Πριν από λίγες μέρες, ο αγαπητός συνΣΚΡΑ-punkης Νίκος Σταματίνης απελευθέρωσε στο ομαδικό τσατ της συντακτικής ομάδας την παρακάτω βόμβα υδρογόνου:
Γενικά, δεν έχω ιδέα από τηλεόραση. Δεν το λέω με υπερηφάνεια, ούτε καν δήθεν χωρίς υπερηφάνεια αλλά στην πραγματικότητα με υπερηφάνεια -αν και αυτό δεν μπορώ εξ ορισμού να το αποδείξω στην πραγματικότητα, αφού μπορεί να λέω πως το λέω χωρίς υπερηφάνεια, αλλά στην πραγματικότητα να είμαι υπερήφανος, αλλά το θέμα μας εδώ δεν είναι τα λογικά παράδοξα-, αλλά με ειλικρινή θλίψη. Θα ήθελα πάρα πολύ να έχω πλήρη εικόνα του τι είναι αυτό που μόλις παραπάνω πόσταρα και του τι παίζει σε ένα μέσο που παρακολουθεί ακόμη αρκετός κόσμος, έστω και αν όχι τόσος όσος παλαιότερα, και κατά καιρούς κάνω προσπάθειες να αποκτήσω.
Πρόσφατα ανακάλυψα τι είναι το «The Voice». Εδώ όμως δεν είναι το Google, οπότε δεν θα χαραμίσω λέξεις για περαιτέρω πληροφορίες. Ούτε καν μας ενδιαφέρει το γενικό πλαίσιο. Ας πιάσουμε αυτό το βίντεο από μόνο του, σαν μια μικρή έκλαμψη αιωνιότητας. Οι αντι-λειτουργιστές και όσοι θέλουν να μάθουν περισσότερα για το τι είναι η σειρά, παρακαλούνται να αποχωρήσουν και να μην προσπαθήσουν να μου δώσουν τα φώτα τους σχετικά με το παιχνίδι.
Τι βλέπουμε λοιπόν σε αυτό το βίντεο; Ένα υβρίδιο Κοντοπίδη-αρχετυπικού οπαδού των Clutch -πράγμα που δεν είναι τόσο παράξενο όσο ακούγεται, αλλά θα επιστρέψω σε αυτό- με φωνάρα να τραγουδάει ένα ροκ τραγούδι σε 4 κριτές με γυρισμένες πλάτες. Ναι, είναι τόσο ηλίθιο όσο ακούγεται.
Αλλά αυτή είναι απλώς η επιφάνεια. Οι κριτές είναι η άχρωμη Μελίνα Ασλανίδου, η ροκ εκδοχή της Άννας Βίσση, ο Αντώνης Ρέμος με φράτζα και κασκόλ, και ο τύπος από τους Σταβέντο του οποίου αρνούμαι να μάθω το όνομα. Ο συμπαθέστατος διαγωνιζόμενος εισπράττει την καθολική επευφημία «από κοινό και κριτικούς» (πάντα ήθελα να γράψω αυτήν την έκφραση), με την Βίσση να γυρνάει προς το μέρος του πρώτη, αναγνωρίζοντας με το γνήσιο μουσικό της αφτί την ποιότητα του τύπου. Η άχρωμη Ασλανίδου γυρνάει δεύτερη, αντιδρώντας εξίσου άχρωμα. Και μετά περνάμε στο βαρύ πυροβολικό.
Οι δύο γίγαντες που απέμειναν δείχνουν μια σπάνια ωριμότητα στην μουσική τους ακρόαση, αλλά τελικά ενδίδουν και πατάνε ταύτοχρονα το κουμπί. Ο τύπος από τους Σταβέντο (πάρτε το απόφαση, για μένα έχει μόνο αυτό το όνομα) δείχνει ότι έχει πάθει πλάκα, ενώ ο Ρέμος κοντράρει στα ίσα τα κωλοχτυπήματα (sic) της Βανδή περιοριζόμενος σε ένα λακωνικό «έλα ρε παιχταρά». Ο Σταβέντο δείχνει σίγουρος ότι ο διαγωνιζόμενος θα συνεργαστεί μαζί του, η Βανδή προσπαθεί να τον εξαγοράσει, η Ασλανίδου εξακολουθεί να πιάνει απλώς χώρο, και ο Ρέμος δίνει πόνο. Υιοθετώντας τον ρόλο του αδικημένου, εκστομίζει με επιτηδευμένα βαριά προφορά την κομβική φράση «καλά, για πολύ φλώρους μας έχεις περάσει αδερφέ». Όπως καταλάβατε, σ΄ αυτό το κείμενο θα ασχοληθούμε κυρίως με τον Αντώνη τον Ρέμο.
Ποιους «μας» Αντώνη Ρέμο έχει περάσει για φλώρους; Τους κριτές; Τους τηλεθεατές; Ή ένα ακαθόριστο συλλογικό υποκείμενο που εκφράζει τους ποπ σκυλάδες; Ποιους έχει περάσει για φλώρους, Αντώνη Ρέμο (δραματική αποστροφή σε φανταστικό συνομιλητή), ένας άνθρωπος που τραγουδάει Nickelback με στυλ Planet of Zeus; Ναι. Nickelback. Το ξέρω ότι η μόνη πιο safeεπιλογή για ειρωνεία είναι ο Μπόνο, ΑΛΛΑ NICKELBACK; Και μάλιστα το κομμάτι που φιγουράριζε σε όλες τις ροκ συλλογές γραμμένες σε αντιγραφικό υπολογιστή πάνω πάνω στα τέλη του Δημοτικού-αρχές Γυμνασίου; Αυτοί είναι οι μη φλώροι που ονειρεύεσαι Αντώνη Ρέμο; Σε αυτούς τάζεις σουβλάκια και τύμπανα;
Στο 6:22 το κτήνος ξαναβρυχάται, με την επιθετική του φράτζα να σφυροκοπάει αλύπητα το ιδρωμένο του κούτελό: «Έχεις μάλλον λανθασμένη άποψη και νομίζεις ότι είμαστε μόνο στο λαϊκό και στο ερωτικό τραγούδι». Η πρόκληση που ακολουθεί επιτάσσει να τραγουδήσει ξανά το ρεφρέν ο διαγωνιζόμενος ενώ ο Αντώνης ο Ρέμος θα τον συνοδεύει στα τύμπανα που του υποσχέθηκε προηγουμένως. Και γιατί όλα αυτά; «Για να δω πόσο ροκάς είσαι». Σπάσε τους τοίχους του κατεστημένου Αντώνη Ρέμο. Φτάσε τα πράγματα στα όριά τους. Συνόδευσε έναν τραγουδιστή κρατώντας έναν απλούστατο ρυθμό και χτυπώντας και κανένα πιατίνι.
Έχοντας καταλύσει κάθε ιερό και όσιο της καθεστηκυίας τάξης με την performance του, ο Αντώνης ο Ρέμος σηκώνεται, ξαναπηγαίνει στην αυτοκρατορική του πολυθρόνα, αστειεύεται και στο τέλος μιλάει εκ μέρους όλων, τονίζοντας ότι η απόφαση του διαγωνιζόμενου πρέπει να είναι ελεύθερη, άλλωστε «ροκάς είσαι, ό,τι θέλεις κάνεις». Να υπενθυμίζω πως ο Στάθης Ψάλτης έχει παίξει σε ταινία που λέγεται «τρελός είμαι, ό,τι θέλω κάνω».
Δεν έχω δει και δεν σκοπεύω να δω άλλα επεισόδια του «The Voice». Δεν ξέρω αν επιφυλάσσεται η ίδια μοίρα και σε άλλα είδη μουσικής, αλλά η τηλεοπτική εμπειρία έχει δείξει πως η αντίληψη που θέλει οτιδήποτε σχετίζεται με το ροκ κατά οποιονδήποτε τρόπο να είναι γραφικό δεν έχει υποχωρήσει. Παράλληλα όμως, υπάρχει και μια αλλαγή.
Η εναλλακτίλα που φαίνεται να έχει σαρώσει τα πάντα τα τελευταία χρόνια -η Κολοκοτρώνη, τα μούσια, η τρέντυ χιπστερίαση τύπου Oneman, για την οποία έγραφα τις προάλλες και η οποία αξίζει ειδική, λεπτομερή ανάλυση- επιτέλους πέρασε και στην τηλεόραση. Παράλληλα με αμφιλεγόμενης αισθητικής εκπομπές όπως οι ΠΕΔΕΣ, τα μεγάλα κεφάλια βάζουν τον Αντώνη τον Ρέμο με φράτζα και γιλέκο να παίζει τύμπανα συνοδεύοντας έναν τύπο με μπλούζα Sons of Anarchy. Το Δεσποινάκι με μαύρα νύχια και μαύρο ROCK αμάνικο κοπανιέται με Nickelback, ενώ η υποτιθέμενη προφανής επιλογή, ο Σταβέντο ως αρμόδιος για ένα ισοπεδωτικά ομοιογενές χιπ-χοπ-ροκ-πώς-τα-λένε-αυτά-που-ακούνε-οι-νέοι-με-τα-μούσια, χάσκει βλέποντας τον Κοντοπίδη των Clutch να φεύγει στο ηλιοβασίλεμα με την εναλλακτική ποπ πριγκίπισσα. Γιατί αν αυτό δεν είναι δραματουργία, τότε δεν ξέρω ποιο είναι.
Social Links: