Η φετινή εικοσάδα περιλαμβάνει και ταινίες που προέρχονται από το 2016 αλλά η ελληνική διανομή φρόντισε να τις φέρει στις αίθουσες μέσα στο 2017 και εμείς δεν είχαμε την δυνατότητα…

JumpCut 38: Οι 20 καλύτερες ταινίες του 2017

Η φετινή εικοσάδα περιλαμβάνει και ταινίες που προέρχονται από το 2016 αλλά η ελληνική διανομή φρόντισε να τις φέρει στις αίθουσες μέσα στο 2017 και εμείς δεν είχαμε την δυνατότητα να τις δούμε νωρίτερα, ώστε να τις συμπεριλάβουμε στην περσινή δεκάδα.

20) Super Dark Times

Tο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Kevin Phillips είναι ένα εφηβικό δράμα με στοιχεία εγκλήματος και θρίλερ που εξετάζει την σύμπλευση της παράνοιας με τις ορμόνες της εφηβείας και το πως ο θάνατος και η ερωτική επιθυμία είναι αλληλένδετα εντός της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. Με σαφείς αναφορές στο Donnie Darko και το  Mean Creek, το Super Dark Times συγκαταλέγεται στις κινηματογραφικές εκπλήξεις της χρονιάς.

19)  On Body and Soul

Η χρυσή Άρκτος του 2017 είναι μία ταινία για δύο εργαζόμενος σε ένα σφαγείο οι οποίοι ανακαλύπτουν ότι μοιράζονται το ίδιο όνειρο – ως ελάφια τα οποία ζουν μαζί- και αποφασίζουν να το δοκιμάσουν και στην πραγματικότητα. Ένα άβολο, αλλά συγκινητικό love story ανάμεσα σε μια γυναίκα με λειτουργικό αυτισμό και ενός άντρα με παραλυμένο το αριστερό του χέρι.

18) Logan

Ίσως η ταινία που πρέπει να δουν όλοι οι δημιουργοί υπερηρωικών ταινιών ώστε να δώσουν περισσότερες διαστάσεις στους ήρωες που πραγματεύονται. Στο ερώτημα: «Τι συμβαίνει σε ένα μεταλλαγμένο όταν επέλθει η λογική φθαρτότητα του χρόνου;» απαντά το κινηματογραφικό επίτευγμα του James Mangold.

17) You were never really here

Το δράμα εκδίκησης της Lynne Ramsay είναι μια καταβύθιση στα έγκατα της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης για να δηλωθεί η συμβολή της βίας και της εκδίκησης στην αφύπνιση ενός μανιασμένου εκτελεστή, ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή διάσωσης ενός μικρού κοριτσιού από τα νύχια κυκλώματος πορνείας. Μια από τις πιο σημαντικές υποκριτικές δουλειές του Joaquin Phoenix.

16) Columbus

Εκτός του χρόνου, ο χώρος μπορεί να θεραπεύσει και να λυτρώσει ή σε κρατά δέσμιο σε μια κατάσταση που δεν μπορείς να ξεφύγεις και μένεις στάσιμος. Τέτοια ζητήματα και κάμποσα ακόμα θίγει ο Kogonada στο δράμα εξαρτήσεων το οποίο στήνει με φόντο το Columbus της Indiana.

15) Brawl in Cell Block 99

Η νέα ταινία του S. Graig Zahler οδηγεί σε πιο αιματηρά μονοπάτια απ’ ότι το Bone Tomahawk και δίνει πνοή στην πιο grindhouse πλευρά του σύγχρονου αμερικάνικου σινεμά.

 

14) John Wick: Chapter 2

Δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα μου μια ταινία που έλκει τις ρίζες της από τις ταινίες δράσης του Hong Kong και του John Woo. Αυτή τη φορά η δράση μεταφέρεται στην Ιταλία και τη Νέα Υόρκη και ο Keanu Reeves έχει ακόμα πιο σημαντικούς λόγους να σκοτώνει.

13) Split

Η επιστροφή του M. Night Shyamalan στις ψυχαναλυτικές ταινίες του, είναι μια ταινία τρόμου με ένα δολοφόνο με διάσπαση προσωπικότητας στο φιλμικό σύμπαν του Unbreakable.

12) A Ghost Story

Υπάρχει μεγαλύτερος τρόμος απ’ το να βλέπεις τον άνθρωπο που αγαπάς κάθε μέρα, αλλά να μην μπορείς να του μιλήσεις ή να σε δει; Πάνω σε αυτό το ερώτημα στήνεται η πιο σπαρακτική ιστορία φαντασμάτων που είδαμε τα τελευταία χρόνια με τον Casey Affleck σε μια ερμηνεία που καταπλήσσει.

11) The Beguiled

To φεμινιστικό δράμα εποχής της Sofia Coppola δείχνει ότι ο πόλεμος επηρεάζει άνδρες και γυναίκες με διαφορετικό τρόπο. Ένα παιχνίδι υποψιών αρχίζει όταν ο πληγωμένος στρατιώτης-εχθρός γίνεται το αντικείμενο του πόθου των γυναικών που τον φιλοξενούν

10) Call me by your name

Κάπου στη βόρεια Ιταλία, το 1983, ο νεαρός Elio αναπτύσσει σχέση με τον Oliver, τον βοηθό του καθηγητή πατέρα του. Ζητήματα σεξουαλικής ταυτότητας, κοινής εβραϊκής καταγωγής και σχέσεων μεταξύ γονιών και γιου θίγονται με φόντο το σαγηνευτικό ιταλικό τοπίο.

9) Get Out

Η μαύρη πολιτική σάτιρα σε συσκευασία ενός έξυπνου θρίλερ μαύρης κωμωδίας του Jordan Peele συγκλόνισε το κοινό με την ευρηματική εξέταση των φυλετικών ζητημάτων της σύγχρονης Αμερικής.

8) Star Wars: The Last Jedi

O Rian Johnson μας παρέδωσε το blockbuster που μας αξίζει δίνοντας νέα κατεύθυνση στο μύθο του πιο πετυχημένου franchise στην ιστορία του κινηματογράφου.

7) Manchester by the Sea

H ανάληψη της κηδεμονίας του ανιψιού του, έπειτα από το θάνατο του αδερφού του θα φέρει στην επιφάνεια την ιστορία ενός κατεστραμμένου ανθρώπου, από τα προσωπικά του λάθη και την προσωπική του πάλη να σταθεί όρθιος μπροστά στα νέα του καθήκοντα.

6) Baby Driver

Η καινούρια ταινία του Edgar Wright είναι ένα αστυνομικό δράμα με στοιχεία musical και ένα νεανικό ρομάντσο στο πυρήνα του. Περιπέτεια πολλών οκτανίων με μια από τις καλύτερες σκηνές καταδίωξης με αυτοκίνητα στην ιστορία του σινεμά.

5) Dunkirk

Παρόλες τις ενστάσεις μου για το σινεμά του Nolan, σε ιδεολογικό και αφηγηματικό επίπεδο, στη Δουνκέρκη πλάθει ένα πολυεστιακό αντιπολεμικό δράμα για την εμπειρία του πολέμου μέσα από τα μάτια αυτών που τον έζησαν.

4) Foxtrot

H δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Samuel Maoz, μετά το εξαιρετικό Lebanon, απεικονίζει τα αποτυπώματα που αφήνει η βία της πολυετούς πολεμικής εγρήγορσης του Ισραήλ στην κοινωνία της χώρας μέσα από ένα τραγικό παιχνίδι της μοίρας που ενώνει το παρελθόν με το παρόν.

 

3) The Florida Project

Λίγο πιο έξω από τα μαγικά Disney ξενοδοχεία στη Φλόριντα, ένα σύμπλεγμα από φτηνά μοτέλ αποτελούν μόνιμα προσωρινή κατοικία για ανθρώπους που βγάζουν το νοίκι μόλις και μετά βίας, βδομάδα μετά τη βδομάδα. Τα παιδιά αυτά ζουν σε έναν δικό τους κόσμο, σε μια φθαρμένη παραμυθοχώρα όπου γίνεται ο τόπος τους πέρα από τον πραγματικό κόσμο που τους περιβάλει. Ο Sean Baker σκηνοθετεί το απόλυτο δείγμα κοινωνικού σινεμά φτιαγμένο από τα υλικά του σήμερα.

2) Μoonlight

Το Moonlight είναι ένα λυρικό αριστούργημα με θέμα την αναζήτηση της ταυτότητας και της ελπίδας, ακόμα και μέσα στις πιο ανυπόφορες και συγκρουσιακές καταστάσεις.

1) Mother!

Άλλοι το αποκάλεσαν ως: «το αυτοαναφορικό δημιούργημα ενός αυνανιστή σκηνοθέτη», άλλοι πάλι «ένα αριστούργημα με πολιτικές, θεολογικές και οικολογικές εκφάνσεις». Σε όποια πλευρά και αν ανήκεις, σίγουρα δεν θα ξεχάσεις ποτέ την απόλυτη κινηματογραφική εμπειρία που σου πρόσφερε ο Αronofsky με το Mother! και αυτό αρκεί για να λάβει το χρίσμα της καλύτερης ταινίας για το 2017.