Ευτυχώς ή δυστυχώς ζούμε πλέον σε μία εποχή στην οποία μπορείς να μαθαίνεις τα νέα της ημέρας, χωρίς να χρειάζεται να τα δεις πραγματικά. Και αυτό είναι -μερικές φορές- ευτυχές…

Θέλει προσπάθεια για να μην καταντήσεις Γιώργος Λιάγκας

Ευτυχώς ή δυστυχώς ζούμε πλέον σε μία εποχή στην οποία μπορείς να μαθαίνεις τα νέα της ημέρας, χωρίς να χρειάζεται να τα δεις πραγματικά. Και αυτό είναι -μερικές φορές- ευτυχές γιατί κάποια νέα απλώς δεν αντέχεις να τα δεις. Το βίντεο από τη χθεσινή εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα όπου γίνεται αναπαράσταση της σεξουαλικής επίθεσης που δέχτηκε η φοιτήτρια στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ είναι ένα από αυτά τα νέα. Δεν άντεξα να το δω, και όταν διάβασα τι ακριβώς έγινε σε αυτή την εκπομπή για λίγα δευτερόλεπτα δεν μπόρεσα να το πιστέψω. Βέβαια μετά συνειδητοποίησα ότι μιλάμε για τον Γιώργο Λιάγκα, τον ίδιο άνθρωπο που μερικές βδομάδες πριν παρομοίαζε τις γυναίκες άνω των 70 κιλών με φάλαινες της greenpeace που προσβάλλουν την αισθητική του όταν εμφανίζονται στις παραλίες που τυχαίνει να βρίσκεται.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η είδηση ήταν ότι ένας 20χρονος εκσπερμάτωσε στην πλάτης μιας φοιτήτριας το μεσημέρι της Τετάρτης στην βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Όταν συνελήφθη ο δράστης και ρωτήθηκε γιατί το έκανε απάντησε πως «απλώς ήθελε να εκτονωθεί». Κι επειδή ο μέσος τηλεθεατής που παρακολουθεί εκείνη την ώρα την εκπομπή μπορεί -για κάποιον ανεξήγητο λόγο- να μην κατανοεί γιατί αυτό είναι έγκλημα, θυμίζω ότι ο Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 336 ορίζει πως: «Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου εξαναγκάζει άλλον σε συνουσία εξώγαμη ή σε ανοχή ή επιχείρηση ασελγούς πράξης τιμωρείται με κάθειρξη». Στο άρθρο 337 περί προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας βλέπουμε ότι «Όποιος με ασελγείς χειρονομίες ή προτάσεις που αφορούν ασελγείς πράξεις, προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια άλλου στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή χρηματική ποινή». Ελπίζω ότι ο δράστης θα παραπεμφθεί με βάση το πρώτο άρθρο, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι το έγκλημα έχει τελεστεί.

Είναι επίσης γνωστό, ότι πολλά θύματα σεξουαλικών επιθέσεων δεν τα καταγγέλλουν ποτέ ή αργούν πολύ να τα γνωστοποιήσουν επειδή ντρέπονται ή φοβούνται ότι δεν θα τα πιστέψουν ή θα γίνουν αντικείμενο χλευασμού. Ακριβώς όπως έγινε χθες στην εκπομπή του Λιάγκα. Όπου το περιστατικό προκάλεσε ανεξέλεγκτα γέλια και απίστευτα σχόλια τύπου «ήταν ένα μέτρο πίσω της, αλλά είναι 20 χρονών κι έτσι εξηγούνται όλα». Όταν ο δημοσιογράφος που μεταφέρει το θέμα παρακαλεί να μην γελάνε γιατί το ζήτημα είναι σοβαρό, δεν τον ακούει κανείς, οι γυναίκες μάλιστα που βρίσκονται στο πάνελ δεν δείχνουν καμία ευαισθησία, ενώ αναρωτιούνται γελώντας υστερικά αν «υπήρχε συναίσθημα» από την πλευρά του δράστη. Εκείνη τη στιγμή ένας συνεργάτης της εκπομπής βρέχει την πλάτη της συμπαρουσιάστριας σε μία προσπάθεια αναπαράστασης της επίθεσης.

 

 

Όση ώρα τα γράφω όλα αυτά δεν μπορώ να καταλάβω τι μου κάνει περισσότερη εντύπωση, τι με στεναχωρεί πιο πολύ. Ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός των γυναικών δημοσιογράφων, ο δημόσιος εξευτελισμός μίας κοπέλας που περνάει ήδη μία πολύ δύσκολη βδομάδα, η κατανόηση που δείχνουν απέναντι στον δράστη, ότι όλα αυτά συμβαίνουν στην τηλεόραση και ίσως είναι νομικά επιλήψιμα, ότι αυτού του είδους οι αντιδράσεις ίσως είναι η κανονικότητα τελικά. Μάλλον όλα μαζί. Και αναρωτιέμαι ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις του ίδιου πάνελ αν ο δράστης ήταν μετανάστης. Τι θα έλεγε ο Λιάγκας αν στη θέση της κοπέλας ήταν η δική του κόρη. Πώς θα αντιδρούσε η Κατερίνα Γκαγκάκη αν αυτό συνέβαινε στην ίδια, με «συναίσθημα» ή χωρίς.

Αυτό το κείμενο δε λέει τίποτα καινοφανές. Αλλά η ντροπή κι η στεναχώρια που ένιωσα όταν είδα τελικά αυτό το βίντεο ήταν τόσο μεγάλη που έπρεπε κάπου να διοχετευθούν. Και σκέφτομαι από χθες ότι δεν θέλει καθόλου προσπάθεια να είσαι μαλάκας, είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Προσπάθεια θέλει να είσαι ευγενικός, να αντιλαμβάνεσαι τον πόνο του άλλου, να στέκεσαι στο πλευρό των καταπιεσμένων (όποιοι κι αν είναι αυτοί) κι όχι των καταπιεστών. Προσπάθεια θέλει να μην καταντήσεις Γιώργος Λιάγκας.

  • Social Links: