Ένα από τα κεντρικά ερωτήματα στην ιστορία της τέχνης, ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε στην πρωτοπορία της νεοτερικότητας, έχει να κάνει με την αναγνώριση του έργου ενός καλλιτέχνη, όσο βρίσκεται εν ζωή….

Loving Vincent: το πρώτο painted animation μεγάλου μήκους

Ένα από τα κεντρικά ερωτήματα στην ιστορία της τέχνης, ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε στην πρωτοπορία της νεοτερικότητας, έχει να κάνει με την αναγνώριση του έργου ενός καλλιτέχνη, όσο βρίσκεται εν ζωή. Και δεν αναφερόμαστε φυσικά στην περίπτωση του Χίτλερ και το πώς θα ήταν ο κόσμος σήμερα, αν τελικά γινόταν δεκτός το 1907 ή το 1908 στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, αλλά στον μεγαλύτερο Ολλανδό καλλιτέχνη του 19ου αιώνα, που αναγνωρίστηκε μετά θάνατον, όπως μαθαίνουμε στο συγκεκριμένο απόσπασμα του Safe Sex.

Οι φίλοι του Βίνσεντ φαν Χοχ  έχουν ένα λόγο παραπάνω να θαυμάζουν το ανεκτίμητης αξίας έργο του, καθώς φέτος αναμένεται στις οθόνες το πρώτο animation μεγάλου μήκους, βασισμένο αποκλειστικά σε πίνακες ζωγραφικής και μάλιστα του ίδιου του Van Gogh, με τίτλο Loving Vincent. Η υπόθεσή του, όπως διαβάζουμε στη σελίδα του project, αντλεί υλικό από την προσωπική του αλληλογραφία και περιστρέφεται γύρω από τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο του καλλιτέχνη.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Πολωνή εικαστικό Dorota Kobiela και τον Βρετανό παραγωγό Hugh Welchman της BreakThru Films, που το 2012 ξεκίνησαν την προσπάθεια μέσω Kickstarter, ώστε να συγκεντρώσουν χρήματα για την εν λόγω παραγωγή. Κι αν ο στόχος των 75.000 λιρών μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 δεν επετεύχθη, εντούτοις κατάφεραν πρόσφατα να δώσουν στη δημοσιότητα το παρακάτω trailer:

Η φιλόδοξη προσπάθειά τους πρόκειται να περιλαμβάνει τη χρήση 12 ελαιογραφιών το δευτερόλεπτο, σχεδιασμένων από 100 διαφορετικούς ζωγράφους, οι οποίοι πρόκειται να εκπαιδευτούν στην τεχνοτροπία του Van Gogh· για την κάλυψη αυτού του στόχου, οι δημιουργοί προσκαλούν δημόσια ενδιαφερόμενους. Στην ίδια σελίδα μπορούμε να δούμε και φωτογραφίες από την προετοιμασία του animation:

p_01

p_05

p_03

Εκτός από τους πίνακες του Van Gogh, σύμφωνα με την σελίδα του animation στο imdb, στην προετοιμασία του συμμετέχουν, ανάμεσα σε άλλους, οι Douglas Booth του Riot Club, o Jerome Flynn aka Bronn από το GoT, η Saoirse Ronan της Εξιλέωσης και του The Grand Budapest Hotel και ο Aidan Turner του Hobbit. Με τη συμμετοχή της βρετανικής Trademark Films στην παραγωγή, η ταινία αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι το φετινό φθινόπωρο.

loving-vincent-vangogh-animated-oil-painting-movie-breakthru-trademark-films-gif-9

Κλείνει έτσι μια πραγματικά πρωτότυπη προσπάθεια που ξεκίνησε από ένα project στο Kickstarter με το παρακάτω βίντεο:

  • Social Links: