Φανταστείτε πως είστε σε ένα νησί, ειδικευμένο στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, στη μέση του Ειρηνικού και ταυτόχρονα –κι εδώ είναι που το πράγμα γίνεται πολύ καλό– είκοσι μόλις λεπτά…

Ιστορίες από τον Ειρηνικό 5: Ο απόλυτος εορταστικός προορισμός

Φανταστείτε πως είστε σε ένα νησί, ειδικευμένο στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, στη μέση του Ειρηνικού και ταυτόχρονα –κι εδώ είναι που το πράγμα γίνεται πολύ καλό– είκοσι μόλις λεπτά από Παρίσι, Λονδίνο και Πολωνία.

 

 

Κι όμως αυτό το μέρος υπάρχει. Βασικά, υπάρχουν δύο νησιά των Χριστουγέννων στην ευρύτερη Ωκεανία, αλλά εμείς εδώ προφανώς θα ασχοληθούμε με το καλύτερο.

 

Αυτό στα δεξιά είναι το καλό Νησί των Χριστουγέννων. Και το άλλο δεν είναι κακό βέβαια, αλλά νταξ.

 

Το Kiritimati (προφέρεται: Κρίσμας) είναι η μεγαλύτερη κοραλλιογενής ατόλλη του Kiribati (προφέρεται: Κιριμπάς) της χώρας –το ‘χουμε πει, να το ξαναπούμε– με την ωραιότερη σημαία στον κόσμο . Είναι επίσης η μεγαλύτερη σε έκταση ατόλλη στον πλανήτη.

 

Η ηρωική σημαία του Kiribati (προφέρεται: Κιριμπάς).

 

Και τα ατού δεν σταματάνε στη σημαία και το μέγεθος. Πέραν του ότι λέγεται Νησί των Χριστουγέννων, τυχαίνει να είναι και το μέρος όπου η Πρωτοχρονιά μπαίνει πρώτη. Βλέπετε το Kiribati (προφέρεται: Κιριμπάς) κανονικά κόβεται στη μέση από τη διεθνή γραμμή αλλαγής ημερομηνίας. Επειδή όμως θα ήταν μάλλον περίεργο άλλη ημερομηνία να έχει το δυτικό μέρος της χώρας κι άλλη το ανατολικό, έγινε πατέντα και αντί το Kiritimati (προφέρεται: Κρίσμας) να είναι -10 ώρες από το UTC (δηλαδή, για να καταλαβαινόμαστε, το Γκρίνουιτς), είναι +14. Έτσι, έχει την ίδια ώρα με τη Γαλλική Πολυνησία που είναι ακριβώς νοτιότερα, μόνο που της ρίχνει μια μέρα.

 

Μια μέρα μπροστά από την εποχή του

 

Και πώς, θα μου πείτε τώρα, αυτό το νησί στη μέση του πουθενά απέχει μισή ώρα από Λονδίνο και Παρίσι; Εμ, εδώ σας έχω! Το Kiritimati (προφέρεται: Κρίσμας), έχει τους εξής συνοικισμούς: την «χώρα» του νησιού Tabwakea, το London, το Paris, την Poland και την Banana. Νοικιάζεις ένα αυτοκίνητο και τα γύρισες όλα σε δυο ωρίτσες το πολύ.

 

Στιγμιότυπο από την τελετή έναρξης της σχολικής χρονιάς στο Δημοτικό Σχολείο της Banana

 

Θα μου ξαναπείτε: Και καλά όλα τ’ άλλα, αλλά γιατί γράφεται Kiribati και Kiritimati και προφέρεται Κιριμπάς και Κρίσμας; Η γλώσσα του Kiribati (προφέρεται: Κιριμπάς) τυχαίνει να είναι η επίσημη γλώσσα  κράτους με τα μικρότερο αλφάβητο στον κόσμο. Έχει μόλις 13 γράμματα: A, B, E, I, K, M, N, NG, O, R, T, U, και W. Ο λόγος που ο ήχος “σ” δεν γράφεται με “s” όπως θα περίμενε κανείς, αλλά με “ti”, είναι ιστορικός:   ο πρώτος ιεραπόστολος που έγραψε για το αρχιπέλαγος και τη γλώσσα που μιλάνε εκεί, είχε λέει μια γραφομηχανή στην οποία το πλήκτρο “S” ήταν σπασμένο. Έτσι, αντί να λερώσει το κείμενο με σημειώσεις με μολύβι, αυτοσχεδίασε επισημαίνοντας ότι όπου υπάρχει “ti” θα πρέπει αυτό να διαβαστεί όπως στη λέξη “nation”. Τον θρύλο μάλιστα αυτόν, τον επιβεβαιώνουν άνθρωποι κύρους, όπως ο πρώην Πρόεδρος του Kiribati (προφέρεται: Κιριμπάς) Teburoro Tito, ο οποίος και σχεδίασε το 1995 την αλλαγή της ζώνης ώρας του ανατολικού Kiribati (προφέρεται: Κιριμπάς), ώστε μεταξύ άλλων να αξιοποιήσει την κίνηση των τουριστών του μιλένιουμ.

 

Αυτός στ’ αριστερά είναι ο Teburoro Tito. Και ο άλλος Τίτο είναι βέβαια, αλλά νταξ

 

Μη χάνετε χρόνο λοιπόν: ετοιμάστε από τώρα τις διακοπές σας για του χρόνου στο εξωτικό Kiritimati (προφέρεται: Κρίσμας). Και καλά σας Χριτιτούγεννα!