Μετά τη απρόσμενη επιτυχία του άρθρου για το Trabant και κατόπιν αιτήματος χιλιάδων αναγνωστών οπαδών των σοσιαλιστικών αυτοκινήτων φτιάξαμε ένα τοπ10 αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν σε σοσιαλιστικό περιβάλλον το οποίο βέβαια έχει 9…

Τα 10 καλύτερα σοσιαλιστικά αυτοκίνητα όλων των εποχών

Μετά τη απρόσμενη επιτυχία του άρθρου για το Trabant και κατόπιν αιτήματος χιλιάδων αναγνωστών οπαδών των σοσιαλιστικών αυτοκινήτων φτιάξαμε ένα τοπ10 αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν σε σοσιαλιστικό περιβάλλον το οποίο βέβαια έχει 9 θέσεις αφού το Trabant έχει μια ειδική θέση εκτός συναγωνισμού.

9)SMZ S-3A-M

Πολλά χρόνια πριν το Smart και το Toyota IQ στη ΕΣΣΔ κατασκευάστηκε αυτό το χαριτωμένο διθέσιο αυτοκίνητο εφοδιασμένο με ένα δίχρονο μονοκύλινδρο κινητήρα. Οι ανάγκες που υπαγόρευσαν την κατασκευή του δεν ήταν βεβαίως η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού ή η έλλειψη χώρων στάθμευσης, αφού τέτοια προβλήματα δεν υπήρχαν στο σοσιαλισμό, αλλα η εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία στα οποία και παραχωρούνταν για μια πενταετία χωρίς δικαίωμα μεταπώλησης, αλλά με δικαίωμα αντικατάστασης με ένα καινούργιο μετά την πενταετία.

1lyIuEt

8)Skoda 110R

Το καλοσχεδιασμένο αυτό κουπέ ήταν η απάντηση της τσεχοσλοβάκικης εταιρίας στα φθηνά σπορ αυτοκίνητα. Ελαφρύ και γρήγορο, με ενδιαφέρουσα συμπεριφορά κληρονομιά απο τις επιτυχίες στα ράλλυ της εποχής. Ονομάστηκε όχι άδικα ως η Porsche του φτωχού στο δυτικό μπλοκ, προσωνύμιο που κράτησαν και τα επόμενα σπορ μοντέλα της Skoda όπως το Garde και το Rapid. Εκτός της βασικής έκδοσης των 65 ίππων από 1,1 λίτρα υπήρχε και η ομολογκασιόν έκδοση 130RS με πάνω από 100 ίππους.

stsxxH0

7)Melkus RS 1000

Απο την ανατολικογερμανική Melkus που κατασκεύαζε αγωνιστικά αυτοκίνητα κυρίως για την Formula 3. Ένα καταπληκικό ελαφρύ κεντρομήχανο σπορ αυτοκίνητο. Το πλαίσιό του αποτελούνταν από ένα συνδυασμό πλαισίου τύπου σκάλας και χωροδικτυώματος ενώ το αμάξωμα ήταν κατασκευασμένο από συνθετικά υλικά όπως το Trabant. Ο κινητήρας ήταν ο γνωστός τρικύλινδρος δίχρονος του Wartburg βελτιωμένος σε δυο εκδόσεις μία με 90 ίππους και μία με 120.

YqB00IZ

6)Zil 29061

Ένα όχημα για το οποίο δυσκολευόμαστε να δώσουμε περιγραφή αφού ξεφεύγει από τα τετριμμένα, οπότε αντί περιγραφής ας παρακολουθήσουμε ένα βίντεό του

5)Zastava Yugo

Βασισμένο ουσιαστικά στο Fiat 127. Ένα τίμιο λαϊκό αυτοκίνητο, ιδιαίτερα δημοφιλές όχι μόνο στη Γιουγκοσλαβία αλλά και στις χώρες της δύσης και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ αφού αποτελούσε την καλύτερη λύση για φθηνή μετακίνηση αφού ο σκαραβαίος της VW άρχισε να παλιώνει και το Honda Civic δεν ήταν μια πατριωτική επιλογή για όσους δεν είχαν ξεχάσει την ανέντιμη επίθεση στο Pearl Harbor. Αρκούν όλα αυτά όμως για να πλασαρισεί το Yugo τόσο ψηλά; Όχι βέβαια, ο λόγος για την παρουσία του Yugo είναι, ότι όταν βομβάρδισε το ΝΑΤΟ το εργοστάσιο συναρμολόγησής του, είπαν ότι κατασκεύαζε όπλα και όχι αυτοκίνητα. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν αποδείχθηκε, αλλά αν η μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο θεωρούσε το Yugo όπλο είμαστε υποχρεωμένοι να το δεχτούμε.

XuoS4yP

4)Lada Niva

Το μακρινό 1976 τα περισσότερα εκτός δρόμου οχήματα ήταν κάτι αμερικάνικα και βρετανικά οχήματα βασισμένα σε αυτά που κέρδισαν τον Β’ΠΠ. Τόσο δύσχρηστα που τα καθιστούσαν απαγορευτικά σε νορμάλ ανθρώπους, όμως η ΕΣΣΔ ήταν εκεί και φρόντισε. Το Niva ήταν το πρώτο εκτός δρόμου όχημα μαζικής παραγωγής με αυτοφερόμενο πλαίσιο, ανεξάρτητη εμπρός ανάρτηση, μόνιμη τετρακίνηση κλπ. Ναι όλα αυτά που ανακάλυψαν οι δυτικοί κατασκευαστές SUV στα 90s η Lada σας τα πρόσφερε 20 χρόνια νωρίτερα.

E4Dqag8

3)Tatra 603

Ο αντικαταστάτης των πολύ πετυχημένων 87 και 600 ήταν ένα παραδοσιακά αεροδυναμικό για την τσεχοσλοβάκικη Tatra πολυτελές σεντάν με πολύ καλές όμως επιδόσεις και στους αγώνες, κάτι που εξηγείται απο την πολύ καλή κατανομή βάρους για πισωμήχανο αυτοκίνητο λόγω του πανάλαφρου αερόψυκτου V8 κινητήρα. Παρά το γεγονός ότι είχε ληφθεί η απόφαση η Tatra να μην κατασκευάζει πλέον πολυτελή αυτοκίνητα για το Ανατολικό Μπλοκ και να επικεντρωθεί στα επίσης πολύ πετυχυμένα βαριά οχήματα, η αγάπη τόσο των τσεχοσλοβάκων όσο και των ανατολικογερμανών και κουβανών για τα Tatra oδήγησε στην μεγάλη του εμπορική επιτυχία. Στην Ελλάδα κυκλοφορούσε μόλις ένα Tatra 603, το οποίο ήταν του πρέσβη της Τσεχοσλοβακίας και όταν εθεάθη με αυτό στους βασιλικούς γάμους των Κωνσταντίνου και Άννας Μαρίας όλοι το θαύμαζαν και το φωτογράφιζαν αντί των υψηλών καλεσμένων προς εκνευρισμό της Φρειδερίκης.

zWp8xKN

2)ZiS 112

Ένα πληθωρικό αυτοκίνητο σε όλα του. Και πώς μπορούσε να είναι αλλιώς αφού κατασκευάστηκε στο Zavod Imeni Stalina δηλαδή στο εργοστάσιο προς τιμή του Στάλιν. Βασισμένο σε μηχανικά μέρη από το αγωνιστικό ZiS και τις λιμουζίνες της εποχής είχε μήκος 6 μέτρα ζύγιζε 2,5 τόνους, ενώ ο εξάλιτρος V8 κινητήρας αρχικά απέδιδε 140 ίππους οι οποίοι στη συνέχεια έφτασαν τους 220 και η ταχύτητα ξεπερνούσε τα 200χλμ/ω. Η χαρακτηριστική όψη του με το μονό προβολεά του έδωσε το προσωνύμιο «Κύκλωψ».

b2eW9D6

1)Ferrari 250GTO

Στην κορυφή της λίστας ένα αυτοκίνητο έκπληξη που θα διχάσει τους αναγνώστες. Τι λες ρε καραγκιόζη θα πει ο φαν του κλασικού τετράγωνου Lada ή ο trendy φλώρος με το Prius τι σχέση έχει η Ferrari με τα σοσιαλιστικά αυτοκίνητα; Αυτό είναι ένα σύμβολο των αστών και των διεφθαρμένων playboy ή το σύμβολο του πετυχημένου καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης. Για να απαντήσει η σύνταξη: Πάταξον μεν, άκουσον δε, ευέξαπτε αναγνώστη. Όπως γράψαμε στην αρχή του άρθρου αναφερόμαστε σε αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν σε σοσιαλιστικό περιβάλλον, οπότε ας εξετάσουμε το περιβάλλον στο οποίο κατασκευάστηκε η 250 GTO. Η έδρα της Ferrari είναι στη μικρή γραφική πόλη της Modena στην Emilia-Romagna, μια περιφέρεια με παραδοσιακά ισχυρό αντικληρικαλισμό απο την εποχή που ανήκε στα παπικά κτήματα και από τις εκλογές του 1945 μέχρι τις καπιταλιστικές παλινορθώσεις του ’90 έβγαζε ανελλιπώς δήμαρχο κομμουνιστή με ποσοστά που άγγιζαν το 80% ενώ αντίστοιχα ήταν τα ποσοστά και στις βουλευτικές εκλογές. Δηλαδή είχαμε να κάνουμε με μια βιομηχανική σοσιαλιστική νησίδα με κομμουνιστές εργάτες οργανωμένους στα ισχυρά συνδικάτα μετάλλου μέσω των οποίων εξάσφαλιζαν καλές εργασιακές συνθήκες και αμοιβές. Αυτό είχε σαν άμεση συνέπεια οι εργάτες να αποδίδουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, κατασκευάζοντας αυτοκίνητα έργα τέχνης όπως αυτά που βγήκαν από τις γραμμές παραγωγής όχι μόνο της Ferrari αλλά και της Lamborghini της Maserati που επίσης εδρεύουν στην περιοχή. Όμως το capolavoro τους, η Capella Sistina τους αν θέλετε, υπήρξε η 250 GTO ίσως το πιο όμορφο αυτοκίνητο όλων των εποχών και σίγουρα το πιο ποθητό, αφού το τελευταίο που βγήκε σε δημοπρασία ξεπέρασε άνετα τα 50 εκατομμύρια δολάρια.

Sq8ng9t

  • Social Links: