«Θα επιπλεύσεις και συ» Η εξαφάνιση του Τζόρτζι Ντένμπροου φέρνει στην επιφάνεια τον τρόμο που βιώνει το Ντέρι, μια κωμόπολη της πολιτείας Μέιν, κάθε 27 χρόνια, καθώς ο διαβολικός κλόουν…

JumpCut 34: It/ Το Αυτό

«Θα επιπλεύσεις και συ»

Η εξαφάνιση του Τζόρτζι Ντένμπροου φέρνει στην επιφάνεια τον τρόμο που βιώνει το Ντέρι, μια κωμόπολη της πολιτείας Μέιν, κάθε 27 χρόνια, καθώς ο διαβολικός κλόουν Πένιγουάιζ βγαίνει από τους υπονόμους της πόλης και αρπάζει τα παιδιά της,  σπέρνοντας τη φρίκη στους κατοίκους της. Ο αδερφός του Τζόρτζι, ο Μπίλι, και οι υπόλοιποι φίλοι του της λέσχης των «loosers» θα εναντιωθούν στον Πένιγουάιζ με σκοπό να πολεμήσουν τους προσωπικούς τους φόβους.

Ο Άντι Μουσιέτι σκηνοθετεί την πρώτη κινηματογραφική μεταφορά – το It του 1990 ήταν τηλεοπτική μίνι σειρά δύο επεισοδίων – του εμβληματικού βιβλίου του Στήβεν Κινγκ που κυκλοφόρησε το 1986. Βασίζεται στο προσαρμοσμένο σενάριο των Τσέις Πάλμερ, Κάρι Φουκουνάγκα και Γκάρι Ντόμπερμαν, οι οποίοι εκσυγχρόνισαν το θέμα του βιβλίου τοποθετώντας τη δράση του στη δεκαετία του 80’.

Η ταινία θα φέρει στο μυαλό πολλών θεατών την pop νοσταλγία του Stranger Things, απ’ τη στιγμή μάλιστα που αντιμετωπίζει θεματικές και μοτίβα όπως η περιθωριοποίηση και ο εκφοβισμός που υπήρχαν στη τηλεοπτική σειρά του Netflix. Όμως, εδώ, ο Μουσιέτι χρησιμοποιεί την pop αυτοαναφορικότητα ως το περιβάλλον της ταινίας του κι όχι ως αυτοσκοπό. Η white trash Americana του Ντέρι μοιάζει σαν να ξεπήδησε, κυριολεκτικά,  από βιβλίο του Κινγκ. Στο σινεμά των 80’ς, η αμερικάνικη επαρχία είναι η μήτρα του αλλόκοτου και του σκοτεινού. Το Ντέρι έχει μια σκοτεινή ιστορία εξαφανίσεων και τραγωδιών που την κουβαλά ως μέρος της ύπαρξης του γι’ αυτό και η επανεμφάνιση του Πένιγουάιζ δείχνει να μην ενοχλεί τους ενήλικους της ταινίας. Μια σιωπή παραδοχής της ενοχής τους και της αδιαφορίας τους απέναντι στο κακό που πλήττει την πόλη τους.

Η παρέα των εφτά παιδιών της λέσχης των «loosers» έχουν να αντιμετωπίσουν, πέραν του bullying, της σεξουαλικής κακοποίησης και του κοινωνικού στιγματισμού, τις προσωπικές τους φοβίες, οι οποίες ενσαρκώνονται από την εμφάνιση του δαιμονικού κλόουν. Ο Μουσιέτι παντρεύει τη σπηλμπεργκική κληρονομιά με το σινεμά του Κάρπεντερ βάζοντας έντονα τις πινελιές του γοτθικού τρόμου του καλλιτεχνικού του πατέρα Γκιγιέρμο ντελ Τόρο.

Οι μικροί ήρωες θα ανακαλύψουν στην πορεία της αναζήτησης τους, ότι η συντροφικότητα και η σύσφιξη των προσωπικών τους δεσμών θα τους οδηγήσει στην υπερκέραση των ιδιαίτερων φόβων τους. Όλα αυτά θα συμβούν μέσα από διαφωνίες, εντάσεις, απογοητεύσεις αλλά και εν μέσω των πρώτων ερωτικών σκιρτημάτων. Απέναντι τους βρίσκεται ο Πένιγουάιζ. Ο Μπιλ Σκάρσγκαρντ υποδύεται τον κλόουν που στοιχειώνει την περιοχή κάνοντας εξαιρετική δουλειά. Η μελετημένη σκηνογραφία, η μουσική επένδυση και οι ενδυματολογικές επιλογές προσθέτουν στο αποτέλεσμα της ταινίας δημιουργώντας την ατμόσφαιρα ενός φιλμ τρόμου που πατά παράλληλα στο χθες και το σήμερα.

Οι μικρές αρρυθμίες στο συντονισμό της πλοκής και τα αναμενόμενα jumpscares δεν πρόκειται να επηρεάσουν αρνητικά το θεατή μιας στουντιακής ταινίας τρόμου, η οποία μοιάζει με ένα τραινάκι του τρόμου μέσα σε ένα ανακαινισμένο στοιχειωμένο σπίτι.