O Larry Donnell Andrews ήταν ένας περίφημος εγκληματίας που έδρασε στη Βαλτιμόρη τη δεκαετία του ’70 και του ’80, μέχρι να παραδοθεί στις αρχές για έναν διπλό φόνο το 1986. Ο Larry DonnellΑndrews, μετά την καταδίκη…

Ο Omar και η πραγματικότητα του «The Wire»

O Larry Donnell Andrews ήταν ένας περίφημος εγκληματίας που έδρασε στη Βαλτιμόρη τη δεκαετία του ’70 και του ’80, μέχρι να παραδοθεί στις αρχές για έναν διπλό φόνο το 1986. Ο Larry DonnellΑndrews, μετά την καταδίκη του, αφιερώθηκε στην προσπάθεια να εμποδίσει νεαρούς της Βαλτιμόρης από το να μπουν στο εμπόριο ναρκωτικών και στις συμμορίες. Όσο ήταν και αυτός μέρος του «παιχνιδιού» είχε έναν συγκεκριμένο κώδικα που ακολουθούσε: ποτέ δεν σκότωνε αθώους.

96NOSJw

Ο χαρακτήρας του Omar Little στη σειρά The Wire είναι εμπνευσμένος από τη ζωή και τη δράση του Andrews. Μάλλον καλύτερα, είναι εμπνευσμένος από τη φιγούρα του Andrews στους δρόμους της Βαλτιμόρης. O Omar δεν ακολούθησε σε καμία περίπτωση την πορεία και τον τρόπο ζωής του Donnell.

O Omar ζει και αυτός στις φτωχογειτονίες της Ανατολικής Βαλτιμόρης. Πώς ζει; «Ι rip and run». Ζει παρασιτώντας, κλέβοντας τα μικρομεσαία μέλη των συμμοριών της περιοχής του, έχοντας έναν πολύ στενό κύκλο φίλων και συγγενών. Είναι ομοφυλόφιλος και έχει και ο ίδιος έναν πολύ αυστηρό κώδικα τιμής: ποτέ δεν σκοτώνει όσους είναι εκτός παιχνιδιού.

Παρότι ο χαρακτήρας του Omar είναι ταυτισμένος με την εγκληματικότητα και παρότι συμμετέχει σε μια σειρά της οποίας η δομή δεν επιτρέπει μπλουζάκια, αφίσες και screensavers, ο Omar έγινε πασίγνωστος και πολύ αγαπητός χαρακτήρας στο αμερικανικό και όχι μόνο κοινό. Ο ίδιος ο Ομπάμα δήλωσε ότι πρόκειται για τον καλύτερο χαρακτήρα που έχει δει σε σειρά. Η σελίδα του The Wire στοfacebook στα μισά posts που κάνει εμφανίζει τη φιγούρα του Omar με ένα quote. Θα συμφωνείτε ότι quotes στο facebook και αναφορά από έναν cool liberal Πλανητάρχη= pop culture με !.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπου δείτε το όνομα Omar, θα δείτε κάπου εκεί γύρω τη λέξη αντιήρωας. Δεν ξέρω ακριβώς αν συμφωνώ με αυτόν τον χαρακτηρισμό. Θέλω να πω τι σημαίνει εν έτει 2014 η λέξη αντιήρωας. Αν σημαίνει ότι είναι κάποιος συμπαθητικός παρότι δεν είναι μπάτσος, τότε ναι. Ή και όχι. Τα κριτήρια για να κατασκευάσεις μια τέτοια κατηγορία είναι πλέον τελείως θολά. Το να πούμε ότι ο Omar είναι τόσο δημοφιλής επειδή είναι αντιήρωας δεν νομίζω ότι θα σημάνει και πολλά.

Η δημοφιλία του Omar συνδέεται περισσότερο με ένα άλλο πλέγμα χαρακτηριστικών που έχει. Μέσα σε ένα πλαίσιο τελείως ρεαλιστικά δοσμένων χαρακτήρων, αστυνομικών, συμμοριών και μεγαλεμπόρων ναρκωτικών ξεπροβάλει μια τελείως διαφορετική φιγούρα. Μια φιγούρα που συγκεντρώνει χαρακτηριστικά σούπερ ήρωα. Ουλή στο πρόσωπο, χαρακτηριστική ομιλία, ντύσιμο.

Κάθε φορά που πάει να ληστέψει βαποράκια ακολουθείται μια συγκεκριμένη τελετουργία. Περπατάει σφυρίζοντας μια συγκεκριμένη μελωδία-σήμα ότι έρχεται, περπατάει με απλό και σίγουρο βήμα και με την χαρακτηριστική του καραμπίνα την οποία επίσης κρατάει με χαρακτηριστικό τρόπο. Στη θέα του όλοι αρχίζουν να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση. «YoOmar is coming»- δεύτερο σήμα έλευσης τουOmar. Κάνεις δεν φαίνεται να μπορεί να τα βάλει μαζί του. Τα παιδάκια σε ένα επεισόδιο της σειράς, παίζουν μιμούμενα τις πράξεις του. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι που θα μπορούσαν να κάνουν άνετα τονOmar action figure στο δωμάτιο σου, δίπλα στον Ironman και στον Τζόκερ.

 

 

Ο Omar νοιάζεται για τους συντρόφους του, επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν θα σκότωνε ποτέ κάποιον αθώο, ενώ ακόμη και τους εχθρούς του θα τους σκοτώσει μόνον αν είναι απολύτως απαραίτητο. Από την άλλη, ζει παρασιτώντας, αθετεί τις υποσχέσεις του και συνεργάζεται με την αστυνομία εναντίον μελών της συμμορίας. Προδίδοντας βασικές αρχές τόσο της κοινωνίας των αστυνομικών, όσο και της κοινωνίας του δρόμου δεν έχει και πολλούς να τον συμπαθούν. Ωστόσο, καταφέρνει να μένει σταθερός στον δικό του περίεργο κώδικα σε όλη την πορεία της σειράς.

Και εδώ είναι η μία από τις δύο βασικές διαφοροποιήσεις του πραγματικού Andrews και του φανταστικού Omar. Ο πρώτος, αμέσως αφού αποφυλακίστηκε, άλλαξε. Υιοθέτησε έναν «έτοιμο» ηθικό κώδικα. Έγραψε βιβλίο, διάλεξε τη μία από τις δύο πλευρές. Αντίθετα, ο Omar έμεινε πιστός στη θολούρα του προσωπικού του κώδικα τιμής μέχρι το τέλος. Δεν επέλεξε ποτέ πλευρά. Έμεινε στο ενδιάμεσο.

Είμαι σίγουρος ότι οι δημιουργοί της σειράς προβληματίστηκαν, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο, για τον τρόπο που θα εξελιχθεί ο χαρακτήρας. Και νομίζω ότι πήραν την κατάλληλη απόφαση. Αν ο Omar, ο πιο δημοφιλής χαρακτήρας της σειράς, είχε ακολουθήσει την πορεία που πήρε στην ζωή του ο Andrews τότε η σειρά θα έμενε έκθετη. Αυτομάτως θα ξέφευγε από την ουδετερότητα με την οποία εμπότιζε τα όσα έδειχνε. Θα έπαιρνε έναν αέρα διδακτισμού και ορθής πίστης. Ο Omar θα γινόταν σύμβολο του ότι κάποια πράγματα στον κόσμο δεν είναι και τόσο σκατά, θα γινόταν από action figure, ιεραπόστολος της καλής θέλησης. Όχι, όλα αυτά δεν θα ταίριαζαν στους προβληματισμούς και στο βάθος του Wire.

Ο Andrews πέθανε το 2012, μετά από επιπλοκές σε μια χειρουργική επέμβαση. Ένας μάλλον βαρετός θάνατος σε μια μάλλον βαρετή ηλικία (στα 58 του) για έναν αστικό θρύλο.

PnkUpVq