Ο χώρος: όπου υπάρχω, όπου συνυπάρχουμε, όπου πεθαίνουμε. Το περιβάλλον. Ο χώρος: ο δημόσιος κι ο ιδιωτικός. Ο χώρος «για όλους» κι ο χώρος που «δεν μας χωράει όλους». Τα…

[Out]topias στο Μουσείο Μπενάκη: ανακαλύπτοντας ξανά τον χώρο

Ο χώρος: όπου υπάρχω, όπου συνυπάρχουμε, όπου πεθαίνουμε. Το περιβάλλον. Ο χώρος: ο δημόσιος κι ο ιδιωτικός. Ο χώρος «για όλους» κι ο χώρος που «δεν μας χωράει όλους». Τα σύνορα. Ο χώρος που μας επιβάλλεται και απ’ όπου αποκλειόμαστε. Η χώρα. Ο χώρος που αντανακλά τις σχέσεις μας. Η εργασία. Ο χώρος χωρίς χώρο. Ο κυβερνοχώρος.

Από τη μια, ο χώρος που με το πέρασμα του χρόνου αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο πως δεν ήταν ποτέ κάτι δεδομένο. Ο κόσμος της τεχνολογίας που απέσπασε από την πληροφορία τη χωρική της διάσταση. Οι πολιτισμικές αλληλεπικαλύψεις στην αρχαιολογία μιας πόλης. Ο ημιτελής χαρακτήρας που μοιράζονται ένα ερείπιο και ένα γιαπί. Ο χώρος και η ιστορία.

Από την άλλη, οι πολιτικές προκλήσεις που συνδέονται με τον χώρο. Ο δημόσιος χώρος και ο ατομικός χώρος· η παραβίαση ή και εξάλειψη της ιδιωτικότητας. Ο χώρος των αποκλεισμένων ομάδων, ο χώρος των underground κινημάτων και ο χώρος του παράνομου. Η Ευρώπη και τα σύνορά της.

Οι παραπάνω προβληματικές δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστη την τέχνη του 20ού αιώνα, πολύ περισσότερο του 21ου. Μια τέχνη που ούτως ή άλλως υποβάλλει συνεχώς τον εαυτό της στη διεύρυνση των ορίων της, κυνηγώντας την ανανέωση της γλώσσας της με όλο και πιο αλματώδεις ρυθμούς. Σε αυτή την πορεία, κραδασμοί όπως αυτοί που προκαλούνται στον ευρωπαϊκό χώρο από την προσφυγική κρίση την τροφοδοτούν με νέες παραστάσεις και υλικό, που μεταφράζεται από αυτή σε νέα προτάγματα, αν μη τι άλλο ικανά να ξυπνήσουν τον αναστοχασμό πάνω σε ζητήματα του παρόντος.

Η έκθεση [out]topias στο Μουσείο Μπενάκη πλησιάζει αυτό το σαββατοκύριακο προς το τέλος της μετά από μια δίμηνη παρουσία με βιντεοπροβολές και παράλληλες δράσεις. Σε πολλά της σημεία απαιτητική, έρχεται παρολαυτά να συνδεθεί με τις παραπάνω τάσεις, προσφέροντας στο κοινό της Αθήνας ένα πλήθος από δρώμενα και καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις –και μαζί τους μια σειρά προβληματικών που αξίζουν την προσοχή μας.

Ακολουθούν, αναλυτικά, το πρόγραμμα των δράσεων για το σαββατοκύριακο 19-20 Νοεμβρίου, καθώς και η παρουσίαση της έκθεσης στη σελίδα του Μουσείου Μπενάκη:

outtopias_progr

 

 

[OUT] TOPIAS
Περφόρμανς και υπαίθριος / δημόσιος χώρος

Ο πυρήνας της έκθεσης αποτελείται από βίντεο τα οποία έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και επιχειρούν μια παραστασιακή προσέγγιση του υπαίθριου, δημόσιου χώρου. Η έξοδος στον υπαίθριο χώρο σχετίζεται με την επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χώρου ως του κατ’ εξοχήν συλλογικού χώρου και συνοδεύεται από αυξημένο ενδιαφέρον για τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος, καθώς αυτά συμβάλλουν οργανικά στη διαμόρφωση του παραστασιακού γεγονότος.

Η έκθεση αναδεικνύει ένα δυναμικό πεδίο της σύγχρονης, ελληνικής, πολιτιστικής παραγωγής με βαθιές ρίζες στην παραστασιακή παράδοση του υπαίθριου χώρου, η οποία, ταυτοχρόνως, βρίσκεται στον πυρήνα των αναζητήσεων του παραστασιακού χώρου που βρίσκονται σε εξέλιξη παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια.

Στην έκθεση παρουσιάζονται projects που πήραν μέρος με την Ελληνική Εθνική Συμμετοχή στη 13η Διεθνή Έκθεση Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2015, καθώς και η Εθνική Συμμετοχή της Ολλανδίας (πρώτο βραβείο Curatorial Concept PQ 2015). Επίσης, προβάλλονται νέα projects που έχουν δημιουργηθεί κατά την περίοδο 2015–2016 ενώ παράλληλα, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν σειρά από live performances, διαλέξεις, masterclasses, workshops, προβολές και round tables.

  • Social Links: