Ας το παραδεχτούμε! Η κενολογία είναι μέσα στη ζωή μας. Κάθε μέρα θα τη συναντήσουμε. Στη χαιρετούρα με έναν παλιό γνωστό, στη λογοδιάρροια ενός πολιτικολογούντος ταξιτζή, ως απάντηση στην προτροπή…

Πώς να γίνεις ο νέος David Avramidis official

Ας το παραδεχτούμε! Η κενολογία είναι μέσα στη ζωή μας. Κάθε μέρα θα τη συναντήσουμε. Στη χαιρετούρα με έναν παλιό γνωστό, στη λογοδιάρροια ενός πολιτικολογούντος ταξιτζή, ως απάντηση στην προτροπή «κάνε μια ευχή για τον κόσμο που μας βλέπει από το σπίτι» (ιδίως αν αυτή γίνεται από τον τιτάνα της γραφικότητας, Γιάννη Ζουγανέλη),  στην τηλεόραση, στην κακή λογοτεχνία, στη ραδιοφωνική εκπομπή που κανονικά έχει δύο εκφωνητές αλλά ο ένας αρρώστησε. Γενικά, την κενολογία την βρίσκεις παντού και πολύ συχνά αυτή αρέσει στον κόσμο. Και κάποιοι το έχουν καταλάβει και βγάζουν χρήματα από αυτό.

Έτσι, συνεχίζοντας μια παράδοση που ξεκίνησε από ένα άρθρο για το «πώς να γίνετε Δημουλίδου» και, επειδή τα spreads έχουν πάρει την ανηφόρα, αποφάσισα να κάνω έναν νέο οδηγό δημιουργίας μιας σελίδας στο fb που θα βασίζεται στα κενά τα λόγια, ώστε να γεμίσετε likes και euro. Αυτές είναι κάποιες από τις βασικές οδηγίες:

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Έρωτας (πριν την ρίξεις, αφού σε παράτησε), κατινιές, ότι έφαγες πολλή σοκολάτα, ότι ήπιες πολύ προχθές.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΕΝΑΝ ΥΠΟΘΕΤΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Συνεχίζοντας μια παράδοση κενολογίας που κρατάει αιώνες, οι συμβουλές που δεν έχουν κανένα λόγο να γίνονται, είναι αυτές που για κάποιο λόγο πιάνουν περισσότερο. «Να ζεις τη ζωή σαν να μην υπάρχει αύριο», «αυτός που αντέχει τη γκρίνια σου, είναι αυτός που σε αγάπησε πραγματικά», «τον έρωτα τον σκοτώνεις όσο είναι μικρός, όταν μεγαλώσει την έβαψες».

Και πραγματικά, δεν με ενοχλεί τόσο όλο αυτό, απλά φοβάμαι μην επεκταθεί σε περιστάσεις που χρειάζονται πραγματικές συμβουλές. Για παράδειγμα, ελπίζω όλο αυτό να μην περάσει και στην ιατρική επιστήμη:

-Γιατρέ, έχω πολύ έντονες ενοχλήσεις στο στομάχι

-Ο έρωτας περνάει από το στομάχι λέγανε οι παλιοί. Δεν έχουν έρθει από το κρεβάτι μου μάλλον 😉 😉 😉

-Γιατρέ, τι λέτε; Νιώθω ότι το κορμί μου δεν είναι καλά…

-Γεμίσαμε από κορμιά και ξεμείναμε από ψυχές.

-Γιατρέ, είστε τρελός;

-Κάθε μέρα που ένιωσες τρελός είναι η μέρα που πέρασες καλύτερα.

 

ΔΙΑΛΕΞΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΦΟΝΤΟ

Οτιδήποτε και αν λες, φρόντιζε να το βάζεις σε κατάλληλο φόντο. Γενικά, προσπάθησα πάρα πολύ να ταξινομήσω τα διάφορα είδη κατάλληλων φόντων που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις σελίδες και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατό να γίνει καμία. Φόντο σε ένα κείμενο τέτοιου τύπου μπορεί να είναι κλασικά Minions, μοντέλα που κοιτάνε από ένα παράθυρο, μια ασπρόμαυρη φώτο που δείχνει ένα άλογο να κοιτάει μια φουρτουνιασμένη θάλασσα διαβάζοντας εφημερίδα, ο Νίτσε που σκέφτεται τον Χέγκελ ενώ το κείμενο που μπαίνει από πάνω είναι στίχος από τραγούδι του Γονίδη. Από ένα σημείο και μετά μάλιστα φωτογραφίες από πορνογραφικά site του 2003.

Μερικά από τα πιο παράξενα τα μάζεψα εδώ:

uAOb0xh

Αυτός ο τεράστιος αρκούδος ξέρει καλά από απόσταση. Από τότε που τον άρπαξαν με το ζόρι μακριά από το Λούνα Παρκ

pY9wFCe

Ο φαρμακευτικός σύλλογος αναγνωρίζει ότι μια λάθος συνταγογράφηση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο

WTF

WTF

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΣΟΥ

Για να είμαι ειλικρινής πρόκειται για ένα κομμάτι των σελίδων κενολογίας που δεν μπορώ με τίποτα να το καταλάβω. Πρόκειται για διάφορες δημοσιεύσεις οι οποίες είναι γραμμένες πάντα σε α’ πρόσωπο και απευθύνονται πάντα σε μια αφηρημένη οντότητα που κατονομάζεται με λέξεις όπως «κουκλίτσα μου», «αγοράκι μου», κ.ά. Για παράδειγμα,

«Άσε με κουκλίτσα μου γιατί έχω και νεύρα σήμερα και δεν έχω πιεί και καφέ».

Και ας πούμε ότι καταλαβαίνω γιατί να βρίζεις μια «κουκλίτσα», αν και η απορία μου για το αν αυτά τα post απευθύνονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα ή αν απλά είναι νόθες κλητικές, θα με βασανίζει αιώνια. Αυτό που δεν χωράει το μυαλό μου είναι γιατί δεν το γράφεις μόνος σου σε στάτους όλο αυτό και πρέπει να το κοινοποιήσεις από τη σελίδα «ΕΧΩ ΝΕΥΡΑ…ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ??»

 

«Η ΑΠΙΣΤΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΤΑΠΕΙΝΩΣΗ!!!»

Ό,τι ήταν ο «Οδυσσέας» του Τζόις για τον μοντερνισμό, οι Black Sabbath για τη metal, το Sopranos για τη χρυσή εποχή της αμερικανικής τηλεόρασης. Δεν γίνεται να ξεκινήσεις μια τέτοιου τύπου σελίδα χωρίς να ξεσκονίσεις κάθε γραμμή του γραμματολογικού σου προγόνου. Η «Η ΑΠΙΣΤΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΤΑΠΕΙΝΩΣΗ» ήρθε για να συνταράξει τον κόσμο των social media και, παρότι εν έτει 2015 μοιάζει κάπως ξεπερασμένη, συνεχίζει να αξίζει τον απόλυτο σεβασμό σου.

ΒΑΖΕΙΣ ΠΑΝΤΑ “?” ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ

Φρόντισε πάντα στις δημοσιεύσεις σου που τελειώνουν με κάποια ερώτηση να βάζεις στη σειρά 5-6 αγγλικά ερωτηματικά. Το σύμβολο «;» του ελληνικού ερωτηματικού το κρατάς μόνο ως το πρώτο μισό του emoticon που δείχνει κλείσιμο ματιού. Κατά το ίδιο σκεπτικό τα «ό,τι» και «ότι» είναι ελεύθερα εναλλασσόμενοι τύποι, απλά το «ό,τι» έχει και μια τσαχπινιά.

ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ-ΕΘΝΟΛΙΑΚΟΠΟΥΛΙΚΑ SITES

Γενικά, φρόντιζε να έχεις έναν δίαυλο με sites και blogs αυτού του χώρου. Αν πετύχει η σελίδα σου, θα μείνει απλώς στην αρχική σου σελίδα, ώστε να τσιμπάς posts στις εθνικές εορτές. Αν αποτύχει η σελίδα σου, μπορείς να το γυρίσεις σε εθνικιστικό ποτ-πουρί. Να γίνεις, δηλαδή, μια από τις σελίδες εκείνες που ονομάζονται «ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΣΑΙ ΜΑΚΡΙΑ» και από κάτω έχουν δημοσιεύσεις με άρθρα που αναλύουν με γηπεδικούς όρους την πολιτική του Πούτιν στην Τσετσενία, αποκαλύπτουν υπερόπλα Κίνας και Ρωσίας και δίνουν στοιχηματικές προβλέψεις για το κουπονάκι του Σαββατοκύριακου.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Θα αντιμετωπίσεις και δύσκολες στιγμές. Είναι κάποιες περίοδοι που οι πάντες μιλούν για πολιτική.  Τα likes στα ποστ σου θα πέσουν, κρύος ιδρώτας θα σε πιάσει, ο ουρανός θα είναι συννεφιασμένος. Μείνε ψύχραιμος! Μπες και εσύ στο παιχνίδι. Προφανώς δεν θα πάρεις σαφή πολιτική θέση γιατί, αν πάρεις, ρισκάρεις να χάσεις μέρος του κοινού σου. Αν δεν είναι προεκλογική περίοδος, βάλ’τα με την κυβέρνηση. Όλοι βρίζουν την κυβέρνηση ως έννοια και όχι ως αναφορά σε συγκεκριμένο κόμμα, πρωθυπουργό, κτλ. Αν είναι προεκλογική περίοδος βάλ’τα με όλους τους πολιτικούς. Όλα καλά θα πάνε. Ο Κανάκης με αυτή τη στρατηγική έχει χτίσει ολόκληρη καριέρα.

 

ΠΟΣΤΑΡΕ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Προφανώς μόνο με ευφυολογήματα δουλειά δεν γίνεται. Κρίνεται απαραίτητο ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ποστάρεις και κανένα τραγουδάκι. Οι στίχοι των τραγουδιών αυτών είτε δεν θα βγάζουν κανένα απολύτως νόημα  (για παράδειγμα το «Για τις παλιές αγάπες μη μιλάς» για το οποίο σας προκαλώ να ακούσετε προσεκτικά τους στίχους) είτε θα έχουν στίχους που θα μοιάζουν με τα υπόλοιπα post της σελίδας σου.

Μην ανησυχείς και πολύ για την επιλογή. Εδώ ένας πενηντάρης που ντύνεται σαν 20χρονο και λέγεται Δάντης τραγουδάει για ένα παλτό που έδωσε σε κάποιον και η μισή Ελλάδα κλαίει.

 

ΟΝΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΡΗΜΑΤΩΝ

Αυτό με την ονοματοποίηση ρημάτων ξεκίνησε με τον γνωστό και αριστουργηματικό στίχο των Πυξ-Λαξ «τα πιο μεγάλα “θέλω” κάνω πίσω» και, κατά την άποψη μου, πρέπει να γίνει ιδιώνυμο έγκλημα παραβίαση του οποίου θα οδηγεί σε ισόβια κάθειρξη.

 

ΜΗΝ ΠΟΣΤΑΡΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓHΣΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

Για παράδειγμα, αυτό:

yEhLBNI a0lBZ8Q

ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ-ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ

Το εμπόριο νοσταλγίας είναι το δεύτερο χρυσωρυχείο μετά από την κενολογία. Ήταν ωραίο όταν ήσουν παιδί. Αυτό το λένε όλοι, εκτός από τους Γερμανούς που μεγάλωσαν στον Μεσοπόλεμο. Μπες και συ, λοιπόν, σε αυτό το παιχνίδι εξύμνησης της παιδικής ηλικίας. Σου έχω έτοιμο και το πρώτο σχετικό ποστ. Έτσι σαν δωράκι που έκατσες και με διάβασες:

wB3eTTM