Ένα από τα σπουδαιότερα επεισόδια στην ιστορία της τηλεόρασης, είναι το 14ο της 5ης σεζόν του Breaking Bad. Το όνομα του επεισοδίου είναι παρμένο από ένα από τα αριστουργήματα της αγγλικής γλώσσας,…

Ozymandias: στο λογοτεχνικό backstage του καλύτερου επεισοδίου του Breaking Bad

Ένα από τα σπουδαιότερα επεισόδια στην ιστορία της τηλεόρασης, είναι το 14ο της 5ης σεζόν του Breaking Bad. Το όνομα του επεισοδίου είναι παρμένο από ένα από τα αριστουργήματα της αγγλικής γλώσσας, το σονέτο “Ozymandias” του περίφημου ρομαντικού ποιητή Percy Bysshe Shelley. H ιστορία της δημιουργίας του συγκεκριμένου σονέτου έχει και αυτή το ενδιαφέρον της.

Τα Χριστούγεννα του 1817 ο τραπεζίτης και ποιητής Horace Smith τα περνάει μαζί με τον Percy και τη Μary Shelley. Την ίδια χρονιά το Βρετανικό Μουσείο είχε ανακοινώσει την προσθήκη μιας σπασμένης κεφαλής αγάλματος του Φαραώ Ραμσή Β΄ (13ος αι. π.Χ.) στη συλλογή του – τελικά έμελλε να καταφτάσει στο Λονδίνο 4 χρόνια αργότερα. Ο Smith όμως μελετούσε τότε το έργο του Διόδωρου και είχε εμπνευστεί από ένα χωρίο που περιείχε την περιγραφή ενός τεράστιου αιγυπτιακού αγάλματος του στο οποίο δεν είχε ξεμείνει παρά μια επιγραφή.

BM,_AES_Egyptian_Sulpture_-_Colossal_bust_of_Ramesses_II,_the_'Younger_Memnon'_(1250_BC)_(Room_4)

Ο “νεαρός Μέμνων”(παλαιότερη ονομασία που καθιερώθηκε) είναι κομμάτι από ολόσωμο άγαλμα του Ραμσή Β΄ και βρίσκεται εκτεθειμένος στο Βρετανικό Μουσείο από το 1821.

Κατά το χωρίο, ο Ραμσής Β’, παρήγγειλε ένα άγαλμα και το έστησε στην πόλη των Θηβών. Είχε ύψος είκοσι μέτρα, ζύγιζε χίλιους τόνους και στη βάση του έφερε την επιγραφή: «Είμαι ο Οσυμανδίας, Βασιλεύς των Βασιλέων, Κυρίαρχος της Άνω και της Κάτω Αιγύπτου. Όποιος επιθυμεί να γνωρίσει το μεγαλείο μου, ιδού εγώ, ας προσπαθήσει να υπερβεί όσα έπραξα». Η ονομασία «Οσυμανδίας» αποτελεί μεταγραφή στα ελληνικά του αιγυπτιακού μοναρχικού ονόματος του Ραμσή «Usermaatre Setepenre», που σημαίνει «Το δίκαιο του Ρα είναι ισχυρό – επίλεκτος του Ρα».

Οι Smith και Percy Shelley αποφάσισαν να κάνουν έναν διαγωνισμό δημιουργώντας ένα ποίημα με βάση το συγκεκριμένο χωρίο. Το σονέτο του Shelley ήταν αυτό που ξεχώρισε:

8ki8ZUv

Για το ποίημα αυτό του Shelley που ξανάρθε στην επιφάνεια μετά από το επεισόδιο του Breaking Bad κυκλοφόρησε και αυτό το καταπληκτικό animation που βασίστηκε στην απαγγελία του Bryan Cranston/Walter White, του ανθρώπου που σε εκείνο το επεισόδιο πήρε για λίγο τη μορφή του Οζυμανδία κλείνοντας ιδανικά την εξέλιξη ενός σπουδαίου τηλεοπτικού χαρακτήρα.

Εκτός από το Breaking Bad, o Οζυμανδίας χρησιμοποιήθηκε και από τον Woody Allen στο έργο του To Rome with Love όπου χρησιμοποιεί τον όρο «μελαγχολία του Οζυμανδία» ο οποίος σημαίνει: «τη συνείδηση ότι τα έργα τέχνης που δημιουργείς δεν θα σε λυτρώσουν και ότι δεν θα σημαίνουν τίποτα στο τέλος[1]».

Οζυμανδίας ήταν και ένας χαρακτήρας στο κόμικ Watchmen που κυκλοφόρησε το 1986-1987.

Σε κάθε περίπτωση, η διαπλοκή Διόδωρου, Shelley και Walter White επιτείνει το δέος που νιώθεις διαβάζοντας τους στίχους.

[1] Woody Α., Björkman, St. (1995) Ιnteriors

  • Social Links: