Previously στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία:  Η Α’ Οικουμενική Σύνοδος θωρακίζει τον Χριστιανισμό και οι αιρετικοί πάνε από χέσιμο. Το τεράστιο σουξέ του Κωνσταντίνου στην Ανατολική Ακτή (sic) ενάντια στις παγανιστικές δυνάμεις και…

Byzantine History X – Επεισόδιο 6: «Nova Roma Constantinopolitana»

Previously στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία:  Η Α’ Οικουμενική Σύνοδος θωρακίζει τον Χριστιανισμό και οι αιρετικοί πάνε από χέσιμο.

Το τεράστιο σουξέ του Κωνσταντίνου στην Ανατολική Ακτή (sic) ενάντια στις παγανιστικές δυνάμεις και τους ενδοαυτοκρατορικούς του εχθρούς αποφασίζεται να σφραγιστεί με τη δημιουργία της πρωτεύουσας της Ανατολής. Το 324, κλάνοντας τη Θεσσαλονίκη (μαθημένα τα βουνά απ’τα χιόνια) και τη Σόφια (επειδή Βούλγαροι), ο Κωνσταντίνος διαλέγει το Βυζάντιο (την πόλη ντε). Το 330 γίνεται και η τελετή με τη σαμπάνια που σπάει στην πινακίδα στην είσοδο της πόλης, με την οποία μετονομάζεται σε Κωνσταντινούπολη.

Η νέα πρωτεύουσα έχει τα γενέθλιά της στις 11 Μαΐου 330 (σαν σήμερα). Ο Κωνσταντίνος αρχίζει να δίνει επιδοτήσεις ΕΣΠΑ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης αστυφιλίας, φέρνοντας δεκάδες χιλιάδες νέου κόσμου στη νέα πρωτεύουσα. Με το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Χαρίζω Οικόπεδα στην Ασιατική Πλευρά», ξεκινάει ένα εργολαβικό μαμούθ και μέσα σε 30 χρόνια ο ταπεινός Βύζας γίνεται Βυζάρας, στην πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη Βυζοενίσχυση.

Η νέα πόλη χωρίζεται ακριβώς όπως και η Ρώμη σε 14 περιοχές με τα κέντρα της να είναι το Forum του Κωνσταντίνου που είχε περισσότερο κόσμο κι απ’ το Pirate Bay πριν το raid, τον Ιππόδρομο (κέντρο ψυχαγωγίας και τζόγου με τις ευλογίες του χριστιανισμού) και το Ναό της Θείας Σοφίας (όχι αφιερωμένο στη θεία του).

1413980136575_wps_56_big_52854_jpg
«Τα πρώτα clubs στην Κωνσταντινούπολη ανοίγουν πολύ πιο μετά, γύρω στο 362 μ.Χ.»

Ωστόσο ο ίδιος ο Κωνσταντίνος δεν την πρόλαβε ποτέ «μεγάλη» τη νέα του πρωτεύουσα. Πέρασε τα τελευταία 7 χρόνια της ζωής του στο σχετικά χαλαρό. Συγκεκριμένα, κατάφερε και δεν σκότωσε κανένα συγγενή του στα τελευταία αυτά χρόνια της ζωής του.

Λίγο πριν πεθάνει, πήγε στο Δρέπανο της Βιθυνίας – το χωριό της μανούλας – στο οποίο και βαφτίστηκε το 337μ.Χ Χριστιανός λίγο πριν ξεψυχήσει από τον Εουσέμπιο της Νικομήδειας, τον μεγάλο μπαλαδόρο-ιστορικό-κολλητό της φαμίλιας, που συναντήσαμε και σε προηγούμενα επεισόδια.

Ο «μύθος» – δηλαδή οποιαδήποτε ιστορία δεν έγραψε ο Ευσέβιος – λέει πως ο Κωνσταντίνος δεν ψηνόταν και τόσο πολύ, αλλά επειδή είχε ψιλοσαλτάρει στα τελευταία του, του φορέσαν μια λευκή ρομπίτσα και τον βουτήξαν στο νερό. Άλλες πηγές μαρτυρούν πως ήθελε να δει τον σύμβουλό του στον χριστιανικό παράδεισο, τον οποίο είχε σκοτώσει ο Λόκι, αλλά ίσως μπερδεύονται με την ιστορία του Ράγκναρ Λόθμπροκ.

Q12iE0b

Μετά τον θάνατό του, πήγαν το πτώμα του στο ναό των Αγίων Αποστόλων.

Την εξουσία μετά το θάνατο του Κωνσταντίνου αναλαμβάνει ο Κώνστας. Ο προπροπροπροπροπροπροπροπροπροπάππους της γνωστής ηθοποιού.

Στο επόμενο επεισόδιο: Επιτέλους νέοι χαρακτήρες! Ο Κώνστας. «Αυτοκράτωρ Κωλοπαίδι».