Καραντίνα μέρα πρώτη,   Καραντίνα μέρα δεύτερη,   Καραντίνα μέρα x και επισήμως πια μετά το lockdown, το ημερολογιακού χαρακτήρα μέτρημα συνεχίζεται στα social media. Τα stories περισσεύουν και καταδεικνύουν τη βαρεμάρα των χρηστών, γιατί ωραία είναι να κάθεσαι σπίτι σου, αλλά πέφτει βαρύ όταν σου…

Το βράδυ θα βγούμε στο πρώτο online bar στον κόσμο

Καραντίνα μέρα πρώτη 

Καραντίνα μέρα δεύτερη 

Καραντίνα μέρα x και επισήμως πια μετά το lockdown, το ημερολογιακού χαρακτήρα μέτρημα συνεχίζεται στα social media. Τα stories περισσεύουν και καταδεικνύουν τη βαρεμάρα των χρηστών, γιατί ωραία είναι να κάθεσαι σπίτι σουαλλά πέφτει βαρύ όταν σου το επιβάλλουν. 

Ιδίως μετά το κλείσιμο των κέντρων εστίασης, τα πίνουμε μόνοι μας σαν αλκοολικοί. Κι ενώ καταλαβαίνουμε τους σκοπούς του #μένουμεσπίτι με αίσθημα ατομικής ευθύνης, με πολλούς από εμάς να αδυνατούμε να ξεχάσουμε την κρατική, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι – αααααχ ωραία ήταν τότε παλιά γιόκα μου, πριν το σκηνικό γίνει post apocalyptic. 

 

 

Για την καταπολέμηση της μοναξιάς και του social distancing, δημιουργήθηκε το πρώτο online μπαρ στον κόσμο από μια ομάδα designers στο Saint Petersburg, γνωστών ως Shishski Collective.  Πρόκειται για το staythefuckhome bar, στο οποίο μπορείς να μπεις από εδώ (staythefuckhome.bar) και να διαλέξεις σε ποιο από τα δωμάτια του θα καθίσεις. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 12 δωμάτια και το δέκατο τρίτο θα είναι προσβάσιμο σύντομα:  

 

  • staythefuckhomebar 
  • english, do you speak it 
  • krasivo 
  • babylon 50 (beta) 
  • kartuli 
  • borodabar 
  • io resto al banco 
  • zakat 
  • camus (existential quest & highbrow drinking) 
  • kuznyahouse 
  • I speak you listen (δωμάτιο για διαλέξεις) 
  • Nebo & vino 
  • Café absinthe (θα ανοίξει σύντομα) 

Σε αυτά ξεκινάς βίντεο κλήση με τους υπόλοιπους παριστάμενους (υπάρχει ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων στο καθένα) και μπορείς να μιλήσεις με άτομα από όλο τον κόσμο για οποιοδήποτε θέμα. 

Οι κανόνες είναι απλοί κι εδώ κοπιάρω σε ελεύθερη μετάφραση από το site: 

  • Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Τα σύνορα κλείνουν, εμείς όμως καλωσορίζουμε τους πάντες όπου και αν βρίσκονται. Ελάτε γιατί… γιατί όχι; Όλα τα άλλα σχέδια είναι χάλια και ίσως και επικίνδυνα. 
  • Μπορεί να υπάρχει συνωστισμός. Παραμένει όμως ασφαλέστερο από οποιοδήποτε άλλο συμβατικό μπαρ. 
  • Φυσικά μπορεί να είναι και άδειο. Οι άλλοι μπορεί να έχουν πάει για αντισηπτικά, φαγητό ή μάσκες. Έτσι, μπορεί να τα λες με τον μπαρτεντερ ή να είσαι απολύτως μόνος σου. 
  • Τα σύνορα μπορεί να είναι κλειστά οι καρδιές όμως παραμένουν ανοικτές. Χαρείτε την παρέα ενόσω παραμένετε με ασφάλεια απομονωμένοι, 
  • Κύρια και μικρότερα δωμάτια. Μπορείτε να αράξετε με όλους στο κυρίως δωμάτιο ή να πάτε σε κάποιον ιδιωτικό χώρο με τους φίλους σας αν υπάρχει κάποιος διαθέσιμος. 
  • Απολαύστε με ένα τρόπο που δεν μπορούσατε πριν. Κοινωνικοποιηθείτε, κάντε φίλους και αξιοποιείστε το μπαρ επικοινωνώντας με ανθρώπους που βρίσκονται σε επαγρύπνηση αλλά δεν έχουν φρικάρει με τα όσα συμβαίνουν παγκοσμίως. 
  • Πιείτε με υπευθυνότητα. BYOB (φέρνετε το δικό σας αλκοόλ) και να θυμάστε, δεν έχουμε έναν μπαρμαν να σας πει stop και να σας πετάξει έξω με τις κλωτσιές. Μην το παρακάνετε είτε στην συμπεριφορά είτε στο ποτό. Πάρτε παραπάνω φαγητό για να αποφύγετε όσο γίνεται τις επισκέψεις σε συνωστισμένα καταστήματα. 
  • Το ίντερνετ δεν είναι τα πάντα. Φτιάξαμε το staythefuckhome bar για εσάς που νιώθετε μοναξιά, όμως μην ξεχνάτε τους δικούς σας ανθρώπους. 

 

Διαβάζοντας τους κανόνες του site, αρχικά σκέφτομαι μπράβο στους δημιουργούς. Ακούγονται πολύ χαλαροί, διεθνιστές καθώς άλλωστε were all in this shit together και προνοητικοί, αφού είναι αναμενόμενο να αρχίσει ο κόσμος να χάνει την υπομονή του αν αυτό τραβήξει για καιρό. 

 

 

Όμως για μισό λεπτό. Το μπαρ αυτό απευθύνεται στους νέους που χειρίζονται υπολογιστή, που μιλούν στους φίλους τους από το messenger, που κάνουν swipe ups στο Instagram ή left n’ right στο Τinder. Άρα και τους millenials, σωστά;

Εμείς όμως δεν είμαστε μηδενιστές; Όλα εκείνα τα memes και τα hashtags #cancelingplans μέχρι πριν την αποκάλυψη, ήταν σύνηθες φαινόμενο σε Facebook και Instagram. Στην πραγματικότητα, σημειωνόταν ένας αυξανόμενος αριθμός νέων που αποφεύγουν τις εξόδους βάζοντας ένα cool περιτύλιγμα στο social anxiety των καιρών. Οι εσωστρεφείς τύποι δεν ήθελαν και δεν θέλουν βεβαίως να χάσουν τους φίλους τους, επέλεγαν όμως να κοινωνικοποιηθούν με χαλαρές εξόδους ή με μικρές συγκεντρώσεις σε σπίτια. Χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν ούτως ή άλλως το διαδίκτυο για να μιλήσουν με φίλους και γνωστούς, απλώς το κάνουν ενώ φοράνε πιτζάμες, ανεβάζουν στόρι με τις χνουδωτές τους κάλτσες στο Instagram και μπορούν ανά πάσα στιγμή να δουν μια σειρά ή να διαβάσουν βιβλίο χαϊδεύοντας το κατοικίδιο τους. Υποθέτω όμως ότι το online μπαρ δεν τους αφορά. Για τις ανάγκες του παρόντος κειμένου μίλησα με εκείνες τις φίλες μου που περνάνε και μόνες τους καλά, τα καταφέρνουν μια χαρά και τις ρώτησα αν θα το επισκέπτονταν. Μου απάντησαν όλες αρνητικά.  Δεν μπορώ όμως να μιλήσω εξ’ ονόματος όλων και σε  αυτό το σημείο μπορώ μόνο να κάνω υποθέσεις. 

Ποια είναι λοιπόν τα αίτια δημιουργίας ενός τέτοιου μπαρ; Ποιοι είναι το πιθανότερο να είναι οι «πελάτες» του; 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε το άλλο κομμάτι αυτών που δεν τα πάει καλά με τη μοναξιά του. Υπάρχουν και αυτοί,  στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η γράφουσα, οι οποίοι εκτός από τις προαναφερθείσες ασχολίες, πέταγαν τη σκούφια τους για έξωβασικά όχι- πέταγαν όλο το στοκ σκούφων από τη ντουλάπα τους για έξω. Γέμιζαν μπαταρίες με παρέα, με ένα ωραίο ποτό στο μπαρ, βαρώντας το πόδι τους στο ρυθμό μιας μπάντας σε ένα live, ενώ έριχναν κατά λάθος λίγη από την μπύρα τους στο πάτωμα.

 

Και μόνο το γεγονός ότι στην προηγούμενη παράγραφο χρησιμοποίησα παρατατικό αντί για ενεστώτα, είναι από μόνο του ενοχλητικό. Βιώνουμε κάτι πρωτόγνωρο. Η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε από το πρωί της 23ης Μαρτίου περιορίζει τον σκληρό πυρήνα των ατομικών μας ελευθεριών. Ξέρετε, εκείνα τα δικαιώματα που προστατεύονται από το Ελληνικό Σύνταγμα. Με δεδομένο το γεγονός πως εδώ και μέρες άτυπα, ενώ από την Δευτέρα και με τη βούλα, μετακινούμαστε μόνο για τα απολύτως αναγκαία με παρέα ένα εξοδόχαρτο, είναι επόμενο να εντείνει το αίσθημα εγκλεισμού που νιώθουμε. Αυτό δεν συμβαίνει όμως επειδή δεν καταλαβαίνουμε την αναγκαιότητα καθυστέρησης διασποράς του ιού όταν έχουμε να κάνουμε με το διαλυμένο ΕΣΥαλλά επειδή ζούμε μια καθημερινότητα κατά την οποία απεκδυόμαστε οποιαδήποτε συνήθεια εκτός σπιτιού που δεν είναι απολύτως απαραίτητη, οποιαδήποτε ανεξαρτησία, και το κυριότερο, δεν ξέρουμε πότε αυτή η νέα καθημερινότητα θα λήξει ή τί ανάχωμα θα δημιουργήσει για την δόμηση της καθημερινότητας που έπεται. 

Η προοπτική να καθίσουμε μέσα για μεγάλο χρονικό διάστημα με συντροφιά τον πόνο μας, είναι εμφανές ότι προκαλεί από αμηχανία έως και τρόμο. Για αυτό ακούμε συνεχώς για γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης για όσους το χρειάζονται εν μέσω πανδημίας. Δεν είναι περίεργο να φτάσει η στιγμή που δεν θα μπορούμε να διαχειριστούμε και τόσο ντελικάτα την νέα αυτή έκτακτη τάξη πραγμάτων. 

Το μπαρ που δημιουργήθηκε στο Saint Petersbourg θεωρώ πως κλίνει να αποτελέσει μια στενή σανίδα σωτηρίας για τα ρηχά, για όσο δηλαδή κρατάμε το coolness μας σε ένα ωραίο επίπεδο. Αν δεχθούμε ότι οι introverts είναι αυτοί που χαρακτηρίζουν την γενιά των millenials, η πρόσκληση στο μπαρ αφορά πολύ απλά όσους τα πάνε καλά με έναν υπολογιστή ανεξαρτήτως γενεάς στην οποία ανήκουν, και όπως πάρα πολύ απλά σημειώνεται στο site, νιώθουν μοναξιά εν μέσω καραντίνας. Το Stay the Fuck Home bar προσφέρει σε όσους θέλουν, μια πτωχή πλην τίμια προσομοίωση του έξω κόσμου.  

Εγώ μπήκα από περιέργεια στο Englishdo you speak it δωμάτιο, μόλις όμως κατάλαβα ότι  η επικοινωνία γίνεται μέσω video κλήσης έκανα μεταβολή και πίσω. 

Σίγουρα δεν είναι για όλους. Σίγουρα δεν είναι καν για όλους τους εξωστρεφείς ανθρώπους.  Δεν αντικαθιστά την δια ζώσης επαφή,  την ομορφιά μιας νέας γνωριμίας «στον έξω κόσμο». Μιας και βρισκόμαστε όμως σε ένα ιδιότυπο καθεστώς εγκλεισμού, σε ένα καθεστώς περιορισμού των ατομικών μας ελευθεριών, ένα τέτοιο μπαρ είναι ένας ακόμη τρόπος να επικοινωνήσουμε αν το θελήσουμε. Είναι ένας τρόπος να συζητήσουμε με ομοιοπαθείς, να μάθουμε την κατάσταση που επικρατεί σε άλλα κράτη άμεσα από κάποιον πολίτη, ένας τρόπος να μην χτυπήσουμε το κεφάλι μας σε κάποιον από τους τέσσερις τοίχους που μας περιβάλλουν, ενώ πάντοτε μένουμε ασφαλείς στο σπίτι μας. Είναι ένα ακόμη μέσο κοινωνικοποίησης που προστίθεται στον σάκο των social media με πρωταγωνιστή τα ποτά σας. 

Σε κάθε περίπτωση, το Stay The Fuck Home bar  παίρνει τα εύσημα της καινοτομίας του. Παίρνει έξτρα πόντους για τα «ανοικτά του σύνορα» με ανοικτές τις πόρτες για όλους, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης  και τελικά, αν μη τι άλλο σαν ιδέα έχει πλάκα. 

Cheers και καλή σας μπαρότσαρκα. 

  • Social Links: