Cover photo:
Credit: Hara Kaminara / SOS MEDITERRANEE
Πηγή: SOOC
Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό είναι αναμφίβολα από τα μεγάλα ζητήματα του καιρού μας. Πίσω από τις μεγάλες ειδησεογραφικές επικεφαλίδες για πολιτικές συμφωνίες υπάρχει ένα άλλο επίπεδο, πολύ πιο καίριο: η εμπειρία των ίδιων των ανθρώπων που υφίστανται αυτή την κόλαση, είτε σε διαλυμένες βάρκες στη μέση της θάλασσας, είτε σε πορείες χιλιάδων χιλιομέτρων, είτε στις άθλιες συνθήκες των στρατοπέδων.
Πίσω από αυτές τις μεγάλες επικεφαλίδες, επίσης, υπάρχουν άνθρωποι που με έμπρακτη και συγκινητική αυτοθυσία διασώζουν και βοηθούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η οργάνωση SOS MEDITERRANEE, που ιδρύθηκε το 2015. Ανάμεσα στις υπόλοιπες δράσεις τους, διασώζουν πρόσφυγες στην Κεντρική Μεσόγειο με το πλοίο «Aquarius». Το πλήρωμα του πλοίου έχει σώσει 29.523 ανθρώπους, σε περισσότερες από 230 επιχειρήσεις διάσωσης. Τελευταία, όμως, οι άνθρωποι της οργάνωσης αντιμετωπίζουν προβλήματα: μέσα στον τελευταίο μήνα, το πλοίο -το τελευταίο μη κυβερνητικό σωστικό πλοίο που έχει απομείνει στη Μεσόγειο- έχασε πρώτα τη σημαία του Γιβραλτάρ, και στη συνέχεια αυτήν του Παναμά. Στη δεύτερη περίπτωση, μάλιστα, η οργάνωση καταγγέλλει πως υπήρξαν πιέσεις από την ιταλική κυβέρνηση προς τον Παναμά. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι (που ανήκει στην περίφημη ακροδεξιά Λίγκα του Βορρά και που έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία εναντίον των προσφύγων) αρνήθηκε τις κατηγορίες και κατηγόρησε την SOS MEDITERRANEE πως λειτουργεί σαν «ταξί για τους πρόσφυγες». Τους ίδιους πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τα εφιαλτικά σκλαβοπάζαρα της Λιβύης, να προσθέσουμε.
Απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη –συγκαλυμμένης ή μη– και στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης οφείλουμε να αντιτάξουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη, βοηθώντας όπως μπορούμε πρωτοβουλίες όπως η SOS MEDITERRANEE. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, για αρχή, είναι να υπογράψουμε την ηλεκτρονική τους εκστρατεία, που, αν φτάσει τις ένα εκατομμύριο υπογραφές, μπορεί να τεθεί επίσημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προσεχώς θα επιστρέψουμε στο ζήτημα πιο αναλυτικά, οπότε, προς το παρόν, ας διαδώσουμε το θέμα σε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται.
Social Links: