Τρεις δεκαετίες  μετά την ήττα της Αυτοκρατορίας,  μία νέα απειλή εμφανίζεται. Το Πρώτο Τάγμα προσπαθεί να επικρατήσει στον Γαλαξία και μόνο μια ετερόκλητη ομάδα ηρώων με την βοήθεια της Αντίστασης…

JumpCut 21: Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει

Τρεις δεκαετίες  μετά την ήττα της Αυτοκρατορίας,  μία νέα απειλή εμφανίζεται. Το Πρώτο Τάγμα προσπαθεί να επικρατήσει στον Γαλαξία και μόνο μια ετερόκλητη ομάδα ηρώων με την βοήθεια της Αντίστασης μπορεί να το σταματήσει. Καλώς ήρθατε στην έβδομη προσθήκη στην μυθική κινηματογραφική saga του Πολέμου των Άστρων.

Ο J.J. Abrams ανέλαβε το δύσκολο έργο να ανοίξει το νέο κεφάλαιο της sci-fi μυθολογίας του Πολέμου των Άστρων συνεχίζοντας την αφήγηση από το Star Wars: Επεισόδιο VI-Η Επιστροφή των Τζεντάι. Ο ίδιος ομολόγησε ότι είχε χάσει τον ύπνο του από το άγχος. Έπρεπε να ικανοποιήσει την προσωπική του φιλοδοξία ως σκηνοθέτη, τα εκατομμύρια fanboys που ανέμεναν μία καλή ταινία έπειτα από τα ομολογουμένως κακά prequels και την Disney, η οποία έχοντας εξαγοράσει την εταιρία του Lucas, ήθελε ένα προσοδοφόρο sequel της αυθεντικής τριλογίας και παράλληλα μία ταινία που θα εισήγαγε την νέα γενιά των οπαδών του franchise στη νέα εποχή που οραματίζεται η ίδια γι’ αυτό. Και τα κατάφερε, παραδίδοντας μία ταινία που στέκεται επάξια δίπλα στην αυθεντική τριλογία.

Star-Wars-The-Force-Awakens-wallpaper

Η επιτυχία του Έιμπραμς αποκαλύπτει και κάτι άλλο. Την κυνικότητα με την οποία ο Λούκας  αντιμετώπισε το υλικό του στα prequels, με σκοπό  το merchandise και τα κέρδη από το διψασμένο κοινό των οπαδών του Πολέμου των Άστρων. Με εμφανή τα σπιλμπεργκικά στοιχεία στην διαχείριση της ιστορίας και των χαρακτήρων, ο Έιμπραμς ισορρόπησε έξοχα ανάμεσα στην νοσταλγία και την ρετρό αισθητική και στην καταβύθιση στην μοντέρνα ποπ κουλτούρα όπου το franchise αποτελεί σημείο αναφοράς. Η ρετρό κινηματογράφηση και οι φιλμικές αναφορές στην πρώτη ταινία, ως εκμοντερνισμένο homage, λειτουργούν ικανοποιητικά και στο πάντρεμα των παλιών και των νέων χαρακτήρων που εισάγονται στην αφήγηση.

Οι χαρακτήρες της Πριγκίπισσας , τώρα πια Στρατηγού, Λέια, του Χαν Σόλο, του Τσουμπάκα, του C3-PO και του R2-D2  πλαισιώνουν εξαιρετικά το νέο set χαρακτήρων της ταινίας. Την Ρέι, τον Φιν, τον Κάιλο Ρεν και τοΝ ΒΒ-8. Το πετυχημένο casting της Daisy Ridley ως ρακοσυλλέκτριας από τον πλανήτη Τζακού, του John Boyeca ως μετανοημένου Stormtrooper και του Adam Driver ως του νέου, οιωνεί,  Νταρθ Βέιντερ μαζί με τη σεξπηρικού ύφους πλοκή της αφήγησης υπόσχονται τις συγκινήσεις της αυθεντικής τριλογίας.

e99733dd28511f6c3374da0dd85253f3_XL

Τα καινούρια μουσικά θέματα του John Williams σε συνδυασμό με το original theme του Πολέμου των Άστρων δένουν αρμονικά με το πνεύμα της ταινίας. Το 3D του φιλμ δεν προσφέρει κάτι παραπάνω στην οπτική εμπειρία αλλά για μεγαλύτερη ακουστική απόλαυση προτείνεται η επιλογή κινηματογραφικής αίθουσας με Dolby Atmos.

Παραμερίζοντας τον χαμό, ο οποίος ξέφυγε λίγο,  που έγινε με την ημερομηνία ανοίγματος της ταινίας στην Ελλάδα και το φιλμ του Παπακαλιάτη, μεταξύ των οπαδών της πρώτης και την εταιρίας διανομής, το Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει αξίζει το hype που το ακολουθεί και μάλιστα στέκεται πάνω απ’ αυτό. Είναι το σινεφιλικό γράμμα αγάπης που στέλνει ένα fanboy στην καινούρια γενιά των οπαδών του franchise κλείνοντας το μάτι παράλληλα στην γενιά που μεγάλωσε λατρεύοντας τους χαρακτήρες της αυθεντικής τριλογίας. Πάντως, παρατηρώντας την ζέση, τον ενθουσιασμό και τα χειροκροτήματα με τα οποία υποδέχονταν την εμφάνιση των παλιών χαρακτήρων της saga οι teenagers στο σινεμά που βρισκόμουν χθες, the Force is strong with this one.