Η ηλεκτρονική μουσική στις αρχές της είχε συνδεθεί με την παράνοια. Σε διάφορες ταινίες χρησιμοποιείται αυτό το είδος για να επιτείνει την σχιζοφρένεια ή μια ψυχεδελική σύγχυση. Συνήθως ο ήχος…

Cabinet of Curiosities 1: Ruth White, μια πρωτοπόρος της avant-garde ηλεκτρονικής μουσικής

Η ηλεκτρονική μουσική στις αρχές της είχε συνδεθεί με την παράνοια. Σε διάφορες ταινίες χρησιμοποιείται αυτό το είδος για να επιτείνει την σχιζοφρένεια ή μια ψυχεδελική σύγχυση. Συνήθως ο ήχος ήταν κάπως ψυχρός και είχε μια εσάνς ψυχιατρείου και φουτουρισμού, μπορούσε όμως να δημιουργήσει και μια ιδιαίτερα creepy ατμόσφαιρα.

Από τους πρώτους μουσικούς που πειραματίστηκαν είναι η Ruth White. Γεννημένη το 1925 με σπουδές στην κλασική μουσική, η White είχε πάντα την τάση να πειραματίζεται και να εξερευνά τις δυνατότες που της έδινε η τεχνολογία. Το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της το αφιέρωσε στην ηχογράφηση δίσκων με σκοπό να ενισχύσει την διαδασκαλία και να φέρει την τεχνολογία στις σχολικές τάξεις. Όταν όμως αρχίζει να ασχολείται με το moog synthesizer δημιουργεί ένα έργο ιδιόμορφο και πρωτότυπο. Η ατμόσφαιρα των δίσκων της είναι μοναδική, μεταφέρει μια αύρα απόκοσμη: λες και είναι φτιαγμένος για επικκλήσεις πνευμάτων. Είναι μια εμπειρία σχεδόν μεταφυσική η ακρόαση της μουσικής της, αναμοχλεύει σκοτεινές πτυχές του υποσυνείδητου και τσιγκλάει την φαντασία.

ruth_white

Το 1968 ένας χορογράφος της ζητά να γράψει μουσική για μια περφόρμανς με τον τίτλο «Seven Trumps from the Tarot Card and Pinions», οπότε η White δημιουργεί ένα έργο που συνιστά μια εξωπραγματική εμπειρία. Η παράσταση παίρνει πολύ καλές κριτικές και τονίζεται η συνεισφορά της συνθετριας, η μουσική της οποίας έδωσε μια σημαντική ώθηση και ενέργεια στους ηθοποιούς. Όταν ακούσει κανείς τα κομμάτια της White νιώθει αμέσως ότι οι ηχογραφήσεις της φέρουν το σημάδι της εποχής τους, η ηλεκτρονική μουσική είναι ακόμα στις αρχές της και ο ήχος είναι πιο τραχύς και πρωτόγονος αλλά αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που συνθέτουν την γοητεία του.

 

Ο δίσκος «Flowers of Evi»l (1969) κινείται στα ίδια μοτίβα και αντλεί έμπνευση και στίχους από τον Charles Baudelaire. Η μουσική της White δένει με την απαγγελία ποιημάτων από τα Άνθη του Κακού και το αποτέλεσμα είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι του 20ού αιώνα που θέλει να προσεγγίσει με τα σύγχρονα μέσα την μαγεία του παρελθόντος.