεις ενώ πιο πριν είχε κάνει και ευκαιρίες στην αξιέπαινη προσπάθεια του να επιτύχει μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των μουντιάλ.

Προβλέψεις

Εδώ φαίνεται να έχουμε καθαρά φαβορί. Η Αργεντινή δεν μου φαίνεται ότι θα απειληθεί από την Ελβετία. Τα 5 γκολ που της πέταξε η Γαλλία θα είναι ο οδηγός για τον Μέσι και την παρέα του.

Όσο για το Γαλλία-Νιγηρία, θα είναι ένα θεαματικό ματς με δύναμη, τρεξίματα και πιθανώς πολλά γκολ για τους Γάλλους. Έκπληξη σε κάποιο από αυτά τα δύο ζευγάρια θα είναι σοκ.

Όμιλος Ζ’

Εδώ και οι τέσσερις ομάδες έδειξαν πολύ υψηλό επίπεδο κατά περιόδους. Εδώ διαδραματίστηκαν και τα πιο συναρπαστικά παιχνίδια της φάσης των ομίλων (ΗΠΑ-Γκάνα, Γερμανία-Γκάνα, ΗΠΑ-Πορτογαλία).

Η Γερμανία κατεβαίνει με μία εντεκάδα όπου αμύνονται και επιτίθενται όλοι. Mueller και Klose έχουν μόνιμη επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα και πιστεύω θα μείνουν στην διεκδίκηση του τίτλου μέχρι το τέλος. Εννοώ μέχρι και τον τελικό της Κυριακής 13 Ιουλίου.

Οι ΗΠΑ φάνηκαν μία καλά προπονημένη ομάδα, με άριστη φυσική κατάσταση και με παίχτες όπως ο Dempsey που χαλαρά θα μπορούσαν να παίζουν σε κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Δικαίως προκρίθηκε.

Η Πορτογαλία θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη αλλά την έθαψε το πρώτο ματς κόντρα στη Γερμανία και η βλακεία του Πέπε, αφού τα 4 γκολ στην καμπούρα της απεδείχθησαν καταδικαστικά στην ισοβαθμία για τη δεύτερη θέση. Εκτός από τον διάδοχο του Ντέκο, Ζοάο Μουτίνιο, θα θυμόμαστε και το καταπληκτικό look του Meirelles.

ZknW0LU

Η Γκάνα τέλος, έδειξε καλά στοιχεία με τον (ατομίσταρο) Gyan και τον Ayew (Aγιού) να κάνουν καταπληκτικές εμφανίσεις, αλλά προδόθηκε από τις φίρμες της (MundariEssienBoateng) που είτε πήγαν στη Βραζιλία βαριεστημένοι, είτε για μανούρα, όχι πάντως για να προσφέρουν.

Όμιλος H

Ένας όμιλος με πολλές αντιστοιχίες με αυτόν της Ελλάδας, με 4 ομάδες σχεδόν ισοδύναμες μεταξύ τους.

Το Βέλγιο πήρε την πρώτη θέση χάρη στις ικανότητες μεμονωμένων ποδοσφαιριστών, χωρίς όμως να παρουσιάσει ένα πλήρες σύνολο. Van Buyten και Company, αποτελούν εγγυήσεις στην άμυνα, ενώ στην επίθεση θα αποτελέσει σπαζοκεφαλιά για τον προπονητή το πώς θα χωρέσει στην ίδια εντεκάδα παιχταράδες με παρόμοια αγωνιστικά χαρακτηριστικά όπως ο Hazard, ο Μirallas και ο Mertens.

Η Αλγερία έκανε την έκπληξη και κατάφερε για πρώτη φορά να περάσει στην επόμενη φάση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η εικόνα των φανατικών οπαδών με αυτά τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά να πανηγυρίζουν σα να μην υπάρχει αύριο ή μετά θάνατον ζωή, τη στιγμή που έξω από τα βραζιλιάνικα γήπεδα η ατμόσφαιρα δικαίως μυρίζει μπαρούτι, δίνει στο όλο περιβάλλον ένα περαιτέρω επαναστατικό κλίμα, το οποίο πάντα είναι ρευστό και πάντα χρειάζεται τη σωστή καθοδήγηση. Κατα τα’άλλα, φέρτε το καλό αριστερό εξτρέμ Tζαμπού σε ελληνικό σύλλογο γιατί εδώ μπορούμε να σκαρώσουμε αριστουργηματικά συνθήματα με το όνομα του.

Η Ρωσία πλήρωσε δύο χοντρές γκάφες του τερματοφύλακα της που της στέρησαν 4 ολόκληρους βαθμούς και αποκλείστηκε. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν ικανοποίησε με την απόδοση της και δεν είχε ούτε έναν παίχτη της κλάσης του Αρσάβιν ή άλλων παλαιότερων ποδοσφαιρικών ηγετών της.

Η Νότια Κορέα αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων αλλά πλέον θα θυμάμαι πάντα το σοκ του να βλέπεις Κορεάτη ποδοσφαιριστή ύψους 1.96 μ.

Προβλέψεις

Το Βέλγιο-ΗΠΑ αποτελεί θεωρητικά τον πιο αμφίρροπο αγώνα της επόμενης φάσης. Οι Βέλγοι έχουν καταπληκτικές μονάδες αλλά η Αμερικανική ομάδα είναι πιο δεμένη και προβλέπω ότι θα περάσει. Ειδικά το κέντρο της με Jones,Beckerman και ακόμα και τον γηρασμένο αλλά ντούρο Bradley, θα κάνει παρτάκι.

Γερμανία-Αλγερία. Ok, μιλάμε για τεράστια διαφορά δυναμικότητας όμως υπάρχει προϊστορία και τεράστιο κίνητρο για τους Αλγερινούς:

Στο μουντιάλ του 1982, η Γερμανία και η Αυστρία έκαναν χοντρό κομπρεμί στον μεταξύ τους αγώνα με σκορ που βόλευε αμφότερες για να πετάξουν (με προκλητικά καταφανή τρόπο) έξω από την επόμενη φάση τους Αλγερινούς. Από εκείνο το αίσχος και μετά, η FIFA όρισε ότι η τρίτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων θα διεξάγεται την ίδια ακριβώς ώρα για τις ομάδες του ίδιου ομίλου για να αποφεύγονται παρόμοια στησίματα.

Οπότε ήρθε η ώρα της ρεβάνς; Ήρθε η ώρα της εκδίκησης για τους ποδοσφαιρικούς Φενταγίν που θα κάνουν τους Γερμανούς να πνίξουν τον πόνο τους στα στρούντελ ενώ ο Πάνος Καμμένος και ο Δημήτρης Καζάκης -και γιατί όχι- και ο Βλάσης Καζάκης της Ξάνθης θα τραγουδούν μαζί μας τη Διεθνή? Μακάρι.

MERKEL ERXOMASTE

Γιώργος Παναγιωτόπουλος

Τέλειωσε η φάση των ομίλων του Μουντιάλ και αν μη τι άλλο το συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε είναι ότι παρακολουθούμε μία από τις πιο χορταστικές διοργανώσεις της τελευταίας εικοσαετίας. Πολλά γκολ, ανοικτά παιχνίδια, εμπνευσμένες τακτικές, 80’ς μουστάκια, λατινοαμερικάνικες ομάδες με ευρωπαϊκό στυλ και τον Κριστιάνο Ρονάλντο για άλλη μια φορά να κλαίει που δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στο ρόλο του ηγέτη της Πορτογαλίας. Πάμε όμως σε μια συνολική θεώρηση των ομίλων και σε προβλέψεις για τα παιχνίδια της φάσης των 16 που θα πλουτίσουν τον πράκτορα της γειτονιάς σου.

Α’ Όμιλος

Η πραγματικά ευχάριστη έκπληξη του ομίλου είναι το Μεξικό. Με επιλογές, ως επί των πλείστων, από το εγχώριο πρωτάθλημα, η μεξικανική ομάδα έχει παίξει ελκυστικό ποδόσφαιρο και δίκαια πέρασε στην επόμενη φάση. Κρίμα βέβαια για την Κροατία η οποία αν δεν είχε αδικηθεί στο πρώτο ματς με την Βραζιλία, θα αντιμετώπιζε διαφορετικά το νοκ-άουτ ματς με το Μεξικό. Η Βραζιλία συνεχίζει να μην πείθει. Στα δύο σοβαρά της παιχνίδια δεν έδειξε κάτι ουσιαστικό. Το Καμερούν δεν το υπολογίζω από τη στιγμή που κατάφερε να σκοράρει μέχρι και ο Φρεντ. Ο τελευταίος με το «dirty Sanchez» στο επάνω χείλος διεκδικεί το cult status του «Napoleon Dynamite». Vote for Pedro καλύτερα.

gK5nHMQ

Β’ Όμιλος

Πολλά ειπώθηκαν για τον αποκλεισμό και το τέλος εποχής της Ισπανίας. Στους χορτάτους και ξεζουμισμένους παίχτες λόγω τίτλων και πολλών αγωνιστικών υποχρεώσεων, στο ντεφορμάρισμα των σημαντικών παικτών της ομάδας, στο γεγονός ότι οι αντίπαλοι βρήκαν το αντίδοτο στο «τίκα-τάκα». Συμφωνώ με όλα, αλλά θέλω να τονίσω ιδιαίτερα την ανυπαρξία σοβαρού τεχνικού. Ναι ξέρω ότι ο Ντελ Μπόσκε έχει πάρει τα τρόπαια, αλλά δεν του πιστώνεται κάτι παραπάνω από μια απλή εφαρμογή του μοντέλου της Μπαρτσελόνα. Μηδέν ψυχολογικό ντοπάρισμα, ανύπαρκτη εναλλακτική στην περίπτωση εγκλωβισμού στο τίκι-τάκα, κανένα σοβαρό κοουτσάρισμα την ώρα του αγώνα και φυσικά κακοδιαχείριση του ρόστερ του. Παράδειγμα: Στο δεύτερο ματς με την Χιλή, στη θέση του Πικέ βάζει τον Χάβι Μαρτίνεθ και συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον Μπούσκετς στον άξονα. Με αυτό τον τρόπο αχρηστεύει ποδοσφαιρικά και ψυχολογικά ένα, από τα πιο σύγχρονα χαφ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, και τον Αλμπιόλ, ο οποίος έρχεται από μια καλή χρονιά με την Νάπολι, και προτιμάται κάποιο αμυντικό χαφ στη θέση του κεντρικού αμυντικού. Απ’ ότι διάβασα η ισπανική ομοσπονδία συνεχίζει με Ντελ Μπόσκε σ’ αυτή τη μεταβατική περίοδο. Η Ολλανδία έχει όλα τα φόντα να φτάσει μέχρι το τέλος και να σηκώσει το πολυπόθητο τρόπαιο. Ο Φαν Χάαλ διαχειρίζεται άψογα τους παίκτες του κι αν συνεχίσουν οι επιθετικοί να σκοράρουν όπως κάνουν μέχρι στιγμής και η νεανική άμυνα αντέξει την πίεση, τότε η Ολλανδοί θα μπουν στη λέσχη των πρωταθλητών κόσμου. Η Χιλή απέδειξε ότι με το συνεχόμενο πρέσινγκ και τους ταλαντούχους μεσο-επιθετικούς και επιθετικούς, μπορείς να φτάσεις μακριά. Η Αυστραλία κατέληξε μια από τις πιο συμπαθητικές ομάδες του Μουντιάλ γιατί έπαιξε το ποδόσφαιρο της, χωρίς να υπερισχύσουν οι βαθμολογικές σκοπιμότητες.

 

Γ’ Όμιλος

Το Πειρατικό σάλπαρε ξανά. Χιλιάδες Έλληνες πανηγύρισαν την πρόκριση στους «16». Ένα σοβαρό παιχνίδι από την εθνική ενάντια στην δεύτερη πιο ανοργάνωτη αφρικανική ομάδα του παγκοσμίου κυπέλλου έφερε αυτό που δεν πίστευε ούτε η Παναγιά του Άγγελου του Αναστασιάδη. Τι κι αν χρειάστηκε να επιστρατευτεί ο Γιώργης ο Καραγκούνης, το παπακαλιάτικο μαλλί του Λάζαρου, οι γκάφες του Γλύκου και ένα πέναλτι πάνω στο Σαμαρά, στο 93,’ που θύμισε στιγμές του Stelios Γιαννακόπουλου στο Αιγάλεω, η Ελλάδα προκρίθηκε παίζοντας γρήγορο και αποδοτικό ποδόσφαιρο. Η Κολομβία εύκολα καθάρισε την πρώτη θέση και θα παίξει τα ρέστα της με την Ολλανδία. Η Ακτή Ελεφαντοστού αποτελεί παράδειγμα του απαράβατου ποδοσφαιρικού κανόνα που λέει ότι δεν αρκούν μόνο οι καλοί ποδοσφαιριστές για να έχεις καλή ομάδα αλλά πρέπει να τους μάθεις να πεθαίνει ο ένας για τον άλλο. Να πεις χαιρετίσματα στο χωριό, Ζερβινιό. Ευχαριστούμε την Ιαπωνία που πραγματικά εξαφανίστηκε όπως ένας πραγματικός νίντζα από το Μουντιάλ.

Δ’ Όμιλος

Το underdog Κόστα Ρίκα και η, κατά τον Σάκη Τσιώλη, Οραγουάη πέρασαν στην επόμενη φάση αφήνοντας τις Αγγλία και Ιταλία να πάρουν το δρόμο της επιστροφής. Καλά για την Αγγλία το ξέραμε και σπάγαμε πλάκα με τους αγγλόφιλους, αλλά και η Ιταλία απέδειξε ότι διαθέτει την πιο αντιποδοσφαιρική γενιά της σύγχρονης ιστορίας της με μόνες εξαιρέσεις τον Μπουφόν και τον Πίρλο. Τον όμιλο σημάδεψε το τρίτο παιχνίδι ανάμεσα στην Ουρουγουάη και την Ιταλία όπου ο Σουάρεζ δάγκωσε τον Κιελίνι. Η Ουρουγουάη πέρασε με γκολ του εκλαμπρότατου ηγέτη Γοδίν αλλά η καμπάνα των 9 αγωνιστικών στον Λουίζ και ο τετράμηνος αποκλεισμός από κάθε ποδοσσφαιρική δραστηριότητα κόπασε την χαρά των Ουρουγουανών και της Λίβερπουλ. Υπερβολική ποινή κατά την γνώμη μου, πράγμα που παραδέχτηκε σήμερα και ο Κιελίνι.

Ε Όμιλος

Γαλλία και Ελβετία πέρασαν σχετικά εύκολα από τον όμιλο με τα «κοκόρια», να δείχνουν στοιχεία ομάδας που μπορεί να διεκδικήσει το κύπελλο. Η Ελβετία δεν επηρεάστηκε από την 5αρα του δεύτερου αγώνα και με τον Σακίρι διέλυσε την Ονδούρα την οποία θα αναπολούμε με αγάπη και τιμιότητα. Το Εκουαδόρ δεν διέθετε σοβαρότητα και κάποιο παίχτη-αναφορά. Μην μου πείτε για τον Βαλένθια.

rNX4Z8T

ΣΤ’ Όμιλος

Κρίμα για την Βοσνία και το πυρηνικό Ιράν που θα μπορούσαν να πάρουν την δεύτερη θέση από την Νιγηρία, η οποία δείχνει πολύ γυμνασμένη και προσηλωμένη σε κάθε παιχνίδι της. Από την άλλη, η Αργεντινή στηρίζεται εξ’ ολοκλήρου στον Μέσι και στην επίθεση της και έχει αφήσει το κέντρο και την άμυνα της σε μέτριους παίκτες που δεν έχουν το ειδικό βάρος για να φοράνε την φανέλα που φόρεσε ο Αγιάλα, ο Σιμεόνε και ο Ζανέτι. Όσο τραβήξει η επιθετική τριπλέτα (Μέσι-Ντι μαρία-Χιγκουαίν), η ομάδα θα προχωρήσει, αλλιώς πολύ δύσκολα να τα καταφέρει μόνος του ο Μέσι ακόμα κι αν το καταφέρνει ως τώρα.

Ζ’ Όμιλος

Πλήγμα για το γυναικείο κοινό που παρακολουθεί τη διοργάνωση ο αποκλεισμός της Πορτογαλίας. Ο Κριστιάνο δεν μπόρεσε εκ νέου να ηγηθεί των Πορτογάλων και ο Ούγκο Αλμέιντα με το μουστάκι-έναυσμα γυναικείων ονειρώξεων αποχωρεί. Όπως έλεγα σε μια συζήτηση: «Εμείς διαμαρτυρόμαστε για το κέντρο της Εθνικής – και καλά κάνουμε – αλλά στην τελική αυτούς έχουμε, δεν έχουμε άλλους. Τι να πουν και οι Πορτογάλοι που έχουν Μουτίνιο, Βελόζο και Μειρέλες και δεν μπορούν να αλλάξουν Τρίτη πάσα;». Η Γερμανία όπως αναμενόταν πέρασε εύκολο όμιλο, ενώ η έκπληξη ήρθε από την Αμερική που παρουσιάζει μια στιβαρή ομάδα με παίκτες που μοιάζουν με κάποιους που θα κυνηγούσε ο Keanu Reeves στο «Point Break». Πραγματικό highlight ο Κλίνσμαν, να τραγουδά τον αμερικάνικο εθνικό ύμνο στο παιχνίδι με την Πορτογαλία. Τα κόκκαλα του Κρόκετ στο Άλαμο αναπαύονται εν ειρήνη. Η Γκάνα θα μπορούσε να έχει προκριθεί αν είχε δουλέψει περισσότερο στο τελείωμα των φάσεων. Κρίμα και χόρευαν ωραία στους πανηγυρισμούς.

7E9xOxs

Η’ Όμιλος

Καμία έκπληξη με την πρωτιά του Βελγίου που ξεκόλλησε έπειτα από το πρώτο ματς. Η τρομοκρατική ενέργεια ήρθε από τους Αλγερινούς οι οποίοι παραμέρισαν εύκολα την Ρωσία την οποία δεν πιστεύαμε από την αρχή. Πραγματικά δεν θυμάμαι άλλη ομάδα του Καπέλο να παίζει τέτοιο μέτριο ποδόσφαιρο. Ας ελπίζουμε ότι οι Κορεάτες θα τα βρουν μεταξύ τους για να αποκτήσουν δύναμη πυρός κι από μακριά.

Βραζιλία-Χιλή

Με αγωνιστικά κριτήρια θα ποντάριζα στην Χιλή. Όμως η διοργανώτρια όπως είδαμε έχει και την διαιτησία στο πλευρό της οπότε την βλέπω να προκρίνεται. Ας σταυρώσουμε τα χέρια μας για τους Χιλιανούς.

Κολομβία-Ουρουγουάη

Με δεδομένη την απουσία του Σουάρεζ, η σελέστε θα γίνει ακόμα πιο δυσκοίλια στο σκοράρισμα απ’ ότι είναι μέχρι στιγμής πρόβλημα το οποίο δεν αντιμετωπίζει η Κολομβία. Θα πω Κολομβία με βαριά καρδιά.

Γαλλία-Νιγηρία

Πιστεύω τους Γάλλους και βλέπω να περνούν εύκολα την Νιγηρία.

Γερμανία-Αλγερία.

Οι Αλγερινοί θα αντισταθούν σκληρά και θα ναι δύσκολος αντίπαλος, αλλά οι Γερμανοί του Κλόζε θα κερδίσουν.

Ολλανδία-Μεξικό

Ένα από τα πιο αμφίρροπα παιχνίδια της φάσης των «16». Οι Ολλανδοί είναι πολύ φορμαρισμένοι και οι Μεξικάνοι έχουν καλή ομάδα που θα πήγαινε μακριά αν δεν έβρισκε μπροστά της μια εκ των φιναλίστ του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Κόστα Ρίκα-Ελλάδα

Ένα παιχνίδι αίμα κι άμμος. Πολύ οργανωμένη ομάδα με τρεξίματα η Κόστα Ρίκα. Αν παραταχθούμε όπως το ματς με την Ακτή, έχουμε πολλές ελπίδες να περάσουμε. Θα είναι ένα classicο, ανάμεσα στον Πειραιά-Νικητή Κάμπελ και στον όχι Κατσουράνη/ίσως Κατσουράνη/Ναι Κατσουράνη με Κόστα Ρίκα.

Αργεντινή-Ελβετία

Παρά την δυσλειτουργική εικόνα που έχει δείξει η Αργεντινή, πιστεύω ότι δύσκολα ή εύκολα θα επικρατήσει έναντι των καλά στημένων Ελβετών.

Βέλγιο-Η.Π.Α.

Εδώ θα δούμε μια από τις εκπλήξεις του θεσμού. Οι Αμερικανοί είναι ικανοί να κερδίσουν το Βέλγιο που αποτελεί το πουλέν των γραφείων στοιχημάτων πριν την διοργάνωση. Sorry Φελαϊνί, σε σένα και στην αφάνα σου. Land of the Free, Home of the Brave!

 

Αnastasius Petroleca

 

Καλησπέρα κι από μένα παίδες, γράφω εδώ κατόπιν πρότασης-πρόσκλησης των φίλων απο το Σκρα-Punk, όντας δανεικός με οψιόν αγοράς από το kaboomzine.com.

Μαθητής κι εγώ της μεγάλης της μπαλίτσας σχολής του τιτανομέγιστου δασκάλου της ανώτερης κυβερνοπροπονητικής Νικόλα Αλέφαντου, θα καταθέσω την ταπεινή μου γνώμη για τις εξελίξεις στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.
Καταρχάς μία γενική εκτίμηση: Με στεγνά αγωνιστικούς όρους και αν μπορούσαμε να ξεχάσουμε τα κοινωνικοπολιτικά ντράβαλα που εκτυλίσσονται έξω απ’ τα γήπεδα, θα μιλούσαμε για ένα απ’ τα καλύτερα Μουντιάλ της 20ετίας: ασφυκτικά γεμάτα γήπεδα ακόμα και στους θεωρητικά αντιδημοφιλείς αγώνες, έλλειψη τεχνικών προβλημάτων που μάς ταλάνισαν σε προηγούμενες διοργανώσεις όπως ελλατωματικές μπάλες που παίρνουν αυτόνομα δικά τους φάλτσα ή βουβουζέλες που σε υποχρεώνουν να παρακολουθείς στο mute, και βέβαια χορταστικά παιχνίδια με πολλά γκολ και μεγάλες ανατροπές ήδη από την πρώτη φάση. Ενώ και οι τεχνικές πρόοδοι στη διαιτησία με το goal-linetechnology και το σπρέυ-αποκριάτικο αφρό ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο αυθαιρεσιών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο διαιτητικός ακραίος υποκειμενισμός έχει εξαλειφθεί και η συμβουλή ενός μπαρουτοκαπνισμένου κριτικού διαιτησίας όπως ο Παναγιώτης Βαρούχας δεν είναι πια απαραίτητη. Πάμε τώρα στο ζουμί, με μία ανασκόπηση της πρώτης φάσης ανά όμιλο και προβλέψεις για τα ζευγάρια της φάσης των 16:

Όμιλος Α’
Ανέμπνευστη και νωθρή εμφανίστηκε η διοργανώτρια Βραζιλία, μέχρι στιγμής απλά και μόνο η ομάδα του Νεϊμάρ, όταν παλιότερα είχε υπάρξει η ομάδα των Ρονάλντο, Ριβάλντο, Ροναλτίνιο, Ρομάριο, Ρομπέρτο Κάρλος, Ζουνίνιο, Καφού και η λίστα δεν τελειώνει -δεν ξεχνάμε το παραδοσιακό σπρώξιμο της πρεμιέρας- σε αντίθεση με το σφιχτό και καλοδουλεμένο Μέχικο του υπερηρωικού Μιγκέλ Ερέρα που παίζει στρωτή μπαλίτσα, μία απ’ τις πιο φρέσκιες ομάδες της διοργάνωσης και τερμάτισε δεύτερο με ισοβαθμία λόγω διαφοράς τερμάτων. Πάντα αξιοπρεπής και μαχητική Κροατία. Τέλος, οι Καμερουνέζοι εκτός απ’ το να παίζουν ξύλο μεταξύ τους, ελπίζουμε να βγάλαν αρκετές σέλφυ για να θυμούνται ότι πήγανε στη Βραζιλία, κάτι που όλοι οι υπόλοιποι μάλλον θα ξεχάσουμε σύντομα.

 

Όμιλος Β’

 

Υπερηχητική Ολλανδία, έκανε εμφανίσεις που σκόρπισαν τον πανικό στους συνδιεκδικητές του βαρύτιμου τροπαίου. Ο Ρομπέν και ο Σνάιντερ τρέχουν σαν τον Βέγγο στο super-fast-forward για 90′, ενώ ο Φαν Πέρσυ μάς χάρισε ένα απ’ τα πιο όμορφα γκολ στην ιστορία του αθλήματος με τη μοναδική κεφαλιά χελιδονόψαρο στο ματς κόντρα στην Ισπανία. Δυνατή Χιλή, ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης, μάς θυμίζει την αξέχαστη αρμάδα του 1998 των Σάλας-Ζαμοράνο, χωρίς να έχει τους σούπερσταρ του παρελθόντος. Γενικά όλες οι λατινοαμερικάνικες ομάδες μπορούμε να πούμε ότι είναι ανεβασμένες σε αντίθεση με τις αφρικανικές, που κατέγραψαν ιστορικό χαμηλό όσο και με παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις που πήγαν σπίτι τους με το καλημέρα. Εύφημος μνεία στα αξιόμαχα καγκουρό, που σε πιο λάητ όμιλο θα μπορούσαν ίσως και πρόκριση. R.I.P. Ισπανία. RIP τίκι-τάκα.

UptQ5DB

Όμιλος Γ’
Η ταλαντούχα Κολομβία έδειξε από νωρίς ποιος είναι το αφεντικό του ομίλου καθαρίζοντας την πρώτη θέση, τη στιγμή που η Ελλάδα, μετά την απογοητευτική πρεμιέρα μάζεψε τα κομμάτια της και έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα απ’ τον καθένα να κάνει κόντρα στην Ιαπωνία (χορηγία σταθμού ΚΤΕΛ Κηφισού με τόσο λεωφορεία παρκαρισμένα μπροστά απ’ την εστία του Καρνέζη) και με τη συμβολή του εμβληματικού αρχηγού Κώστα Κατσουράνη καθάρισε το σκορποχώρι της Ακτής Ελεφαντοστού, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά το ποδοσφαιρικό αξίωμα ότι καλύτερη ομάδα δεν είναι αυτή που έχει το μεγαλύτερο άθροισμα ατομικών ταλέντων.

Όμιλος Δ

 

H αρμάδα των Ρουίζ, Μπαλάνιος, Κάμπελ καθαρίζει για πλάκα την πρωτιά κάνοντας την πρώτη έκπληξη μεγατόνων του Μουντιάλ και μάλιστα στον λεγόμενο Όμιλο του Θανάτου. Η πάντα φιλόδοξη και σταθερά ποδοσφαιρικά προηγμένη Ιταλία, έδειξε ταυτόχρονα μεγάλες δυνατότητες όσο και μεγάλες αδυναμίες -με άμυνα, που είναι το παραδοσιακό της ατού, κατώτερη των περιστάσεων, και στην τελευταία παράσταση του μεγάλου μαέστρου Αντρέα Πίρλο με τη σκουάντρα ατζούρα έχασε στις λεπτομέρειες απ’ την φορτσάτη Ουρουγουάη, που μέχρι την αποβολή του αιμοδιψούς Σουάρεζ απ’ το Μουντιάλ είχε την πιο πλήρη, επικίνδυνη και απρόβλεπτη επιθετική γραμμή της διοργάνωσης. Αξιομνημόνευτη η κόκκινη του Μάξι Περέιρα στον πρώτο αγώνα, που τήρησε τα έθιμα και της παραδόσεις της χώρας του Ήλιου.

RIP Aγγλία στο repeat. Κεσ-κε-σέ Χόντσον;

 

Όμιλος Ε’
Γαλλία μαρς, αναγεννημένη για πρώτη φορά μετά την υπερηχητική ομάδα του 1998, έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη με τις εμφανίσεις της με Μπενζεμά on fire. Στη 2η θέση συναντάμε δίκαια τη φιλόδοξη αλλά λίγη για παραπάνω πράγματα πολυεθνική Ελβετία (κλείστε τα σύνορα Ελβετοί και άμα ξαναδείτε πρόκριση σε τελική φάση στείλτε μας mail) του πολυνίκη Ότμαρ Χίτζφελντ.
Ισημερινός και Ονδούρα κάνανε τουρισμό ξεκάθαρα.

 

Όμιλος Στ’

 

Αργεντινή αγχωμένα και με τα χίλια ζόρια πρώτη [πότε θα μπει σε μια διοργάνωση να πετάει 5άρες να γουστάρουμε; καημό το έχω.] Γενικά, με προπονητή κομπάρσο και επιθετικό πλάνο “δίνω τη μπάλα στο Μέσι να περάσει 2-3 να μάς ξελασπώσει” κανείς δεν πήρε Μουντιάλ. Στη 2η θέση φιγουράρει η παραδοσιακή αφρικανική δυναμη, η χώρα των αιώνιων εφήβων, Νιγηρία, που για να είμαστε ειλικρινείς δεν έδειξε τίποτα το ιδιαίτερο, απλά στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος.
Τρεις πόντοι μπορούν και να θεωρηθούν καλή συγκομιδή για τη σταχτοπούτα της διοργάνωσης, Βοσνία, που όμως βάσει ονομάτων, εμφανίσεων στα προκριματικά και επιπέδου ανταγωνισμού, θεωρούσαμε ότι θα μπορούσε να αγγίξει την πρόκριση. Χαράς ευαγγέλια για το Ιράν που σκόραρε την τελευταία αγωνιστική και απέφυγε το στίγμα της μοναδικής ομάδας χωρίς γκολ στο Μουντιάλ.

 

Όμιλος Ζ’

 

Ο πιο ενδιαφέρων όμιλος της πρώτης φάσης μαζί με τον Δ΄. Ηγεμονική Γερμανία ξεκίνησε σαρωτικά με τεσσάρα κόντρα στους υπερόπτες Πορτογάλους, απειλήθηκε από την μαχητική Γκάνα αλλά καθάρισε την πρωτιά στο τέλος. Γενικά ομάδα που έχει Κλόζε και Σβαινστάιγκερ στον πάγκο, αυτόματα βάζει υποψηφιότητα για μεγάλα πράγματα και τα πάντσερ πέρα από βάθος πάγκου έχουν και τα καλύτερα χαφ της διοργάνωσης με αχίλλειο πτέρνα τους το αργό αμυντικό δίδυμο. Η ομάδα των Η.Π.Α. κατά τη γνώμη μου συγκαταλέγεται στις ευχάριστες εκπλήξεις της διοργάνωσης, απέκλεισε την πολυδιαφημισμένη Πορτογαλία του Κριστιάνο (όχι πια δάκρυα) Ρονάλντο και έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο, με κάθετες πάσες, λειτουργική κατοχή μπάλας αλλά και αντεπιθέσεις κόμπρας, γενικά είναι ίσως η καλύτερη εθνική που οι Η.Π.Α έχουν ποτέ στείλει σε τελική φάση -εύγε Κλίνσμαν! Εύφημος μνεία στη Γκάνα, που παρά τη βαριά σκιά σκανδάλων και εσωτερικών προστριβών το πάλεψε μέχρι τέλους και θα μπορούσε να έχει προκριθεί σε πιο εύκολο όμιλο.

 

Όμιλος Η’

 

Ο πιο βαρετός και σε επίπεδο ονομάτων αλλά και ποδοσφαίρου που παίχτηκε. Πολύ περισσότερα πράγματα περιμέναμε απ’ το Βέλγιο -προπονητικά εγκλήματα και στην αρχική ενδεκάδα και στο αγωνιστικό στυλ- δεν τα έδειξε, και είναι μια απορία αν και πότε θα το κάνει. Στη δεύτερη θέση αναπάντεχα η Αλγερία που καθάρισε σαν αβγό τόσο την φιλόδοξη Ρωσία του Fabio Capello όσο και την έμπειρη Ν.Κορέα.

xRc7Igt

Προγνωστικά Φάσης των 16

 

Βραζιλία – Χιλή

 

Με καθαρά αγωνιστικούς όρους δε θα ήταν θράσος να υποστηρίξουμε ότι η Χιλή θα κάνει την έκπληξη, αλλά κάτι το γήπεδο που θα γέρνει, κάτι η κλασική εύνοια της FIFA στην θεσμικά ισχυρή & βέβαια διοργανώτρια Βραζιλία, κάτι τα ταχυδακτυλουργικά κόλπα του πολύπειρου Σκολάρι, υποψιάζομαι ότι στο τέλος, ακόμα και με ανορθόδοξο τρόπο, οι Βραζιλιάνοι θα πανηγυρίσουν.

 

Κολομβία – Ουρουγουάη
Αν ο Σουάρεζ δεν είχε φροντίσει να αποκλειστεί θα έλεγα Ουρουγουάη δαγκωτό (χεχε. ένα κλισέ αστείο που όλοι περιμένανε), τώρα οι πιθανόητες είναι περισσότερο μοιρασμένες, αλλά οι σελέστε δεν απέκλεισαν Αγγλία και Ιταλία, για να μείνουν έξω απ’ τους γέιτονες Κολομβιανούς.

 

Γαλλία – Νιγηρία

 

Τι να λέμε τώρα;

 

Γερμανία – Αλγερία

 

Τι να λέμε τώρα; (vol.II)

 

Ολλανδία – Μεξικό

 

Το Μεξικό βέβαια θα πουλήσει ακριβά το τομάρι του, αλλά η σούπερ φορμαρισμένη Ολλανδία σε αυτό το Μουντιάλ έχει το μομέντουμ, και η φάση των 16 είναι πολύ νωρίς για να πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής. Κρίμα για το Μεξικό που υπό άλλες συνθήκες χτυπούσε ως και την πόρτα της τετράδας.

 

Κόστα Ρίκα – Ελλάδα
Η ποδοσφαιρική λογική λέει Κόστα Ρίκα, όλοι ξέρουμε όμως ότι η Εθνική Ελλάδος έχει το κοκκαλάκι της νυχτερίδας, το χρυσό πέταλο, το τετράφυλλο τριφύλλι, το μαγικό λαγοπόδαρο κλπ κλπ και εφιαλτικές μνήμες 2004 ήδη ξυπνούν στα μυαλά των γνήσιων ποδοσφαιρόφιλων.

 

Αργεντινή – Ελβετία

 

Η Αργεντινή που στους αγώνες πριν την πρόκριση έδειξε κραυγαλέα επιθετική δυστοκία και αμυντικές δυσλειτουργίες, θα τα βρει σκούρα κόντρα στους καλοκουρδισμένους Ελβετούς, αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εκτιμώ ότι θα καταφέρει να επικρατήσει.

 

Βέλγιο – Η.Π.Α.

 

Από την ανασκόπηση των ομίλων έγινε σαφές ότι δεν πιστεύω στο ταλαντούχο Βέλγιο, αντίθετα θεωρώ τις Η.Π.Α. μία απ’ τις ευχάριστες εκπλήξεις της διοργάνωσης. Το ζευγάρι είναι αμφίρροπο, αλλά εκτιμώ ότι αν τα Αμερικανάκια πάιξουν τη μπάλα που ξέρουν, δεν κλειστούν μονοθεματικά πίσω όπως με τη Γερμανία και με δεδομένη την υπεροπλία στο προπονητικό επιτελείο, θα κάνουν το μεγάλο βήμα στα προημιτελικά, παρά την έλλειψη εμπειρίας σ’ αυτό το επίπεδο.

 

Ποιος όμως θα ανέβει στο σιδηρούν θρόνο;
Βάση της εικόνας των ομάδων, όπως τις έχουμε δει μέχρι τώρα, τολμώ να προβλέψω ότι η παράδοση που θέλει ευρωπαϊκή ομάδα να μην έχει κερδίσει ποτέ Μουντιάλ στην Λατινική Αμερική έφτασε η ώρα να σπάσει. Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία φαντάζουν ως οι επικρατέστεροι μονομάχοι. Για οποιαδήποτε περαιτέρω πρόβλεψη είναι πολύ νωρίς, όμως με δεδομένο (α’) ότι δεν έχουμε δει ακόμα τη Γαλλία σε κάποιο πραγματικά ζόρικο κρας-τεστ, (β’) ότι η Γερμανία κόντρα στη Γκάνα φανέρωσε τις αδυναμίες της, (γ’) συν την προπονητική ιδιόρρυθμη διάνοια που ακούει στο όνομα Φαν Χααλ και (δ’) την εμπειρία και το ειδικό βάρος που της προσδίδει η πορεία ως τον τελικό του 2010, θα στοιχημάτιζα ότι ήρθε η σειρά της Ολλανδίας να μπει στο κλειστό κλαμπ των τροπαιούχων…

 

  • Social Links: