H Jyn Erso είναι η κατάλληλη σύμμαχος της Αντίστασης στην προσπάθειά της να κλέψει τα σχέδια της κατασκευής του Άστρου του Θανάτου. Η πρώτη spin-off ταινία από το σύμπαν του…

JumpCut 30: Rogue One: A Star Wars Story

H Jyn Erso είναι η κατάλληλη σύμμαχος της Αντίστασης στην προσπάθειά της να κλέψει τα σχέδια της κατασκευής του Άστρου του Θανάτου.

Η πρώτη spin-off ταινία από το σύμπαν του Star Wars  πατάει πάνω στην επιτυχημένη φόρμουλα της saga, παραδίδοντας μία καλή περιπέτεια φαντασίας κι ένα «κανονικό» prequel στην original τριλογία.

 

 

 

 

Ο σκηνοθέτης Gareth Edwards, γνωστός από το εξαιρετικό Monsters και το Godzilla, παρεκκλίνει από τη σπηλμπεργκικής υφής νοσταλγία που μπόλιασε το Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει ο J.J. Abrams, ο οποίος παρέδωσε μια ταινία φόρο τιμής στην original τριλογία, εκμοντερνίζοντας το ρετρό, με το βλέμμα πάντα στο κλασικό μοτίβο της ιστορίας του και προσπαθεί να κινηθεί στις γκρίζες ζώνες ανάμεσα στην αιώνια πάλη του Καλού με το Κακό.

Σαφώς πιο σκοτεινή από την περσινή επιτυχία του Abrams, η ταινία του Edwards σπάει τα αρραγή μέτωπα του Καλού και του Κακού δείχνοντας μια κατακερματισμένη Αντίσταση με εσωτερικές διαφωνίες και μια Αυτοκρατορία, όχι ως μονολιθικό οργανισμό με μοναδικό στόχο την απόλυτη κυριαρχία, αλλα ένα διεφθαρμένο οργανισμό επικίνδυνων ανθρώπων με δίψα για εξουσία. Σ’ αυτό βοηθάει και η εξαιρετικά έξυπνη, σκηνοθετικά, κίνηση χρησιμοποίησης των φωτοσκιάσεων ως καινοτομία στον εμβληματικό, πλέον, τρόπο αλλαγής της σκηνής στην Star Wars μυθολογία.

 

 

 

 

Πιο πολιτική, όπως φάνηκε και από τις διαθέσεις του σεναριογράφου Tony Gilroy, κρατά την επαφή με το παλιό Star Wars σε σκηνές όπως αυτή της αερομαχίας, φέρνοντας παράλληλα τον πόλεμο σε περιοχές που θυμίζουν εξωτικούς παραδείσους με δυστοπικούς πύργους και ιερές πόλεις που καταστρέφονται ολοσχερώς. Είναι αξιοσημείωτο το πώς το κοππολικό αριστούργημα για τον πόλεμο ως υπαρξιακό ζήτημα (Αποκάλυψη Τώρα) έχει επηρεάσει τόσο βαθιά τις κατοπινές κινηματογραφικές γενιές καθώς, και στο Η Δύναμη Ξυπνάει και στο Rogue One, υπάρχουν σκηνές αναφοράς στην εποποιία του Κόππολα. Ενδιαφέρον έχει και ο χαρακτήρας που ενσαρκώνει ο Forest Whitaker, ως τον επαναστάτη Saw Gerrera που αυτονομήθηκε και κατηγορείται από την υπόλοιπη Αντίσταση ως «ακραίος». Ένα ωραίο σεναριακό τρικ για να δείξει τις πολιτικές αντιθέσεις και τον κατακερματισμό των μετώπων σε ένα πρόσωπο που, λόγω της ακρότητας των απόψεων του, δεν έγινε ο μέντορας της πρωταγωνίστριας.

 

 

 

 

Πάντως, πέρα από την κοιλιά που κάνει το φιλμ δραματουργικά στο δεύτερο μέρος του, το πραγματικό ζήτημα είναι η σύνδεση του με το A new Hope και πως αυτή η σύνδεση παραμένει το καλύτερο στοιχείο της ταινίας, μαζί με την πολεμική σεκάνς του τρίτου μέρους, δημιουργώντας σκηνές ανθολογίας, επανεντάσσοντας τους πετυχημένους αλλά και αγαπημένους, απ’ τους θεατές, χαρακτήρες του σύμπαντος του Πολέμου των Άστρων σε ένα νέο πλαίσιο. Το θέμα που εγείρεται –και θα απασχολήσει μελλοντικά– είναι η εμφάνιση χαρακτήρων από την ταινία του 1977 με ψηφιακή επεξεργασία –όπως γίνεται με τον αποθανόντα Peter Cushing ως Grand Moff Tarkin– και κατά πόσο αυτό θα επιλεχθεί σε franchise παρόμοιου βεληνεκούς. Είναι σίγουρα μια νέα και ενδιαφέρουσα προοπτική.

Τα διαφορετικά κίνητρα της ομάδας επαναστατών που προσπαθούν να κλέψουν τα σχέδια του Death Star δεν οδηγούν στο πειστικό δέσιμο των χαρακτήρων. Η πρωταγωνίστρια παρακινείται από την επιθυμία της αναζήτησης ελπίδας  για την Επανάσταση, αλλά και της εκδίκησης για τη στέρηση της παιδικής της ηλικίας, καθώς ο πατέρας της (Mads Mikkelsen) αναγκάζεται να επιστρέψει στη δούλεψη του Ben Mendelsohn, για να ολοκληρώσει το υπερόπλο της Αυτοκρατορίας. Χωρίς το φεμινιστικό attitude στο βαθμό που μας έχει συνηθίσει το franchise, η Felicity Jones μπαίνει στην πινακοθήκη των ηρωίδων του είδους.

 

 

 

 

Το τρίτο μέρος της ταινίας είναι μια αξιόλογη και θαυμαστή λειτουργία του τραγικού τέλους. Ειδικά το ποιητικό φινάλε –με την πρότερη γνώση μας για το τι έχει ακολουθήσει– προοικονομεί την ενηλικίωση ενός μεγάλου παραμυθιού που μεγαλώνει μαζί με τα fanboys και ένα κοινό που αναζητά το ανθρώπινο μέσα στο φανταστικό.

Κινούμενο στα χνάρια που έχουν ήδη χαραχθεί, το Rogue One είναι ένα αξιοπρεπές blockbuster που σέβεται την ιστορία που καλείται να υπηρετήσει και προσπαθεί να δώσει μια νέα προοπτική, δείχνοντας τον σωστό δρόμο για τις επόμενες ιστορίες που θα προκύψουν από το επινοημένο σύμπαν του George Lucas.