Την Παρασκευή που μας πέρασε κάτι το περίεργο συνέβη στην Κούβα: κατά τη μία το μεσημέρι, δεκάδες θραύσματα ενός εντυπωσιακού μετεωροειδούς έπληξαν το δυτικό μέρος του νησιού, προκαλώντας πέρα από τη λάμψη και την ηχητική…

Θα Πέσει ο Ουρανός στο Κεφάλι μας: Τα 5 πρώτα κομμάτια

Την Παρασκευή που μας πέρασε κάτι το περίεργο συνέβη στην Κούβα: κατά τη μία το μεσημέρι, δεκάδες θραύσματα ενός εντυπωσιακού μετεωροειδούς έπληξαν το δυτικό μέρος του νησιού, προκαλώντας πέρα από τη λάμψη και την ηχητική έκρηξη που συνόδεψε το φαινόμενο και έναν μάλλον προβλεπόμενο ψιλοπανικό.  

[Ο Juan Alberto Pérez Pozo με την παρέα του περιγράφει γλαφυρά την πτώση του μετεωροειδούς στην Κούβα – γύρω στο 0:46 ακούγεται και η έκρηξη] 

Σε περίπτωση μάλιστα που το ξεχάσατε, λίγα μόλις χρόνια πριν, τον Φεβρουάριο του 2013, ένα μεγαλύτερο και ακόμα εντυπωσιακότερο μετεωροειδές, διαμέτρου 17 μέτρων και βάρους 10.000 τόνων, εξερράγη περίπου 30 χιλιόμετρα πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας, εκλύοντας ενέργεια 50 κιλοτόνων, 40 φορές μεγαλύτερη από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα.  

[Το επίσημο βίντεο της NASA για το μετεωροειδές του Τσελιάμπινσκ] 

Επειδή λοιπόν οι Γαλάτες μπορεί και να είχαν δίκιο που το μόνο που φοβόντουσαν ήταν μήπως τους πέσει ο ουρανός στο κεφάλι κι επειδή καμιά φορά, όπως μας έλεγαν οι Παλιοί, ο ουρανός ανοίγει και ακούει τι λέμε, να 10 λόγοι να μην ξαναβγάλετε ποτέ το κράνος σας: 

1. Το συμβάν της Τουνγκούσκα 

Στις 30 Ιουνίου 1908 μια έκρηξη στη Σιβηρία χίλιες φορές ισχυρότερη από τη βόμβα της Χιροσίμα (η κλασική τάξη μεγέθους για τέτοια πράματα) ισοπέδωσε ολοκληρωτικά 1000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους απανθρακώνοντας και κυριολεκτικά θερίζοντας 80 εκατομμύρια δέντρα σε μια έκταση ίση με την Αργολίδα. Μολονότι διάφορες ευφάνταστες θεωρίες έχουν διατυπωθεί για την αιτία της έκρηξης μάλλον επρόκειτο για μετεωροειδές ή κομήτη που έσκασε ευτυχώς στην ατμόσφαιρα. Ακόμη και σήμερα 91 χρόνια μετά, τα σημάδια της έκρηξης είναι ακόμη ορατά στην ευρύτερη περιοχή. 

 Φωτογραφία από σοβιετική αποστολή στην περιοχή το 1929

2. Ο κρατήρας Τσίκσουλουμπ 

66 εκατομμύρια χρόνια πριν ένας αστεροειδής ή κομήτης διαμέτρου 11-81 χιλιομέτρων έπεσε στη σημερινή χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό, προκαλώντας έναν κρατήρα διαμέτρου 180 χιλιομέτρων και διάφορα άλλα φαντεζί γεγονότα που συνολικά ονομάστηκαν «κρητιδικό-τριτογενές συμβάν εξάλειψης» – ήταν η αιτία που το 75% των ζωικών και φυτικών ειδών του πλανήτη εξαφανίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων και όλων των δεινόσαυρων εκτός από αυτούς που εξελίχθηκαν στη συνέχεια σε σπουργίτια και λοιπά πετούμενα.  

Κάπως έτσι

3. Ο αστεροειδής του 1178 μΧ 

Στις 18 Ιουνίου του σωτήριου έτους 1178, πέντε μοναχοί από το Κάντερμπερι είδαν το «άνω κέρας της σελήνης να σχίζεται στα δύο». Όπως γράφει ο χρονικογράφος της μονής Γερβάσιος, ένας φλεγόμενος δαυλός ξεχύθηκε πετώντας φωτιά, αναμμένα κάρβουνα και σπίθες, ενώ το φεγγάρι μαύρισε και παλλόταν σαν πληγωμένο φίδι. Τι είδαν οι μοναχοί; Κάποιοι υποστηρίζουν πως υπήρξαν μάρτυρες της δημιουργίας του σεληνιακού κρατήρα Τζιορντάνο Μπρούνο, κάποιοι άλλοι ότι είδαν την έκρηξη ενός μετεωροειδή πίσω ακριβώς από τη σελήνη. Σε κάθε περίπτωση, σε αντίθεση με τους μη φτερωτούς δεινοσαύρους, τη γλιτώσαμε φτηνά. 

[Ο τεράστιος Carl Sagan τα εξηγεί ωραία.] 

4. Η ανωτέρα βία του 1965 

Τα Χριστούγεννα του 1965, ο Πέρσι Ίνγκλαντ από το Μπάργουελ της Αγγλίας ξύπνησε για να βρει το ολοκαίνουριο αυτοκίνητό του βανδαλισμένο. Στην αρχή νόμισε ότι οι δράστες ήταν τίποτα παλιόπαιδα. Γρήγορα όμως έμαθε από τους γείτονες ότι θραύσματα μετεωρίτη είχαν γεμίσει ολόκληρη την περιοχή. Ο κ. Ίνγκλαντ έσπευσε στην ασφαλιστική του εταιρία για να δει αν η ζημιά καλύπτεται. Όταν εκεί του απάντησαν αρνητικά, υποστηρίζοντας πως η ζημιά από μετεωρίτη είναι ανωτέρα βία ή αγγλιστί «πράξη Θεού», τους έγραψε αγανακτισμένος ένα γράμμα που ξεκινούσε ως «Αγαπητέ Θεέ». (Άλλες πηγές λένε ότι πήγε να ζητήσει αποζημίωση από τον παπά της ενορίας). Ακόμη χειρότερα, ο κ. Ίνγκλαντ πέταξε την πέτρα που προκάλεσε τη ζημιά στο αμάξι του μη γνωρίζοντας την αξία της. Το 2009 ένα κομμάτι μετεωρίτη από εκείνο το γεγονός, βάρους σχεδόν ενός κιλού πουλήθηκε για 8.000 λίρες. Υπάρχουν όμως και χειρότερα. 

Ένα κομμάτι του μετεωρίτη – μπαχαλάκια

5. Τα χειρότερα: Ο ουρανός στο κεφάλι – κυριολεκτικά 

Στις 30 Νοεμβρίου του 1954, η Ανν Χότζες έπαιρνε τον υπνάκο της στον καναπέ του σπιτιού της όταν ο μετεωρίτης που αργότερα ονομάστηκε Σιλακάουγκα τρύπησε την οροφή του σπιτιού της, αναπήδησε στο ραδιόφωνό της και την χτύπησε στο σώμα προκαλώντας ευτυχώς μόνο μώλωπες. Αυτός ήταν ο πρώτος καταγεγραμμένος τραυματισμός ανθρώπου από εξωγήινης προέλευσης αντικείμενο. Και για να μη νομίζετε ότι αυτά γίνονται μόνο μια φορά, το 1992 ένας μίνι μετεωρίτης βάρους μόλις 3 γραμμαρίων χτύπησε ένα μικρό αγόρι στην Ουγκάντα, ενώ το 2019 ένας μετεωρίτης μεγέθους μπιζελιού έγδαρε πέφτοντας στη γη το χέρι ενός 14χρονου αγοριού στη Γερμανία πριν ανοίξει στη συνέχεια έναν κρατήρα διαμέτρου 30 εκατοστών στο έδαφος.   

Η εξωγήινη μελανιά της Ανν Χότζες

Μετά απ’ όλα αυτά λοιπόν, το πώς θα προστατευθείτε από το πάντα πιθανό ενδεχόμενο να σας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι είναι δική σας υπόθεση κι ευθύνη. Να ξέρετε όμως ότι σενάρια τύπου «ο Μπρους Γουίλις μας σώζει με το τρυπάνι του και πυρηνικές βόμβες» δεν παίζουν. Αν είναι να πέσει, θα πέσει! 

 

Μια σώφρων στάση απέναντι στα πράγματα