Ο νόθος γιος του Apollo Creed, Adonis Creed (Michael B. Jordan), επιθυμεί να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του στο μποξ  και ψάχνει τον μέντορα στο πρόσωπο του Rocky Balboa…

JumpCut 23: Κριντ: Η γέννηση ενός θρύλου

Ο νόθος γιος του Apollo Creed, Adonis Creed (Michael B. Jordan), επιθυμεί να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του στο μποξ  και ψάχνει τον μέντορα στο πρόσωπο του Rocky Balboa (Sylvester Stallone), φίλου και πρώην αντιπάλου του Apollo.

Ο Ryan Coogler, έπειτα από το πετυχημένο ντεμπούτο του με το μελόδραμα Fruitvale Station to 2013, επανέρχεται στην σκηνοθετική καρέκλα στο είδος του αθλητικού δράματος αυτή τη φορά. Ένα είδος κορεσμένο με σαφή κινηματογραφικά πλαίσια και κανόνες. Αναλαμβάνει να ανανεώσει την εξουθενωμένη κινηματογραφική saga του Rocky παραδίδοντας παράλληλα ένα σύγχρονο αθλητικό δράμα που θα μπορέσει να γίνει σημείο αναφοράς για νέους και παλιούς οπαδούς του «Ιταλού Επιβήτορα».

pegasus_LARGE_t_1581_106801639

Ο Coogler σκηνοθετεί με απλότητα χτίζοντας με οικονομημένη και μεθοδική αφήγηση την σχέση γιου-πατέρα ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές, φέρνοντας κοντά τους εκπροσώπους δύο διαφορετικών γενεών και φυλών που τους ενώνει το κοινό παρελθόν και η πίστη σε ένα αυτοκαταστροφικό σκοπό. Εκμεταλλευόμενος τις φιλμικές αναφορές στην ταινία του 1976, αξιοποιεί αναγνωρίσιμα στοιχεία όλου του franchise ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις ενός φιλμ με αθλητικό θέμα, κατορθώνοντας να δώσει ανάσα στο είδος δημιουργώντας μια ζεστή ταινία μέσω της εξερεύνησης διαφορετικών συναισθηματικών αποχρώσεων που δεν υπήρχαν στις προηγούμενες ταινίες.

Σε μια μελαγχολική Φιλαδέλφεια, φάντασμα της πρότερης δόξας της, διαμορφώνεται ο στενός δεσμός ανάμεσα σε δύο κόσμους που ήρθαν κοντά, στηρίζοντας ο ένας τον άλλο, στις μάχες της ζωής. Απ’ την μία πλευρά, ο χαρισματικός πρωταγωνιστής Michael B. Jordan που ξεφεύγει από το σκληρό περίβλημα του ρόλου του και αγκαλιάζει την συναισθηματική πλευρά του κάνοντας την μετάβαση από την εκρηκτική εφηβεία στην ενήλικη ωρίμανση του και από την άλλη, ο γερόλυκος Stallone, στην πιο μεστή και ώριμη ερμηνεία της καριέρας του, ενσαρκώνει αριστοτεχνικά τον βετεράνο Ρόκι. Λιτός, με θλιμμένο βλέμμα που κρύβεται πίσω από τα αποτυπώματα που άφησε ο χρόνος στο πρόσωπο του και μετρημένα λόγια, ο Balboa αναλαμβάνει, αρχικά απρόθυμα, να προπονήσει τον γιο του φίλου του και να τον καθοδηγήσει πνευματικά στην νέα καριέρα που επέλεξε.

635712538022292039-XXX-CREED-SNEAKPEEK-MOV01-DCB-74168494

Συμπερασματικά, το Κριντ: Η γέννηση ενός θρύλου είναι μια ζεστή και τίμια ταινία που υπερβαίνει την χολλυγουντιανή συνταγή της εύκολης εμπορικής επιτυχίας δίνοντας πνοή στο είδος με τον συγκερασμό παλιών και νέων στοιχείων τα οποία θα προσφέρουν χαρά και ψυχαγωγία και στους νέους αλλά και στους παλιούς θεατές του Rocky.