Το ΣΚΡΑ-punk από τη στιγμή της δημιουργίας του είχε ως σκοπό -εκτός από τα πεδία της πολιτικής, της ποπ κουλτούρας και της πολιτισμικής κριτικής- να προωθήσει τη λεγόμενη γραφικολογία (δικός…

Οι εκλογές της ΝΔ από γραφικολογική οπτική

Το ΣΚΡΑ-punk από τη στιγμή της δημιουργίας του είχε ως σκοπό -εκτός από τα πεδία της πολιτικής, της ποπ κουλτούρας και της πολιτισμικής κριτικής- να προωθήσει τη λεγόμενη γραφικολογία (δικός μας όρος). Γραφικολογία είναι η καθόλου συστηματική μελέτη της γραφικότητας διαφόρων -διασήμων ή μη- προσώπων της καθημερινότητάς μας με σκοπό την εξερεύνηση της γραφικότητας μιας δημόσιας φιγούρας, των στοιχείων δηλαδή εκείνων που καθιστούν φαιδρό ένα σοβαροφανές προσωπείο.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διάκριση της γραφικότητας από την cultίλα. Aν η δεύτερη στοχεύει μέσω του τραβήγματος των εξωτικών του χαρακτηριστικών του cult προσώπου στην απόκλισή του από την κοινωνική νόρμα, στη ιδιαιτερότητα και στην ιδιοτυπία του, η γραφικολογία στοχεύει στο ακριβώς αντίθετο.  Η γραφικότητα ενός προσώπου συνίσταται ακριβώς μέσα από τη συσχέτισή του με χαρακτηριστικούς ανθρωπότυπους που συναντά κανείς συνεχώς στις καθημερινές του αλληλεπιδράσεις.

Εδώ θα κάνουμε μια ακόμα εφαρμογή της γραφικολογίας, αυτή τη φορά με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Μετά και τα τελευταία νέα για την αναβολή των σημερινών εκλογών, η ανάγκη για γραφικολογική μελέτη καθίσταται πλέον αναπλαισιωμένη και ακόμα πιο κρίσιμη.

Προγνωστικά

Άδωνις Γεωργιάδης

H πιο δύσκολη περίπτωση για ανάλυση υπό το πρίσμα της γραφικολογίας καθώς μιλάμε για μια καθαρά cult φιγούρα. Ο Άδωνις έχει σε όλες τις διαδικτυακές δημοσκοπήσεις που γίνονται εκτός νεοδημοκρατικών site την πρώτη θέση ακριβώς επειδή μαζεύει όλα τα χαρακτηριστικά της τρολιστικής ψήφου. Λογικά θα βγει πέμπτος στους 4.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης

v9i04T4

Ο Βάγγος είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί της εκλογικής αυτής αναμέτρησης. Είναι ο μόνος που φέρει τα χαρακτηριστικά της λαϊκής μαγκιάς απέναντι στους σαραντάρηδες φλώρους. Λογικά θα πάρει την πρώτη θέση ως αγαπημένος των παραδοσιακών και συνειδητοποιημένων ψηφοφόρων της ΝΔ.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι Μητσοτάκηδες είναι πλέον τόσο αρχετυπικό πολιτικό τζάκι που αν υπήρχαν εκλογές τζακιών, τα τζάκια των καλώς οικογενειών θα ονομάζονταν «πολιτικοί μητσοτάκηδες». Ενδεχομένως η πιο σοβαροφανής υποψηφιότητα. Θα μείνει στην 3η θέση με ψήφους από τους καπιτάλες της ΝΔ.

Απόστολος Τζιτζικώστας

Ο μόνος που μπορεί να κερδίσει τον Βάγγο. Ο Τζιτζικώστας θα αρπάξει όλες τις ψήφους της Βόρειας Ελλάδας αλλά και των αντισυμβατικών ακροδεξιών σαμαρικών. Δεύτερη θέση, αλλά θα το παλέψει για την πρωτιά αν τάξει στη δεξιά πεθερά ότι θα το σκεφτεί για την κόρη της.

Τι επάγγελμα θα έκανε αν δεν ήταν πολιτικός

Άδωνις Γεωργιάδης

w9mglRQ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης λόγω μαλλιού, χαμόγελου, φωνής και άθλιου ντυσίματος θα μπορούσε να κάνει μόνο μια δουλειά εκτός από αυτή του πολιτικού: να γίνει πωλητής φίλτρου νερού σε κάποιον χωμένο δρόμο γύρω από την Ομόνοια και δίπλα από ένα μαγαζί με μεταχειρισμένα κινητά. Το φίλτρο νερού θα έχει ένα πολύ ψαγμένο όνομα του στυλ «Lancelot» και θα είχε αρκετά μεγάλη πελατεία. Για κάποιο λόγο όσοι φοράνε περούκα ή βάφουν κορακί τα μαλλιά τους έχουν πάντα μια αδυναμία στα φίλτρα νερού.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Εντάξει, το κλασικό είναι ταβερνιάρης, αλλά ας μην μείνουμε στα κλισέ. Ο Μεϊμαράκης θα μπορούσε να είναι χημικός σε Λύκειο της Νέας Ιωνίας, από αυτούς που απορρίπτουν την 28άρα αγγλικού την οποία έχει ερωτευτεί το μισό σχολείο και φλερτάρουν την 67χρονη θρησκευτικού και αντιδιευθύντρια. Έτσι, γιατί τολμάει να διαφέρει. Κατά τα άλλα, χαρακτηριστική φάτσα καθηγητή που κάνει λάθος στις πράξεις, ρίχνει χριστοπαναγίες, αλλά όλα τα παιδιά τον αγαπούν.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Στέλεχος σε κάποια πολυεθνική εταιρεία με μόνο σκοπό να προσλαμβάνει ώστε μετά να απολύσει όσους τον κορόιδευαν στο σχολείο. Υποψήφιος του Βραβείου «Επιχειρηματικό Μυαλό της Χρονιάς» με παρουσιάστρια τη Ρούλα Κορομηλά. Δυστυχώς δεν κατάφερε να κερδίσει.

Απόστολος Τζιτζικώστας

Ο Απόστολος ο Τζιτζικώστας έχει το χαρακτηριστικό μαλλί, χαμόγελο, αλλά και τη φωνή ασφαλιστή ή εμπόρου που είναι πελάτης ασφαλιστή. Χαρακτηριστική φάτσα διαφήμισης που θα σου πεταχτεί την ώρα που μπαίνεις στο pornhub από explorer. Το χαμόγελό του είναι σαν ενός ανθρώπου μονίμως ικανοποιημένου από τα όσα του παρέχει η ασφαλιστική του.

bzY0TYV

Πού θα τον πετύχεις

Άδωνις Γεωργιάδης

Χαρακτηριστική φάτσα και σωματότυπος ανθρώπου που κάνει συνέχεια εγγραφές σε γυμναστήρια και μετά τα παρατάει. Μπορεί να τον πετύχεις στο γυμναστήριο με παπούτσια τρεξίματος, γάντια για τα βάρη και μούφα φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ενθουσιασμένο που βάζει την άσκηση στη ζωή του. Δεν θα τον ξαναδείς εκεί.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Θα τον δεις μέσα σε κουτούκι να τρώει τυρόμπαλες, να παραγγέλνει και άλλο κρασί και να πιέζει τον φίλο του που έχει κίρρωση του ήπατος να πιεί και άλλο. Δεν το κάνει από κακία. Έτσι είναι το στυλ του.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πιο αλάνης από τους 4. Στα 27 έβγαλε τα ματομπούκαλα και έγινε «μονδέρνος» και ροκ τυπάκι. Θα τον πετύχεις να χτυπάει το χέρι στο τιμόνι της Audi και να ξέρει απέξω τους στίχους του «Here I am. Rock ya like a Hurricane».

12032195-10153241372892725-2383550322112619978-n

Απόστολος Τζιτζικώστας

Θα τον πετύχεις να πηγαίνει βόλτα τα παιδιά του, τα πεθερικά του, τις θείες του, τον σκύλο του και τις θείες του σκύλου του Κυριακή πρωί στην Αριστοτέλους. Ένα χαρούμενο χαμόγελο θα σκάει ανάμεσα από τα μπαλόνια του Μπομπ Σφουγγαράκη όταν θα σκέφτεται ότι το βράδυ θα πάει δήθεν για τσιγάρα και θα το σκάσει. Δεν θα το κάνει ποτέ.

Χαρακτηριστικότεροι ψηφοφόροι

Άδωνις Γεωργιάδης

Ως ο Βασίλης Λεβέντης της Νέας Δημοκρατίας, θα κερδίσει cult ψήφους. Αγαπημένος των λεγόμενων «τρίχρωμων κουστουμάτων» της Ομόνοιας (χαρακτηριστικοί τύπου που βλέπεις διαρκώς στην Ομόνοια και φοράνε κουστούμια με διαφορετικό χρώμα παντελονιού, γραβάτας και σακακιού τα οποία ποτέ δεν ταιριάζουν μεταξύ τους). Είναι οι ίδιοι τύπου που πάνε σε όλα τα παζάρια βιβλίου και αδειάζουν όλα τα ράφια από αντικομμουνιστικά δοκίμια και από βιογραφίες στρατηγών.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Όπως είπαμε, είναι ο κλασικός ο δεξιός ο ηγέτης. Και αυτός θα πάρει ψήφους των πιο ηλικιωμένων που σιχαίνονται τον Ανδρέα Παπανδρέου και πρόλαβαν στα νιάτα τους να ψηφίσουν ΕΡΕ. Επίσης θα πάρει ψήφους από μπούληδες ΟΝΕΔίτες που τον βλέπουν σαν πατέρα τους και από δραπέτες των φυλακών που κρατάνε ομήρους και ζητάνε ένα ελικόπτερο και 3 εκατομμύρια ευρώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος θα τσιμπήσει μόνο ψήφους ιδιωτικών υπαλλήλων σε πολυεθνικές οι οποίοι είναι κοντά του ηλικιακά. Μπεζ παντελόνια με γαλάζιο πουκάμισο, χωρίστρα κομμωτηρίου και μαλλί οικογενειάρχη που συνεχίζει να πηγαίνει για ποτό τις Παρασκευές. Θα τον ψηφίσουν ακόμα όσοι Νεοδημοκράτες δεν ξέρουν γιατί δεν είναι Ποτάμι.

Απόστολος Τζιτζικώστας

Τζογαδόροι στον ιππόδρομο που έχουν ακόμα τα δόντια τους, δεξιές πεθερές, τα επίσημα του ΠΑΟΚ και τα κρουστά της μπάντας του Δήμου Κοζάνης που έχουν κρυφούς αλυτρωτικούς πόθους.