Καθώς οι τηλεοπτικές παραγωγές απολαμβάνουν μεγάλο ποσοστό καλλιτεχνικής και εμπορικής αναγνώρισης, παρατηρούμε ότι οι δημιουργοί και οι παραγωγοί τους προσανατολίζονται στην επιτάχυνση της αφήγησης φέρνοντας το μέσο πιο κοντά στην…

Οι καλύτερες σειρές του 2016

Καθώς οι τηλεοπτικές παραγωγές απολαμβάνουν μεγάλο ποσοστό καλλιτεχνικής και εμπορικής αναγνώρισης, παρατηρούμε ότι οι δημιουργοί και οι παραγωγοί τους προσανατολίζονται στην επιτάχυνση της αφήγησης φέρνοντας το μέσο πιο κοντά στην κινηματογραφική φόρμα. Στην παρακάτω λίστα, μόνο δύο σειρές κρατούν την δομή που είχαμε συνηθίσει έως τώρα ενώ οι υπόλοιπες ξετυλίγουν την πλοκή τους σε αριθμό επεισοδίων που παλιότερα πρόκριναν μόνο οι λεγόμενες mini series.

10) You’re the Worst (Season 3)

Η dramedy με επίκεντρο τις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ φίλων και ερωτικών συντρόφων είναι η έκπληξη της χρονιάς όσον αφορά την αφήγηση και τα θέματα τα οποία διαχειρίζεται. Αυτό που ξεκίνησε ως το χιουμοριστικό ταξίδι δύο ατόμων-με αλλεργία στην δέσμευση-στη μεταξύ τους σχέση, εξελίχθηκε σε μια γλυκόπικρη κωμωδία με προβληματισμούς γύρω από την φιλία, το Σύνδρομο Μετατραυματικού Στρες και την απώλεια αγαπημένων προσώπων.

9) The Crown

Η σειρά του Netflix για τα πρώτα χρόνια της βασιλείας της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας, είναι ένα ιστορικό και πολιτικό δράμα εποχής το οποίο απεικονίζει ένα δυνατό γυναικείο χαρακτήρα που παλεύει να κρατήσει τις ισορροπίες μέσα σ’ ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον γεμάτο πολιτικές ίντριγκες και δύσκολες αποφάσεις. Η διάσταση της οικογένειας εισχωρεί βαθιά στις προβληματικές τις οποίες θίγει η ιστορία δίνοντας μας ένα πορτρέτο του πλέγματος εξουσίας της βασιλικής Αυλής.

8) The Night of

Η ιστορία ενός Αμερικανού πολίτη πακιστανικής καταγωγής ο οποίος, έπειτα από μια νύχτα διασκέδασης με μια άγνωστη γυναίκα, βρίσκεται να κατηγορείται για την δολοφονία της και ο αγώνας ενός ιδιόρρυθμου δικηγόρου να τον υπερασπιστεί έναντι ενός συστήματος απονομής δικαιοσύνης που βιάζεται να κλείσει την υπόθεση βρίσκοντας εξιλαστήρια θύματα.

7) Westworld

Η τηλεοπτική μεταφορά  της ομώνυμης ταινίας του 1973 είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα του HBO μετά την επιτυχία του Game of Thrones. Μεγάλη και ακριβή παραγωγή με εντυπωσιακό καστ και αποσπασματική αφήγηση, η νέα σειρά επιστημονικής φαντασίας του καλωδιακού δικτύου αναπαριστά ένα θεματικό πάρκο συμπυκνωμένης ιστορικής εμπειρίας στο οποίο οι επισκέπτες του μπορούν να βιώσουν την ζωή της Άγριας Δύσης λειτουργώντας σε ένα πλαίσιο απόλυτης ελευθερίας. Η πρώτη season είναι εισαγωγική και περιμένουμε περισσότερες σεναριακές πρωτοβουλίες στις επόμενες.

6) This is Us

Το οικογενειακό δράμα-κωμωδία του NBC ήρθε να καλύψει το κενό που άφησε το Parenthood. Με πιλότο που κρύβει μεγάλη ανατροπή, η ιστορία ξεκινά με τις ιστορίες ανθρώπων που έχουν την ίδια μέρα γενέθλια και συνεχίζει αφηγούμενη την διαμόρφωση των χαρακτήρων της μέσα από το πρίσμα της οικογένειας. Χωρίς να γίνεται μελό, δίνει σε σωστές αναλογίες τα συναισθήματα των ηρώων της και δημιουργεί ένα πρωτόγνωρο δέσιμο ανάμεσα στους χαρακτήρες και τους τηλεθεατές της.

5) Atlanta

O Donald Glover, που γνωρίσαμε στο Community, υπογράφει την σειρά που τράβηξε τα περισσότερα βλέμματα φέτος. Η σειρά αφηγείται την ιστορία δύο ξαδελφών που προσπαθούν να τα καταφέρουν στην ραπ σκηνή της Ατλάντα. Περίεργοι και ιδιαίτεροι χαρακτήρες, με διαφορετικές αντιλήψεις για την τέχνη και την εμπορικότητα, θα μας δώσουν ίσως την πιο relevant τηλεοπτική σειρά της χρονιάς.

4) Billions

Το Billions είναι η συνέχιση του Λύκου της Wall Street και του Μεγάλου Σορταρίσματος σε άλλο μέσο. To παιχνίδι δύναμης και εξουσίας ανάμεσα σε ένα  Ανώτατο εισαγγελέα για το οικονομικό έγκλημα που καταδιώκει ένα δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη ενός επιθετικού hedge fund. Μέσα από αυτό το ιδιόμορφο κυνηγητό, θα ρίξουμε ματιές στις ζωές τους με όλα τα μυστικά τα οποία κρύβουν πίσω από τα ισχυρά προσωπεία τους.

3) Narcos (Season 2)

H δεύτερη season της τηλεοπτικής βιογραφίας του Πάμπλο Εσκομπάρ πιάνει το νήμα από κει που το άφησε η πρώτη season και δείχνει την προσπάθεια του διαβόητου Κολομβιανού ναρκέμπορα να ξεφύγει από τα χέρια της αστυνομίας και παράλληλα να μπορέσει να βοηθήσει την οικογένεια του να διαφύγει στο εξωτερικό. Έχει ξεκινήσει ένας πόλεμος αντιποίνων ανάμεσα σε αυτόν και τις αρχές που αφήνει τα σημάδια του και διχάζει την κολομβιανή κοινωνία ενώ εσωτερικεύει τα πλήγματα εντός της οικογένειας του.

2) Stranger Things

Η σειρά ποπ-φαινόμενο της χρονιάς είναι αδιαμφισβήτητα η ιστορία μιας παρέας τεσσάρων αγοριών που προσπαθούν να ανακαλύψουν τα αίτια της μυστηριώδης εξαφάνισης ενός εξ αυτών. Η εισχώρηση του μεταφυσικού στοιχείου και η τοποθέτηση της στην δεκαετία του 80′, επιχειρεί ένα νοσταλγικό ταξίδι αναφορών στις απαρχές του σπηλμπεργικού σινεμά του φανταστικού με μια ματιά που καθορίζεται από ένα μεταμοντέρνο παρόν.

1) The Young Pope

O Paolo Sorrentino δημιουργεί την φανταστική ιστορία για τα πρώτα βήματα του Πάπα Πίου XIII στο αξίωμα του Ποντίφικα. Επιλέγοντας τον Jude Law ως τον πρώτο Αμερικανό Πάπα στην ιστορία, κατασκευάζει  μια εξανθρωπισμένη πτυχή του παγκόσμιου ηγέτη των Καθολικών, δίνοντας την ανθρώπινη διάσταση πίσω από το αξίωμα, σοκάροντας το κοινό με τα πάθη, τις αδυναμίες και τις πραγματικές σκέψεις  του νεαρού Πάπα. Καλλιτεχνικά, ο Σορεντίνο ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οπτική αισθητική στο αμερικανικό τηλεοπτικό τοπίο παραδίδοντας μας το καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα της χρονιάς.