Για όσους αγαπάμε το –και συγχωρήστε με γι’ αυτό που ακολουθεί– «ποιοτικό σεφερλοχιούμορ», ο Leslie Nielsen έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Από το μνημειώδες Airplane! μέχρι το ψιλοχάλια…

Police Squad!: Η σειρά που κόπηκε γιατί ήταν υπερβολικά καλή

Για όσους αγαπάμε το –και συγχωρήστε με γι’ αυτό που ακολουθεί– «ποιοτικό σεφερλοχιούμορ», ο Leslie Nielsen έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Από το μνημειώδες Airplane! μέχρι το ψιλοχάλια Dracula: Dead and Loving It, ο Nielsen σημάδεψε μια ολόκληρη σχολή χιούμορ με την άψογη αίσθηση χρονισμού της ατάκας, την deadpan εκφορά και τη βαθιά, επίσημη φωνή του. Μια φωνή που, μεταξύ άλλων, δάνεισε σε σειρά καναδικών ντοκιμαντέρ από τα οποία μάλιστα εμπνεύστηκαν το όνομά τους οι θρύλοι της electronica Boards of Canada.

Ξεχωρίζει από χιλιόμετρο είτε μιλά για τη λάβα είτε σου ζητά να μην τον φωνάζεις Shirley

Αν λοιπόν δεν ξέρατε ότι ο Nielsen έκανε και ντοκιμαντέρ ή ότι ο αδερφός του διετέλεσε πρωθυπουργός του Καναδά, μην αισθάνεστε άσχημα που σας έχει ξεφύγει και ένα από τα αδίκως παραγνωρισμένα διαμάντια της σπουδαίας φιλμογραφίας του –τη σειρά Police Squad! (1982), τον τηλεοπτικό προπομπό του The Naked Gun (1988, 1991, 1994).

In color

Οι δημιουργοί και σεναριογράφοι του Police Squad!, Jim Abrahams, David Zucker και Jerry Zucker, γέμισαν κάθε επεισόδιο με οπτικά γκαγκ, λογοπαίγνια και γενικά κωμωδία του παραλόγου. Αν εκτιμάτε αυτού του είδους το χιούμορ, τότε σε κάθε σκηνή, από τους τίτλους αρχής, μέχρι τους τίτλους τέλους και ό,τι υπάρχει στο ενδιάμεσο, θα βρείτε κάποιον λόγο να –και ζητώ ξανά τη συγγνώμη σας– σεφερλυθείτε στα γέλια με τις περιπέτειες του αστυνόμου Frank Drebin.  Τόσο πολύ μάλιστα, που είναι σχεδόν σίγουρο πως για να πιάσετε όλα τα gag θα πρέπει πολλές φορές να πατήσετε το pause.

Μιλάμε για τους σεναριογράφους που ευθύνονται γι’ αυτό εδώ:

Το μεράκι των σεναριογράφων όμως και η ποιότητα της δουλειάς τους –σε συνδυασμό με τους τεχνολογικούς περιορισμούς της εποχής (δεν υπήρχε ακόμα κουμπί pause)– έμελλε να αποδειχθεί και ο λόγος του άδοξου τερματισμού της σειράς, μετά από μόλις έξι επεισόδια. Ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος του δικτύου ABC, Tony Thomopoulos έκοψε τη σειρά με τη μοναδική δικαιολογία ότι «απαιτεί τη διαρκή προσοχή του τηλεθεατή», σε μια εποχή που το laugh track, τα γέλια-κονσέρβα που δημιουργούν την ατμόσφαιρα στα sitcom και στέλνουν το μήνυμα «εδώ γελάμε» ήταν ο γενικός κανόνας. Ο Πρόεδρος έκρινε ότι το μέλλον είναι στις σειρές με τις οποίες περνάς καλά χωρίς να το πολυπροσπαθείς, σειρές που κυρίως βλέπεις για παρέα παρά για βαθιά εντρύφηση (ξερόβηχας Friends, διπλός ξερόβηχας The Big Bang Theory).

Ο Tony Thomopoulos χωρίς τον μπαλτά του

Από την άλλη βέβαια, θα πείτε ίσως εύλογα, ποιοι είμαστε εμείς να αμφισβητήσουμε το κριτήριο του Thomopoulos, ιδιαίτερα μάλιστα όταν έχουμε δημοσιεύσει άρθρα σαν κι αυτό για το απόλυτο λιώσιμο μπροστά στην οθόνη. Ναι, θα σας πούμε, αλλά έχουμε δημοσιεύσει και άρθρα σαν κι αυτό

Τέλος πάντων, το νόημα αυτού του άρθρου είναι να σας παρακινήσει να βρείτε τα έξι επεισόδια της σειράς και να τα δείτε –κάθε τόσο κάποιος τα ανεβάζει στο YouTube (καλή ώρα, εδώ) μέχρι να κατεβούν. Και στην περίπτωση που δεν έχετε ήδη πειστεί, τσεκάρετε κάποια από τα χάιλαϊτ από το WikiQuote, μεταξύ των οποίων και το ανυπέρβλητο:

Dutch Gunderson: Who are you and how did you get in here?

Frank: I’m a locksmith. And, I’m a locksmith.

Δείτε τα και θα μας θυμηθείτε!