Τοπ 7 ελληνικές…

10 ξένες + 7 ελληνικές σειρές για να περάσεις το καλοκαίρι σου

                                                       Τοπ 7 ελληνικές καλτ σειρές για καλοκαίρι

Γιώργος Βασιλάκος

Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε πως το κείμενο τούτο δεν απευθύνεται σε ανθρώπους που αυτή τη στιγμή παρακολουθούν ελληνική τηλεόραση συστηματικά. Αν παρακολουθήσεις αυτή την περίοδο θα είναι επειδή είναι καλοκαίρι, σαπίζεις και δεν έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις μέσα στη μέρα. Ωστόσο επειδή δεν έχω ιδέα για το τι παίχτηκε ή παίζεται το φετινό καλοκαίρι, η λίστα που ακολουθεί ουσιαστικά ανταποκρίνεται στο τί θα έπρεπε να παίζεται πέρα από τα μονοπώλια του Ρετιρέ, του Εμείς κι Εμείς, της Ελλάδος τα παιδιά και του Μαύρου Ωκεανού που παίζονται κυριολεκτικά ΚΑΘΕ καλοκαίρι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Αν ξηγιέσαι τόσο μερακλίδικα, μπορείς και να τις κατεβάσεις για τις δύσκολες ώρες που δε θα έχεις νετ στο χωριό και η τιβί θα παίζει φλώρικες σειρές που στη σπάνε. Οδηγοί μας η καλτιά κι η 90ίλα και πάμε.

  • Αραχτοί και λάιτ – ΑΝΤ1 (1994)

Κατευθείαν από τον τίτλο η σειρά μυρίζει από χιλιόμετρα καλοκαίρι. Δε θυμάμαι τίποτα που να αφορά την πλοκή για ευνόητους λόγους, αλλά είμαι 1000 % σίγουρος ότι είναι o,τι καταλληλότερο μπορείς να δεις πριν φύγεις το πρωί για παραλία περιμένοντας την παρέα σου να ετοιμαστεί. Κλασικός Δαλιανίδης σε σενάριο και σκηνοθεσία, Άννα Μαρία Λογοθέτη πριν σπάσει τα αυστηρά κλισέ της σοβαροφάνειας με το Βαγγέλη το Μεϊμαράκη και πρωταγωνιστής ένας τύπος ονόματι Φράνκο Αλφόνσο. Τί μπορεί να πάει στραβά;

  • Οι Μικρομεσαίοι MEGA (1993)

Δαλιανίδης κι εδώ, με μια φράση μπορεί να χαρακτηριστεί ως το Ρετιρέ από τα Lidl, όσο ακραίο κι αν αυτό ακούγεται δεδομένου ότι ουσιαστικά το Ρετιρέ είναι ο,τι πιο Lidl υπάρχει. Ίσως η πιο βαθύ ΠΑΣΟΚ σειρά που μπορείς να πετύχεις. Παίζει αριστουργηματικά με εναλλαγές μικροαστίλας, μιζέριας και γκρίνιας και παρακολουθείται αυστηρά μετά το μεσημεριανό, την ώρα που δυσανασχετείς για τον καύσωνα και επειδή έχεις φουσκώσει, αδυνατείς να μετακινηθείς για να στρέψεις τον ανεμιστήρα στην πλευρά που κάθεσαι.

  • Βαρβαρότητες – ΑΝΤ1 (1993)

 Ένα μικρό έπος. Διακρίνεται μόνο και μόνο για τους πιο παρανοϊκούς – ψυχεδελικούς τίτλους αρχής που έχουν υπάρξει σε ελληνική σειρά, αποκορύφωμα των οποίων αποτελούν αυτοί οι ήχοι που παρεμβάλλονται σε όλη τη διάρκεια και θυμίζουν εκείνους που έβγαζαν τα παιδικά όπλα που αγοράζαμε μικροί από κάθε πανηγύρι των 90’s που σεβόταν τον εαυτό του. Το βλέπεις τις μέρες που δεν πηγαίνεις για μπάνιο αντί της επιλογής 1 και γενικά αν αποκλειστεί η πρόσβασή σου σε καφέ.

  • Αχ… και να ‘ξερες – Alpha (2002)

 

 Εντάξει μπορεί να μην είναι 90’s, αλλά είναι ο ορισμός του cult. Αδικημένη γενικά όσον αφορά τη δημοφιλία της, ίσως και λόγω καναλιού. Στο τραγούδι των τίτλων αρχής ο προσωπικά αγαπημένος Γιάννης Κούτρας και ο Πάνος Κοκκινόπουλος στη σκηνοθεσία, πάντα αποτελεί εγγύηση και προοιωνίζει κατά κάποιον τρόπο τα εξαιρετικά Μαύρα Μεσάνυχτα. Ερμηνευτικά ξεχωρίζουν οι Γιώργος Γιαννόπουλος και Κωνσταντίνος Μάνος στους εμβληματικούς ρόλους του μαφιόζου Γαργαμπίκα και του αστυνομικού Ρούλη αντίστοιχα, ενώ στο καστ συμπεριλαμβάνεται και ο απόλυτος Αντώνης Αντωνίου. Προτείνεται για τις χαλαρές απογευματινές ώρες, ιδανικά μαζί με έναν ελληνικό πικρό.

  • Λόγω Τιμής ΜEGA (1996)

 

 Το τραγούδι που ερμηνεύει ο Γεράσιμος Ανδρεάτος παλεύει μέχρι σήμερα να βρει τη θέση του ανάμεσα σε φεστιβάλ της ΚΝΕ και στη νεολαία του παλιού ΠΑΣΟΚ, της πτέρυγας Λαλιώτη. Το περιεχόμενο της σειράς αντίστοιχα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από όλη αυτή την υπερτιμιότητα. Η συμμετοχή του Άλκη Κούρκουλου σε συνδυασμό με τον τίτλο είναι άλλωστε ενδεικτικά. Δες το μόλις πέσει το βράδυ σε μια αυλή που θα έχει δροσιά μαζί με τσίπουρο και κάνα δυο μεζέδες.

  • Είμαστε στον αέρα – MEGA (1997)

 

 Εδώ και αν μιλάμε για αδικημένη σειρά που δεν αναγνωρίστηκε όσο της άξιζε. Ύμνος στη νοσταλγία και στην αιώνια νιότη, ακριβώς όπως ταιριάζει στο καλοκαιρινό mood που έχεις μπει. Καστ από την dream team των Ελλήνων ηθοποιών, ειδικά αν είσαι fan του Μάινα και του Σακελλαρίου όπως ο γράφων, οφείλεις να το δεις. Βλέπεται φυσικά μόνο αργά το βράδυ, την πιο χαρακτηριστική ώρα που βομβαρδίζεσαι από την αναπόληση.

  • Σκορπιός – MEGA (1995)

Για να είμαι ειλικρινής δεν πρέπει να έχω παρακολουθήσει ποτέ πάνω από 10 λεπτά γιατί πάντα παιζόταν ξημερώματα και όποτε προσπαθούσα να την παρακολουθήσω με έπαιρνε γλυκά ο ύπνος κατά τη διάρκεια. Ακριβώς αυτή μάλλον είναι και η χρησιμότητά της αγαπητέ αναγνώστη. Φυσικά το τρίπτυχο του Στέφανου Κορκολή στη μνημειώδη παραπάνω ερμηνεία (βλ. και εδώ), του Καφετζόπουλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο ενός σκληρού και αδιάφθορου πρώην τυχοδιώκτη και του Γιάννη Βούρου ως special guest star θα αποτελεί πάντοτε μια πολύ δυνατή πρόκληση προκειμένου να σπάσω την κακή μου συνήθεια.

                                            10 ξένες τηλεοπτικές σειρές για καλοκαίρι

Γιώργος Παναγιωτόπουλος

Η αυγουστιάτικη ραστώνη ενδείκνυται για χαλάρωση και παρακολούθηση τηλεοπτικών σειρών που είτε δεν πρόλαβες να δεις κατά την διάρκεια της χρονιάς, είτε δεν κατάφερες να ολοκληρώσεις. Ακολουθεί μία λίστα δέκα τέτοιων σειρών για να πάρεις μαζί σου στις διακοπές.

  1. Man seeking Woman

Η σουρεαλιστική κωμική σειρά του Simon Rich είναι το πιο ενδιαφέρον τηλεοπτικό προϊόν στο είδος της κωμωδίας τα τελευταία δύο χρόνια. Μιλώντας για την προσπάθεια του Josh Greenberg να βρει την κατάλληλη γυναίκα, τοποθετεί τον χαρακτήρα στις πιο εξωφρενικές καταστάσεις. Πραγματικά, οποιαδήποτε αναφορά αποτελεί spoiler.

  1. Scream: The TV Series

Στο πλαίσιο της μεταφοράς ταινιών στην μικρή οθόνη, το Scream έγινε από τον ίδιο τον Wes Craven στο κανάλι του οποίου την κουλτούρα αντανακλούσε. Αν το Scream Queens είναι το Horror της μετανεωτερικότητας, το Scream είναι το μικρό του αδερφάκι.

  1. Californication

Ο Hank Moody είναι ένας συγγραφέας που γράφει για τον έρωτα και τις γυναίκες. Αγαπά τις γυναίκες αλλά πιο πολύ λατρεύει την κόρη και την γυναίκα του. Μόνο που δεν μπορεί να της μείνει πιστός. Κι ας είναι η μούσα του. Αγαπάει την Νέα Υόρκη αλλά λατρεύει να μισεί το Λος Άντζελες για το οποίο καταλήγει να γράφει. Εξαιρετικές τέσσερις πρώτες seasons με τον Hank Moody να αποτελεί πρότυπο ταύτισης και αποφυγής παράλληλα.

  1. The Last Ship

Όταν μια θανατηφόρα επιδημία εξαπλώνεται παγκοσμίως απειλώντας ολόκληρο τον πλανήτη, το μοναδικό πλοίο του Αμερικάνικου Ναυτικού που μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα από τον αφανισμό είναι το Nathan James. Τρεις seasons γεμάτες αδρεναλίνη και καταιγιστική δράση με πολλές αναφορές στις καλύτερες ταινίες του είδους και κλείσιμο ματιού στην agenda της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής.

  1. Halt and Catch fire

Μια σειρά που διαδραματίζεται στις αρχές της δεκαετίας του 80’ και ασχολείται με την ραγδαία ανάπτυξη των προσωπικών υπολογιστών. Ίσως μία από τις καλύτερες δραματικές σειρές του AMC που παρακολουθούν ελάχιστοι.

  1. Top of the Lake

Η συνάντηση του american gothic στοιχείου του True Detective – χωρίς τα ατέλειωτα πλάνα έκθεσης της ψευτοκυνικότητας του Μακόναχι- και της βρετανικής ατμόσφαιρας των αστυνομικών θρίλερ, γέννησαν το Top of the Lake.

  1. The Shield

Ο «Στάβλος» είναι αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες που αντιμετωπίζει καθημερινά την υψηλή εγκληματικότητα των διαφόρων μειονοτήτων της περιοχής αλλά και την διαφθορά των ίδιων των αστυνομικών του. Ναρκωτικά, πορνεία, λαθρεμπόριο, μαφία, ρατσισμός και κάθε είδους έγκλημα είναι η καθημερινότητα της Task Force του Vic Mackey.

  1. Narcos

To βιογραφικό αστυνομικό δράμα γύρω από την ζωή και δράση του πιο διαβόητου εμπόρου ναρκωτικών στην ιστορία της Κολομβίας, έρχεται από τον Jose Padilha με πρωταγωνιστή τον πιο γνωστό Βραζιλιάνο ηθοποιό αυτή την στιγμή: τον Wagner Moura

  1. Kingdom 

To καλύτερο αθλητικό δράμα των τελευταίων δύο ετών και ίσως το πιο αριστοτεχνικά δομημένο δράμα της χρονιάς είναι μια σειρά για το MMA (Mixed Martial Arts). O Alvey Kulina είναι ο προπονητής-πρώην πρωταθλητής και πατέρας του Jay Kulina και του Nate Kulina – o Nick Jonas σε ερμηνεία-έκπληξη- που αναλαμβάνει να προπονήσει τον Ryan «The Destroyer» Wheeler o οποίος μόλις βγήκε από την φυλακή για τον ξυλοδαρμό του πατέρα του. Μια πινακοθήκη χαρακτήρων με πολύ ενδιαφέρον και προσεκτική σκιαγράφηση από τον δημιουργό του show Byron Belasco.

1.Terriers

To δίδυμο ενός πρώην αστυνόμου και ενός πρώην εγκληματία αναλαμβάνει να εξιχνιάζει υποθέσεις στο Ocean Beach. Μόνο που η περιέργεια τους θα τους οδηγήσει σε μια υπόθεση πολύ μεγαλύτερη αυτών που συνήθως αναλαμβάνουν. Η σειρά, λόγω ιδιαιτερότητας, ολοκλήρωσε μόλις μία season πράγμα που δεν εμπόδισε το A.V. Club να την χαρακτηρίσει ως  «την ιδανική μία και μοναδική season».

  • Social Links: