Ο τουρισμός στην Ελλάδα συνδέθηκε με πολλές ελπίδες. Ήταν το δυνατό χαρτί ενός, όπως λέγεται, υποανάπτυκτου μεσογειακού καπιταλισμού. Ήταν η χρυσή εφεδρεία σε περιόδους βαθιάς απαισιοδοξίας ή κλιμάκωσης της κοινωνικής…

Η αθέατη όψη του τουρισμού στην Ελλάδα και τα θύματά της

Ο τουρισμός στην Ελλάδα συνδέθηκε με πολλές ελπίδες. Ήταν το δυνατό χαρτί ενός, όπως λέγεται, υποανάπτυκτου μεσογειακού καπιταλισμού. Ήταν η χρυσή εφεδρεία σε περιόδους βαθιάς απαισιοδοξίας ή κλιμάκωσης της κοινωνικής δυσαρέσκειας, την οποία το πολιτικό προσωπικό έσπευδε να κεφαλαιοποιήσει. Κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται η εξής τελετουργία: ο/η αρμόδιος υπουργός ανακοινώνει το «ρεκόρ στις αφίξεις των τουριστών» που «ξεπερνούν κάθε προσδοκία».

Κάθε χρόνο τα ελληνικά νησιά «βουλιάζουν από τουρίστες». Μαζί τους, όμως, βουλιάζουν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε επίπεδο υγείας, ασφάλειας των πολιτών και επιπέδου ζωής. Ακόμα και όταν η καυτή πατάτα πέφτει στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, η σύσταση ενός πανεπιστημιακού τμήματος τουριστικής εκπαίδευσης φαντάζει smart idea. Αν σε κάθε Έλληνα αντιστοιχούν δύο τουρίστες, όπως δήλωσε με υπερηφάνεια ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, πόσοι θάνατοι παραθεριστών από την κρατική μας αμέλεια μάς αναλογούν;

timthumb

Τα τρία ακόλουθα περιστατικά δείχνουν με τον πιο ευκρινή τρόπο την ανημπόρια των κρατικών μηχανισμών να προλάβουν, να παρέμβουν ή να αποδώσουν δικαιοσύνη: Εικοσάχρονη τουρίστρια από τη Ζάκυνθο μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου με τύφλωση και νεφρική δυσλειτουργία από νοθευμένα ποτά. Είναι η στιγμή που το «μπόμπες μας πότισαν πάλι, χθες» παύει να είναι αστείο και συνειδητοποιείς πως ο επιχειρηματίας της αρπαχτής είναι κυριολεκτικά εγκληματίας.

Η αναπαράσταση της ευρωπαίας γυναίκας τουρίστριας ως υπερσεξουαλικοποιημένης θηρεύτριας γηγενών αντρών, φανταζόμαστε πως ερεθίζει αρκετά τον σεξισμό τμήματος της ένδοξης ελληνικής περιφέρειας. Και όταν η τουρίστρια διαψεύδει τη φήμη του εύκολου σεξ, οι βιασμοί σηματοδοτούν την αποκατάσταση της «αλήθειας» κάποιων. Ένας ακόμα (φερόμενος ως) «Ολλανδής» τουρίστριας από 26χρονο ταξιτζή είναι υπό διερεύνηση.

49

Στην Μύκονο πάλι μπορείς να βρεις τα πάντα εκτός από γιατρό. Άραβας επισκέπτης με σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι αναζητούσε κάποιον γιατρό ή ασθενοφόρο. Το ασθενοφόρο ήταν όμως στη Σύρο, αλλά δε βαριέσαι, ρε φίλε, ΜΥΚΟΝΟΟΟΟΣ. Η κινητοποίηση κάποιων περιστατικών απέδωσε αφού μετά από μισή ώρα -ελλείψει οδηγού- έφτασε  ένας οδηγός απορριματοφόρου του δήμου με έναν γιατρό.Πέρα από τους ελέγχους  για φορολογικά αδικήματα και οικονομικά εγκλήματα είναι αναγκαίο η πολιτεία να επισκέπτεται τα νησιά και για άλλου είδους ελέγχους. Όμορφη και αποτελεσματική η σκηνοθεσία των «ράμπο του ΣΔΟΕ», αλλά εδώ πεθαίνει κόσμος.