Καλώς ήρθες, διαδικτυακέ ταξιδιώτη, στο σπιτικό μου. Το κομματάκι ίντερνετ στο οποίο βρίσκεσαι λέγεται Into the Rabbit’s Hole. Όπως η Αλίκη ταξίδεψε μέσα από την τρύπα του λαγού στη χώρα…

Into the Rabbit’s Hole – Vol. 1

Καλώς ήρθες, διαδικτυακέ ταξιδιώτη, στο σπιτικό μου.

Το κομματάκι ίντερνετ στο οποίο βρίσκεσαι λέγεται Into the Rabbits Hole.

Όπως η Αλίκη ταξίδεψε μέσα από την τρύπα του λαγού στη χώρα των θαυμάτων, έτσι και εσύ, αγαπητέ αναγνώστη/καταναλωτή ίντερνετ, μπορείς μέσα από αυτή τη στήλη να εξερευνήσεις ένα μικρό κομμάτι του ιστορικού του browser μου.

Σκοπός της στήλης αυτής είναι να παρουσιάσει, με μια σύντομη περιγραφή, πράγματα τα οποία βρήκα στο ίντερνετ (ή και εκτός ίντερνετ) και για κάποιο λόγο βρήκα ενδιαφέροντα.

Δεν θεωρώ πως είμαι ειδικός σε τίποτα, γι’ αυτό και αυτή η στήλη θα περιλαμβάνει τα πάντα.

Εντάξει, αυτό είναι λίγο υπερβολικό προφανώς, δεν θα περιλαμβάνει τα πάντα, αλλά θα περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα από θεματολογίες, όπως η μουσική, η τεχνολογία (μουσική και μη) και η σχέση μας με αυτήν, τα κόμιξ, ταινίες, σειρές και πράγματα στο ίντερνετ που για κάποιο λόγο μού τράβηξαν την προσοχή – και ίσως είναι ενδιαφέροντα και για κάποιον άλλον εκτός από μένα.

Ίσως βρεις κάτι που θα σου φανεί ενδιαφέρον, ίσως και όχι, για να δούμε.

 

Πράγματα να διαβάσεις

Ξεκινάω με τη Holly Herndon, η οποία είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση μουσικού και ερευνήτριας στο πανεπιστήμιο του Stanford, η οποία μας παρουσιάζει μια πολύ ενδιαφέρουσα και φρέσκια άποψη για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μουσικούς. Μέχρι τώρα, η επικρατέστερη ιδέα για το πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη στη μουσική βιομηχανία είναι ότι ένα πρόγραμμα μπορεί μόνο του να μάθει να γραφει μουσική αφού επεξεργαστεί έναν μεγάλο αριθμό άλλων υπαρχόντων τραγουδιών. Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να ταΐσουμε όλη τη δισκογραφία Bob Marley σε ένα πρόγραμμα και να βγάλει καινούργιο δίσκο Bob Marley. Η Holly Herndon, λοιπόν, χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ονόματι Spawn (ιδέα δεν έχω αν έχει πάρει το όνομά του από τον δημοφιλή χαρακτήρα κόμικ), το οποίο είναι στην ουσία ακόμα ένα μέλος της μπάντας της, ένας συνεργάτης – και όχι ένας απλός μιμητής. Η Holly, λοιπόν, εδώ μας υπενθυμίζει ότι το πώς χρησιμοποιούμε μια τεχνολογία δεν εξαρτάται από την ίδια την τεχνολογία, αλλά από τις αξίες μας και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα.

Γενικά έχω θέμα με τον όρο «καινοτομία». Έχω θέμα γιατί είναι μια λέξη, η οποία πολλές φορές χρησιμοποιείται με θετικό πρόσημο χωρίς καμία κριτική για την αξία τού προς συζήτηση προϊόντος ή υπηρεσίας. Αν ονομάσουμε κάτι «καινοτομία», αυτόματα σημαίνει ότι είναι και χρήσιμο για την κοινωνία και την οικονομία, το οποίο φυσικά δεν ισχύει. Καινοτομία είναι και η πενικιλίνη, καινοτομία είναι και το snapchat. Δεν πιστεύω να έχει κανείς αμφιβολία ποιο από τα δύο ήταν πιο ωφέλιμο για την ανθρωπότητα. Ένα παράδειγμα καινοτομίας με θετικό πρόσημο για την κοινότητα στην οποία απευθύνεται είναι η υπηρεσία που ετοιμάζει το bandcamp, με την οποία θα επιτρέπει σε μουσικούς και συγκροτήματα τα οποία δεν έχουν μεγάλα συμβόλαια και λεφτά να τυπώσουν τη μουσική τους σε βινύλιο πιο εύκολα. Το βινύλιο γενικά είναι ακριβή και χρονοβόρα υπόθεση για τους μουσικούς, γιατί πλέον υπάρχουν πολύ λίγα εργοστάσια σε όλο τον κόσμο που τυπώνουν βινύλια. Η ομάδα του bandcamp, λοιπόν, σκέφτηκε να φτιάξει μια υπηρεσία με την οποία θα μπορεί κάθε μουσικός να προπωλεί βινύλια για να μαζεύει λεφτά και μετά να κυκλοφορεί τον δίσκο σε βινύλιο μέσω εταιρείας που θα έχει συμφωνία με το bandcamp. Φυσικά υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες οι οποίες δεν είναι ξεκάθαρες ακόμα, αλλά γενικά είναι μια καλή ιδέα και μακάρι να δουλέψει.

Αν δεν έχετε παίξει ήδη κάποιο Escape Room, είμαι σίγουρος πως κάποιος/-α φίλος/-η, γνωστός/-ή σας έχει πει τι καλά που πέρασε σε κάποιο Escape Room και τα λοιπά. Ένα διαφορετικό Escape Room μάς προτείνει η Risa Puno, ένα Escape Room το οποίο θα μιλάει για την κοινωνική αδικία και θα είναι ανοιχτό στο κοινό. Γιατί τα παιχνίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, πέρα από να μας βοηθάνε να ξεχνάμε για λίγη ώρα (ή πολύ, ανάλογα με το πόσο παίζει ο καθένας) τα προβλήματα της καθημερινότητας.

 

 

Πράγματα να ακούσεις

Πολύ ωραία συλλογή του bandcamp με μουσικούς από τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι φέρνουν τις ανατολίτικες κλίμακες και παραδοσιακές μουσικές επιρροές της μουσικής παράδοσης των χωρών τους στο παρόν μέσα από πιο σύγχρονες προσεγγίσεις.

Γιατί μου την πρότεινε αυτή τη συλλογή το YouTube δεν έχω ιδέα, δεν ακούω γενικά ιαπωνική μουσική ούτε city pop (ούτε καν ξέρω τι είναι το city pop), ίσως είδε στο Google Maps ότι πήγα διακοπές Ιαπωνία πριν 2 χρόνια (εντελώς τυχαία την πέταξα αυτή την πληροφορία, εγώ δεν κάνω μόστρα ποτέ, αγαπητέ αναγνώστη).

Κάτι ήξερε το YouTube, βέβαια, γιατί τελικά μου άρεσε η συλλογή, παρότι δεν έχω ακούσει ποτέ στη ζωή μου κάτι παρόμοιο. Ιδανικό άκουσμα για Κυριακή πρωί, κάνουν και αυτό το πράγμα που το κουπλέ είναι στα γιαπωνέζικα και το ρεφρέν στα αγγλικά, μούρλια.

 

Πράγματα να δεις

Πρόσφατα είδα την πρώτη σεζόν του Tuca and Bertie, μιας νέας animated σειράς του Netflix και μου άρεσε πολύ και σας την προτείνω. Φοβερή δουλειά στο soundtrack, ζωάκια που μιλάνε, ωραίο animation, σκηνοθεσία και πολύ ανθρώπινοι χαρακτήρες, παρότι είναι ζωάκια. Δείτε το.

Μέσω του Tuca and Bertie ανακάλυψα την Ali Wong, την κωμικό που υποδύεται την Bertie, και είδα το special της Hard Knock Wife, το οποίο είναι ένα μαγικό παράθυρο στον κόσμο της Ali. Δείτε το.

 Αυτά για αυτή τη βδομάδα, σε δυο βδομάδες που θα τα ξαναπούμε έχει τεστ για να δω τι μάθατε. Τσάο.