Περίπου στα μέσα Νοεμβρίου κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το νέο Football Manager 2016. Από τότε, πολύ νερό κύλησε στο μανατζερικό αυλάκι του καθενός –για να μην αποφύγουμε τα κλισέ– πολλά save…

Συνέντευξη με τους συντελεστές του fmgreece.gr: Ένα site αφιερωμένο στους άρρωστους με το Football Manager

Περίπου στα μέσα Νοεμβρίου κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το νέο Football Manager 2016. Από τότε, πολύ νερό κύλησε στο μανατζερικό αυλάκι του καθενός –για να μην αποφύγουμε τα κλισέ– πολλά save ξεκίνησαν, άλλα τόσα σταμάτησαν, η ψυχική μας ισορροπία διαταράχθηκε και τα μάτια μας πόνεσαν μπροστά από μια οθόνη. Τότε, όταν αποχαιρετούσαμε το FM2015 και καλωσορίζαμε το FM2016 είχε γίνει και στο ΣΚΡΑ-punk, όπως άλλωστε έπρεπε να γίνει, το κατάλληλο αφιέρωμα. Τώρα, περίπου πέντε μήνες μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε με τους ανθρώπους που έδωσαν διαδικτυακή υπόσταση στην «αρρώστια» μας και οργάνωσαν σε ενότητες κάθε μανατζερική κουβέντα. Οι συντελεστές του γνωστού σε κάθε Έλληνα μανατζερόφιλο fmgreece.gr δίνουν απαντήσεις σε σημαντικά μανατζερικά ερωτήματα, μας μιλούν για τη δημιουργία και τις δραστηριότητες του site, μοιράζονται μαζί μας τις εμπειρίες τους, τα κολλήματα, τις χαρές, αλλά και τις λύπες του παιχνιδιού.

**Επειδή η πλειονότητα όσων παρακολουθούμε το fmgreece.gr, τους γνωρίζουμε με τα nickname του φόρουμ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης θα αναφέρονται με αυτά.

1


Χαίρομαι πολύ που μου δίνεται η ευκαιρία γι’ αυτή τη συνέντευξη και σας ευχαριστώ πολύ που δεχτήκατε. Για αρχή λοιπόν ας ξεκινήσουμε απ’ τα βασικά. Τι σημαίνει για τον καθένα σας το Football Manager; Είναι τελικά κάτι παραπάνω από ένα απλό παιχνίδι προσομοίωσης;

Tsakalaki: Σίγουρα, δεν το συζητώ καν. Ή μάλλον, το FM για μένα είναι και παιχνίδι προσομοίωσης. Είναι συναισθήματα, συζητήσεις, προβληματισμοί, παρέες, φιλίες. Κυρίως συναισθήματα. Αν δεν μου έδινε συναισθήματα, θα το είχα εγκαταλείψει. Αλλά δεν το βλέπω να γίνει αυτό. Και δεν το θέλω κιόλας.

rimini: Η προσομοίωση δεν μπορεί να περιγράψει σαν λέξη το FM. Δεν είναι καν ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου. Για μένα είναι ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας. Οι περισσότεροι μέσα από τον εικονικό προπονητή που δημιουργούν ζουν μια δεύτερη ζωή. Αγαπάνε ομάδες που πριν δεν ήξεραν, «ερωτεύονται» παίκτες που δεν έχουν δει ποτέ να παίζουν.

Sponis: Σίγουρα είναι κάτι παραπάνω, γιατί ενώ είναι μία πολύ καλή προσομοίωση, δεν είναι απλά ένα παιχνίδι. Υπάρχει κόσμος που θυσιάζει «εργατοώρες» για να έχει μία σωστή ομάδα την επόμενη χρονιά και να μπορεί να κυνηγήσει τους στόχους του. Προσωπικά, κρατάω αυτό. Είναι μια ενασχόληση με κάτι αγαπημένο, το ποδόσφαιρο, που με βάζει να κάνω αυτό που αποζητά ο καθένας μας που βλέπει μπάλα, να γίνει από προπονητής εξέδρας, αυτός που αναλαμβάνει τις τύχες μιας ομάδας και κάνει όλα τα κουμάντα. Τώρα αν θα πετύχει ή όχι είναι μια άλλη ιστορία.

Πότε ήταν η πρώτη επαφή του καθενός με το παιχνίδι, σε ποια έκδοση και σε ποια ηλικία;

mojotzotzo: Η πρώτη επαφή ήταν με το CM 01/02, μάλλον το καλοκαίρι του 2002. Επισκεπτόμασταν συγγενείς στην Αθήνα κι εκεί ο νονός του αδερφού μου 25άρης τότε και παθιασμένος Ολυμπιακός είπε να μου δείξει «ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι όπου δεν χειρίζεσαι τους παίκτες αλλά έχει φάση, είναι εθιστικό». Ήμουν περίπου 13 ετών και δεν είχα συνειδητοποιήσει τι κόσμος άνοιγε τότε μπροστά μου έχοντας κάνει μόνο μερικά continue με την ΑΕΚ του Carlos Gamarra και των Τσάρτα-Ντέμη…

Tsakalaki: Με το CM γνωρίστηκα το 1994, όταν και διεκδίκησε κομμάτι του χρόνου μου από το NBA Jam και το Virtual Stricker. Με το κουτί του στο χέρι, είχα ζητήσει από τον πατέρα μου, που ήθελε να πάρει υπολογιστή για το σπίτι, να πάρει έναν «που να σηκώνει το παιχνίδι». Στην αρχή, μου φαινόταν περίεργο το να είμαι απλά ο προπονητής. Τη πρώτη μέρα δηλαδή. Μετά, μου φάνηκε καλή ιδέα, που μου αρέσει μέχρι και σήμερα.

rimini: Η πρώτη μου επαφή με το παιχνίδι ήρθε σχετικά αργά και μάλλον αυτός είναι και ο λόγος που κατάφερα να πάρω πτυχίο. Είχα φίλους που έπαιζαν φανατικά και τους είχα παρακολουθήσει μερικές φορές, αλλά η πρώτη φορά που αποφάσισα να πιάσω εγώ το ποντίκι ήταν για λίγο στο FM 2008 και ουσιαστικά η «προπονητική» μου καριέρα ξεκίνησε με το FM 2009.

dforlan9: Πρώτο παιχνίδι ήταν το CM 01/02, demo από CD του PC Master όταν ήμουν 15-16 χρονών, είχα παίξει αμέτρητα εξάμηνα με το quickstart, σχεδόν με όλες τις ομάδες της Premier League.

Sponis: Πρέπει να ήταν γύρω στο ’93 Λύκειο ακόμα, άρα περίπου στα 17 που πήγα σε ένα συμμαθητή μου να μου δείξει ένα μάνατζερ που έπαιζε στο PC του. Ήταν μία από τις πρώτες εκδόσεις του CM που ήθελε πόση ώρα να παιχτεί ένας αγώνας. Και τον έβλεπα να σημειώνει σε τετράδια τα στατιστικά ετών. Πρώτη έκδοση που ουσιαστικά έπαιξα ήταν CM2, πάλι σε υπολογιστές φίλων γιατί σπίτι δεν υπήρχε PC τότε…

Peritri: Πρέπει να ήταν γύρω στα 15 μου, αν δεν κάνω λάθος, η πρώτη έκδοση του CM3. Γενικότερα, όμως, η ενασχόλησή μου με τέτοιου είδους παιχνίδια ξεκινάει από 10 χρονών.

 

2

Υπήρξε κάποια χρονιά που δεν παίξατε τη νέα έκδοση του παιχνιδιού; Αν ναι, γιατί;

mojotzotzo: Μέχρι την ενασχόληση μου με το fmgreece (τέλη του 2010) έπαιζα περιστασιακά και «απλοϊκά». Έπειτα όμως, με τη σωρεία πληροφοριών που άρχισα να αποσπώ από τις διάφορες ιντερνετικές κοινότητες, το fmgreece και κάποιες αγγλικές, μπήκα βαθύτερα στον κόσμο του παιχνιδιού και δεν έχω χάσει έκδοση από το FM10 και έπειτα.

Tsakalaki: Όχι, καμία. Όλες πέρασαν από τα χέρια μου και πήραν τη θέση τους στη βιβλιοθήκη. Ειδικά από το 1996 και μετά, δεν υπήρχε τίτλος της σειράς που να έχει παράπονο από εμένα.

rimini: Όχι. Υπήρξαν απλά 1-2 χρονιές που έπαιξα αρκετά λιγότερο από ότι θα ήθελα.

dforlan9: Χρονιά που να μην έπαιξα καθόλου δεν υπήρχε, αλλά έπαιξα λιγότερο το FM 2013 επειδή είχα μεγάλο save στο FM 2012, το οποίο μου ήταν δύσκολο να αφήσω…

nik33: Μπορεί να παίζουμε λιγότερο χρόνο με το χρόνο, λόγω έλλειψης … χρόνου, αλλά το FM είναι πάντα εκεί ως σταθερή αξία για ποιοτικές ώρες ενασχόλησης. Οπότε η απάντηση είναι όχι!

Πώς προέκυψε η απόφαση να δημιουργηθεί το fmgreece.gr και ποιοι από εσάς ήταν οι πρώτοι στο εγχείρημα αυτό; Ποιοι ακολούθησαν;

Peritri: Αν θυμάμαι καλά, το μακρινό 2000 πήρα την απόφαση να δημιουργήσω μια σελίδα τότε φιλοξενείτο στο geocities! έτσι ώστε να «διαφημίζω» και να ανεβάζω το data update μου, το οποίο ήταν αρκετά δημοφιλές στην κοινότητα του FM. Έπειτα, και με την ενσωμάτωση του forum, τράβηξε ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον, ενώ στη συνέχεια υπήρξε και «συγχώνευση» μεταξύ αυτού του site και άλλων δύο παιδιών, με έναν εκ των οποίων, τον Θανάση, συνεχίζουμε και έχουμε μαζί το site.

Οι δουλειές του καθενός από εσάς είναι σχετικές με το χώρο του ποδοσφαίρου ή των ηλεκτρονικών παιχνιδιών; Εξαιρούμε φυσικά το επιτυχημένο management ομάδων…

mojotzotzo: Είμαι αρκετά μακριά από τον ποδοσφαιρικό χώρο, μιας και αυτή τη στιγμή κάνω μεταπτυχιακό στη Γεωργική Μηχανική στο ΑΠΘ. Αν και καμιά φορά ιστορίες, όπως του προπονητή της Νάπολι, Maurizio Sarri, βάζουν σκέψεις…

Tsakalaki: Είμαι δημοσιογράφος και ασχολούμαι με το αθλητικό ρεπορτάζ από το 2000, οπότε μπορείς να πεις πως έχω σχέση με το χώρο. Με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, δεν έχω άλλη σχέση. Δεν παίζω άλλα παιχνίδια.

rimini: Όχι, καμία σχέση.

Sponis: Προσωπικά είμαι στο χώρο των υπολογιστών και της πληροφορικής αλλά όχι σε κάτι σχετικό με ηλεκτρονικά παιχνίδια.

nik33: Τα απογεύματα είμαι προπονητής σε ακαδημίες ποδοσφαίρου, ενώ επίσης σχετικό μπορείτε να μας ακούσετε μαζί με τον Περικλή, τον Κωνσταντίνο και τον Αντώνη στην εκπομπή Sport24 Managers.

Ποια ήταν η ανταπόκριση τον πρώτο καιρό της δημιουργίας του;

Peritri: Η ανταπόκριση ήταν άμεση, αφού δεν υπήρχαν άλλες ελληνικές οργανωμένες κοινότητες σχετικά με το FM. Είναι σαν να ευλογούμε τα γένια μας, αλλά είναι γεγονός ότι είμαστε από τις παλαιότερες κοινότητες στο ελληνικό διαδίκτυο.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με την Sports Interactive και ποιες οι υποχρεώσεις σας ως επίσημοι συνεργάτες;

Peritri: Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ανήκουμε στο δίκτυο συνεργατών (Star Affiliate) της Sports Interactive για αρκετούς λόγους. Η κοινότητά μας προσφέρει σχετικά με το FM: downloads, faqs, άρθρα, οδηγούς, forums, ενώ δραστηριοποιείται στα περισσότερα social media: FB, Twitter, Twitch, οπότε είναι λογικό να ανήκουμε στους συνεργάτες της εταιρείας. Το «επίσημο» δεν νομίζω να είναι σωστός ως όρος, παρότι τυγχάνει κάποια παιδιά από εμάς να έχουμε επαγγελματική σχέση με την εταιρεία.

 

3

Μετά το 2005 και την αλλαγή του Championship Manager σε Football Manager τι περιμένατε; Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας απ’ το νέο παιχνίδι;

mojotzotzo: Ήμουν σχετικά μικρός για να συνειδητοποιήσω ότι θα είχε κάποια διαφορά τότε. Κοιτώντας πίσω, θα έλεγα πως για την εποχή του CM ταιριάζει η λέξη «παιχνίδι» και για την εποχή του FM η λέξη «προσομοιωτής».

Tsakalaki: Όντας μέλος της Ελληνικής ομάδας έρευνας πριν τη «διάσπαση», αυτό που περίμενα δεν ήταν τίποτε άλλο από την εξερεύνηση του περιβάλλοντος του παιχνιδιού. Για την βάση δεδομένων γνώριζα ότι θα έχει τα γνωστά στάνταρ, αλλά σε επίπεδο γραφικών, περιβάλλοντος παιχνιδιού και όλα αυτά ήταν ένα μεγάλο ερωτηματικό. Και χρόνο με το χρόνο, τα πράγματα βελτιώνονται. Και μόνο που οι «γκρίνιες» είναι πλέον σε θέματα εξειδίκευσης και αφορούν κυρίως λεπτομέρειες του παιχνιδιού, δείχνει πολλά.

dforlan9: Περίμενα να δω πώς θα είναι το νέο interface του παιχνιδιού της SI και κατά πόσον το Championship Manager της Eidos θα ήταν ανταγωνιστικό του νέου Football Manager.

Sponis: Θυμάμαι ότι ήταν λίγο περίεργα τα πράγματα, γιατί θα έβγαινε και FM και CM. Δεν ήξερες λοιπόν ποιο θα ήταν το παιχνίδι που θα «ακολουθήσεις». Το FM έκανε καλή πρώτη εντύπωση, νομίζω, και από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους.

Ποιες οι αρμοδιότητες του καθενός από εσάς στη λειτουργία του; Ειδικά λόγω των οικονομικών δυσκολιών, πώς λειτουργεί πλέον το site; καλύπτονται τα έξοδά του; 

mojotzotzo: Ο τομέας των αναλύσεων έμψυχου δυναμικού ήταν αυτός που με κέρδισε σαν μέλος στο fmgreece και –ίσως αναμενόμενα– είναι και η αρμοδιότητα μου ως moderator μαζί με το γενικό κομμάτι για το παιχνίδι όταν με όρισαν ως moderator. Σε γενικές γραμμές, όμως, ασχολούμαστε όλοι με πολλούς τομείς σε κάποιο βαθμό και υπάρχει συνεννόηση μεταξύ του staff στα περισσότερα θέματα.

Tsakalaki: Εδώ και χρόνια είμαι υπεύθυνος του τομέα των ιστοριών, που τα τελευταία χρόνια περνάει κρίση. Παλαιότερα υπήρχαν αρκετοί που μοιραζόταν γραπτώς τα κατορθώματά τους. Προσωπικά, οι ιστορίες για μένα είναι κάτι διαφορετικό. Έχω στήσει σενάρια που «έτρεχαν» παράλληλα με τις ιστορίες ενώ τα τελευταία χρόνια δένω το FM με ιστορίες που έχω ζήσει όλα αυτά τα χρόνια καλύπτοντας το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ.

rimini: Στο team του fmgreece μπήκα σχετικά πρόσφατα. Ξεκίνησα σαν moderator αρχικά στο κομμάτι του FM και πλέον σε όλο το forum. Δεν έχω κάποιο τομέα εξειδίκευσης, λίγο από εδώ, λίγο από εκεί, προσπαθώ να βοηθώ τους χρήστες του fmgreece όσο μπορώ. Μόνο για τακτικές δεν με ρωτάει κανείς. Μάλλον κάτι ξέρουν…

nik33: Ήμουν moderator για πολλά χρόνια, ενώ τώρα βοηθάω γενικότερα. Κύρια ασχολία μου τα Data Packs, τα οποία επιμελούμαι εδώ και 7 χρόνια.

Peritri: Έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια παρά την οικονομική κρίση, όπως λες, να καλύπτουμε τα έξοδα της κοινότητάς μας. Αυτό βέβαια οφείλεται στην ανιδιοτελή προσφορά και το μεράκι αρκετών παιδιών του staff αλλά και του ενδιαφέροντος των χιλιάδων fans του παιχνιδιού στην Ελλάδα που μας στηρίζουν.

Πριν περίπου ένα χρόνο εγκαινιάσατε συνεργασία με το Sport24radio 103,3. Πώς προέκυψε; Ποιο το περιεχόμενο και οι στόχοι της εκπομπής;

Tsakalaki: Η διεύθυνση του σταθμού έκανε το πρώτο βήμα και εμείς το δεύτερο. Κάθε Κυριακή, από τις 11:00 το πρωί και για μια ώρα συζητάμε για το Football Manager αλλά και για ό,τι αφορά το χώρο του gaming.

nik33: Έχουμε φτάσει αισίως τις 45 εκπομπές και νομίζω είναι πολύ ωραίο να υπάρχει εκπομπή αφιερωμένη στο αγαπημένο μας παιχνίδι, με τη συμμετοχή του κόσμου να δείχνει την ήδη γνωστή αγάπη των Ελλήνων για το FM.

4

Από φέτος το παιχνίδι δίνει τη δυνατότητα μετάδοσης μέσω twitch. Έχετε μπει λοιπόν κι εσείς σε αυτή τη διαδικασία. Ποιες οι εντυπώσεις σας; Υπάρχει ανταπόκριση; Ποιοι έχουν αναλάβει τις «μεταδόσεις»;

mojotzotzo: Η αλήθεια είναι πως –ως αρκετά άσχετος με το gaming πλην FM– δεν γνώριζα τι είναι το twitch, όταν το πρωτοείδα να έχει προστεθεί στο παιχνίδι και απόρησα πώς μπορεί να ενδιαφέρει κάποιον αυτό. Όταν όμως αρχίσαμε τις μεταδόσεις ως κανάλι και άρχισα να παρακολουθώ άλλαξα γνώμη πάρα πολύ γρήγορα και πλέον δεν χάνω stream. Προσπαθώ λοιπόν να βοηθάω όπως μπορώ τα παιδιά που «τρέχουν» το κανάλι.

Tsakalaki: Δεν περίμενα να μου αρέσει να βλέπω κάποιον άλλον να παίζει FM, αλλά έχει τη φάση του, ειδικά έτσι όπως σου δίνει την δυνατότητα το twitch να το κάνεις. Με συζήτηση, σαν να είσαι με τη παρέα σου. Μέχρι στιγμής υπάρχουν τέσσερις streamers και το πρόγραμμα ανακοινώνεται κάθε εβδομάδα. Υπάρχουν μεταδόσεις καθημερινά, και όρεξη να έχουμε -που έχουμε- θα έρθουν κι άλλες μεταδόσεις μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

rimini: Όταν ξεκινήσαμε το κανάλι δεν είχαμε στόχο να τα υψηλά νούμερα «τηλεθέασης». Θέλαμε να κάνουμε κάτι να περνάμε καλά εμείς και όσοι μας βλέπουν. Αυτό νομίζω το πετύχαμε. Προσωπικά, αν και ανέλαβα άτυπα το ρόλο του συντονιστή για το κανάλι, δεν με τρέλαινε ποτέ σαν σκέψη το twitch. Πλέον όμως είναι κάτι με το οποίο έχω κολλήσει και το θεωρώ δεδομένο πως κάποιες ώρες κάθε μέρα θα βλέπω κάποιον άλλον να παίζει FM, κάτι που πριν θεωρούσα αδιανόητο.

Sponis: Απαντώ σαν ένας από τα μέλη που κάνει «μετάδοση» μέσω twitch. Αν και το FM δεν είναι καθαρά παιχνίδι για θέαση, παρόλα αυτά φέρνει κόσμο που θέλει να δει κάτι , θέλει να συζητήσει για το FM και σιγά σιγά δημιουργείται ένα καλό παρεάκι που βάζει στο πρόγραμμά του τις μεταδόσεις και δίνει το παρόν. Αν σκεφτείς ότι έχουμε και περιορισμένο κοινό λόγω της Ελληνικής γλώσσας που χρησιμοποιούμε –δεν έχουμε βλέψεις για διεθνή καριέρα– τότε πιστεύω ότι έχει πάει αρκετά καλά μέχρι στιγμής. Είμαστε βέβαια ακόμα σε στάδιο όπου μαθαίνουμε και κοιτάμε να βελτιώνουμε πράγματα.

 

5

Ποιες άλλες δραστηριότητες, διαδικτυακές ή μη, πραγματοποιείτε μέσω του fmgreece.gr; 

Tsakalaki: Στην Θεσσαλονίκη η παρέα είναι δραστήρια, πηγαίνουμε για 5Χ5, βγαίνουμε έξω, βλέπουμε παιχνίδια, ακόμα και συναυλίες μαζί. Το fmgreece.gr είναι μόνο η αφορμή…

Sponis: Παλιότερα υπήρχαν συχνές συναντήσεις μελών. Για μπάλα κάθε Σάββατο, κάποιες φορές για κανένα μπασκετάκι. Τώρα έχουν ατονήσει λίγο, αλλά υπάρχουν σκέψεις για κάτι δυνατό. Προσωπικά παίρνω μέρος και στην ετήσια συνάντηση για μπάνιο στους αμμόλοφους. Κάτι που ξεκίνησε το «βόρειο fmgreece» και έχει συμμετοχές από παντού σιγά σιγά. Φέτος, αν δεν κάνω λάθος, συμπληρώνονται 5 χρόνια.

Peritri: Εγώ απλώς να συμπληρώσω ότι μέσα από την κοινότητα έχουν δημιουργηθεί φιλίες ζωής και αυτό είναι κάτι που μας κάνει πολύ χαρούμενους.

nik33: Θυμάμαι τα σχεδόν εβδομαδιαία παιχνίδια πριν λίγα χρόνια σε γήπεδο 11×11, ενώ κατά καιρούς διοργανώνονται κι άλλα events, όπως αναφέρουν τα παιδιά, με ένα ταξίδι για ράφτινγκ, έχοντας ως παρέα περίπου δέκα φίλους από το site, να ξεχωρίζει στις αναμνήσεις μου.

6 

7

Λογικά, όλοι σας υποστηρίζετε κάποια ομάδα. Κοιτάτε πάντα τους παίχτες που ακούγονται για την ομάδα σας μέσω του Football Manager;

Tsakalaki, ειδικά εσύ που λόγω του ρεπορτάζ είναι και η δουλειά σου, πέρα από τα βιντεάκια που κυκλοφορούν, χρησιμοποιείς και το Football Manager ως οδηγό;

mojotzotzo: Γενικά, από μικρός μου άρεσε πάρα πολύ να γνωρίζω τους παίκτες που έβλεπα σε αγώνες ποδοσφαίρου και θυμάμαι να ξεψαχνίζω το site της UEFA με τα ρόστερ των ομάδων που αγωνίζονταν στο Champions League. Συνεπώς, απ’ όταν άρχισα να ασχολούμαι με το μάνατζερ, είναι ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνω για διάφορους παίκτες.

Tsakalaki: Ως οδηγό, όχι, αλλά ως μπούσουλα σίγουρα. Με έχει βοηθήσει αρκετές φορές το Football Manager, όχι τόσο στα χαρακτηριστικά που φαίνονται στην καρτέλα του κάθε παίκτη, αλλά κυρίως τα «κρυφά» χαρακτηριστικά, αυτά που μπορείς να δεις μέσω του editor. Πολλές φορές αυτά με έχουν προτρέψει να ψάξω στοιχεία για τον παίκτη για να δω αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

rimini: Αν και η database είναι ένα μεγάλο μέρος του παιχνιδιού, είναι κάτι με το οποίο δεν ασχολούμαι. Ποτέ δεν μπαίνω να κοιτάξω καρτέλες παικτών, ποτέ δεν τους δίνω σημασία. Αλλά δεν είναι επειδή δεν τις θεωρώ αντιπροσωπευτικές. Μάλλον φταίει ο τρόπος που παίζω. Όταν ξεκινάς π.χ. από την 3η κατηγορία Ιταλίας τι νόημα έχει να δεις την καρτέλα του Verratti; Δεν θα τον πάρεις ποτέ.

dforlan9: Πάντα, όταν ακούγεται έντονα ένα όνομα ή γίνεται μια μεταγραφή στην ομάδα μου, κοιτάω τη καρτέλα του παίκτη στο FM και ανοίγω τον editor· ειδικά παλιότερα ίσως ήταν πιο σημαντικό για μένα ο παίκτης να έχει καλό potential στο FM (π.χ. Nunez, Belluschi, Diogo), παρά να είναι καλός στην πραγματικότητα.

Θεωρείτε πως το Football Manager είναι τόσο ρεαλιστικό όσο λέγεται και γιατί; Ισχύουν όσα αναφέρονται κατά καιρούς για τα ποσά που πληρώνουν ομάδες της Premier League στην SI;

mojotzotzo: Πολλές φορές η πραγματικότητα δεν είναι «ρεαλιστική». Αν πριν 10 μήνες δείχναμε ένα screenshot από το παιχνίδι με την Λέστερ πρωταθλήτρια Αγγλίας θα λαμβάναμε την απάντηση «μόνο στο μάνατζερ αυτά!», το ίδιο για την Ελλάδα του 2004 και πολλά άλλα λιγότερο τρανταχτά παραδείγματα. Είναι δύσκολο να προβλέψεις τι θα γίνει στην πραγματικότητα, πόσο μάλλον να φτιάξεις ένα πρόγραμμα που θα το κάνει αυτό. Συνεπώς, όσο ρεαλιστικό κι αν γίνει το FM, τότε πάλι απλά θα τείνει στην πραγματικότητα, είναι εξ’ ορισμού αδύνατο να είναι πλήρως ρεαλιστικό.

Στο 2ο σκέλος της ερώτησης, αυτό που συμβαίνει είναι πως σύλλογοι πληρώνουν για να έχουν νωρίτερα την database των παικτών. Έχει ανακοινωθεί η συνεργασία αυτή με την Everton, ενώ φημολογείται πως πολύ περισσότερες ομάδες έχουν αντίστοιχη συνεργασία χωρίς όμως να θέλουν να δημοσιοποιηθεί αυτό από την Sports Interactive. Ουσιαστικά είναι ένα ακόμα εργαλείο για το δίκτυο scouting των συλλόγων μαζί με άλλες πλατφόρμες τύπου prozone (που συνεργάζεται πλέον και με το FM) για advanced stats στη λογική του «Moneyball».

Tsakalaki: Το Football Manager είναι μια μεγάλη προσπάθεια προσομοίωσης. Δεν είναι εύκολο να γίνει τόσο ρεαλιστικό όσο θα θέλαμε. Είναι τόσοι πολλοί, τόσο οι αστάθμητοι παράγοντες, όσο και αυτοί που δεν μπορούν να καταγραφούν σε μια μηχανή προσομοίωσης αγώνα. Το Football Manager έχει τη λογική της μηχανής και το ποδόσφαιρο είναι η πραγματικότητα, η ζωή.

rimini: Το ποδόσφαιρο το ίδιο δεν είναι ρεαλιστικό. Πριν μερικά χρόνια η Celtic κέρδισε 2-1 την Barcelona, έχοντας 11% κατοχή. Αν αυτό γινόταν σε κάποιον στο FM, πολύ πιθανόν να σταματούσε την ενασχόληση του με το παιχνίδι. Ναι, το FM είναι ρεαλιστικό. Και κάθε χρόνο γίνεται πιο ρεαλιστικό. Αλλά πιστή απεικόνιση της πραγματικότητας δεν θα γίνει ποτέ.

Κλείνοντας, ποια είναι η εντονότερη στιγμή που θυμάστε απ’ το παιχνίδι; Ποιος ο αγαπημένος σας παίχτης απ’ όλη τη σειρά του παιχνιδιού και ποια η αγαπημένη σας έκδοση Championship ή Football Manager απ’ όλα τα χρόνια που κυκλοφορεί το παιχνίδι;

mojotzotzo: Τα δύο περιστατικά ίσως που μου έχουνε μείνει περισσότερο είναι οι τέσσερεις χαμένοι σερί ευρωπαϊκοί τελικοί με την Τότεναμ στο FM11 –για τους οποίους δεν μπόρεσα να εξιλεωθώ ποτέ σε εκείνο το save– και στο FM12 όπου, έχοντας Σάλκε, ήταν τόσο οριακό το πρωτάθλημα, που με νίκη, τελευταία αγωνιστική, θα κατακτούσα τον τίτλο, όμως τελικά έχασα και βγήκα 5ος! Το γεγονός αυτό με πείσμωσε και αντί να καταστρέψω το cd και να διαγράψω το παιχνίδι από τον σκληρό δίσκο, επέστρεψα δριμύτερος την επόμενη χρονιά και προσέχοντας το παραμικρό κλικ που έκανα ώστε όλα να πάνε σωστά, κατέκτησα το πρωτάθλημα και το Europa League χωρίς να αφήσω περιθώριο αμφισβήτησης από άλλη ομάδα.

Tsakalaki: Στο Championship Manager 4 έχασα το πρωτάθλημα της σεζόν 2051-52 από τα Τρίκαλα, που είχαν πρώτο σκόρερ τον Παναγιώτη Dely Valdés. Έχουνε περάσει κάμποσα χρόνια από τότε, αλλά «that went down to my permanent record». Όπως και οι δυο συνεχόμενοι χαμένοι τελικοί Τσάμπιονς Λιγκ με τη Νάπολι. Τον πρώτο τον χάσαμε με λάθος γύρισμα του αμυντικού στον τερματοφύλακα που το εκμεταλλεύτηκε η Μπάγερν και τον δεύτερο στα πέναλτι από την Άρσεναλ. Υπήρχε πρωτάθλημα, με την Λίβερπουλ, που το κατακτήσαμε με ισοφάριση στο 88′ και παράλληλα γκολ που δέχθηκε η Τσέλσι στο 89′ και έχασε.. Υπάρχει επίσης και η πορεία μου με την Γέιδα, στην οποία έμεινε τέσσερεις σεζόν και σωθήκαμε και στις τέσσερεις την τελευταία αγωνιστική. Μάλιστα, τη μια φορά, σωθήκαμε σε τετραπλή ισοβαθμία.

rimini: Αγαπημένο μου FM το 2015, λόγω save και μόνο· το φετινό είναι πολύ καλύτερο παιχνίδι. Οι αγαπημένοι μου παίκτες είναι σχεδόν όλοι regens, παίκτες που δημιουργεί το παιχνίδι. Ο αγαπημένος μου αληθινός παίκτης δεν ήταν αληθινός. Ήταν ο Mascio στο FM 2009, ένας ψεύτικος παίκτης που είχε περαστεί λανθασμένα στην ιταλική database. Η πιο έντονη στιγμή μου ήταν στο περσινό FM, όπου βίωσα αυτό που ο Andrea Pirlo έχει χαρακτηρίσει σαν «σύνδρομο της Κωνσταντινούπολης». Από 3-0 στο ημίχρονο σε τελικό Champions League σε 3-4 στην παράταση. Ήττα που δημιούργησε ψυχολογικά τραύματα σε μένα και τους παίκτες μου. Όποιος απορεί πώς μπορούν τα pixels να έχουν ψυχολογικά, μάλλον δεν έχει παίξει FM.

dforlan9: Αγαπημένο μου Football Manager είναι το 2012, λόγω της πορείας που έχω κάνει με τη Πάρμα. Αγαπημένος μου παίκτης ο Leonel Nunez, αλλά στο Football Manager Live τον έπαιρνα στις ομάδες μου και ήταν βασικός ακόμα και αν μετά από ένα διάστημα η ομάδα μου έμενε πίσω, σε σχέση με τον ανταγωνισμό, επειδή δεν αγόραζα κορυφαίο σέντερ φορ.

Sponis: Υπάρχουν διάφορες στιγμές που μου έχουν μείνει.

CM2 97/98 είμαι σε σπίτι φίλου παίζω με Man Utd ημιτελικό και ο Jordi Cruyff μειώνει σε 2-1 στο 90φεύγα, σκορ που μου δίνει την πρόκριση στον πρώτο μου τελικό Ευρωπαϊκής Διοργάνωσης. Δεν μπορώ να πανηγυρίσω γιατί η ώρα είναι 2 το βράδυ και κοιμούνται οι γονείς του, οπότε κάθομαι σιωπηλός και σε κατάσταση ημιεγκεφαλικού κοιτώντας την οθόνη για κανένα τρίλεπτο. CM01-02 –αγαπημένη έκδοση, την κοντράρει πλέον πολύ γερά το φετινό– που λόγω του ότι ήμουν με το πόδι στο γύψο έπαιζα από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί σερί για πόσες μέρες. Προχώρησα 45 χρονιές με 2 ομάδες να κοουτσάρω. Ο ΠΑΟ τότε πήρε το ρεκόρ των Champions League (11) από την Barcelona, συν ότι υπήρξε ένας νεαρός Βραζιλιάνος (Duarte) που πέρασε το ρεκόρ των γκολ του Βαζέχα. Φέτος (FM2016), το παιχνίδι μου χάρισε ένα γλυκό δέσιμο με την ομάδα του Κισσαμικού και ιδιαίτερα με το δεξί της μπακ, τον Τσουβαλτσίδη. Ίσως αυτός να είναι ο αγαπημένος μου παίκτης…

nik33: Εντονότερη στιγμή ίσως η κατάκτηση του Champions League με τη Vitesse 7 σεζόν μετά την έναρξη του παιχνιδιού στο FM2013, σε τελικό απέναντι στη Ρεάλ. Αγαπημένη έκδοση νομίζω δεν έχω, απλά κάθε μια είναι συνδεδεμένη με ένα καλό save, οπότε τις ξεχωρίζω έτσι.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ όλους τους συντελεστές του site, αλλά και τον καθένα τους ξεχωριστά γι αυτή τη συνέντευξη και κυρίως για το χρόνο που διέθεσαν ώστε να γίνει. Για όλους όσους παίζουμε Football Manager, η δουλειά που γίνεται στο fmgreece.gr είναι σημαντική. Οι συζητήσεις, οι παίχτες, οι τακτικές, τα αφιερώματα ολοκληρώνουν την εμπειρία ενός παιχνιδιού που κανείς μας τελικά δεν το βλέπει απλά ως παιχνίδι. Εύχομαι να συνεχίσουν με τόσο κέφι και όρεξη τη δουλειά που κάνουν, αλλά κυρίως να βρίσκουν όλο και περισσότερη ανταπόκριση απ’ τους εγχώριους «managers»…