Το μοναστήρι του νησιού Βαλαάμ στη Ρωσία είναι γνωστό για δύο λόγους: τους φωτογράφους μοναχούς του και την εκκλησιαστική του μουσική. Βρίσκεται στη λίμνη Λαντόγκα, τη μεγαλύτερη λίμνη της Ευρώπης,…

Cabinet of Curiosities: Μυστικισμός και απομόνωση στο μοναστήρι του νησιού Βαλαάμ στη Ρωσία

Το μοναστήρι του νησιού Βαλαάμ στη Ρωσία είναι γνωστό για δύο λόγους: τους φωτογράφους μοναχούς του και την εκκλησιαστική του μουσική. Βρίσκεται στη λίμνη Λαντόγκα, τη μεγαλύτερη λίμνη της Ευρώπης, στην περιφέρεια του Λένινγκραντ. Το νησί Βαλαάμ είναι το μεγαλύτερο από τα πενήντα νησιά της λίμνης και το ομώνυμο μοναστήρι χαρακτηρίζεται και ως «Άθως του Βορρά».

Γύρω στο 1850, μετά από δωρεές πιστών στο μοναστήρι, δημιουργήθηκε στούντιο φωτογραφίας. Οι μοναχοί άρχισαν να φωτογραφίζουν τις εκκλησίες, τις σκήτες και διάφορες στιγμές της μοναστικής ζωής. Οι φωτογραφίες αυτές δεν βρίσκονται όλες στο αρχείο της μονής, αλλά είναι σκόρπιες σε διάφορες συλλογές και ιδιώτες. Μέχρι και σήμερα, πάντως, πολλοί μοναχοί συμμετέχουν σε εκθέσεις και μπορείτε να δείτε το υλικό τους στο σάιτ της μονής. Εδώ έχω συγκεντρώσει ορισμένες φωτογραφίες από το βιβλίο Views of Valaam Monastery (1887).

valaam-st-petersburg-monastery-vow-of-silence

valaam-st-petersburg-monastery-monks-in-boats

valaam-st-petersburg-monastery-island-view

valaam-st-petersburg-monastery-beard-in-the-woods

valaam-st-petersburg-monastery-awesome-beard-1

valaam_ice-622-620x350

old-valaam-35

Στο νησί Βαλαάμ το καλοκαίρι διαρκεί μόλις 30 με 35 μέρες και η θερμοκρασία φτάνει έως τους 17 βαθμούς. Ποταμοί, λίμνες που περιβάλλονται από πυκνή βλάστηση, μικρά νησιά συνθέτουν μια εξαιρετικής ομορφιάς τοποθεσία και λέγεται ότι εκεί, πριν την έλευση του χριστιανισμού, τελούνταν παγανιστικές τελετές.

monks_valaam_monastery_20

valaam-st-petersburg-monastery-wooden-shack

b5ceb118e8e6e8e39a913745f0b98c2e

Είναι άγνωστη η χρονολογία της ίδρυσης του μοναστηριού, τοποθετείται κάπου ανάμεσα στον 10ο και τον 15ο αιώνα. Οι μοναχοί δημιούργησαν τη δική τους μουσική παράδοση, βασιζόμενοι στην βυζαντινή μουσική και την ρωσική ψαλτική Znamenny. Η χορωδία τους είναι εξαιρετικό σάουντρακ για περίπατο σε δασώδεις εκτάσεις και απομόνωση.

Μερικές φωτογραφίες από το πρόσφατο παρελθόν της μονής:

valaam-now-63

valaam-now-61

valaam-now-60