Στην Ελλάδα αγαπάμε τις ιστορίες με φαντάσματα. Όλο και για κάποιο στοίχειωμα θα έχετε ακούσει: το σπίτι στο Πικέρμι της Αττικής, το αρχοντικό στη Βασιλίσσης Όλγας στη Θεσσαλονίκη, το σανατόριο της Πάρνηθας ή οποιοδήποτε ετοιμόρροπο σπίτι που κινεί το ενδιαφέρον των παιδιών της γειτονιάς, σε σημείο να βάζουν στοίχημα ποιος τολμάει να μπει μέσα. Δεν είναι να απορεί κανείς που τα βιβλία τρόμου με θέμα τα φαντάσματα θεωρούνται από τα πιο εμπορικά στη λογοτεχνία τρόμου. Σήμερα θα δούμε μια δυνατή πεντάδα –και στο τέλος του άρθρου σάς έχω μια λίστα με περισσότερα βιβλία για να έχετε επιλογές.
-
Κουτί σε σχήμα καρδιάς – Joe Hill
Το «Κουτί σε σχήμα καρδιάς» (εκδόσεις Bell) του Joe Hill είναι μια ιστορία φαντασμάτων. Ο μεσήλικας σταρ της μέταλ Τζούντας Κόιν (εγώ τον φαντάζομαι σαν τον James Hetfield των Metallica) ζει τη δύση της δόξας του, συλλέγοντας μακάβρια αντικείμενα. Μια μέρα πετυχαίνει στο διαδίκτυο την εξής διαφήμιση: «Πουλάω το φάντασμα του πατριού μου». Ε, κι όλα πάνε κατά διαόλου. Σέρνει μαζί του στην υπόθεση την (πολύ νεότερή του) κοπέλα με την οποία τραβιέται εκείνον τον καιρό και οι δυο τους δένονται λόγω της περιπέτειας. Η πλοκή συναρπάζει και η γραφή έχει λαμπρές στιγμές. Το ζευγάρι όμως δεν πείθει, γιατί το βάθος στη σχέση αρχίζει και τελειώνει με τη δράση· αν αυτοί οι άνθρωποι έπρεπε να επιβιώσουν μια καθημερινή κατάσταση, όπως το να πάνε χαρτιά στην εφορία, όχι μόνο δε θα συνεργάζονταν, αλλά θα είχαν σφαχτεί δέκα φορές. Αν σας αρέσουν τα βιβλία για καταραμένους χαρακτήρες και χαμένα κορμιά, θα το λατρέψετε. Εγώ, πάντως, μέχρι τα μισά του βιβλίου ήμουν με το φάντασμα.
-
Rooms – Lauren Oliver
Η Lauren Oliver γράφει κυρίως για νεανικό κοινό και γράφει πολύ. Στα 34 της έχει δημοσιεύσει 12 βιβλία, εκ των οποίων το «Πριν φύγω» (εκδόσεις Ψυχογιός) έγινε και ταινία φέτος, με τον τίτλο “Before I fall”. Το μυθιστόρημά της όμως που αφορά αυτή τη λίστα είναι το “Rooms”. Αφηγήτριες είναι δυο φαντάσματα που στοιχειώνουν το ίδιο σπίτι κι είναι έτσι καταδικασμένες σε αιώνια συγκατοίκηση. Η μία χυδαία και μαγκιόρα, η άλλη καθωσπρέπει και πουριτανή· και οι δύο βλέπουν την οικογένεια που έρχεται να μείνει στο σπίτι σαν πιθανή διέξοδο από το μαρτύριό τους. Το βιβλίο ισορροπεί ανάμεσα στο χιούμορ και το δράμα και ανατρέπει το κλασικό θέμα του στοιχειωμένου σπιτιού, επενδύοντας περισσότερο στις σχέσεις των χαρακτήρων, παρά στις πόρτες που βροντάνε απο μόνες τους.
-
Η εκδίκηση – Yrsa Sigurðardóttir
«Η εκδίκηση» της Ισλανδής Yrsa Sigurðardóttir (στραμπούληξα δαχτυλάκι καθώς το έγραφα) κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Το ελληνικό κοινό αγκάλιασε το μυθιστόρημα το ίδιο σφιχτά, όπως τα άλλα βιβλία τρόμου ή αστυνομικά που μας έρχονται από τον παγωμένο Βορρά. Η υπόθεση αφορά ένα ζευγάρι και μια φίλη τους που αποφασίζουν να ανακαινίσουν ένα κτίσμα στο τέρμα Θεού για να το κάνουν πανδοχείο. Έλα όμως που το σπίτι ήδη κατοικείται… από ένα πνεύμα! (Πατήστε το κουμπί για ενισχυμένο drama). Το βιβλίο είναι ισχυρό, με ωραία και στρωτή γραφή, που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα του είδους. Δεν αποφεύγει όμως το συχνό αδύναμο σημείο στο θέμα «στοιχειωμένο σπίτι»: οι χαρακτήρες βιώνουν μεταφυσικές εμπειρίες και αντί να το βάλουν στα πόδια, ασχολούνται με το πλύσιμο των πιάτων, την εύρεση του ζευγαριού της κάλτσας τους και το αν βρέχει (τελικά τους φτύνανε).
-
Το στοίχειωμα – Richard Matheson
«Οι δαίμονες του Χιλ Χάουζ» (εκδόσεις Θύραθεν) της μεγάλης Shirley Jackson έχει αναφερθεί στο παρελθόν στο Horrorscope, στο άρθρο για τις γυναίκες συγγραφείς. Λόγω της γραμμής της στήλης να δίνουμε χώρο σε πιο πρόσφατες πένες, δεν θα σας πω για αυτό, αλλά για τον Richard Matheson, που εμπνεύστηκε από την γοτθική εκείνη ιστορία. Το «Στοίχειωμα» (εκδόσεις Οξύ) διαδραματίζεται στην έπαυλη Μπελάσκο, όπου καταφτάνει μια ομάδα μέντιουμ και παραψυχολόγων, με σκοπό να ερευνήσει την πιθανότητα της ζωής μετά θάνατον. Το βιβλίο κυλάει χωρίς πολλές φλυαρίες και η ιστορία πιάνει την έκταση που της πρέπει. Οι τρομαχτικές σκηνές είναι ακόμη και σήμερα αποτελεσματικές, αλλά κρατάνε κάμποσες σελίδες, κάτι που μπορεί να μουδιάσει τον αναγνώστη. Από την άλλη, οι γυναικείοι χαρακτήρες είναι αρκετά καλογραμμένοι για τα δεδομένα του Matheson, που στο «Ζωντανός θρύλος» (εκδόσεις Οξύ) θα έλεγε κανείς ότι δεν είχε καν γνωρίσει γυναίκα από κοντά.
-
I Am Providence – Nick Mamatas
Ο Nick Mamatas μπορεί να είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό από το «Υπόγεια κίνηση» (εκδόσεις Jemma Press). Τόσο εκείνο το βιβλίο, όσο και το μυθιστόρημά του που μας ενδιαφέρει σήμερα, αντλούν από το Cthulhu mythos. Το “I am Providence”, λοιπόν, αφορά ένα φεστιβάλ εις τιμήν του Λάβκραφτ, όπου ένας συγγραφέας τρόμου βρίσκει βίαιο θάνατο. Η αφήγηση κεντράρει από τη μία στο φάντασμα του άτυχου αλλά αντιπαθή στον κύκλο του Panossian και από την άλλη στη ζωντανή του συνάδελφο Coleen, που είναι η μόνη που ενδιαφέρεται να βρει τον δολοφόνο του. Το βιβλίο έχει σωστές δόσεις χιούμορ και πετυχημένου κοινωνικού σχολίου πάνω στο σεξισμό, που καλά κρατεί στο χώρο των εκδόσεων και ανάμεσα στους φανατικούς αναγνώστες του Λάβκραφτ. Είναι μακράν το αγαπημένο μου αυτής της συλλογής και δεν νομίζω να σοκαριστήκατε.
Στην ελληνική βιβλιογραφία θα συναντήσετε ευκολότερα φαντάσματα σε συλλογές διηγημάτων, όπως στο «Camera Obscura» (εκδόσεις Momentum) του Σταμάτη Λαδικού, παρά σε μεγάλα μυθιστορήματα. Τα bestsellers «Η σκιά στο σπίτι» και «Νεκρή Γραμμή» που έγραψε το έταιρον ήμισυ της στήλης, Κωνσταντίνος Κέλλης, όπως και «Το διαμέρισμα της οδού Πατησίων» της Μάρως Τριανταφύλλου και το «Έρχονται με την ομίχλη» της Αγνής Σιούλα που αναφέραμε παλιότερα, είναι ενδεικτικά ενος φρέσκου συγγραφικού ενδιαφέροντος πάνω στο θέμα. Στο μέλλον, λοιπόν, η ελληνική παραγωγή μπορεί να αποδειχθεί άκρως στοιχειωμένη. Ως συνήθως, σας αφήνω με μια λίστα για διάβασμα με links στο goodreads για να δείτε βαθμολογίες και κριτικές και σας εύχομαι τα φαντάσματα να μένουν στη φαντασία σας.
- Κουτί σε σχήμα καρδιάς, Joe Hill
- Rooms, Lauren Oliver
- Η εκδίκηση, Yrsa Sigurðardóttir
- Οι δαίμονες του Χιλ Χάουζ,Shirley Jackson
- Το στοίχειωμα, Richard Matheson
- I Am Providence, Nick Mamatas
- Camera Obscura, Σταμάτης Λαδικός
- Η Σκιά στο σπίτι, Κωνσταντίνος Κέλλης
- Νεκρή Γραμμή, Κωνσταντίνος Κέλλης
- Το διαμέρισμα της οδού Πατησίων, Μάρω Τριανταφύλλου
Social Links: