Τελικά, τι συνιστά μια πράξη αντίστασης; Είναι η πράξη αυτή καθ’ αυτή ή και οι συνέπειες που την ακολουθούν; Η συνεργασία με το τέρας λόγω φόβου, μας μετατρέπει σε τέρατα…

JumpCut 28: Anthropoid/Επιχείρηση Ανθρωποειδές

Τελικά, τι συνιστά μια πράξη αντίστασης; Είναι η πράξη αυτή καθ’ αυτή ή και οι συνέπειες που την ακολουθούν; Η συνεργασία με το τέρας λόγω φόβου, μας μετατρέπει σε τέρατα ή μας κάνει πιο ανθρώπινους; Η νέα ταινία του Sean Ellis (Cashback, The Broken, Metro Manila) προσπαθεί να θέσει αυτά τα ερωτήματα στους θεατές και στους ίδιους τους ήρωες της. Η ίδια η φύση της αντίστασης και το καθήκον προς την πατρίδα εξερευνούνται σ’ αυτό το μείγμα βιογραφικού δράματος και πολεμικού θρίλερ γύρω από την προσπάθεια δολοφονίας του «Χασάπη της Πράγας» από τον ανθυπασπιστή Jozef Gabčík (Cillian Murphy) και τον στρατιώτη Jan Kubiš (Jamie Dornan).

new-poster-anthropoid

Η 28 Οκτωβρίου 1941 (επέτειο της ανεξαρτησίας της Τσεχοσλοβακίας), επιλέχθηκε ως η ημερομηνία έναρξης της «Επιχείρησης Ανθρωποειδές», της επιχείρησης δολοφονίας του Reinhard Heydrich, Προστάτη της Μοραβίας και Βοημίας και τρίτου στην ιεραρχία του Γερμανικού Ράιχ, με εντολή του Λονδίνου. Από την αρχή της ταινίας βλέπουμε εκτεταμένη χρήση της φορητής κάμερας για την απόδοση περισσότερου ρεαλισμού στην ιστορία και πολλά κοντινά στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών για την αιχμαλώτιση των βαθύτερων συναισθημάτων τους.

Το πέπλο του φόβου που έχει απλωθεί πάνω από την Πράγα και η σχεδόν παραιτημένη τσεχική αντίσταση, αντιπαραβάλλονται με την θέρμη και την επιθυμία των δύο πρωταγωνιστών να δολοφονήσουν τον αρχιτέκτονα του εβραϊκού Ολοκαυτώματος. Μια προσπάθεια υπέρβασης της συλλογικής παράδοσης στο φόβο, του μουδιάσματος που αυτός επιφέρει και της μελαγχολίας που ακολουθεί την τρομοκρατία.

Το love story των πρωταγωνιστών με τις Τσέχες αντιστασιακές, θα περιπλέξει τον στόχο τους αρχικά, βάζοντας δεύτερες σκέψεις για την προσπάθεια τους και την σημασία της αποστολής τους ενώ θα εξυψώσει τη γυναικεία αποφασιστικότητα πάνω από την αντίληψη για το ρόλο τους στην αντίσταση και την αντρική αναποφασιστικότητα μπροστά στο ζοφερό τοπίο που άπλωνε ο τρόμος του Χάιντριχ σε μια χώρα που κουβαλούσε το άγος της παθητικότητας έναντι στον κατακτητή. Η συνεργασία με τον εχθρό , αποτέλεσμα του φωλιασμένου φόβου, και ο δοσιλογισμός  λόγω χρημάτων, αντιμετωπίζεται μονοδιάστατα χωρίς να επιχειρείται μια πιο διεισδυτική ματιά στο φαινόμενο. Αυτό αφαιρεί στοιχεία από την κοινωνική διάσταση της ταινίας που εξισορροπούνται στο δεύτερο μέρος της ταινίας με ακατάπαυστη δράση.

anthropoid

Μετά την προσπάθεια δολοφονίας του Χάιντριχ, το φιλμ αποκτά φρενήρεις κινηματογραφικούς ρυθμούς με προσήλωση στη δράση  και στα αντίποινα που εξαπολύουν τα SS  ως συνέπεια της πράξης των πρωταγωνιστών. Σε κάθε καρέ, οι ήρωες επαναδιαπραγματεύονται την σχέση τους με την ιστορία και την θέση τους στην Ιστορία. Τα ηθικά διλήμματα και το καθήκον του στρατιώτη συγκρούονται  και παραμένουν σε μια διελκυστίνδα μέχρι το συγκινητικό τέλος.

Ο Cillian Murphy βαδίζει σε σταθερά υποκριτικά μονοπάτια καθώς αυτού του είδους οι ρόλοι έχουν φτιάξει την καριέρα του ενώ ο Jamie Dornan, πρωτάρης σε αυτό το κινηματογραφικό είδος, δείχνει λιγότερο πειστικός και σίγουρα λιγότερο εύπλαστος. Αυτός που κλέβει την παράσταση είναι ο  Toby Jones ενσαρκώνοντας στωικά και με εσωτερικότητα τον ρόλο του θείου Hajský.

Το Επιχείρηση Ανθρωποειδές είναι μια ταινία για μια από τις μεγαλύτερες αντιστασιακές πράξεις που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μια ταινία για την αυταπάρνηση, τον ηρωισμό, το καθήκον αλλά και τον φόβο και πως αυτός μπορεί να ξεπεραστεί, έστω κι αν έχει φωλιάσει στην ψυχή ενός ολόκληρου λαού.