Μέρες αλλαγής ηγεσίας αυτές τις μέρες σε κόμματα που αυτοτοποθετούνται στον κεντροαριστερό χώρο. Την αρχή την έκανε η ΔΗΜΑΡ, η οποία εξέλεξε τον Θανάση Θεοχαρόπουλο ως πρόεδρο στο 4ο συνέδριο…

Το ημερολόγιο ενός πρώην Δημαρίτη

Μέρες αλλαγής ηγεσίας αυτές τις μέρες σε κόμματα που αυτοτοποθετούνται στον κεντροαριστερό χώρο. Την αρχή την έκανε η ΔΗΜΑΡ, η οποία εξέλεξε τον Θανάση Θεοχαρόπουλο ως πρόεδρο στο 4ο συνέδριο του κόμματος. Ο Θεοχαρόπουλος στην πρώτη του δήλωση ως νέος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως στοιχείο της ταυτότητας του κόμματος θα είναι «η εμβάθυνση της δημοκρατίας».

Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην τρικομματική κυβέρνηση της χώρας κάθε άλλο παρά συνεισφορά στην εμπέδωση της δημοκρατίας ήταν. Η φτώχεια και η οικονομική αποστράγγιση τουλάχιστον του 1/4 του πληθυσμού κάθε άλλο παρά δημοκρατική στροφή ήταν. Πρόκειται για ένα έγκλημα στη δημοκρατία γνωστό ήδη από την εποχή του Θαλή, ο οποίος υποστήριζε πως άριστη δημοκρατία είναι αυτή η οποία δεν έχει ούτε πολλούς πλούσιους ούτε πολλούς φτωχούς πολίτες.

Έτσι, η πολιτική σύμπραξη της ΔΗΜΑΡ με την πασοκονεοδημοκρατία εξαφάνισε τα εκλογικά της ποσοστά και τροφοδότησε την καθημερινότητά μας με ευφάνταστα αστεία. Οι κόκκινες γραμμές ξεθώριασαν, η σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο αποδείχτηκε ένα σχήμα λόγου και όταν η μυρωδιά του καμμένου έφτασε στα ρουθούνια του Φώτη Κουβέλη αποφάσισε να αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση. Αφορμή υπήρξε η εξαφάνιση της ΕΡΤ σε ελάχιστο χρόνο από τον Σαμαρά. Η απόφαση και ο τρόπος που υλοποιήθηκε δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από ένα κόμμα που παρουσίαζε εαυτόν ως αριστερά (υπεύθυνη, ευρωπαϊκή).

Η υπευθυνότητα, όμως, της ΔΗΜΑΡ εξαντλήθηκε σε μια στιγμή στοιχειώδους σωφροσύνης στη λαίλαπα της οικονομικής, πολιτικής και ανθρωπιστικής καταστροφής που συνυπέγραψε. Νομίζω πως η αισιόδοξη προσέγγισή της να ευελπιστεί σε κάποιο αξιοπρεπές ποσοστό εκλογικά αυτόνομη είναι ουτοπική. Η υπευθυνότητα που ευαγγελιζόταν ήταν να ορθώσει το ανάστημά της στην οικονομική βύθιση.

Η ΔΗΜΑΡ τελικά μισήθηκε με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Θυμάμαι σε αντιμνημονιακές πορείες το σύνθημα «μισθούς, συντάξεις τα κάνατε κουρέλι, άντε και … σύντροφε, Κουβέλη» να προσφέρει άφθονο μειδίαμα στους παρευρισκόμενους. Η ειρωνεία που εξαπολύθηκε ήταν αναντίστοιχη της πραγματικής εκλογικής δύναμης της ΔΗΜΑΡ, αλλά απολύτως σύμφωνη με τη λάθος πολιτική της πορεία.