«Η Ελλάδα αρχιτεκτονικά είναι ένα χάος», θα έλεγε κανείς. Ίσως το ‘χεις πει κι εσύ. Ο καθένας ό,τι θέλει χτίζει. Όπου θέλει. Ωραία, κάτι καινούργιο; Φυσικά. Η δίκαιη αλήθεια είναι…

Το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό γεγονός στην Αθήνα είναι σχεδόν εδώ

«Η Ελλάδα αρχιτεκτονικά είναι ένα χάος», θα έλεγε κανείς. Ίσως το ‘χεις πει κι εσύ. Ο καθένας ό,τι θέλει χτίζει. Όπου θέλει. Ωραία, κάτι καινούργιο; Φυσικά.

Η δίκαιη αλήθεια είναι ότι η –καθόλα απείθαρχη- Αθήνα κρύβει αρχιτεκτονικά διαμάντια. Eίναι σίγουρα διαφορετικά μεταξύ τους -δεν θα μιλήσουμε ποτέ για ενιαίο στυλ-, κουβαλάνε τη δική τους ιστορία, ενίοτε έχει υποφέρει η «σάρκα» τους, φεύγουν στο παρελθόν ή στο μέλλον και παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον. Ως προς το εξωτερικό τους δηλαδή, σίγουρα. Δεν θα ήταν υπέροχο να μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε και από μέσα;

Αν ακούγοντας Open House ξέρεις για τι μιλάμε, λογικά είσαι έτοιμος να πάρεις το χάρτη σου και να ξεκινήσεις. Αν όμως το ακούς για πρώτη φορά, χαίρομαι πολύ που θα σου μιλήσω εγώ γι’ αυτό.

Όπως τόσες σπουδαίες διοργανώσεις, το Open House γεννήθηκε στο Λονδίνο. Έκτοτε το έχουν αγκαλιάσει άλλες 35 πόλεις παγκοσμίως. Στα ελληνικά δεδομένα το έφερε πρώτη η Θεσσαλονίκη και φέτος θα είναι η 3η χρονιά που θα διοργανωθεί στην Αθήνα.

HIGGS – TΡΙΩΡΟΦΟ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ_Γιώργος Γερακιανάκης

Κτίριο αθηναϊκής αρχιτεκτονικής του 1907

Κονσεπτικά, για ένα διήμερο, ξεχωριστά κτίρια της Αθήνας ανοίγουν τις πόρτες τους, μας επιτρέπουν την είσοδο και μας εξηγείται η αρχιτεκτονική και η ιστορία τους που συνθέτουν τη μοναδικότητά τους. Στο περσινό Open House τα κτίρια που είχαμε την ευκαιρία να δούμε ήταν 68. Φέτος τα κτίρια θα είναι 91. Και η επιλογή είναι πραγματικά δύσκολη.

Το Open House είναι απόλυτα οργανωμένο και απόλυτα δωρεάν. Το είδος των κτιρίων που συμμετέχουν παρουσιάζει αν μη τι άλλο ποικιλομορφία. Μπορείς να επιλέξεις να ανακαλύψεις εκ των έσω κάποιο μέγαρο, μουσείο ή ξενοδοχείο, ακόμα και ιατρείο ή ζαχαροπλαστείο! Ζωντανούς χώρους που εξέχουν αρχιτεκτονικά, πληρώντας ταυτόχρονα λειτουργικά κριτήρια. Προσωπικά, με κερδίζουν πάντα οι ιδιωτικές κατοικίες ανθρώπων που ανοίγουν το σπίτι τους, θυμίζοντάς μας ότι οι άνθρωποι είναι πολύ κρίμα να ζουν σε κουτιά από τσιμέντο. Μια καθηλωτική πολυτέλεια που η ζωή στην Αθήνα πολύ συχνά σε κάνει να ξεχνάς.

 

mpagkeion

Ξενοδοχείο Μπάγκειον, Πλατεία Ομονοίας

 

Συζητήσαμε με την Ειρήνη Κουτσουμάνη, απόφοιτο της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μία από τους 450 εθελοντές που καθιστούν τη διοργάνωση δυνατή.

Ειρήνη, τι ισχύ έχει η αρχιτεκτονική πάνω σου και πώς τη βιώνεις στην αθηναϊκή πραγματικότητα?

Bρίσκω εντυπωσιακό το πόσο μας επηρεάζει η διαμόρφωση του χώρου. Το δομημένο περιβάλλον, είτε πρόκειται για το αστικό τοπίο, είτε για το εσωτερικό του σπιτιού, του γραφείου, έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχολογία, τις συνήθειές ή την καθημερινότητα του ανθρώπου. Ταυτόχρονα, οι αρχιτεκτονικές δομές σκοπό έχουν τη λειτουργική μας εξυπηρέτηση. Η αλληλένδετη σχέση ανθρώπου και οικοδομήματος και η αλληλεπίδραση τους, με κάνει να πιστεύω πως η δύναμη της αρχιτεκτονικής δεν μπορεί παρά να είναι τεράστια.

Ο αρχιτεκτονικός πλούτος των κτισμάτων της Αθήνας διαμορφώνει την ιδιαίτερη ταυτότητα της, ένα μοναδικό κτιριακό δυναμικό. Εκεί η σχέση κατοίκου/περιηγητή και αστικού ιστού μπορεί να επηρεαστεί από τόσες διαφορετικές αισθήσεις: την αίσθηση της γειτονιάς, τους μικρούς χώρους πρασίνου, από ιστορικά και νεοκλασικά κτίρια ή μοντέρνες πολυκατοικίες. Έτσι, με μια απλή βόλτα στην πόλη αναγνωρίζει κανεις τις διαφορετικές της ποιότητες.

 

dimotiko

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

 

Τι σε εντυπωσίασε στη διοργάνωση και γιατί επέλεξες να είσαι φέτος εθελόντρια;

Θεωρώ πως αποτελεί μια εξαιρετική δράση για τον πολίτη. Δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει κανείς μοναδικά κτίρια της πόλης μας, μοντέρνα και ιστορικά, δημόσια και ιδιωτικά, πολλά από τα οποία δεν είναι ανοιχτά στο κοινό εκτός της δράσης και να μάθει πώς σχεδιάστηκαν, πώς κατασκευάστηκαν.

 

kentro_laikis_texnis

Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης (οικία Χατζημιχάλη), Πλάκα

 

Ποιο είναι το κλίμα προετοιμασίας? Υπάρχει κάτι καινούργιο που μπορούμε να περιμένουμε φέτος;

Στη φετινή τρίτη διοργάνωση στην Αθήνα περισσότερα κτίρια από κάθε άλλη χρονιά ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό. Ακόμα, η διοργάνωση εμπλουτίζεται με παράλληλες δράσεις όπως το Made in Athens, Open Bike,  Open School και ο καθιερωμένος πλέον διαγωνισμός φωτογραφίας Open Photo, στις οποίες το κοινό μπορεί να συμμετέχει.

 

Katoikia stin Kifissia_Filippo Poli

Κατοικία στην Κηφισιά που κατασκευάστηκε το 2012 από τους Tense Architecture Netwrok (Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος, Κώστας Μαύρος, Νέστορας Κανέλλος)

Μίλα μας λίγο γι’αυτές.

Στο Made in Athens οργανώνονται προγραμματισμένες ξεναγήσεις σε δημιουργικούς χώρους παραγωγής της πόλης. Στο επίσης φρέσκο Open Bike γνωρίζουμε την πόλη ποδηλατώντας. Το Open Photo είναι διαγωνισμός φωτογραφίας, που ενώνει φωτογραφικά την εμπειρία του κοινού κάτω από το hashtag #fujifilm_oha2016 και φέτος έχει το θέμα «Corners». Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα, καθώς επίσης και στα ενημερωτικά περίπτερα Οpen Box στο κατάστημα IANOS (Σταδίου 24) και στην Τεχνόπολη (Γκάζι). Η Παρασκευή του ΟΗΑ απευθύνεται στο Open School κατά το οποίο οργανωμένα γκρουπ μαθητών και σπουδαστών μπορούν να επισκεφτούν κάποια από τα κτίρια του προγράμματος.

ATOΠΟΣ- ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ_Χ. Αντωνοπούλου

Διατηρητέο κτίριο του 1912 στο Μεταξουργείο. Αποκαταστάθηκε το 2009

 

Αυτά μας είπε η Ειρήνη και την ευχαριστούμε. Κλείνοντας, κάποια insider tips από εμάς και είσαι έτοιμος:

  • Μπορείς να παραλάβεις τον έντυπο οδηγό του προγράμματος ο οποίος περιέχει αναλυτικές πληροφορίες και φωτογραφίες από τα κτίρια, από τα ενημερωτικά περίπτερα του ΟΗΑ και από κάποια κτίρια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα . Σε κάθε περίπτωση, μη διστάσεις να κατεβάσεις το e-flyer με τον χάρτη από την ιστοσελίδα του ΟΗΑ.
  • Κάθε κτίριο έχει διαφορετικές visiting hours και μπορεί να μην είναι ανοικτό και τις 2 ημέρες. Ενημερωθείτε από το πρόγραμμα για κάθε κτίριο ξεχωριστά.
  • Ξεκίνα νωρίς κι οργάνωσε τη διαδρομή σου. Είναι αδύνατο να τα δεις όλα. Είναι αδύνατο να δεις ακόμη και τα μισά. Αλλά κάθε ένα παραπάνω σε αποζημιώνει.

 

WORKSHOP_Erieta Attali Photographer

 

Δεν μένει παρά να ευχηθούμε καλή βόλτα.