Η προσφυγική κρίση Μέχρι το Σεπτέμβρη του 2016 ο αριθμός των Σύριων προσφύγων στην Ελλάδα υπολογιζόταν περίπου 60.000. Το συγκεκριμένο στιγμιότυπο ανήκει στη σειρά φωτογραφιών που χάρισε στον Έλληνα φωτογράφο…

Οι σημαντικότερες στιγμές του 2016 μέσα από τον φωτογραφικό φακό

Η προσφυγική κρίση

Μέχρι το Σεπτέμβρη του 2016 ο αριθμός των Σύριων προσφύγων στην Ελλάδα υπολογιζόταν περίπου 60.000. Το συγκεκριμένο στιγμιότυπο ανήκει στη σειρά φωτογραφιών που χάρισε στον Έλληνα φωτογράφο Γιάννη Μπεχράκη το βραβείο Pulitzer.

 

 

Ο θάνατος του David Bowie

 Ο Άγγλος τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ηθοποιός David Bowie πέθανε στις 10 Ιανουαρίου του 2016, δύο μέρες μετά τα 69α γενέθλιά του. Η παρακάτω φωτογραφία τραβήχτηκε στην τελευταία του φωτογράφιση, η οποία δημοσιεύτηκε την ημέρα των γενεθλίων του, 8 Ιανουαρίου του 2016. Την απώλεια του Bowie ακολούθησαν οι θάνατοι κι άλλων γνωστών προσωπικοτήτων, όπως του Alan Rickman, του Prince, του Muhammad Ali, του Leonard Cohen, του George Michael και της Carrie Fisher.

Η τελευταία φωτογράφιση του David Bowie από τον Jimmy King.

 

 

Τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες

Μετά τα συνεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γαλλία, στις 22 Μαρτίου του 2016 σημειώθηκαν δύο βομβαρδισμοί, στο αεροδρόμιο και στο μετρό των Βρυξελλών με 35 νεκρούς. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό κράτος. Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι η απάντηση ενός μικρού κοριτσιού από το Βέλγιο στο μικρό Σύριο πρόσφυγα που ζήτησε συγγνώμη για τις επιθέσεις.

Φωτογραφία του Patrik Stollarz.

 

 

Το μακελειό στο Ορλάντο

Στις 12 Ιουνίου ο Omar Mateen δολοφόνησε 49 και τραυμάτισε 53 ανθρώπους στο gay bar Pulse, στο Ορλάντο της Φλόριντα. Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα επίθεση μίσους προς την LGBTQ κοινότητα στις που έχει συμβεί στις Η.Π.Α.

 

 

Brexit

Στις 23 Ιουνίου, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αποφασίστηκε η αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπολογίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι έτοιμο να αποχωρήσει επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το Μάρτιο του 2019.

Φωτογραφία από EPA

 

 

Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

Κατά τις βραδινές ώρες της 15ης και τις πρωινές ώρες της 16ης Ιουλίου έγινε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία από ομάδα στρατιωτών των ένοπλων δυνάμεων της χώρας. Η απόπειρα προκάλεσε υλικές ζημιές, 265 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Η παρακάτω φωτογραφία αποτελεί στιγμιότυπο του άγριου ξυλοδαρμού στρατιωτών από πολίτες σε γέφυρα του Βόσπορου.

Φωτογραφία του CNN

 

 

Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ

Και πάνω που πιστεύαμε ότι το Brexit είναι η πιο λυπηρή και αυτοκαταστροφική απόφαση που μπορεί να πάρει μια χώρα, στις 8 Νοεμβρίου του 2016 διεξήχθησαν οι 58ες προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών. Νικητής και νέος πρόεδρος αναδείχτηκε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Donald Trump, έναντι της Hillary Clinton, υποψήφιας του δημοκρατικού κόμματος. Την εκλογή του Donald Trump ακολούθησε η αντίδραση μεγάλου αριθμού ανθρώπων παγκοσμίως.

Η νέα πρώτη οικογένεια των Η.Π.Α. – Φωτογραφία από Getty Images

 

 

Ο θάνατος του Fidel Castro

Και το 2016 συνεχίζει ακάθεκτο. Μία από τις πιο σημαντικές πολιτικές φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα, ο Fidel Castro, πέθανε στις 25 Νοεμβρίου σε ηλικία 90 ετών. Σύμφωνα με τις επιθυμίες του η σορός του αποτεφρώθηκε και η τέφρα του ενταφιάστηκε σε κλειστό, οικογενειακό κύκλο στις 4 Δεκεμβρίου.

Ο Κουβανός πρόεδρος, Raul Castro, ενώ τοποθετεί την τέφρα του αδελφού του – Φωτογραφία του Marcelino Vazquez Hernandez.

 

 

Το αεροπορικό δυστύχημα που αποδεκάτισε την Chapecoence

Στις 28 Νοεμβρίου του 2016 η βραζιλιάνικη ποδοσφαιρική ομάδα Chapecoence επιβιβάστηκε στην πτήση 2933 της εταιρίας LaMia, με προορισμό την Κολομβία για τον τελικό του Copa Sudamericana. Το αεροασκάφος, όμως, συνετρίβη στο Ριονέγκρο της Κολομβίας, σκοτώνοντας 71 ανθρώπου, μεταξύ των οποίων οι 22 ήταν ποδοσφαιριστές της ομάδας. Υποστηριχτές της ομάδας και όχι μόνο υποδέχτηκαν με τιμή τα φέρετρα των αθλητών στο αεροδρόμιο, πριν την κηδεία.

Φωτογραφία του Sebastiao Moreira.

 

 

Η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία

Και επειδή το 2016 δε σταμάτησε να μας δίνει ποτέ υλικό, στις 19 Δεκεμβρίου δολοφονείται ο Ρώσος πρέσβης Andrei Karlov, σε ομιλία του στην Άγκυρα της Τουρκίας, από τον Mevlüt Mert Altıntaş, έναν εκτός υπηρεσίας αστυνομικό. Ο δράστης πυροβόλησε τον πρέσβη, τραυματίζοντας αρκετούς από τους παρευρισκόμενους και φωνάζοντας «Μην ξεχνάτε το Χαλέπι, μην ξεχνάτε τη Συρία!». Λίγο αργότερα, ο ίδιος τραυματίστηκε θανάσιμα σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία.

Φωτογραφία του Burhan Ozbilici.