Ο θρύλος λέει πως κάθε φορά που ο βασιλιάς του Σιάμ τσαντιζόταν με κάποιον ευγενή της αυλής του, αντί για άλλη τιμωρία του χάριζε έναν λευκό ελέφαντα, ένα δώρο εξαιρετικά…

Δώρα για τις γιορτές: ένας μικρός οδηγός χολής

Ο θρύλος λέει πως κάθε φορά που ο βασιλιάς του Σιάμ τσαντιζόταν με κάποιον ευγενή της αυλής του, αντί για άλλη τιμωρία του χάριζε έναν λευκό ελέφαντα, ένα δώρο εξαιρετικά τιμητικό και ταυτόχρονα εξαιρετικά δαπανηρό για όποιον το λάμβανε. Βλέπετε, καθώς οι αλμπινικοί ελέφαντες θεωρούνταν (και ακόμα θεωρούνται) ιερά ζώα από τους Ταϊλανδούς βουδιστές, όχι μόνο δεν μπορείς να τους βάλεις να δουλέψουν, αλλά και πρέπει να φροντίζεις για την πολυτελέστατη διαβίωσή τους ακόμη κι αν αυτό σημαίνει την οικονομική σου εξόντωση – που, κακά τα ψέματα, αυτό σημαίνει.

Μια τόσο καλή passive-aggressive ιδέα δεν πρέπει να περάσει στην ιστορική λήθη. Μέρες που είναι λοιπόν, για εκείνες κι εκείνους που για τους δικούς σας λόγους δεν πάτε, αλλά πρέπει (ή ακόμη καλύτερα, θέλετε!) να τους κάνετε κάποιο δώρο αυτές τις γιορτές, να ένας μικρός κατάλογος, και καλή σας έμπνευση. Κριτήριο, η μεγαλύτερη δυνατή ταλαιπωρία ή άλλου είδους ενόχληση του παραλήπτη με το μικρότερο δυνατό κάρφωμα του δωρητή. Άλλωστε, στο δώρο η σκέψη και η χειρονομία είναι που μετράνε. Διαλέξτε λοιπόν χειρονομία:

  1. Συνδρομή σε περιοδικό

Καλή ανάγνωση να ‘χουμε φίλε μου.

Στον φίλο Βρασίδα χαρίζεις μια ετήσια συνδρομή σε ένα περιοδικό που ξέρεις ότι δεν τον ενδιαφέρει, αλλά οριακά: πιάνεσαι από το ότι μια φορά πριν από κάτι μήνες (και μόνο τότε) κάτι είπε για τις αμερικανικές εκλογές και τον γράφεις στο Newsweek που είναι και βδομαδιάτικο. Στη φόρμα που συμπληρώνεις ε-ννο-εί-ται ότι πατάς ναι σε όλα τα κουτάκια του τύπου «θα ήθελα να ενημερώνομαι για διαφημιστικές προσφορές». Κάθε βδομάδα θα σε σκέφτεται μαζεύοντας και πετώντας στα σκουπίδια το σπαμ που απλόχερα του προσέφερες.

  1. Αντιρυτιδική / κάτι για την τριχόπτωση

Πανδαμάτωρ ο ρουφιάνος.

 

Στη 28χρονη ωραιοπαθή Μαρίζα που σου ρίχνει δυόμιση χρόνια παίρνεις κρέμα για 40άρες. Στον 28χρονο νάρκισσο Νώντα με το πλατύ μέτωπο, παίρνεις σετ ανδρικής περιποίησης που τυχαίνει να έχει και αντιτριχοπτωτική δράση. Και στις δύο περιπτώσεις λες κάτι για την αξία της πρόληψης έναντι της αντιμετώπισης, σίγουρος ότι ο σπόρος που έσπειρες, σε αντίθεση με τα νέα τριχοθυλάκια, έχει ήδη φυτρώσει.

  1. Κακή τέχνη

Λιάνα μου, αυτό για σένα και χρόνια πολλά!

Για το «αγαπημένο» σου ζευγάρι, ζωγραφίζεις/ πλάθεις/ πλέκεις επίτηδες κάτι απαίσιο και το κορνιζάρεις (ή, αν βαριέσαι, το αγοράζεις έτοιμο). Τους το χαρίζεις λέγοντάς τους πόσο πολύ κόπιασες να το φτιάξεις, πόσο μεγάλη συμβολική αξία έχει για σένα, με πόση πολλή αγάπη το δίνεις και πόσο πολύ πάει στο κεντρικό δωμάτιο του σπιτιού. Ιδανικά, εδώ και δυο μήνες έχεις κάμποσες φορές «περάσει τυχαία από τη γειτονιά» και ανέβηκες στο σπίτι τους για καφέ.

  1. Κάτι ογκώδες και βαρύ για τον γκασταρμπάιτερ

Πού πας στην ξενιτιά χωρίς αντίγραφο κεφαλής κούρου Βολομάνδρας;

Η Ευτέρπη ήρθε για τις γιορτές Ελλάδα και για μια ακόμη φορά θα ακούσεις πόσο πιο ωραία είναι εκεί που μένει εκείνη και πόσο κορόιδο είσαι εσύ που συνεχίζεις να είσαι εδώ μέσα στα Μνημόνια και τα ρέστα. Με αγάπη προσφέρεσαι να την πας εσύ στο αεροδρόμιο όταν είναι να πάρει την πτήση της επιστροφής. Εκεί της δίνεις το δώρο της (που έχεις διαλέξει βάσει της απόδοσής του στην συνάρτηση χι ίσον βάρος επί όγκος διά τιμή), με τόοοοοσο μεγάλη συμβολική αξία για σένα κλπ κλπ – για το οποίο θα αναγκαστεί να πληρώσει τον κούκο αηδόνι στην αεροπορική και να το κουβαλήσει μέχρι τον τελικό του προορισμό. Ακόμα κι αν αυτός είναι ο σκουπιδοτενεκές, ο κόπος αξίζει.

  1. Μουσική για όλη την οικογένεια

Κι αν ο Γιαννάκης μας έχει ταλέντο να γίνει ο νέος Miles Davis; Θα του το κόψετε γιατί θέλετε να κοιμάστε τα μεσημέρια; Τσκ τσκ τσκ…

Ο Αναξίμανδρος και η Σουμέλα έχουν παιδιά ηλικίας 2 και άνω; Τρομπέτα! Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται, αλλά καλού-κακού να επισημανθεί εδώ ότι το δώρο το δίνεις ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ στο παιδί, το βάζεις να το ανοίξει μπροστά σου, και του δείχνεις έμπρακτα το γιατί το noise είναι το εξπρεσιονιστικό αποκορύφωμα της ποπ μουσικής των τελευταίων δύο αιώνων. Αν μάλιστα μιλάμε για γονείς εφήβων, μια φτηνή ηλεκτρική κιθάρα ή ένα ντραμ σετ θα κάνουν την ίδια δουλειά με πολλή μεγαλύτερη διάρκεια.

  1. Άχου τι γλυκούλι!!

Πόσα κιλά φαΐ είπες πως τρώει τη μέρα; ΠΟΣΑ;;;

 

Στον Ιορδάνη που πάντα ήθελε κατοικίδιο αλλά δίσταζε, καν’ του το όνειρο πραγματικότητα γυρίζοντάς το με μαεστρία σε εφιάλτη. Ψάχνεις για κάτι απαιτητικό, δύστροπο, δαπανηρό. Κάτι που θα τον κάνει να ξεχάσει για πολύ καιρό εκδρομές, τριήμερα και διακοπές. Ξέρεις εσύ.

  1. Gaming is life

Τι; Έπαιξες 20 ώρες σερί το σουκού που μας πέρασε και φοβάσαι μη ξεφύγεις; Άντε καλέ, στο 2017 ζούμε, μη κάνεις σα παππούδι

Στην Τσαμπίκα που τερμάτισε στο τάμπλετ το κάντι κρας και ήρθε πια η ώρα να κάνει εκείνο το ένα βήμα παραπάνω, πάρε μια πρηπέηντ κάρτα του WoW και παρακολούθα ηδονικά τη ζωή της να κυλά μέσα από τα χέρια της. Κάποια στιγμή, από μόνη της, θα ανοίξει κουβέντα για τον λέβελ εκατό ντέμον χάντερ της. Αυτή θα είναι και η στιγμή του θριάμβου σου.

Αυτά, χρόνια πολλά, ευτυχισμένο το νέο έτος, με υγεία πάνω απ’ όλα κι όλα τ’ άλλα έρχονται.