Γενικά, πιστεύω πως η γελοιογραφία –και ειδικά η πολιτική– είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Ο καλός πολιτικός γελοιογράφος έχει μια μαγική ικανότητα να συμπυκνώνει την πραγματικότητα σε μορφές, καταστάσεις και…

10 γελοιογραφίες του Κώστα Μητρόπουλου που μας υπενθυμίζουν πώς ήταν να ζεις επί ΠΑΣΟΚ

Γενικά, πιστεύω πως η γελοιογραφία –και ειδικά η πολιτική– είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Ο καλός πολιτικός γελοιογράφος έχει μια μαγική ικανότητα να συμπυκνώνει την πραγματικότητα σε μορφές, καταστάσεις και ατάκες που ισοδυναμούν με χιλιάδες λέξεις ενός άρθρου. Με μια αντίστροφη διαδικασία, μπορεί κανείς να κάνει unzip την συμπυκνωμένη πραγματικότητα μιας γελοιογραφίας και να δει στάσεις και καταστάσεις του παρελθόντος να απλώνονται μπροστά του με καταπληκτική καθαρότητα. Ένας από τους σημαντικούς Έλληνες γελοιογράφους είναι οΚώστας Μητρόπουλος, του οποίου βρήκα τις προάλλες αρκετά άλμπουμ σε εξευτελιστική τιμή σε γνωστό σημείο της Αθήνας. Τα άλμπουμ που πήρα εκδόθηκαν στο γύρισμα της δεκαετίας του ’80, δηλαδή πάνω στο αποκορύφωμα της πασοκικής εξαλλοσύνης. Αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε τον Κώστα Μητρόπουλο να συμπυκνώνει σε παραλληλόγραμμα κουτάκια τι θα πει να ζεις επί ΠΑΣΟΚ στα late ’80s ή επί Μητσοτάκη στα early ’90s. Ή επί Μητσοτάκη και Συνασπισμού το βρώμικο ’89.

1. Τις μεγάλες φωτιές τις βάλανε όντως οι πασόκοι, όπως φώναζαν διάφορες προσωπικότητες της λαϊκής Δεξιάς το 2007. Απλά δεν τις έβαλαν το 2007.

FuKCXha

2. Όταν το βλαχομπαρόκ της χασαποταβέρνας γινόταν καθεστώς.

D59JTPT

3. Όταν το ΠΑΣΟΚ έδινε στον κόσμο ψωμάκι.

oi5XdHC

4. Όταν το ΠΑΣΟΚ έδινε στον κόσμο ψωμάκι vol 2.

nyiXFOP

5. Όταν οι φίλοι του Σαμαρά ήταν ακόμα Ρηγάδες.

egz1o7U

6. Όταν κανείς δεν είχε λόγο να είναι αριστερός.

5B2caZx

 7. Όταν ταυτόχρονα κανείς δεν είχε λόγο να μην είναι αριστερός.

eblh70G

8. Όταν ο Αντρέας έβγαζε τη γλώσσα σε μια ολόκληρη χώρα.

y69pQeA

9. Όταν οι παρατρεχάμενοι του Αντρέα έβγαζαν τη γλώσσα σε μια ολόκληρη χώρα.

tgZ00wY

10. Όταν η πραγματικότητα του 2015 είναι τόσο εξωφρενική, που αποτελούσε αντικείμενο γελοιογραφίας του 1990.

d2oXFxV