Μετά το θάνατο του Μέγα Κωνσταντίνου, κανένα από τα παιδιά του δεν ήταν αρκετά ισχυρό ώστε να κυβερνήσει ως μόνος αυτοκράτορας. Έτσι, σε μία από τις σπάνιες φλωριές της Βυζαντινής…

Byzantine History X – Επεισόδιο 7: Αυτοκρατορικό Τρίο

Μετά το θάνατο του Μέγα Κωνσταντίνου, κανένα από τα παιδιά του δεν ήταν αρκετά ισχυρό ώστε να κυβερνήσει ως μόνος αυτοκράτορας. Έτσι, σε μία από τις σπάνιες φλωριές της Βυζαντινής Ιστορίας, αντί να σφαχτούν δίχως προηγούμενο και να χυθεί αίμα, δάκρυα και ιδρώτας, οι τύποι το γυρνάνε σε concensus.

Η τραγική τριάδα Κώνστας, Κωνστάντιος Β’ και Κωνσταντίνος Β’ ξηγιούνται μοίρασμα που θα το ζήλευε και μία άλλη τριάδα με Κώνστα μέσα, μόνο που σε εκείνη δεν είχε … «πρυτανεύσει» η λογική.

Έτσι μοιράζουν την αυτοκρατορία στα τρία.
Ναι. Καλά άκουσες φίλε μελετητή της ιστορίας.
Το βυζαντιάκι στα τρία.

Γιατί στα 2 οκ, έχεις ανατολή – δύση.
Στα 4 και πάλι το’χαμε, κάπως σαν τεταρτημόρια ήταν.
Αλλά στα 3; Πως στο διάλο χωρίζεις στα 3 αυτή την αυτοκρατορία; Κάθετα; Οριζόντια; Διαγωνίως;
Καλύτερα να την παίζαν στους κύβους.

Τέλοσπαντων. Ο Κώνστας είχε τη Δύση μαζί με τον Κωνσταντίνο τον Β’.
Ο Κωνσταντίνος ο Β’ την περνούσε στην Ιταλία όλο σε μπουρδέλα και καζινάκια και σε κάποια φάση τον τσιμπάνε να παίζει με πειραγμένα«κόκκαλα» και η μαφία δεν μασούσε από τότε – αύγουστος/ξαύγουστος, πήγαινες να δεις που κοιμούνται τα ψάρια. Οπότε μένει όλη η Δύση στον Κώνστα. Την κράτησε 13 χρόνια χωρίς τσαμπουκάδες, μέχρι που ο σφετεριστής Μάγνος Μαγνέντιος (Magnus Magneto mofos) του τη βγήκε με κόλπα και αγριάδα και τον σκότωσε σαν το σκυλί στ’ αμπέλι.

erik_magnus_magneto_black_by_erikvonlehmann

Τυπικός βυζαντινός σφετεριστής θρόνου

Ο Κωνστάντιος ο Β’ έμεινε μόνος πραγματικός αυτοκράτορας του Βυζαντίου κι εκστράτεψε κατά του Magneto τον οποίο και τσάκισε με τη χαρακτηριστική ευκολία που σου δίνει το να έχεις τον τριπλάσιο στρατό από τον αντίπαλο.

Εντωμεταξύ ο Κωνστάντιος ο Β’ έχει αφήσει τον Καίσαρα Γάλλο στη θέση του να προσέχει τα ασιατικά σύνορα. Του  τη βαράει ότι μπορεί ο Gallo να γίνει νέος Magneto και τον φωνάζει στη Nola (άντρο στονεράδων) οπού τον αποκεφαλίζει χωρίς ΚΑΜΙΑ επίσημη κατηγορία, ακριβώς στην ίδια πλατεΐτσα που είχε αποκεφαλίσει ο Μ. Κωνσταντίνος τον Κρίσπο.

ned-stark-beheading-a-nights-watch-deserter-635302410916611876

Ο Καίσαρας Γάλλος αποκεφαλίζεται από τον Κωνστάρκιο

Τελικά καταλαβαίνει ότι με την παράνοια δεν πας πουθενά και ζητάει τη βοήθεια του ξαδέρφου του, του Ιουλιανού. Ο ίδιος ο Κωνστάντιος ο Β’, όντας μάλλον στείρος και επειδή πίστευε κάποιο από τα αδέρφια του θα τεκνοποιούσε, δεν έχει άμεσους απογόνους, οπότε βλέπει αρχικά τον Ιουλιανό και ως ένα πιθανό απόγονο. Ωστόσο ο Ιουλιανός δεν πολυπεριμένει τη σειρά του, του φουσκώνουν και τα μυαλά τα γαλατικά στρατεύματα και ανακηρρύσεται Αυτοκράτορας, γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα.
Ο Κωνστάντιος ο Β’ ξεκινάει να πάει να βρει τον Ιουλιανό να τα πούνε και να τα βρούνε πολιτισμένα ίσως, αλλά ο Κωνστάντιος Β’ (Stereo Nova της εποχής) τρώει κάποιο χαλασμένο κρέας και πάει για τόπο χλοερό, ενώ βαφτίζεται κι αυτός στο νεκροκρέβατο του, σε ένα πανδοχείο λίγο έξω από τη Μοψουκρήνη.

Κανείς δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για το θάνατο του Con B’ και τόσο οι «Νικαιώτες» όσο και οι «Εθνικοί» πανηγυρίζουν την επίσημη ανάδειξη του Ιουλιανού σε αυτοκράτορα. Συγκεκριμένα, του αγαπημένου μου αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.