Σε μια εκλογική διαδικασία που ουσιαστικά έχει ελάχιστα πραγματικά διακυβεύματα, συνήθως κερδίζει αυτός που χειρίζεται καλύτερα την επικοινωνιακή πολιτική (20 χρόνια ΠΑΣΟΚ καθώς η ΝΔ βολόδερνε με τον Αδέσμευτο Τύπο…

Γραφικολογία κι εκλογοφιλία: Οι νέες μασκότ των κομμάτων

Σε μια εκλογική διαδικασία που ουσιαστικά έχει ελάχιστα πραγματικά διακυβεύματα, συνήθως κερδίζει αυτός που χειρίζεται καλύτερα την επικοινωνιακή πολιτική (20 χρόνια ΠΑΣΟΚ καθώς η ΝΔ βολόδερνε με τον Αδέσμευτο Τύπο του Ρίζου).

Αυτή η εκλογική διαδικασία, λοιπόν, θα είναι γραφική, θα είναι πάρα πολύ γραφική. Τα επιχειρήματα λίγο-πολύ τελειώνουν και στο πλαίσιο της μεταπολιτικής στην οποία ζούμε το κάθε κόμμα θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια ταυτότητα προκειμένου να γοητεύσει τους διαφόρους ανθρωπότυπους της ελληνικής κοινωνίας που του ταιριάζουν. Ας κάνουμε κάποιες προβλέψεις για το πώς θα λειτουργήσει το κάθε κόμμα ξεχωριστά:

1 ΣΥΡΙΖΑ:

kTch6BV

Τα πράγματα εδώ δεν είναι ακριβώς απλά καθώς μιλάμε για το μάλλον πρώτο κόμμα. To πιθανότερο είναι ότι ο αρχετυπικός ΣΥΡΙΖΑίος θα είναι ο ημιχιπστεράς που ακούει τα 3 κλασικά κομμάτια Arctic Monkeys σε εκτέλεση από Νταλάρα.

Άλλες ομάδες: συνδικαλιστής ΔΕΗ που πίνει Μαλαματίνα στο Drunk Sinatra, πρώην σημιτικός που οδηγεί Αudi στις αλάνες γύρω από το Καραϊσκάκη, νεαρός με κοκκάλινα γυαλιά που κυκλοφορεί με το «Άκου Ανθρωπάκο» στο σακίδιο, συνεδριακοί τύποι με καρό πουκάμισα.

2 ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ:

3K2MNv8

Εδώ τα πράγματα γίνονται κάπως πιο απλά. Το πέρασμα από τον αστό -γελάει ο κόσμος- Σαμαρά στον λαϊκό Βαγγέλα φέρνει αλλαγή και σε όλη την επικοινωνιακή τακτική της ΝΔ. Αρχετυπικός Νεοδημοκράτης είναι πλέον ο καλόψυχος δεξιός με την κοιλάρα και το μουστάκι για τον οποίο η πρώτη ανάμνηση-εικόνα που σου έρχεται στο νου όταν τον σκέφτεσαι είναι να σκύβει στο τσιμέντο κατεβάζοντας χριστοπαναγίες επειδή του έπεσαν τα σποράκια στο γήπεδο.

Άλλες ομάδες: Κλασικά 35χρονος ΔΑΠίτης (ανηψιός του από πάνω) που το fb του είναι ένα μείγμα φωτογραφιών με Κιάμο και Οικονομόπουλο, χοντρός συνταγματολόγος πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εργοδότης με καράφλα και κόντρα ξούρα που συνεχίζει να απολύει όποιους εργαζόμενούς του ψήφισαν ΟΧΙ.

3 ΛΑ.Ε.:

oic6qJN

Η βασική ομάδα πληθυσμού που θα κυνηγήσει το κόμμα του Λαφαζάνη θα είναι αυτή του 48χρονου καραφλομαλλία, πρώην μέλους του ΕΠΑΜ που περιδιαβαίνει φορώντας καφέ μπουφάν στο λιοπύρι της Νέας Ιωνίας την ώρα που πέφτει στο ραδιόφωνο το ριφάκι από “More than a feeling”. Τσακώθηκε με τους φίλους του όταν αυτοί άρχισαν να ακούνε Nirvana το 1997.

Άλλες ομάδες: old-time αριστεροί που δεν έχουν καταλάβει ακριβώς γιατί δεν είναι ΚΚΕ, τίμιοι εργάτες στη Β’Πειραιά και μερικοί ΕΑΑΚίτες.

4 Το Ποτάμι:

DwVJMmX

32χρονος νέος επιχειρηματίας καφετέριας που ζητάει το 1,2% του επόμενου ΕΣΠΑ επειδή σε κοιτάει στραβά που παρήγγειλες φραπέ ενώ αυτός αγόρασε από έναν Ταϊλανδό έμπορο έναν ειδικό κόκκο καφέ που καβουρντίστηκε στην χαμένη Ατλαντίδα. Δεν λέει ψέματα. Το έγραψε και η Athens Voice

Άλλες ομάδες: νεαροί και νεαρές που καβαλάνε vespa φορώντας κράνη σε διάφορες σχεδιαστικές εκδοχές της ιταλικής σημαίας, όσοι έχουν φώτο εξωφύλλου την ελληνική σημαία να κυματίζει μετρίως πλάι σε αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπου κυματίζει πολύ έχουμε ψηφοφόρο της ΝΔ), όσοι σώγαμπροι παριστάνουν ότι ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο όταν έρχεται ο τελικός του Champions League.

5 Ένωση Κεντρώων

AicTHaO

Θα αποτελέσει την έκπληξη των εκλογών καθώς θα βασιστεί σε έναν ανθρωπότυπο που απαντά πολύ σπάνια στην καθημερινότητά μας. Κύριος ψηφοφόρος του Λεβέντη είναι ο 65χρονος τύπος με το ριγέ πουκάμισο και την περούκα που μπαίνει στον Ηλεκτρικό του Ταύρου και κατεβαίνει Ομόνοια. Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής διαβάζει την τοπική εφημερίδα του χωριού του.

Άλλες ομάδες: σχολιαστές στο youtube που δεν ξέρουν ακριβώς γιατί δεν είναι Χρυσαυγίτες, προοδευτικοί παπάδες από τη βόρεια Ελλάδα, όσοι δηλώνουν οπαδοί του Εθνικού Πειραιώς ή άλλων ιστορικών ομάδων από τις γειτονιές της Αθήνας.

6 ΠΑΣΟΚ

MpBZb3k

Το ΠΑΣΟΚ στοχεύει πραγματικά σε όλους τους παραπάνω πληθυσμούς αλλά ουσιαστικά δεν μπορεί να κερδίσει κανέναν. Ας πούμε διάφορους 50άρηδες της πάλαι ποτέ Ανανεωτικής Αριστεράς που μυρίζουν αντζούγια που προσπαθεί να καλυφθεί με φτηνή κολόνια. Τουλάχιστον αυτή τη μυρωδιά μου εκπέμπει το περιοδικό Μεταρρύθμιση.

Άλλες ομάδες: ίσως όσοι είναι άνω των 45 και έχουν συμμετάσχει στο «Κάτι ψήνεται».

 

7 ΑΝΕΛ

40χρονος ιδιωτικός υπάλληλος που η αρχική του σελίδα στο fb είναι ένας συνδυασμός ειδήσεων για τον στρατό Πούτιν από το hellas-orthodoxy.blogspot.gr και φωτογραφιών που γράφουν «ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ» με φόντο πολύχρωμα λουλούδια, μια κούπα καφέ και μια εικόνα της Παναγίας.

Άλλες ομάδες: αυτοί που δεν έχουν δει ακόμα τα Φιλαράκια, όσοι αγοράζουν κινεζικά γκατζετάκια από το ίντερνετ, όσοι στις οικογενειακές συγκεντρώσεις προσπαθούν να σου φτιάξουν το τηλεκοντρόλ και στο τέλος χαλάνε και την τηλεόραση.