Η νέα φαντασίωση των ανδρών ονομάζεται Ειρήνη Στεριανού, κατάγεται από την όμορφη Λέσβο, σπουδάζει Κοινωνική Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ασχολείται με το μόντελινγκ. Αυτή πρέπει λοιπόν να είναι η…

15 σαμπάνιες, 15 λεπτά δημοσιότητας και η αναβάθμιση της κλειδαρότρυπας

Η νέα φαντασίωση των ανδρών ονομάζεται Ειρήνη Στεριανού, κατάγεται από την όμορφη Λέσβο, σπουδάζει Κοινωνική Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ασχολείται με το μόντελινγκ.

Αυτή πρέπει λοιπόν να είναι η νέα μας φαντασίωση, όπως μας πληροφορεί το έγκριτο Newsbomb σε ένα άρθρο με τα ταγκς «Ελληνίδα», «φοιτήτρια» και «Μύκονος». Η συγκεκριμένη κοπέλα τράβηξε μέρος της προσοχής των ΜΜΕ και των σόσιαλ μύδια τις προηγούμενες μέρες μετά από το λούσιμο με 15 μπουκάλια σαμπάνια που υπέστη στη Μύκονο κατά την τριήμερή της εξόρμηση. Στη συνέχεια, τόσο η ίδια όσο και ο σύντροφός της έκαναν δηλώσεις στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου όπου υποστήριξαν ότι δεν σκόπευαν να προκαλέσουν και πως απλώς διασκέδαζαν. Οι κριτικές εστίασαν βασικά στην επιδεικτική σπατάλη, όπως και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Εν προκειμένω όμως η υπόθεση έχει ενδιαφέρον, γιατί στο επίκεντρο δεν έχουμε γόνους πλούσιων οικογενειών ή λαμόγια∙ έχουμε την ίδια την Ειρήνη Στεριανού ως σώμα και ως υπόληψη –και αυτά τα δύο συνδέονται άρρηκτα.

Δε θέλω να μείνω στο αν είναι ή οχι εξοργιστικό ανοίγει κάποιος 15 σαμπάνιες για να λούσει κάποια (που είναι). Ούτε στο εξαιρετικά αστείο γεγονός ότι στο facebook έχω έναν μόνο κοινό φίλο μαζί της:

mXPClLv

Το ενδιαφέρον εδώ είναι το πώς συγκροτείται η Στεριανού ως επικοινωνιακό γεγονός βάσει όσων δήλωσε η ίδια και όσων της προσάπτουν. Η δική της γραμμή είναι βασικά της λογικής «κράζεις; θαυμάζεις», όπως θα περίμενε κανείς:

yNUbKUQ

Στις δηλώσεις της στην Τατιάνα και στο στάτους της στο FB υπάρχει ένα πολύ σημαντικό κοινό σημείο –πέρα από το ότι την ζηλεύουν επειδή πήρε τον παγκοσμίως αξιοζήλευτο τίτλο Μις Θράκη, ανατολική και δυτική: όσα έκανε στη Μύκονο ΔΕΝ είναι κατακριτέα κυρίως επειδή τα έκανε μαζί με τη σχέση της. Στο FB γράφει «δεν κρινεις εναν ανθρωπο απο τον τροπο διασκεδασης του.. Ποσο μαλλον οταν ειναι με την σχεση του», ενώ στο βίντεο λέει «ό,τι κάνω το κάνω μαζί με το αγόρι μου». Αυτό που συμπεραίνει κανείς είναι ότι οι πράξεις της δεν μπορούν να είναι επιλήψιμες γιατί είναι μέσα σε ένα πλαίσιο ηθικής: δεν πήγε στη Μύκονο για να γκομενίσει, αλλά έπαιξε μέσα στους κανόνες της σταθερής σχέσης, όπου όλα επιτρέπονται.

Αυτή η καθησυχαστική λογική δεν απευθύνεται μόνο σε όσους την κατηγορούν, αλλά και σε όσουν την απολαμβάνουν ενώ την κατηγορούν. Το ανδρικό κοινό απολαμβάνει την Ειρήνη Στεριανού ακριβώς ενώ σκανδαλίζεται από τις σπατάλες και από τον προκλητικό της χορό ή ακριβώς επειδή σκανδαλίζεται. Παράλληλα όμως, η Στεριανού είναι ένας σκανδαλισμός μέσα στα επιτρεπτά όρια, αφού όσα κάνει είναι μέσα σε ένα επιτρεπτό πλαίσιο που επιβλέπει το αγόρι της –ο τελευταίος μάλιστα επικυρώνει γεμάτος περηφάνια πως όσα έγιναν ήταν μαζί του και πως τα προκάλεσε ο ίδιος. Η Ειρήνη Στεριανού είναι ένα επικοινωνιακό γεγονός: κλείνει το μάτι αρκετά στον μέσο αρσενικό χρήστη του ίντερνετ ώστε αυτός να της επιτεθεί για τις σπατάλες της ενώ απολαμβάνει τα κάλλη της, αλλά μετά προτάσσει την ασπίδα της ηθικότητας της συμπεριφοράς της.

270515143024_4830

Οι 15 σαμπάνιες δεν ξοδεύτηκαν όπως να ‘ναι, αλλά μέσα στο κύτταρο της σχέσης –άρα το όπλο του εχθρού θεωρείται εξουδετερωμένο. Δεν έχει τόση σημασία αν αυτό όντως εμποδίζει ή αποστομώνει τους επικριτές, όσο το ότι χρησιμοποιείται μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο. Η Ειρήνη Στεριανού θεωρεί πως είναι ασφαλής, πετυχαίνοντας 2/2: η πολιτικά και οικονομικά απαράδεκτη συμπεριφορά της συμβαδίζει με την εθελούσια υπαγωγή της στην κατηγορία της trophy girlfriend. Όπως μας λέει και το Newsbeast, η νέα φαντασίωση των ανδρών ονομάζεται Ειρήνη Στεριανού. Και έχει δίκιο: το Ίντερνετ πολλαπλασιάζει την εμβέλεια της παραδοσιακής κλειδαρότρυπας. Όσο ο οργισμένος αναγνώστης με το ένα χέρι αυνανίζεται με τον χορό της Στεριανού, ταυτόχρονα με το άλλο χέρι γράφει κατάρες σε γκρίκλις για τις σπατάλες στη Μύκονο. Και όπως δεν θα πλησιάσει ποτέ στη ζωή του τέτοιες γυναίκες, έτσι δεν θα σκεφτεί, πει ή κάνει και τίποτα ουσιαστικό για να μειωθούν τα 15 μπουκάλια σαμπάνιας. Άλλωστε, όσα έγιναν ήταν προσωπική δουλειά του ζευγαριού. Και κάπως έτσι όλοι είναι ευχαριστημένοι, μα πιο πολύ απ’ όλους η Ειρήνη Στεριανού που από απολύτως ασφαλές έδαφος έκανε την πιο προσοδοφόρα ανταλλαγή: 15 μπουκάλια σαμπάνια για 15 λεπτά δημοσιότητας. Δίκαιο μου φαίνεται.