Του Αντώνη Ευθυμίου Οι Maplerun εκπροσωπούν μία μουσική σκηνή, που –είναι γεγονός πως– στην Ελλάδα δεν είναι και πολύ στα πάνω της. Το όλο «κίνημα» του «alternative metal» (ελλείψει άλλου…

Βάλαμε τους Maplerun να σχολιάσουν 15 πράγματα, τελείως άσχετα μεταξύ τους

Του Αντώνη Ευθυμίου

Οι Maplerun εκπροσωπούν μία μουσική σκηνή, που –είναι γεγονός πως– στην Ελλάδα δεν είναι και πολύ στα πάνω της. Το όλο «κίνημα» του «alternative metal» (ελλείψει άλλου καλύτερου χαρακτηρισμού) στο βάθος του χρόνου έχει γεννήσει διαμάντια. Είναι όμως έτοιμο το σημερινό κοινό (και δη το Ελληνικό) να δεχτεί έναν πραγματικά καλό δίσκο αυτού του ύφους;

Ναι, το «Partykrasher», τρίτο σε σειρά δισκογραφικό δημιούργημα του αθηναϊκού κουαρτέτο είναι ένας πραγματικά καλός δίσκος! Σε παραγωγή του πολύ David Bottrill (Tool κ.α.), η νέα κυκλοφορία των Maplerun ηχεί φανταστικά και φαίνεται πως κρύβει μέσα της πολλούς μήνες δουλειάς.

Οι ίδιοι, ορεξάτοι όσο ποτέ, ξεχύνονται προσεχώς στο δρόμο, πλάι στο σχήμα του –πάλαι πότε τραγουδιστή των Iron Maiden– Blaze Bayley, με σκοπό να διαδώσουν τη μουσική τους σε 11 ελληνικές πόλεις! Εμείς, επειδή συχνά βαριόμαστε τις τυπικές συνεντεύξεις, είπαμε να τους δώσουμε τον χώρο να «ξεδιπλωθούν» με τρόπο εναλλακτικό, όσο εναλλακτικός είναι και ο ήχος τους. Δεν μιλήσαμε πολύ. Είπαμε μερικές λέξεις και τους αφήσαμε να τις σχολιάσουν όπως και όσο ήθελαν:

1) Ελληνική σκηνή

Το σπίτι μας! Αρκετά δύσκολη λόγω μικρού αγοραστικού κοινού που έχουμε ως χώρα, αλλά θα την αγαπάμε για πάντα. Ήταν και θα είναι μέρος της ζωής μας. Χαίρομαι πολύ πάντως που βλέπω χρόνο με το χρόνο μπάντες να ταξιδεύουν στην Ευρώπη –ακόμη και εκτός αυτής– κάνοντας το όνειρό τους πραγματικότητα.

2) Nu metal

Το nu metal το προλάβαμε την περίοδο που εμφανίστηκε στο παγκόσμιο μουσικό προσκήνιο και μεγαλώσαμε με αυτό. Ένα από τα αγαπημένα μας μουσικά είδη, που χρησιμοποιεί πολλά διαφορετικά στοιχεία και χαρακτηρίζεται από τις εναλλαγές του. Νομίζω πως είναι από τα μουσικά είδη που ως μπάντα απολαμβάνουμε περισσότερο.

3) System of a Down

Μοναδική μπάντα. Μεγάλη αγάπη! Φοβερές μουσικές με πολύ δυνατό στίχο και πολύ σεβαστό το ότι δεν θυσίασε τίποτα από την προσωπικότητά της για εμπορικούς λόγους.

4) Slipknot

Όταν ακούσαμε Slipknot πρώτη φορά, δεν υπήρχε κάτι ανάλογο. Γνώριμα παιξίματα, αλλά με πολύ μοναδικό τρόπο. Ένα show επι σκηνής που σπάνια βλέπεις. Νομίζω πως είναι από τις ελάχιστες πλέον μπάντες που μπορούν να υποστηρίξουν μεγάλα festivals και tours ως headliners.

 

5) Πολιτικό προσκήνιο στην Ελλάδα

ΦΡΟΥΡΑ ΦΡΟΥΡΑ ΦΡΟΥΡΑ ΦΡΟΥΡΑ ΦΡΟΥΡΑ ΦΡΟΥΡΑ ΦΡΟΥΡΑ ΦΡΟΥΡΑ!!!!!

6) Σύγχρονος άνθρωπος

Άγχος, προβλήματα, γκρίνια, σειρές, κινητό, facebook.

7) Matrix

Ταινία έπος! Άπειρα μηνύματα, φοβερό story, τρομερή δράση και εφέ. Κρίμα που δεν βγαίνουν πλέον τέτοιες ταινίες και έχουμε για τα καλά περάσει στην εποχή των sequels και της αρπαχτής.

8) Επανάσταση

Όλοι την θέλουμε, κανείς δεν προσπαθεί για αυτήν. Επανάσταση σημαίνει θυσίες. Πολλές φορές, βολεμένοι από μια κατάσταση, αδυνατούμε να επαναστατήσουμε για ένα καλύτερο αύριο, ακόμη κι αν απλά πρέπει να επαναστατήσουμε ενάντια στον εαυτό μας.

9) Μουσική παραγωγή

Ένα πολύ σημαντικό, αλλά όχι το σημαντικότερο μέρος μιας δισκογραφικής δουλειάς. Οι περισσότερες για την ακρίβεια καμουφλάρονται πίσω από μία καλογυαλισμένη παραγωγή, χωρίς ουσιαστικά να έχουν κάποιο ιδιαίτερο μουσικό ή στιχουργικό ενδιαφέρον.

10) Θυσίες για την τέχνη

Δεδομένες! Χωρίς αυτές δεν γίνεται τίποτα. Όποιος δεν έχει θυσιάσει πράγματα για αυτό που αγαπά δεν μπορεί ποτέ να καταλάβει την αξία του.

11) Φόβος για το άγνωστο

Λογικό να υπάρχει, αλλά η εξερεύνηση του αγνώστου είναι ο μοναδικός τρόπος για να πας μπροστά. Δεν πρέπει να μασάμε σε τίποτα. Είναι λογικό να κάνουμε λάθη και να μαθαίνουμε από αυτά. Άμα μέναμε μόνο στα γνωστά, θα ζούσαμε ακόμη σε σπηλιές.

12) Εξοπλισμός

Μέρος του προσωπικού ήχου. Το μεγάλο λάθος είναι πως όλα τα μηχανήματα είναι ωραία, ειδικότερα τα ακριβά, αλλά όλη η τέχνη είναι στο χέρι του καλλιτέχνη. Τέλος.

13) Πρόβες

Αναγκαίο κακό! Χαχαχα! Πολλές φορές είναι πολύ ωραία και διασκεδαστική διαδικασία, αλλά προφανώς απολαμβάνουμε πολύ περισσότερο τις συναυλίες και την παρουσίαση της δουλειάς μας στον κόσμο γενικότερα. Ωστόσο χωρίς πρόβες δεν πας πουθενά.

14) Μπάντα και φιλία

Για εμάς είναι το νούμερο ένα! Πρώτα φίλοι και μετά μπάντα. Δεν είμαστε session μουσικοί, είμαστε μια παρέα που περνάει τέλεια όταν είναι ενωμένη! Έχουμε προφανώς διαμάχες και χαμό (όπως όλες οι παρέες), αλλά δεν γίνεται χωρίς τριβές. Θα πήγαινε να πει πως αυτό που έχουμε έιναι ψεύτικο.

15) Live

Η στιγμή της αλήθειας! Η απόλυτη τρέλα! Είναι αυτό που μας αρέσει να κάνουμε περισσότερο απ’ όλα: να ψυχαγωγούμε τον κόσμο και να παρτάρουμε μαζί του. Διαδικασία ζωτικής σημασίας για εμάς!

***

Οι Maplerun θα εμφανιστούν ζωντανά στην περιοδεία του Blaze Bayley (τραγουδιστής των Iron Maiden περιόδου 1994-1999) στην Ελλάδα στο διάστημα 30 Μαϊου ως 9 Ιουνίου, περνώντας από 11 συνολικά πόλεις.

 

Δείτε όλες τις λεπτομέρειες στους παρακάτω συνδέσμους:

 

  • Social Links: