Γενικά έχω ένα θέμα με τα καλοκαίρια. Μεταξύ της κρύας μπύρας, της χαλαρής και ευχάριστης διάθεσης και των (πιθανών) διακοπών, υπάρχει και μία υποβόσκουσα και εμφωλεύουσα μιζέρια. Τουλάχιστον αυτό μπορώ να…

8 μουσικές για τις (μη) διακοπές σου στη πόλη

Γενικά έχω ένα θέμα με τα καλοκαίρια. Μεταξύ της κρύας μπύρας, της χαλαρής και ευχάριστης διάθεσης και των (πιθανών) διακοπών, υπάρχει και μία υποβόσκουσα και εμφωλεύουσα μιζέρια. Τουλάχιστον αυτό μπορώ να διακρίνω εγώ και πολλοί άλλοι που έχουμε την φοβερή τύχη να κατοικούμε σε μία από τις πιο ανιαρές πόλεις της Ελλάδας. Ίσως η μιζέρια αυτή να απορρέει από τη σήψη και τη σαπίλα των κάδων, που τα καλοκαίρια γίνονται τα ανάκτορα της μπόχας και της δυσωδίας. Και έτσι η μιζέρια από έννοια, αποκτάει οσμή και κολλάει πάνω σε ανθρώπους, ζώα και αντικείμενα.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις και πολλά για να προστατέψεις τον εαυτό σου από τη ζέστη μιας τσιμεντούπολης το καλοκαίρι, ούτε από την μιζέρια που απορρέει από δαύτην. Προσωπικά, το μόνο που κάνω τα τελευταία 3  χρόνια είναι να παίζω συγκεκριμένα τραγούδια στο repeat, τα οποία έχουν κάτι το σκοτεινό, κάτι το μυστικιστικό. Και διάολε μπορούν να σε δροσίσουν. Η μιζέρια του καλοκαιριού δεν αντέχει τη ζοφερότητα της καλοκαιρινής μου playlist:

1) The Devil’s Blood – The Thousandfold Epicentre

 

Για μένα ίσως ο πιο όμορφος δίσκος τους. Αν δεν αντέχεις να το ακούσεις όλο, τότε το κομμάτι On the Wings of Gloria είναι αρκετό για να σε στρώσει από μόνο του.

2) Ulver – Kveldssanger

Kveldssanger: απογευματινά τραγούδια και ειλικρινά σε μεταφέρουν απευθείας στα Σκανδιναβικά δάση, που είναι γνωστά για την παροχή ευχάριστων θερμοκρασιών το καλοκαίρι, μαζί με ενδεχόμενη παρουσία ελαφιών.

3) Ulver – Perdition City

 

Τι εννοείς έβαλα και πιο πριν Ulver? No such thing.

4) Dead Can Dance

 

Ε, η Lisa Gerrard απλά μεταφέρει τα αυτιά σου σε άλλο σύμπαν και τα αφήνει εκεί λίγο να συνειδητοποιήσουν τι έκανε. Ή τι τραγούδησε. Και όπως ξέρουμε έχει κρύο στο διάστημα, οπότε problem solved.

5) Tool – Disposition, Reflection, Triad

Η αγία τριάς της μουσικής – θα ανατριχιάσεις όταν το ακούς, οπότε θα νιώσεις κι ένα στιγμιαίο ρίγος δροσιάς.

6) Burzum – Fallen

Μουσικά (και μόνο) το ‘χει. Πώς να το κάνουμε. Μαζί με τους Ulver, θα σε πάει βόλτα στον κρύο βορρά, και έτσι για 47 λεπτά θα νομίσεις πως χαζεύεις fjords, λίμνες και βουνά, ενώ από πάνω σου εμφανίζεται το Bόρειο Σέλας. Αν ακόμα ζεσταίνεσαι, σκέψου ότι χιονίζει κιόλας.

7) Wardruna – Runaljod-Yggdrasil

Μιλάμε για Σκανδιναβία και κρύο, μπας και ξεχάσουμε τη ζέστη, πού πάμε χωρίς αυτούς εδώ; Εκτός από όλη την βόλτα στη φύση που ανέφερα πιο πάνω, μ’αυτούς έχεις και το μπόνους ότι θα νομίσεις πως φοράς δέρματα λύκων. Συν του ότι, ακούς και παλαιονορβηγικά, δηλαδή πόσο πιο cool να στο κάνω;

8) Opeth – Damnation

“In the rays of the sun, I am longing for the darkness” – χρειάζεται να προσθέσω κάτι παραπάνω;

Απολαύστε υπεύθυνα, πάντα με κρύα μπύρα.