Για σήμερα μία ιστορία. Σε μια μακρινή αυτοκρατορία Δημοκρατία της Ανατολής που λέγεται Ταϊβάν – στην πραγματικότητα, ημιαναγνωρισμένη διεθνώς και επισήμως υπό την ονομασία «Δημοκρατία της Κίνας», γιατί περί νησιού…

Μια επιτυχημένη πολιτική εκστρατεία με anime

Για σήμερα μία ιστορία.

Σε μια μακρινή αυτοκρατορία Δημοκρατία της Ανατολής που λέγεται Ταϊβάν – στην πραγματικότητα, ημιαναγνωρισμένη διεθνώς και επισήμως υπό την ονομασία «Δημοκρατία της Κίνας», γιατί περί νησιού πρόκειται, που απέκτησε κρατική υπόσταση όταν κατέφυγαν εκεί οι οπαδοί του ηττημένου Τσιανγκ Κάι Σεκ, του Κουόνμιντανγκ, μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου, που έληγε όταν περίπου άρχιζε ο δικός μας, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα…

Τέσπα, σε μια μακρινή Δημοκρατία της Ανατολής που λέγεται Ταϊβάν, έγιναν προχθές εκλογές και τις κέρδισε το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP), ένα κόμμα που κινείται στον κεντρώο-φιλελεύθερο χώρο. Είναι η πρώτη φορά που το κόμμα αυτό κερδίζει αυτοδυναμία (58.1%) σε εθνικές εκλογές, αλλά αυτό δεν είναι το βασικό μας θέμα.

tsai

Τσάι Ινγκ-Βεν, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ταϊβάν, με την anime εκδοχή της δεξιά

Επίσης, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ταϊβάν που πρόεδρος εκλέγεται γυναίκα. Πρόκειται για την Τσάι Ιγνκ-Βεν, που ο Τύπος έχει βιαστεί να ονομάσει «Χίλαρι της Ταϊπέι» και η Κίνα «ταραχοποιό». Η εκλογή της 59χρονης στη θέση του Προέδρου έχει ήδη προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον λόγω της υπόσχεσής της να προωθήσει διεθνώς την υπόθεση αναγνώρισης της Ταϊβάν. Αλλά και πάλι δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Το θέμα μας είναι ότι πρόκειται για μία από τις πρώτες πολιτικούς που χρησιμοποιούν anime για την προεκλογική τους εκστρατεία. Σε μια προσπάθεια να προσελκύσει νέο κόσμο, ανέβασε το παρακάτω βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, πριν περίπου ένα μήνα, όπου μιλά για τη δύναμη και τις κρυμμένες δυνατότητες της χώρας.

《亮點》(萌版)我很難忘記,在「小英動漫見面會」上,年輕的優秀畫師 Bigun大槍說,有好多好多很有才華的夥伴,因為環境不能容忍失敗、因為成長過程不被支持,就放棄了動畫/漫畫這條路,要不是遠走他鄉,就是很辛苦地用熱情燃燒自己。她哽咽的聲音裡,有很多不甘心,卻也還有很多決心。我必須承認,我不是很瞭解這個領域。或者應該說,台灣很少有政治人物,願意跨出第一步,去瞭解這個在台灣有供給、有需求、更有發展潛力的產業,我們應該要感到慚愧。政治人物對於不瞭解的領域,貿然開出不切實際的支票,不是負責任的做法;但我們可以先從最基本的做起,那就是和這群人「一起完成一件事」。這首「萌版」的《亮點》,我們不但重新編曲,還邀請動畫配音員重新詮釋,變成一首具有「動漫風」的歌曲。MV則結合了 蠢羊與奇怪生物、 活人拳法家、 趙子龍Comic Artwork 、 初夏等四位畫家優秀的作品,由 奇翼果聯合製作部地球分部統籌製作。這是台灣選舉中首度出現,從角色、錄音到製作,一切都在「二次元」世界裡完成的MV,很感謝這麼多創造者,與我們一起讓它成真,也讓我見識了台灣創作者的實力與潛能。我不會以為,這樣一部影片,就能得到動漫愛好者的支持和認同。我反而覺得,在選舉的過程中,不必凡事都以選票衡量,如果能與社會合作,一起留下一些美好的事物、激勵更好的創作,那才是對台灣來說最重要的事。---《台灣美樂地》專輯介紹及購買 http://goo.gl/kzRndG

Δημοσιεύτηκε από 蔡英文 Tsai Ing-wen στις Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2015

Στη λεζάντα του βίντεο παραδέχεται πως «δεν ήξερε πολλά γύρω από τη βιομηχανία του anime, αλλά τόνισε πως λίγοι πολιτικοί ήταν πρόθυμοι να κάνουν το πρώτο βήμα για να μάθουν περισσότερα γι’ αυτό και να ανακαλύψουν τη δυναμική του».

Μεταξύ άλλων, βάζει στο παιχνίδι εικόνες της με γάτες:

p5i4cquoxeisbxygmz0n

Anime έχει χρησιμοποιήσει όμως και άλλες φορές, όπως το παρακάτω, στο πλαίσιο της παρουσίασης των σχεδίων της για την ενέργεια.

mv6vhsi7hrmszgmfp61p1

Ένα από τα gifs μάλιστα το έχει ονομάσει «Moe version», αναφερόμενη στην έλξη που μπορεί να αισθανθεί κανείς απέναντι σε χαρακτήρες από anime.

Θα υπάρξει άραγε συνέχεια στη χρήση anime και γενικότερα animation από πλευράς πολιτικών ή και υιοθέτησή τους από τον δυτικό κόσμο για την ίδια χρήση; Για να κλείσουμε σωστά ένα κείμενο που αφορά anime:

Η απάντηση στο επόμενο επεισόδιο.

  • Social Links: