Αναδιατυπώνοντας τον τίτλο, για να ταιριάξει καλύτερα στην περίπτωση μας, θα λέγαμε πως ο φερόμενος ως επιστημονικός λόγος είναι λόγος πολιτικός. Τόσο επειδή καθορίζεται κοινωνικά, όσο και επειδή έχει βαθιές…

Ο καθαρά πολιτικός (και όχι επιστημονικός) λόγος του Μιχελογιαννάκη για τα λείψανα

Αναδιατυπώνοντας τον τίτλο, για να ταιριάξει καλύτερα στην περίπτωση μας, θα λέγαμε πως ο φερόμενος ως επιστημονικός λόγος είναι λόγος πολιτικός. Τόσο επειδή καθορίζεται κοινωνικά, όσο και επειδή έχει βαθιές πολιτικές συνέπειες (παράγει ιεραρχίες, νομιμοποιήσεις, συναινέσεις). Στην περίπτωσή μας, βέβαια, ο εκφερόμενος επιστημονικός λόγος είναι σχεδόν προνεωτερικός, αφού δεν επιβεβαιώνεται καν από εμπειρικά παραδείγματα και πειράματα.

Αναφέρομαι στις δηλώσεις του βουλευτή Ηρακλείου, Γιάννη Μιχελογιαννάκη που έγιναν στην εκπομπή του SKAI σήμερα. Για να δικαιολογήσει τόσο «τη συμβολή των λειψάνων, τη θετική» έσπευσε να επικαλεστεί αρκετές φορές την ιατρική του ιδιότητα. Συνέχισε αναφερόμενος στην καθηγήτριά του «εξαιρετική λοιμοξιολόγος, η καλύτερη στην Ελλάδα» που επισκεπτόμενη το νοσοκομείο Παίδων κοινώνησε από το ίδιο σκεύος με οροθετικά παιδάκια. Φέρεται πως εκείνη είπε σύμφωνα με τον βουλευτή: «γιατί πιστεύω πως η δύναμη του Θεού θα με κάνει να μην κολλήσω, παρόλο που επιστημονικά λέω πως θα κολλήσω».

Εδώ αναδεικνύονται δύο διαφορετικά πράγματα. Πρώτον, η κάμψη των ενστάσεων, που προκλήθηκαν από μερίδα πολιτών για το οικονομικό κόστος της μεταφοράς των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας από το κράτος, μέσω της επίκλησης μιας επιστημονικής αυθεντίας, που έχει δει ιδίοις όμμασι την ευεργετική λειτουργία τους. Η συζήτηση αποπολιτικοποιήθηκε πλήρως και τα ηνία δόθηκαν στην «ιατρική» για να μιλήσει για τις θεραπευτικές (;) ιδιότητές τους. Το φαινόμενο του placebo (ψευδοφαρμάκου) που ενδυναμώνει τον ασθενή αποσιωπήθηκε. Το οικονομικό κόστος πλέον εγκρίθηκε και με την επιστημονική βούλα.

Το δεύτερο επικίνδυνο σχόλιο που αναδύθηκε αφορά τη δήθεν μετάδοση του ιού του HIV με το σάλιο. Μάλλον εις μάτην προσπαθούσε η «εξαιρετική λοιμωξιολόγος» να μάθει στους φοιτητές και τις φοιτήτριές της ότι ο ιός HIV μεταδίδεται από το αίμα, το σπέρμα και τα παράγωγά τους. Οι προεπιστημονικές απόψεις είναι πιο ανθεκτικές. Η μη μόλυνση της καθηγήτριας παρουσιάστηκε ως θαύμα και όχι ως κανονικότητα (δεν προκύπτει από πουθενά η μετάδοση του ιού από τη χρήση κοινών σκευών).

Στην Αθήνα πέρα από τον ανοιξιάτικο άνεμο φυσάει και ένας άνεμος αμετροέπειας και μη σύνεσης -αν μη τι άλλο-  σήμερα.