Την προηγούμενη Κυριακή έπεσε το πρώτο χιόνι στο Γκέτεμποργκ από όπου σας έρχεται η στήλη του Horrorscope. Στην αρχή χαρήκαμε, τρέχαμε από παράθυρο σε παράθυρο, και σκεφτήκαμε στιγμιαία μήπως να…

Χο Χο Horrorscope: τι βιβλίο να πάρετε τα Χριστούγεννα και σε ποιον.

Την προηγούμενη Κυριακή έπεσε το πρώτο χιόνι στο Γκέτεμποργκ από όπου σας έρχεται η στήλη του Horrorscope. Στην αρχή χαρήκαμε, τρέχαμε από παράθυρο σε παράθυρο, και σκεφτήκαμε στιγμιαία μήπως να στολίζαμε το σπίτι. Μετά θυμηθήκαμε ότι η Κυριακή δεν είναι για τέτοιες φιλόδοξες δουλειές και χαλαρώσαμε. Όταν πέρασε λίγη ώρα το χιόνι αποφάσισε να αλλάξει τροπάρι, κι αντί να πέφτει ανάλαφρα και χαριτωμένα, άρχισε να στροβιλίζεται μετά μανίας. Κάπου τότε αρχίσαμε να αγχωνόμαστε για τις μολόχες στο μπαλκόνι καθώς και για οτιδήποτε άλλο ζωντανό βρισκόταν έξω σε βαθμούς μείον.

Ο Μπάλιν είναι καλά, οι γλάστρες όμως… RIP

Αυτό είναι το θέμα με τον Χειμώνα: όσο μας αποσπούν την προσοχή τα Χριστούγεννα, τα λαμπάκια και ο Ρούντολφ το ελαφάκι τόσο ξεχνάμε ότι είναι η πιο τρομαχτική εποχή του χρόνου. Σκέψου το λίγο, φίλε αναγνώστη: σκοτάδι, γλιστεροί δρόμοι, παγωνιά. Πολύ θέλει νομίζεις;

 

Δεν πρόκειται για break dance, αλλά για break back.

 

Είναι γεγονός ότι οι θάνατοι αυξάνονται την περίοδο των Χριστουγέννων. Όχι, δεν οφείλεται στις αυτοκτονίες, αυτό είναι ευτυχώς μύθος. Δεν οφείλεται καν στα τροχαία. Πρόκειται για θανάτους από βαρετά αίτια, όπως πχ καρδιοπάθειες. Πολλοί από τους θανάτους αυτούς θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν ο κόσμος δε ανέβαλε την επίσκεψη στο νοσοκομείο γιατί “πού να τρέχουμε χρονιάρες μέρες”.

Σε αυτό το παγερό κλίμα χτίστηκε η ιδέα για το παρόν άρθρο. Τα Χριστούγεννα και ο χειμώνας είναι πολύ πιο βλαβερά από τις αντίστροφες μετρήσεις των Jumbo. Και η λογοτεχνία του τρόμου προσπαθεί επανειλημμένα να μας προειδοποιήσει για τον κίνδυνο. Πάμε λοιπόν να δούμε ποια βιβλία θα σας κάνουν να τουρτουρίσετε κάτω από το πάπλωμα καθώς και προτάσεις σε ποιον να τα δωρίσετε. Ο τρόμος άλλωστε είναι για όλους.

Ιστορία Φαντασμάτων- Peter Straub

Μπορεί ο Stephen King να είναι το μεγάλο όνομα του τρόμου του 1980 (και του 1990, και του 2000, και, και, και…) αλλά κι ο Straub έβαλε το λιθαράκι του στην αναγνώριση του είδους. Γραμμένο το μακρινό 1979 το μυθιστόρημα ακολουθεί μια παρέα σε μια μικρή πόλη που καλοπερνάνε με ουίσκι, πούρα και ιστορίες φαντασμάτων. Όσο η χιονοθύελλα τους πλησιάζει, τα Χριστουγεννιάτικά τους σχέδια αλλάζουν, και το σκοτεινό παρελθόν ζωντανεύει. Η ιστορία χτίζεται σε σύντομα κεφάλαια, παρότι είναι 700 σελίδες τούβλο, και γίνεται αρκετά meta αφού ένας από τους βασικούς χαρακτήρες είναι συγγραφέας τρόμου. Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 2001 από τον Κέδρο, συστήνοντας στο ελληνικό κοινό τον κάτοχο τεσσάρων βραβείων Bram Stoker. Θα το χαρείτε ιδιαίτερα αν είστε συνηθισμένοι να διαβάζετε μυθιστορήματα με πολλές οπτικές γωνίες, όπου τα μυστικά αποκαλύπτονται σταδιακά, καθώς λιώνει το χιόνι.

Να το κάνετε δώρο: στον μπαμπά σας. Το να διαβάζει για ουίσκι, πούρα και αντροπαρέες είναι σίγουρα ευχάριστο διάλειμμα από τους λογαριασμούς του σπιτιού.

 

Το εξώφυλλο του βιβλίου με ζουζούνια, λεοπαρδάλεις, μισή γυναίκα και πολλά ναρκωτικά

 

Τα φαντάσματα του χειμώνα- Kate Mosse (όχι το μοντέλο).

Ένας από τους λόγους που αγαπώ το Horrorscope είναι να βρίσκω διαμαντάκια που αγνοούσα μέχρι πρότινος και να σας τα δίνω στο πιάτο. Το συγκεκριμένο βιβλίο θα αρέσει στον ευαίσθητο αναγνώστη που προτιμά τον τρόμο που χτίζεται αργά και δεν ξεχωρίζει ακριβώς από τον ρεαλισμό. Δηλαδή στρατιώτες με σύνδρομο μετατραυματικού στρες, χήρες που ακούνε τη φωνή του άντρα τους στον ύπνο τους και γενικότερα περιστατικά που απέχουν αρκετά από τον υπερφυσικό τρόμο του τεράστιου τέρατος που καταβροχθίζει ένα χωριό. Το μυθιστόρημα συνδυάζει ρομάντζο με στοιχεία τρόμου και αναφορές στον πρώτο παγκόσμιο. Αναντίρρητα στο πνεύμα των γιορτών αφού η πλοκή καταλήγει τη μέρα του Χριστουγέννων. Κυκλοφόρησε στα ελληνικά από εκδόσεις Λιβάνη (2011) κι επειδή είμαι μεγάλη καρδιά ιδού το pdf για να το τσεκάρετε. Η συγγραφέας τώρα είναι τόσο πετυχημένη που όχι μόνο έχει παραλάβει πολλάκις βραβεία, αλλά ίδρυσε ένα θεσμό βράβευσης και η ίδια, το Women’s Prize for Fiction. Φυσικά υπήρξαν αντιδράσεις από άντρες συγγραφείς γιατί λέει αυτό είναι αντίστροφος σεξισμός, αλλά δεν υπάρχει αρκετός χώρος σε αυτό το άρθρο να εξηγήσω όλους τους τρόπους με τους οποίους αυτές οι δηλώσεις κάνουν λάθος.

Να το κάνετε δώρο: στη μαμά σας. Δεν την ξέρω τη μαμά σας, αλλά στην Ελλάδα ισχύει ότι το μεγάλο σώμα του αναγνωστικού κοινού είναι γυναίκες. Εκτός αυτού η γυναικεία λογοτεχνία είναι μακράν το πιο προσοδοφόρο είδος και όσο και να εκνευριζόμαστε όταν γράφονται άτεχνα, τα αισθηματικά μυθιστορήματα είναι μια πολύ καλή αρχή για άλλα είδη. Όσο αστειεύεται ο κόσμος για τη Δημουλίδου, οι αναγνώστριές της συνεχίζουν να διαβάζουν περισσότερο από όλους μας, καθημερινά και συστηματικά. Έτσι λοιπόν τα Φαντάσματα του Χειμώνα μπορεί να ανοίξουν την πόρτα για πιο σκοτεινές ιστορίες που δε χάνουν σε συναίσθημα ή ανάπτυξη χαρακτήρων.

Πού πας; Θα διαβάσεις; Ζακέτα να πάρεις

 

Το στρίψιμο της βίδας- Henry James

Μπορεί να έχει πάρει το μάτι σας την ταινία του 1961 με τίτλο The innocents όπου η καταπληκτική Ντέμπορα Κερ πιάνει δουλειά ως γκουβερνάντα δυο παιδιών σε ένα αρχοντικό στη μέση του πουθενά. Το αρχοντικό είναι φυσικά στοιχειωμένο. Κάπου εκεί υπογράφεις την παραιτησούλα σου και γεια σας. Η Ντέμπορα όμως αγαπάει τα παιδιά και θέλει να τα βοηθήσει.

 

Πού πας νυχτιάτικα με τα νυχτικά ρε Ντέμπορα;

 

Αυτή η υπέροχη αν και στενάχωρη ταινία βασίζεται στην ιστορία του Henry James “Το στρίψιμο της βίδας”, ένας τίτλος που κατά τη γνώμη μου δουλεύει εξαιρετικά στην ελληνική γλώσσα.  Η ιστορία ξεκινάει τα Χριστούγεννα όταν ένας χαρακτήρας αποφασίζει να διηγηθεί την ιστορία της γκουβερνάντας. Το ενδιαφέρον στη νουβέλα του James είναι ότι το υπερφυσικό στοιχείο προκαλείται από ρεαλιστικά γεγονότα, όπως μια θυελλώδη σχέση. Η γκουβερνάντα προσπαθεί να προστατέψει τα παιδιά αλλά ταυτόχρονα τα βλέπει να διαφθείρονται από την επιρροή του κακού. Βγήκε από τις εκδόσεις Άγρα το 2010 και εδώ είναι το pdf για να δείτε αν σας κάνει. Η γραφή είναι λίγο παλιά (βρήκα μέσα πρόταση “Ήσαν αισχροί και οι δύο”) αλλά αφού μπει κανείς στην ατμόσφαιρα της εποχής, διαβάζεται ευχάριστα.

Να το κάνετε δώρο: σε έναν εκπαιδευτικό. Στη θεία σας τη νηπιαγωγό, στο φίλο σας το δάσκαλο, δεν έχει σημασία. Όλοι τους θα διαβάσουν το βιβλίο με κομμένη την ανάσα για τη φουκαριάρα τη γκουβερνάντα που ψοφάει στη δουλειά για τα πιτσιρίκια, την κυνηγάνε φαντάσματα και δεν παίρνει καν συντάξιμα.

Οι αγγελικές φιγούρες στα πλάγια σας μοιάζουν κι εσάς με σκυλάκια;

 

NOS4A2- Joe Hill

Αυτός ο τίτλος μπορεί να θυμίζει τον τρόπο που γράφει ο μικρός σας ξάδερφος post στο facebook (ο οποίος είναι 2trv4u) αλλά το βιβλίο είναι σοβαρό, υπόσχομαι. Στο βιβλίο (2014, εκδόσεις Bell) ο  Charles Manx χρησιμοποιεί αναισθητικό με gingerbread για να απαγάγει παιδιά και να τα φυλακίσει στην τρομαχτική χώρα των Χριστουγέννων. Η πρωταγωνίστρια είχε με το ζόρι γλυτώσει από του Manx τα δόντια ως παιδί. Χρόνια μετά το Κακό επιστρέφει και απειλεί να κλέψει τον γιο της. Το Νοσφεράτου είναι το τρίτο μυθιστόρημα του Joe Hill και απέσπασε το βραβείο Bram Stoker για το 2013.

Να το κάνετε δώρο: στο φίλο σας που ξενερώνει με τους χριστουγεννιάτικους στολισμούς και τσατίζεται με τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Αυτό το βιβλίο χρωματίζει σκοτεινά στις γιορτές και θα τον κάνει να νιώσει δικαιωμένος.

 

Χειροποίητο, DIY στεφάνι που μπορείτε να φτιάξετε με πρασινάδα και δολοφονίες

 

The Winter People- Jennifer McMahon

Το 1908 σε μια μικρή πόλη του Βερμόντ η Sara βρίσκεται νεκρή στο αγρόκτημά της, κάποιους μήνες μετά την εξαφάνιση της κόρης της. Στο σήμερα, η Ruthie ζει στο ίδιο εκείνο σπίτι παρέα με τη μητέρα της, Alice και την αδερφή της, Faun, όταν ξαφνικά η ιστορία επαναλαμβάνεται από την άλλη πλευρά του νομίσματος. Η μητέρα των κοριτσιών χάνεται. Αποφασισμένη να τη βρει, η Ruthie ανακαλύπτει ένα παλιό ημερολόγιο. Όταν το διαβάζει ανακαλύπτει μια μοίρα πολύ χειρότερη από τον θάνατο *νταν-νταν-ντάν!*

Είναι ξεκάθαρα Χριστουγεννιάτικο βιβλίο γιατί στο Βερμόντ έχει πάντα ψόφο και το χιόνι πέφτει παχύ. Να, δείτε εδώ το trailer για το βιβλίο να παγώσετε. Τα trailer βιβλίων είναι συχνά αποπροσανατολιστικά και κάποιες φορές δίνουν τελείως διαφορετικό ύφος από αυτό του μυθιστορήματος. Το συγκεκριμένο νομίζω πετυχαίνει να αποδώσει μια ανατριχιαστική ατμόσφαιρα και αυτό το κάνει ακριβές. Γενικά το θέμα του βιβλίου είναι ο κύκλος της ζωής από γέννηση σε θάνατο και ξανά πίσω, η γραφή είναι από αυτές που σε κάνουν να βγάζεις επιφωνήματα θαυμασμού και υπάρχουν μέσα ενδιαφέρουσες απορίες φιλοσοφικής φύσεως όπως: «Αν το χιόνι λιώσει, το νερό θυμάται ότι ήταν κάποτε χιόνι;»

Να το κάνετε δώρο: σε κάποιον που ξέρει αγγλικά. Είναι το μόνο βιβλίο της λίστας μας που δεν έχει μεταφραστεί οπότε θέλει προσοχή, εκτός και αν το χαρίσετε πακέτο με ένα λεξικό. Κατά τα άλλα θα έλεγα να το δώσετε σε κάποιον που του αρέσουν τα βιβλία που διαβάζονται γρήγορα. Οι 317 σελίδες του φεύγουν σβέλτα και πολλοί αναγνώστες περηφανεύονται ότι το διάβασαν σε ένα βράδυ.

 

Εξώφυλλο με χιόνι, ξύλινα σπίτια, κλαδιά: κλασικό winter horror

 

Αυτές ήταν οι προτάσεις μας για Χριστουγεννιάτικο τρόμο. Το διάβασμα κάνει πάντα καλό αλλά ειδικά τώρα προλαβαίνετε να δώσετε ένα γερό boost στη λίστα ανάγνωσης για το 2017. Πριν σας αφήσω να ενημερώσω ότι τα άρθρα του έτερου ήμισυ της στήλης έχουν πάρει μια προσωρινή παύση. Ο Κωνσταντίνος ολοκληρώνει το τελευταίο του τούβλ- ε, δηλαδή μυθιστόρημα. Υπολογίζουμε να το έχει γράψει μέχρι την επόμενη φορά.

Πάντα με χαμόγελο. Χριστουγεννιάτικο!