Στις 31 Αυγούστου 2014 συνέβη ένα γεγονός που θα μείνει στην διαδικτυακή ιστορία για πάντα: το Fappening. Όποιος δεν ζει σε ηλεκτρονική σπηλιά, έχει μάθει για την τεράστια διαρροή γυμνών (και…

Το Fappening και η δική μας Jennifer Lawrence

Στις 31 Αυγούστου 2014 συνέβη ένα γεγονός που θα μείνει στην διαδικτυακή ιστορία για πάντα: το Fappening. Όποιος δεν ζει σε ηλεκτρονική σπηλιά, έχει μάθει για την τεράστια διαρροή γυμνών (και όχι μόνο) φωτογραφικών θηλυκών celebrities. Για να είμαστε σαφείς από την αρχή: όποιος μπήκε σε αυτό το κείμενο είτε για να βρει λινκ στις φωτογραφίες είτε για να διαβάσει για την KWLARA TIS KATE UPTON παρακαλείται να αποχωρήσει.

R9MCCBE

Τώρα που μείναμε μεταξύ μας λοιπόν, ας δούμε το πράγμα λίγο πιο ψύχραιμα. Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που διαρρέουν προσωπικές φωτογραφίες, βίντεο ή οτιδήποτε άλλο από κάποιον/α celebrity. Συχνά μάλιστα αυτό συμβαίνει επίτηδες, για να αυξηθεί το εμπορικό όφελος. Εδώ με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο, αλλά για μια ηλεκτρονική διάρρηξη στοiCloud της Apple με συγκεκριμένη στόχευση. Όπως γίνεται συνήθως, ο εισβολέας πόσταρε το απότελεσμα της δουλειάς του στο 4chan –«the asshole of the Internet» αποκαλείται και όχι τυχαία– και από εκεί το υλικό διοχετεύθηκε σε όλα τα υπόλοιπα σάιτ.

Η διαφορά του Fappening από τις υπόλοιπες διαρροές τέτοιου υλικού είναι ότι απέκτησε αμέσως ένα όνομα και μια ταυτότητα. «August 31st 2014, a day that shall go down in history», μας λέει το UrbandictionaryΤο Fappening είναι κάτι συγκροτημένο, εξού και το όνομα που του δόθηκε (fap+happening). Όπως τα περισσότερα πράγματα που συμβαίνουν ονλάιν πλέον, έτσι και αυτό αναδύθηκε αμέσως όχι ως ένα κατακερματισμένο σύνολο στοιχείων, αλλά ως μια ενότητα∙ όπως έχω ξαναγράψει, όλα πλέον μπορούν να γίνουν «a thing».

Κοιτώντας πιο προσεκτικά το γεγονός, όμως, μπορούμε να παρατηρήσουμε και μια σημαδούρα να επιπλέει. Ανάμεσα στις δεκάδες φωτογραφίες διάσημων ηθοποιών, τραγουδιστριών, κτλ, μία τραβάει όλη την προσοχή: η Jennifer Lawrence. Ο λόγος δεν είναι ούτε ότι είναι πάρα πολύ όμορφη –που είναι–, ούτε ότι είναι πάρα πολύ διάσημη –που είναι. Ο λόγος είναι πως η Jennifer Lawrence είναι δικιά μας.

cJP9y1k

Όποιος έχει περιπλανηθεί έστω και λίγο σε δημοφιλή σάιτ, όπως το 9gag δεν μπορεί παρά να έχει παρατηρήσει πως το κοινό έχει ορισμένους αγαπημένους αστέρες και ορισμένα αγαπημένα θέματα. Ανάμεσα σε αυτά η Lawrence έχει ηγεμονική θέση: είναι όμορφη, είναι κουλ και είναι περίπου στην ηλικία των περισσότερων χρηστών αυτής της πλευράς του Ίντερνετ (γεννήθηκε το 1990). Αυτό την κάνει, στην αντίληψη του κοινού, να είναι μια από εμάς, που απλώς τα κατάφερε λίγο καλύτερα από εμάς. Η πρωτοφανής έκρηξη μέσων δημοσίευσης περιεχομένου που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει και μια κουλτούρα που περιλαμβάνει συγκεκριμένα πράγματα: γατάκια, υπερήρωες, burgers και άτομα όπως η Lawrence και το καστ του Harry Potter.

Όταν, λοιπόν, ο μέσος χρήστης αυτής της πλευράς του Ίντερνετ είδε πως μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στην ιδιωτικότητα της Lawrence που είναι μια από εμάς, εκστασιάστηκε τόσο, ώστε η διαρροή επικαλύφθηκε κατευθείαν από αυτό. Μια βόλτα στα σάιτ που παραθέτουν τις φωτογραφίες το αποδεικνύει. Προφανώς, δεν ισχυρίζομαι ότι όλος ο ντόρος έγινε αποκλειστικά λόγω των φωτογραφιών τηςLawrence∙ μεγάλο θέμα έγινε και για τις φωτογραφίες της γεννημένης το 1992 Kate Upton, η οποία όμως δεν έχει λάβει την στάμπα της κουλ, αλλά της σεξοβόμβας. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι πώς μια διαρροή τέτοιου υλικού λαμβάνει άμεσα συγκεκριμένη μορφή και χαρακτηριστικά βάσει τις pop culture. Και στο λήμμα του Urbandictionary, άλλωστε, το παράδειγμα είναι το εξής:

P1: Dude did you see those leaked nudes of Jennifer Lawrence?
P2: Of course! Who didn’t take part in the fappening?

Αυτό είναι, τελικά, το Fappening: ένα μεγάλο thing του παγκόσμιου Ίντερνετ όπου ο καθένας ικανοποιείται παίρνοντας μέρος σε μια μεγάλη τάση που κατασκευάζεται με γνωστά υλικά. Και που εισβάλει κατάφωρα στην ιδιωτικότητα διάσημων ανθρώπων, επειδή, κατά την αντίληψη αυτή, είναι δικοί μας άνθρωποι.

Υ.Γ: Τα πάντα πολιτικώς ορθά ελληνικά σάιτ κάλυψαν το γεγονός σκανδαλιζόμενα, χωρίς να εξηγούν τίποτα παραπέρα και, φυσικά, χωρίς να αναφερθούν στον όρο «Fappening» –με εξαίρεση αυτό. Αναρωτιέμαι σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις αν πρόκειται για σεμνοτυφία ή για απλή έλλειψη ενημέρωσης των διεθνών συμβάντων και τάσεων.

ΥΓ 2: Σαφώς, εγείρεται και το πρόβλημα της ασφάλειας των διαδικτυακών υπηρεσιών και της ονλάιν αποθήκευσης. Εδώ όμως επέλεξα να εστιάσω σε μια πτυχή που δεν φαίνεται να έχει συζητηθεί.