Το crowdfunding στα video games δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, από το τέλος των 00’s όταν και έκαναν την εμφάνισή τους τα Kickstarter και Indiegogo έχουν μαζευτεί δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για…

Το Crowdfunding και η σωτηρία του 2014

Το crowdfunding στα video games δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, από το τέλος των 00’s όταν και έκαναν την εμφάνισή τους τα Kickstarter και Indiegogo έχουν μαζευτεί δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη video games, τόσο από καινούργια μικρά studio, όσο και από βετεράνους που θέλουν να φτιάξουν το παιχνίδι τους χωρίς την πίεση ενός μεγάλου εκδότη. Το 2014 το crowdfunding όχι μόνο βοήθησε να βγούνε πολλά καλά παιχνίδια, αλλά έσωσε την παρτίδα σε μια ομολογουμένως κακή χρονιά (με εξαίρεση τα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν σε WiiU).

Με την έλευση των PlayStation4 και XboxOne στο τέλος του 2013 οι μεγάλες εταιρίες προτίμησαν να καλύψουν το καινούργιο κομμάτι της αγοράς με γνώμονα την ταχύτητα και όχι την ποιότητα, το αποτέλεσμα ήταν η κυκλοφορία πολλών επανεκδόσεων, κακών μεταφορών στο PC, παιχνίδια με υποβαθμισμένα γραφικά, ακόμα και παιχνίδια που χρειάστηκαν πολλές διορθώσεις μετά την εκδοσή τους για να καταφέρουν να λειτουργήσουν. Φυσικά υπήρχαν και πολλά καλά παιχνίδια ανάμεσα τους όπως τα Shadow of Mordor, Far Cry 4, Wolfenstein: The new order. Αυτό όμως είναι το αναμενόμενο όταν αναφερόμαστε σε ΑΑΑ τίτλους που κόστισαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια τόσο σε παραγωγή όσο και σε διαφήμιση. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι πιο αξιομνημόνευτοι τίτλοι του 2014 είναι indie παιχνίδια που μας ήρθαν με τη βοήθεια του crowdfunding όπως τα Wasteland 2, Divinity: Original Sin, Shovel Knight, Elite Dangerous. Τίτλοι που θα βρει κάποιος στις περισσότερες λίστες με τα 10 καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς που πέρασε.

FnMKbnU

Είναι πολλοί (μεταξύ τους και εγώ) που πιστεύουν ότι τα τελευταία χρόνια περνάμε μια από τις καλύτερες περιόδους του gaming χάρη στα indie games και τη δυνατότητα τους να γίνουν πραγματικότητα μέσω του crowdfunding. Οι μεγάλες εταιρίες προτιμούν να βασίζονται στα υπάρχοντα franchise ανακυκλώνοντας τα κάθε χρόνο μέχρι να στραγγίξουν και το τελευταίο δολάριο από τα χιλιοβασανισμένα κουφάρια τους, παρά να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό, κάτι που δεν θα κοστίζει 60ευρώ για να δικαιολογήσει το ακατάσχετο marketing που είχε προηγηθεί.

Το 2015 ξεκίνησε πολύ καλά με το Darkest Dungeon να είναι ήδη ψηλά στις προβλέψεις για ένα από τα καλύτερα indie της χρονιάς, και τα δυο πολύ υποσχόμενα RPG Pillars of Eternity και Torment: Tides of Numenera να αναμένονται αργότερα μέσα στη χρονιά. Προς το τέλος, ίσως δούμε και το Squadron 42 παίρνοντας έτσι μια πρώτη γεύση από το τιτάνιο εγχείρημα των $75.000.000 που λέγεται Star Citizen.

lpIqNBH

Δυστυχώς δεν είναι όλα θετικά, το crowdfunding πάσχει από δικλίδες ασφαλείας, ναι το Kickstarter δεν θα δώσει τα χρήματα αν η εταιρία δεν φτάσει στον στόχο της, και ναι, θα  κατεβάσει το project αν δει ύποπτες εισροές χρημάτων που δεν ανταποκρίνονται στην μέχρι πρότινος πορεία του, αλλά αυτό είναι και το μόνο που μπορεί να κάνει. Το ρίσκο είναι πραγματικό και βαραίνει τον υποστηρικτή. Η εταιρία παραγωγής μπορεί ουσιαστικά να κάνει ό,τι θέλει, μπορεί να το φτάσει σχεδόν σε ολοκληρωμένο επίπεδο και μετά να αποφασίσει ότι δεν της κάνει το τελικό αποτέλεσμα και να αρχίσει από την αρχή, μπορεί ακόμα και να το βάλει σε ένα παρατεταμένο “early access” για μερικά χρόνια με σκοπό να αυξήσει τα έσοδα από τις προπαραγγελίες, σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε φτάσει και στο «δυστυχώς επτωχεύσαμεν»  με τα λεφτά και το προϊών να χάνονται στην ανυπαρξία.

Γιατί λοιπόν να εμπιστευτεί κάποιος αυτόν τον τρόπο χρηματοδότησης και ανάπτυξης; Γιατί, όπως στις επενδύσεις υπάρχει ρίσκο, έτσι και σε μια οργανική ανταποδοτική σχέση χρειάζεται εμπιστοσύνη. Αυτό είναι στο τέλος της μέρας το crowdfunding: βοηθάς κάποιον που χρειάζεται τη βοήθεια σου με σκοπό να στο ανταποδώσει. Τα πλαίσια σαφώς μοιάζουν να είναι καπιταλιστικά αλλά στην πραγματικότητα ο τρόπος παραγωγής είναι κυκλικός με τον κόσμο να έχει έναν ενεργό ρόλο στην εξέλιξη μέσω προτάσεων και απόψεων τόσο στο πρώτο στάδιο της παραγωγής αλλά και στην μετέπειτα πορεία του παιχνιδιού, διαφοροποιώντας έτσι το σύστημα από τον παραδοσιακό καπιταλισμό. Ακόμα και αν δεν αφορά μια ανταποδοτική βοήθεια ζωτικής σημασίας αλλά βρίσκεται στα όρια του ευ ζην είναι ό,τι κοντινότερο σε αλληλεγγύη και σεβασμό έχουμε σε αυτή την τεράστια βιομηχανία των DLC και day one patch.