Αν κάποιος σας έλεγε ότι το ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων είναι ανάμεσα στον ΑΟ Μαραθών και στον ΑΟ Ολυμπία, πιθανότατα θα σκεφτόσασταν ότι σας κοροϊδεύει. Κι όμως! Στη μακρινή Ονδούρα,…

Το el clásico Μαραθών – Ολυμπία

Αν κάποιος σας έλεγε ότι το ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων είναι ανάμεσα στον ΑΟ Μαραθών και στον ΑΟ Ολυμπία, πιθανότατα θα σκεφτόσασταν ότι σας κοροϊδεύει. Κι όμως! Στη μακρινή Ονδούρα, αυτό είναι το el clásico που ανάβει τα αίματα – με φήμη μάλιστα που ξεπερνά ακόμη και τον Ατλαντικό αν τυχαίνει, καλή ώρα, να είσαι ταυτόχρονα Μαραθωνίτης και Ολυμπιακός.

Η Club Deportivo Marathón είναι το παλαιότερο ποδοσφαιρικό σωματείο της χώρας. Η ομάδα ιδρύθηκε το 1925 (χρονολογία που, ως γνωστόν, γεννήθηκαν κι άλλες ανά τον κόσμο σπουδαίες ομάδες) στη Σαν Πέδρο Σούλα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ονδούρας και παγκόσμια πρωτεύουσα των ανθρωποκτονιών μέχρι τουλάχιστον το 2016, όταν την αμφισβητούμενη αυτή διάκριση κατέκτησε το Καράκας της Βενεζουέλας.

Η ιστορία της ονοματοθεσίας της ομάδας ποικίλει ανάλογα τον αφηγητή: Η ηρωική εκδοχή, κι αυτή που προτιμάμε οι απανταχού Μαραθωνίτες, είναι ότι οι ιδρυτές της ομάδας είδαν στο “Μαραθών” ένα παγκόσμιο σύμβολο δύναμης, αποφασιστικότητας και επιμονής. Η δεύτερη, λιγότερο ηρωική και γι’ αυτό κατά τεκμήριο ψευδής, είναι ότι ο μετέπειτα πρόεδρος της ομάδας είχε παραγγείλει από τις ΗΠΑ μπάλες ποδοσφαίρου, όμως λόγω της παρεξήγησης που φαντάζεστε, έλαβε οβάλ μπάλες αμερικανικού ποδοσφαίρου μάρκας “Marathon” – εξ ου και το όνομα.

Η πρώτη, ιστορική ενδεκάδα του Μαραθώνος Ονδούρας εν έτει 1925

Άλλωστε, η πρώτη εκδοχή που συνδέει την ομάδα με τον Μαραθώνα και την Ελλάδα θα μπορούσε κανείς (αν το ήθελε πραγματικά πολύ) να πει ότι ενισχύεται από το σήμα της ομάδας, τον τιμημένο βυζαντινό δικέφαλο αετό.

Ότι θα υποστήριζα ομάδα με πράσινη εμφάνιση ή/και δικέφαλο στο στήθος, ομολογώ ότι είναι κάτι που δεν το περίμενα από τον εαυτό μου

Το Πράσινο Τέρας, όπως είναι το παρατσούκλι της ομάδας, λόγω του ότι στη Σαν Πέδρο Σούλα πριν από κάτι χρόνια είχε ανακαλυφθεί μεγάλος σκελετός δεινοσαύρου, περηφανεύεται για τρία πράγματα: για τους φανατικούς της οπαδούς, για την μόνη σε όλη τη χώρα ιδιόκτητη έδρα, και βεβαίως για το πλούσιο παλμαρέ των τίτλων με πρώτο και καλύτερο εκείνον του 1979, στην κατάκτηση του οποίου συνέβαλαν μορφές όπως ο Roberto “Robot” Bailey, ο Arturo “Pacharaca” Bonilla, ο Francisco Javier Toledo και ο Efraín “Pucho” Osorio.

Ο Efraín “Pucho” Osorio

Από την άλλη, η Club Deportivo Olimpia, με έδρα στην πρωτεύουσα Τεγουσιγάλπα είναι με διαφορά ο πλέον πολυνίκης όμιλος της χώρας. Ιδρύθηκε το 1912, αρχικά ως σωματείο μπέιζμπολ, ενώ απέκτησε ποδοσφαιρικό τμήμα το 1917 (σύμφωνα με τους οπαδούς της ίδιας της ομάδας) ή το 1926 (σύμφωνα με τους οπαδούς της Marathón) – όπως βλέπετε, αντιδικίες ως προς την ημερομηνία ίδρυσης συμβαίνουν και αλλού.

Θρύλε τον γηπέδων, Ντεπορτίβο Ολυμπία

Η δεκαετία του 1960 σήμανε την πρώτη χρυσή εποχή της Ολυμπίας. Το 1969 κατέκτησε το πρωτάθλημα αήττητη, ενώ το 1972 σήκωσε το τιμημένο συγκεντρώνοντας 40 βαθμούς με μόλις δύο ήττες και με πρωταγωνιστές μεταξύ άλλων τους Jorge Urquía, Tonin Mendoza και Rigoberto “Shula” Gomez, πατέρα του μετέπειτα θρύλου της Comunicaciones της Γουατεμάλας Rigoberto “Chula” Gomez.

Ο Rigoberto “Shula” Gomez, πατέρας του Rigoberto “Chula” Gomez

Πέρσι μάλιστα, η Ολυμπία για μια ακόμη φορά στην ιστορία της σήκωσε το τρόπαιο της CONCACAF League κερδίζοντας την Santos de Guapiles της Κόστα Ρίκα 4-1 στα πέναλτι.

Πώς έχουν τα πράγματα στο ντέρμπι των αιωνίων; σε 234 αγώνες η Ολυμπία έχει κερδίσει τους 107, ο Μαραθών τους 63 ενώ 64 έχουν λήξει ισόπαλοι. Οι παραδόσεις όμως ως γνωστόν είναι για να σπάνε.

Αν λοιπόν η τύχη σας φέρει κάποια στιγμή στην Ονδούρα, πλέον ξέρετε ότι μπορείτε να ξεγελάσετε τη νοσταλγία σας για την πατρίδα στα γήπεδα της χώρας – εκεί όπου ένας ακόμα ενδοελληνικός εμφύλιος παίζεται δυο φορές το χρόνο.

Το έμβλημα του ΑΠΟ Μάχη Μαραθώνος, έτσι για την αλητεία.