Πριν από 12 ολόκληρους μήνες, το ΣΚΡΑ-punk γιόρτασε τον έναν χρόνο λειτουργίας του με πανηγυρικές εκδηλώσεις, παρελάσεις, διαλέξεις και εκτόξευση πυροτεχνημάτων που όταν έσκαγαν στον αέρα σχημάτιζαν το πρόσωπο του…

2 Χρόνια ΣΚΡΑ-punk: τούτο το έργο ΔΕΝ είναι μακέτο

Πριν από 12 ολόκληρους μήνες, το ΣΚΡΑ-punk γιόρτασε τον έναν χρόνο λειτουργίας του με πανηγυρικές εκδηλώσεις, παρελάσεις, διαλέξεις και εκτόξευση πυροτεχνημάτων που όταν έσκαγαν στον αέρα σχημάτιζαν το πρόσωπο του αθάνατου logo μας, με τον Χαράλαμπο Ζυμβρακάκη φάτσα φόρα. Στον πανηγυρικό λόγο του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας, τόνισε την εθνική προσφορά του περιοδικού μας, μας παρασημοφόρησε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος, ενώ από τον Λυκαβηττό ακούστηκαν 21 κανονιοβολισμοί. Δυστυχώς, κάποιοι κύκλοι δεν θέλησαν την δημοσιοποίηση αυτών των εκδηλώσεων, οπότε αυτό το άρθρο είναι το μόνο σας αξιόπιστο τεκμήριο. Είναι γνωστή άλλωστε η επίδραση των ψεκασμών των αεροπλάνων στο αδυνάτισμα της μνήμης.

Το τι προηγήθηκε κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας μας, ώστε να φτάσουμε σε αυτόν τον μεγαλειώδη και εθνωφελή εορτασμό, μπορείτε να το βρείτε στο περσινό γενεθλιακό μας editorial. Θα θυμόμαστε αυτή την εποχή της αθωότητας με νοσταλγία, καθώς θα πίνουμε το ακριβό μας ουίσκι στα γραφεία μας, που πλέον βρίσκονται σε ένα σαλέ στις Άλπεις.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι το ΣΚΡΑ-punk έκανε σημαντική πρόοδο αυτή τη χρονιά. Από τα 2725 λάικς που είχε η σελίδα μας όταν γραφόταν το προηγούμενο editorial, πλέον έχουμε εκτιναχθεί στα 8352 τη στιγμή που γράφεται αυτό. Φαίνεται πως πολύς κόσμος πλέον βρίσκει κάτι ενδιαφέρον και αξιόλογο στο περιοδικό και στη σελίδα του. Προστέθηκαν νέοι αρθρογράφοι, πλήθος νεών στηλών, σταθερή παραγωγή χειροποίητων memes. Τα περισσότερα σημεία της επικαιρότητας σχολιάζονται πλέον τακτικά από πολιτική και πολιτισμική σκοπιά. Υπάρχουν τακτικές κριτικές κινηματογράφου και συναυλιών. Συνεργαζόμαστε με άλλα εγχειρήματα, από τα οποία προκύπτουν καρποί όπως η ραδιοφωνική μας εκπομπή στον Archivist.fm. Διοργανώνουμε party με πολύ ικανοποιητική προσέλευση. Με λίγα λόγια, μπορούμε πλέον με περηφάνια να λέμε πως είμαστε ένα κανονικό ηλεκτρονικό περιοδικό.

3ο πάρτι αφίσα

Πατώντας πάνω σε αυτά τα ωραία πράγματα, πλέον σκοπεύουμε να το πάμε ένα βήμα παραπέρα. Κατ’ αρχάς, μαζέψαμε μια επίλεκτη ομάδα στενών συνεργατών και φτιάξαμε έναν κύκλο που θα αποτελέσει την βασική ομάδα κρούσης του ΣΚΡΑ-punk για το επόμενο διάστημα. Έτσι, θα μπορέσουμε να εστιάζουμε σε συγκεκριμένα πράγματα που μας ενδιαφέρουν, γράφοντας ο καθένας και η καθεμία για θέματα που τον αφορούν. Όλα αυτά στεγάζονται πλέον στο βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin σάιτ που έφτιαξε για μας η κολεκτίβα «Στην Πρίζα». Στο νέο σάιτ θα μπορείτε να βρίσκετε εύκολα νέα και παλιά άρθρα ανά κατηγορία και ανά θέμα, ενώ ξεχωριστή πρόσβαση μπορείτε να έχετε και στις στήλες μας, που συνεχώς εμπλουτίζονται. Αυτό που βασικά μας ενδιαφέρει είναι να μπορείτε να περιηγηθείτε στο σάιτ και να απολαύσετε την ανάγνωση και την μετάβαση μεταξύ κειμένων. Γι’ αυτό άλλωστε επιμένουμε στην δημοσίευση σχεδόν αποκλειστικά πρωτότυπων κειμένων.

Οι περιοχές ενδιαφέροντός μας έχουν πλέον αποκρυσταλλωθεί: βασικός πυλώνας παραμένει η ποπ κουλτούρα και η σύνδεσή της με την πολιτική. Βασική επιδίωξή μας είναι να αποφεύγεται η σοβαροφάνεια και ο ξύλινος λόγος, που εξακολουθεί να τυραννάει την Αριστερά ακόμα και στα πιο αναπάντεχα μέρη. Καλό είναι να γελάει η Αριστερά, τόσο με τον εαυτό της όσο και με τους άλλους. Θεωρούμε πως ο ποπ προσανατολισμός έχει πολλά να δώσει, χωρίς να γίνεται γελοίος απλά επειδή είναι ποπ. Ταυτόχρονα, θέλουμε να ανοιχτούμε και σε νέες συγγενείς περιοχές, όπως ο αστικός πολιτισμός –χωρίς όμως να αρχίσουμε να ντύνουμε δέντρα με πουλόβερ με το λόγκο μας (εκτός αν βρεθεί χορηγός). Γενικά, ένας λόγος για την πολιτική και τον πολιτισμό του 2015 δεν μπορεί να είναι ένας ξεπερασμένος λόγος πακεταρισμένος σε νέα ψηφιακά μέσα.

Η Δ΄ Περίοδος του ΣΚΡΑ-punk, λοιπόν, ξεκινάει σήμερα, περίπου στα δεύτερα γενέθλια του περιοδικού. Ελπίζουμε ότι η προσπάθειά μας να καλύψουμε ένα κενό στον δημόσιο λόγο θα συνεχίσει να είναι αγαπητή και να εξελίσσεται όσο κι εμείς μαθαίνουμε πώς να κουμαντάρουμε το πλοίο. Σύντομα θα γιορτάσουμε τα γενέθλιά μας, και ελπίζουμε να σας δούμε όλες και όλους εκεί. Αλλά κυρίως, ελπίζουμε να συνεχίσετε να στηρίζετε το ΣΚΡΑ-punk, που υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει χάρη σε σας και χάρη στις γενναίες χορηγίες του Ιδρύματος Σόρος.

  • Social Links: