“I have seen the face of true radicalism and its cute” είναι μια από τις πρώτες φράσεις που ακούγονται στην μικρού μήκους ταινία This Is The Salivation Army του Scott…

Cabinet of Curiosities 11: This Is the Salivation Army, ένα “queer pagan punk zine” των 90’s

“I have seen the face of true radicalism and its cute” είναι μια από τις πρώτες φράσεις που ακούγονται στην μικρού μήκους ταινία This Is The Salivation Army του Scott Treleaven, στην οποία αφηγείται την σύντομη ιστορία του φανζίν που κυκλοφορούσε από το 1996 ως το 1999 μαζί με δύο φίλους. Η δεκαετία του ’90 βρίθει από άντεργκράουντ φανζίν φεμινιστικά και queer και αυτό εδώ είναι μάλλον ένα από τα πιο επιδραστικά στην σκηνή του. Φτιαγμένο από μια ομάδα τριών ανθρώπων που ήθελαν να γίνουν μέρος αυτής της diy, queer κοινότητας εγγράφοντας το δικό τους κομμάτι σε μια ήδη υπάρχουσα ιστορία, όπως λένε. Ο Scott Treleaven δεν ήθελε να κάνει κάτι νέο αλλά να γίνει μέρος μιας σκηνής, να προσελκύσει νέο κόσμο, να αποτολμήσει ό,τι πιο απελευθερωτικό.

Το ζιν στέκεται μακριά από την μέινστριμ γκέι κουλτούρα της εποχής: χαρακτηρίζεται ως “queer pagan punk zine” και αισθητικά βρίσκεται ακριβώς εκεί συνδυάζοντας το diy punk στοιχείο με το occult και την γκέι πορνογραφία. Τα λίγα αλλά ανάρπαστα τεύχη τους περιέχουν μεταξύ άλλων άρθρα για καλλιτέχνες όπως ο Κένεθ Άνγκερ και ο Ντέρεκ Τζάρμαν και πολλά κολλάζ, κυρίως του Treleaven. Στο έργο του είναι διάχυτη η επιρροή από το πανκ, την industrial μουσική και το γκοθ. Στην ταινία που σκηνοθέτησε μιλάει και για τις τελετουργίες μύησης που πρότεινε σε όσους και όσες ήθελαν να γίνουν μέλη του Salivation Army. Για τον ίδιο ήταν πιο πολύ ένα αστείο ή καλύτερα, ένας τρόπος έκφρασης των βαθύτερων επιθυμιών του με έναν πιο έντονο και δραματικό τρόπο. Ο χρόνος ζωής του εντύπου ήταν αρκετά σύντομος αλλά κατάφερε παρόλα αυτά να αποκτήσει ένα cult following. Το 2002 ο Treleaven παρουσίασε την μικρού μήκους ταινία του σε μια έκθεση για το ζιν και αμέσως άρχισε να προβάλλεται σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ. Το 20014 κυκλοφόρησε το τεύχος X της αυτοέκδοσης συμπεριλαμβάνοντας πολλούς που καλλιτέχνες και συντάκτες που συνέχισαν να κρατούν επαφή με τον Treleaven μετά το τέλος του ζιν.

Εδώ μπορείτε να δείτε το The Salivation Army:

 

Εικόνα 1 Ένα άρθρο του φανζίν για τους Lavender Panthers, μια κουήρ ομάδα που ιδρύθηκε το 1973 στο Σαν Φρανσίσκο με σκοπό την εκδίκηση για την βία που υφίστανται κουήρ άτομα.

Εικόνα 3 Μανιφέστο του This Is The Salvation Army από το 1998 του Scott Treleaven